| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: pestki dyni

środa, 28 października 2015

Rozgrzewająca i aromatyczna jesienna zupa z pieczonej dyni i pomidorów. Danie z cyklu "Dla gości".

Z książki "Zupy".

zupa z pieczonej dyni i pomidorów_zupa jesienna_zupa krem

Składniki:

  • 900g dyni (waga bez pestek i skóry)
  • 500 g pomidorów (obranych ze skórki)
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 600 ml wywaru warzywnego lub mięsno warzywnego
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki oliwy (może być pikantna)
  • sól, pieprz, suszony czosnek staropolski
  • pestki dyni
  • grzanki
  • bazylia lub natka, lub szczypiorek

Wykonanie:

Tacę piekarnikową posmarować jedną łyżką oliwy. Położyć na nią pokrojoną dynię, pomidory pokrojone w plasterki, posiekaną cebulę i czosnek. Całość skropić łyżką oliwy. Piec 45 minut w 190 °C.

Upieczone i przestudzone warzywa zmiksować na gadką masę. Rozrzedzić wywarem i całość gotować ok. 15 minut. Doprawić. Dodać śmietanę.

Podawać z pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni, czosnkowymi grzankami, listkami bazylii (zamiennie szczypiorku, natki).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

zupa z pieczonej dyni i pomidorów_zupa jesienna_zupa krem

akcja_festiwal dyni 2015_zupa z pieczonej dyni i pomidorów

Inne rozgrzewające zupy:

zupa z suszonych grzybów_zupa grzybowa_zupa wigilijna  Zupa dyniowa na specjalne okazje_danie wegetariańskie_danie rozgrzewające_zupa warzywna  halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska  zupa gulaszowa_dania jednogarnkowe_dania z wołowiny_kuchnia węgierska

wtorek, 28 października 2014

A u mnie dynia od rana do wieczora. A czy może być inaczej, gdy dostałam dwie olbrzymie dynie, oprócz tego kupiłam piżmową i hakkaido? Cześć mrożę, przetwarzam na dżemy i musy, ale większość wykorzystuję na bieżąco. Dynia jest we wszystkich możliwych i niemożliwych daniach. Zupy mleczne, zupy obiadowe, kluski, kopytka, mięsa, naleśniki, ciastka, ciasta, desery,...a ile jeszcze pomysłów czeka na wykonanie. Dynia to na prawdę uniwersalne warzywo. Szkoda jedynie, że nie cała rodzinka podziela moje dyniowe zachwyty.

Dziś przedstawiam chleb dyniowy. Bardzo puszysty, delikatny, taka drożdżówka na słono. A przy tym jaki ma piękny kolor :).

Na podstawie przepisu z "Eksplozji smaku".

chleb dyniowy_chleb na drożdżach_chleb pszenny_domowe pieczywo

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 2 jajka
  • 2,5 dag drożdży
  • 100 g masła
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ew. letnia woda (jeśli pure jest bardzo suche, u mnie ok. 1/2 szklanki)
  • pestki dyni
  • odrobina mleka do posmarowania chleba

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (poczekać aż się rozpuszczą), dodać łyżkę mąki i tyle letniej wody, by całość miała gęstość kwaśnej śmietany. Odstawić, w ciepłe miejsce, na 15-20 minut, do wzburzenia.

Mąkę przesiać, dodać sól, jajka, dynię, jajka, drożdże i ew. wodę, gdyby ciasto nie chciało się połączyć. Dobrze wyrobić i dodać rozpuszczone letnie masło. Dalej wyrabiać do uzyskania lśniącego i elastycznego ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce na 40-60 minut, do wyrośnięcia.

Wyrośnięte przełożyć do posmarowanej masłem foremki (do połowy wysokości). Wygładzić, posmarować mlekiem i posypać pestkami dyni. Ponownie odstawić, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na 20-30 minut.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C, przez ok. 40-50 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, a po 5-10 minutach wyjąć na kratkę (by chleb się nie zaparzył). Ostudzić.

Znajdź mnie na fb.

akcja_festiwal dyni 2014Inne aromatyczne chleby:

chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach_domowe pieczywo|  chleb gryczany z pomidorami i bazylią_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  Odrywany chlebek ziołowo-czosnkowy_chleb drożdżowy_pieczywochleb domowy  chleb żytni ze śliwakmi_chleb na zakwasie_domowe pieczywo

poniedziałek, 01 lipca 2013

To mój kolejny przepis na pasztet wegetariański (poprzednie to: z soczewicy i z ciecierzycy). Jaki jest? - delikatny, koperkowy, z chrupiącymi dodatkami. Tradycyjnie najlepszy z chlebem razowym (mój faworyt to żytni). Gdy jest ciepły, można go zjeść na obiad z ziemniakami jak pieczeń. Mojej mięsożernej rodzince bardzo smakował.

pasztet z soczewicy z pieczarkami_dania wegetariańskie_pasztety i smarowidła_przystawki

Składniki:

  • 400 g czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • kawałek selera
  • 400 g pieczarek
  • oliwa do podsmażenia warzyw i pieczarek (może być pikantna)
  • 2 jajka
  • pęczek koperku
  • 1/2 - 1 szklanki bułki tartej
  • przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)
  • ew. ząbek czosnku
  • garstka pestek dyni

Wykonanie:

Soczewicę namoczyć. Odlać wodę i zalać nową wodą i gotować do miękkości. Pieczarki pokroić, podsmażyć na patelni. Pora pokroić w plasterki. Seler, marchew i pietruszkę - zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora podsmażyć, dodać starte warzywa i jeszcze chwilę smażyć, ew. dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Soczewicę, pieczarki, warzywa włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Dodać jajka, przyprawy, bułkę tartą i jeszcze chwilę miksować. Na koniec dodać posiekany koperek.

Przełożyć do przygotowanej formy keksowej (mój ulubiony sposób to wyłożenie papierem do pieczenia w ten sposób, że przycinam dokładnie papier do dna boków krótszych, a przekładam papier wzdłuż boków dłuższych. To bardzo ułatwia wyjmowanie ciast i innych wypieków z formy). Wyrównać masę, posypać pestkami dyni.

Piec 40 minut w 180 °C. 

 Znajdź mnie na fb.

pasztet z soczewicy z pieczarkami_dania wegetariańskie_pasztety i smarowidła_przystawki

Inne pasztety i smarowidła wegetariańskie:

pasztet z soczewicy_domowy pasztet_dania wegetariańskie  pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet  Hummus_pasta do chleba_dip_pasta z ciecierzycy_danie wegetariańskie pasta z suszonych pomidorów_pasta do chleba_dania wegetariańskie_dania na lato

niedziela, 12 maja 2013

Kolejna rzecz z cyklu domowe wyroby - granola. Płatki orkiszowe z dużą ilością suszonych owoców, miodem, orzechami i nasionami. Granola wspaniale łączy się z jogurtem, mlekiem, ale jako samodzielna przegryzka też jest pyszna. Zapewne większość ludzi takie danie je na śniadanie, u nas granolę jemy na kolację.

granola orkiszowa_płatki śniadaniowe_danie na śniadanie

Składniki:

  • 400 g płatków orkiszowych
  • 200 g różnych orzechów i nasion (u mnie migdały, włoskie, pistacjowe, nasiona słonecznika i dyni)
  • 350 g różnych suszonych owoców (śliwki, rodzynki, morele, jabłka)
  • 2 łyżki owoców goji (ponoć bardzo zdrowe)
  • 6 łyżek miodu
  • 2-3  łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka oliwy (u mnie cynamonowa)

Wykonanie:

Orzechy i migdały rozdrobnić. Płatki połączyć z nasionami i orzechami. Miód, oliwę i cukier lekko podgrzać. Mieszanką polać płatki, dobrze wymieszać.  Przełożyć na tacę piekarnikową. Wstawić na 30 - 35 minut do piekarnika nagrzanego do 160 °C. Mieszać co 5 - 8 minut.  Owoce umyć, większe pokroić i razem wymieszać, dołożyć do płatków na ostatnie 10 minut. Wystudzić.

 Znajdź mnie na fb.

granola orkiszowa_płatki śniadaniowe_danie na śniadanie

granola orkiszowa_płatki śniadaniowe_danie na śniadanie

Granolę zapisuję do akcji "O! Orkisz".

akcja_orkisz_granola orkiszowa

Inne dania na śniadania:

Bułeczki owsiano-cytrynowe_muffinki_bułki  chałka_ciasto drożdżowe  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  bułeczki kukurydziane_domowe pieczywo_drożdżowe bułki

środa, 09 maja 2012

Chleb pszenno-żytni to moje wspomnienie z dzieciństwa. Piekła go w specjalnym piecu chlebowym moja babcia. Zapach babcinego chleba pamiętam do dziś.

Chleb poniżej przedstawiany, pieczony przez mamę Helenę, jest nowoczesną odmianą TAMTEGO CHLEBA. Dlaczego nowoczesną? Po pierwsze jest pieczony w automacie, po drugie ma dodatki - pestki słonecznika i dyni (zamiennie są to orzechy, rozmaryn, czy czarnuszka). 

Jaki jest? - pyszny, lekko orzechowy, pachnący, chrupiący.

Moim faworytem jest odmiana z dodatkiem czarnuszki, która nadaje intensywny, mięsno-gorzkawy smak (trzeba ją stosować z umiarem). 

Chleb pszenno-żytni z pestkami słonecznika i dyni_kuchnia mazowiecka

 

Chleb pszenno-żytni z pestkami słonecznika i dyni_kuchnia mazowiecka

Składniki:

  • 405 ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 560 g mąki wrocławskiej lub poznańskiej
  • 130 g mąki żytniej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 300 g dodatków (pestki dyni, słonecznika, orzechy, inne)

Wykonanie:

Do automatu do pieczenia chleba wlać wodę, wsypać sól, cukier, mąki pszenną i żytnią. Na wierz wsypać drożdże, nie powinny stykać się z wodą i solą. Zamknąć, nastawić urządzenie na wypiek chleba wiejskiego - porcja kilogramowa. Wybrać stopień przyrumienienia.

Dodatki podzielić na 3 równe części, dosypywać je trzykrotnie po sygnale. Pierwszy sygnał jest po ok. 25 minutach. Czas pieczenia to 3 godziny 39 minut. 

Uwaga: Ważna jest kolejność dodawania składników.

Znika błyskawicznie!

Chleb bierze udział w akcji "Mazowsze kulinarnie".

Akcja_Mazowsze kulinarnie_dania kuchni mazowieckiej_chleb pszenno-żytni

Znajdź mnie na fb.

Inne dania kuchni mazowieckiej:

nagus_babka ziemniaczana_kuchnia mazowiecka  Ciasto W-Z_ciasta z kremem_kuchnia mazowiecka  piernik adwentowy_piernik przekładany_kuchnia mazowiecka  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe