| < Październik 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: Boże Narodzenie

piątek, 19 października 2018

Kremowy, delikatnie pomarańczowy, mięsisty sernik na czekoladowym spodzie. A wierzch? Słodko-kwaśna, przetarta żurawina. Przepyszny sernik na chłodne dni :).

sernik z żurawinami na spodzie brownie_sernik kremowy_sernik pieczony_sernik zimowy

Składniki brownie:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 50 g mielonych migdałów lub orzechów (można zastąpić mąką)
  •  85 g mąki (w wersji bezglutenowej - ryżowej)
  • szczypta soli

Składniki masy serowej:

  • 500 g twarogu (wiaderkowa Piątnica)
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietany 22 %
  • 180- 200 g cukru
  • 4 jajka (małe)
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego (proszek)
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • szczypta soli

Żurawina:

  • 300 g żurawiny (świeża lub mrożona)
  • 100-120 g cukru
  • skórka otarta z połowy pomarańczy

Ozdoby:

  • kilka kulek żurawiny
  • listki rozmarynu
  • srebrne, ozdobne kuleczki-cukierki

Wykonanie sernika z żurawiną na spodzie brownie:

Spód.  Formę o średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową. Piekarnik włączyć i nastawić temperaturę 180 °C.

Masło rozpuścić, chwilę przestudzić, dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem i szczyptą soli. Ubijając, wlać powoli czekoladę. Wyłączyć mikser, dodać zmielone migdały i mąkę. Wymieszać delikatnie szpatułką. Przelać do foremki i piec 23 minuty. Wyjąc z piekarnika i wystudzić.

Masa serowa. Twaróg, mascarpone, śmietanę, jajka, cukier, mąkę, startą skórkę pomarańczową i szczyptę soli zmiksować do połączenia składników (tylko!).

Na upieczony spód położyć masę serową. Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 160-170 °C. Upieczony wyjąć, wystudzić.

Wykończenie. Żurawinę połączyć z cukrem i skórką, rozgotować mieszając. Masę przetrzeć przez sito, wystudzić i położyć na wierzch sernika. Wstawić do lodówki na 8-12 godzin.  Przed podaniem ozdobić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sernik z żrawiną na spodzie brownie_sernik na czekoladowym spodzie_sernik kremowy_sernik na zimę

Inne przepisy na serniki:

sernik z musem cytrynowym i bezami_sernik gotowany z musem_sernik bez pieczenia  sernik cytrynowy_sernik z kremem cytrynowym_sernik z lemon curd_sernik kremowy_sernik pieczony  sernik krówkowy Dawida_ciasto bez pieczenia_sernik na zimno_sernik amerykański  sernik czarno-biały_sernik z ciasteczkami oreo_sernik kremowy  mazurek serowy_sernik tradycyjny_mazurek na herbatnikach_Wielkanoc  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  pomarańczowy sernik_sernik na kruchym spodzie_sernik delikatny_sernik Rouxa  sernik Biały Rosjanin_sernik gotowany_sernik na spodzie czekoladowym_sernik z musem kawowym  sernik kajmakowy na spodzie brownie_sernik zimowy_sernik na spodzie czekoladowym  sernik cytrynowy na mleku skondensowanym_sernik z kremem cytrynowym_sernik bez spodu_sernik pieczony  sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  

środa, 27 czerwca 2018

Kremowy sernik na wytrawnym czekoladowym spodzie z warstwą orzeszków i kajmaku.

sernik kajmakowy z orzeszkami na spodzie brownie_sernik kremowy_sernik z kajmakiem

Składniki brownie:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 50 g mielonych migdałów lub orzechów
  •  85 g mąki (w wersji bezglutenowej - ryżowej)
  • szczypta soli

Składniki masy serowej:

  • 750 g twarogu (wiaderkowa Piątnica)
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietany 22 %
  • 210-250 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego (proszek)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Dodatki:

  • puszka kajmaku (510 g; u mnie Gostyń)
  • puszka orzeszków ziemnych solonych
  • 4-5 krówek

Wykonanie:

Spód.  Formę o średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową. Piekarnik włączyć i nastawić temperaturę 180 °C.

Masło rozpuścić, chwilę przestudzić, dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem i szczyptą soli. Ubijając, wlać powoli czekoladę. Wyłączyć mikser, dodać zmielone migdały i mąkę. Wymieszać delikatnie szpatułką. Przelać do foremki i piec 23 minuty. Wyjąc z piekarnika i wystudzić.

Masa serowa. Twaróg, mascarpone, śmietanę, jajka, cukier, mąkę i szczyptę soli zmiksować do połączenia składników (tylko!).

Na upieczony spód położyć kajmak (odłożyć 2 łyżki), orzeszki (odłożyć 1-2 łyżki), na to masę serową. Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 160-170 °C. Upieczony wyjąć, wystudzić.

Wykończenie.Odłożony kajmak lekko podgrzać, posmarować nim wierzch sernika. Posypać odłożonymi orzechami i pokruszonymi krówkami. Wstawić do lodówki na 8-12 godzin.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne serniki:

sernik z musem cytrynowym i bezami_sernik gotowany z musem_sernik bez pieczenia  sernik cytrynowy_sernik z kremem cytrynowym_sernik z lemon curd_sernik kremowy_sernik pieczony  sernik krówkowy Dawida_ciasto bez pieczenia_sernik na zimno_sernik amerykański  sernik czarno-biały_sernik z ciasteczkami oreo_sernik kremowy  mazurek serowy_sernik tradycyjny_mazurek na herbatnikach_Wielkanoc  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  pomarańczowy sernik_sernik na kruchym spodzie_sernik delikatny_sernik Rouxa  sernik Biały Rosjanin_sernik gotowany_sernik na spodzie czekoladowym_sernik z musem kawowym 

piątek, 19 stycznia 2018

Tort z historią miłosną w tle. Agnes Bernauer to bohaterka piętnastowiecznego skandalu obyczajowego. Wbrew obowiązującym normom społecznym poślubiła księcia Bawarii-Monachium Albrechta. Legendarną historię miłosną opiewają liczne powieści, przedstawienia teatralne, opery, pieśni, filmy. Agnes doczekała się także tortu, który cukiernie Bawarii pieką ponoć do dziś.

A tort jest niezwykle elegancki, pyszny, taki na specjalne okazje. Składa się z cieniutkich blatów bezowo-migdałowo-kakaowych, przełożonych kremem kawowym. Boki zdobią płatki migdałowe, a wierzch oprószony jest cukrem pudrem.

Z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki".

tort bawarski Agnes Bernauer_tort migdałowy z kremem kawowym_tort bezowy z kremem kawowym_tort makaronikowy

Składniki blatów:

  • 320 g białek (u mnie z 9 jajek)
  • 350 g drobnego cukru
  • 250 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g płatków migdałowych
  • szczypta soli

Składniki kremu:

  • 600 ml mleka
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 6 dużych żółtek
  • 140 g cukru (w dwóch częściach 110 g i 30 g)
  • 30 g mąki pszennej (u mnie zamiast pszennej ryżowa)
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki likieru kawowego (ew. brandy, whisky, wódka)

Dodatki:

  • cukier puder do oprószenia tortu
  • płatki migdałowe do posypania boków tortu*

Wykonanie: 

Blaty bezowo-migdałowe. Na papierze do pieczenia narysować 5 okręgów o średnicy 23 cm.

Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną i puszystą pianę. Do ubitych dodawać stopniowo, powoli po łyżce cukru (do wyczerpania składników). Przerwać ubijanie, gdy masa będzie lśniąca, gęsta i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Wyłączyć mikser i dodać mąkę ziemniaczaną, kakao, cynamon i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać zmielone migdały i ponownie delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na pięć narysowanych okręgów, każdy posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 170-180 °C z termoobiegiem (można wszystkie blaty jednocześnie, u mnie nie zmieściły się; piekłam 2 i 3 na raz) ok. 30 minut. Blaty powinny być chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zimne, podcinając delikatnie nożem, zdejmować z papieru.

Kawowy krem budyniowy. Zagotować 500 ml mleka ze 110 g cukru i kawą. Pozostałe mleko, żółtka, mąki - zmiksować. Do zmiksowanej masy dodać bardzo powoli wrzące mleko, ciągle mieszając.  Masę ponownie wlać do garnka i ciągle mieszając ugotować budyń** (trzeba uważać, by nie zwarzyły się żółtka). Ugotowany przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia (studzić w temperaturze pokojowej, by masło i budyń miały tą samą temperaturę, dzięki temu zmniejszamy ryzyko zwarzenia kremu). 

Masło zmiksować z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dodawać powoli po łyżce wystudzonego budyniu. Gdy krem będzie utarty, dodać stopniowo alkohol. Krem podzielić na 5 części. 5 część może być większa (to ta przeznaczona na wierz i boki tortu).

Składanie tortu. Uprażyć na suchej patelni płatki migdałowe.

Blaty tortu układać na paterze przekładając porcjami kremu. Pierwszy blat można "przykleić" do patery kremem (kładąc odrobinę pod pierwszy blat), dzięki temu tort nie będzie się przesuwał. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie boki i wierzch też posmarować kremem. Boki posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Kroić ostrym nożem (najlepiej z ząbkami).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

*płatki do posypania blatów i te przeznaczone na boki to 200 g

**budyń nie jest zbyt gęsty

tort bawarski Agnes Bernauer_tort migdałowy z kremem kawowym_tort bezowy z kremem kawowym_tort makaronikowy

Inne torty na specjalne okazje:

 adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem  Marcinek_ciasto z kremem_tort  tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy_tort delikatny i kruchy  tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami_daquoise  tort bezowy z truflą czekoladową_tort dla gości_tort czekoladowy  tort węgierski Esterhazy_tort migdałowo-bezowy_tort warstwowy_tort migdałowy  tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie

czwartek, 11 stycznia 2018

Prosta i niebywale smaczna przystawka - śledzie, awokado, cebula. Niby nic, a jednak po pierwszym kęsie zachwyca i zniewala. W niewielkich pojemnikach, jest przekąską na jeden gryz. Warto podać z grzankami z chleba pełnoziarnistego (choćby takiego jak TEN).

Przepis Ani (ze strony Winiar, zmieniony).

tatar ze śledzia z awokado_tatar z ryby_przekąska na karnawał_przekąska na imprezę

Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • 1 awokado
  • 1/2 czerwonej cebuli lub jedna mała
  • 1 łyżka soku z limonki + odrobina startej skórki z limonki 
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz
  • natka kolendry lub pietruszki

Wykonanie:

Awokado obrać i pokroić w niewielką kostkę, szybko skropić sokiem, by nie ściemniało. Cebulę i śledzie pokroić w drobną kosteczką. Natkę posiekać (kilka listków zostawić do dekoracji). Wymieszać śledzie, cebulę, awokado, natkę, majonez, startą skórkę i pieprz.

Przełożyć do niewielkich naczynek i odstawić do lodówki na godzinę-dwie. Przed podaniem udekorować natką.

Uwaga! Śledzie nie nadają się do dłuższego przechowywania (na drugi dzień giną gdzieś delikatne smaki awokado i limonki, pozostaje tylko śledź i cebula, ale to już nie to).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tatar ze śledzia z awokado_tatar z ryby_przekąska na karnawał_przekąska na imprezę

Inne przekąski karnawałowe (i nie tylko):

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki_finger food  pomodori ripieni_pomidory faszerowane_kuchnia włoska_przekąski  faszerowana cykoria_przekąski_danie na karnawał_danie na babski wieczór  śledzie po grecku_śledzie w jarzynach_danie postne_przystawka_danie na Boże Narodzenie  sałatka śledziowa z czerwoną fasolą_sałatka z rybą_sałatka na Boże Narodzenie_danie postne   

sobota, 23 grudnia 2017

Ciastka linckie (ciasteczka Linzer) - dwa kruche, delikatnie korzenne, cytrusowe ciasteczka połączone dżemem malinowym i oprószone cukrem pudrem. Specjalność austriacka w mojej wersji bez glutenu. 

ciasteczka linckie_ciasteczka Linzer_ciasteczka na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 300 g mąki ryżowej (+ do podsypania)*
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 230 g masła
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z cytryny
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka gumy guar

Dodatki:

  • słoiczek dżemu malinowego
  • cukier puder do oprószenia ciastek

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę-dwie. Po ww. czasie rozwałkować, podsypując mąką ryżową i wykrawać ciasteczka pełne i ze dziurką. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 12-15 minut (na słomkowy kolor). Upieczone wyjąć z piekarnika i zdejmować z blaszki po chwili (nie od razu, są niezwykle kruche i delikatne i ciepłe rozpadają się). Wystudzone przekładać dżemem. Przed położeniem górnego ciastka (z dziurką), oprószyć pudrem.

*można zastąpić mąką pszenną

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne przepisy na ciasteczka na Boże Narodzenie:

Kruche ciastka maszynkowe_ciastka kruche_Boże Narodzenie  ciasteczka orzeszki_kruche ciastka_bez piekarnika_Boże Narodzenie  ciastka francuskie Ani_drobne wypieki_ciastka z cukrem_Boże Narodzenie  kruche ciastka z orange curd_Boże Narodzenie_krem pomarańczowy_ciasteczka  Pepparkakor_pierniczki szwedzkie_pierniczki chrupiące_cieniutkie pierniczki_ciasteczka na Boże Narodzenie

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 28