| < Grudzień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: Boże Narodzenie

poniedziałek, 17 grudnia 2018

Na piernik dojrzewający już za późno, ale zawsze można upiec piernik, który nie wymaga leżakowania. A dzisiejsza moja propozycja na taki piernik ma dodatkową zaletę - przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Przy tym piernik jest mięsisty, aromatyczny i jest z krówkami :).

piernik z krówkami_piernik błyskawiczny_piernik na ostanią chwilę

Przepis na błyskawiczny piernik z krówkami:

  • 10 dag twardych (to ważne) krówek + łyżka mąki ziemniaczanej do oprószenia cukierków
  • 130 g miodu
  • 50 g golden syrupu (zastąpiłam melasą, ale również może to być dodatkowa porcja miodu)
  • 130 g masła
  • 30 g cukru (niekoniecznie, piernik i tak jest słodki)
  • 2 jajka
  • 160 g mąki
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • ew. cukier puder do oprószenia ciasta lub dowolna polewa czekoladowa i 2-3 krówki na wierzch ciasta

Jak zrobić błyskawiczny piernik z krówkami:

Przygotować foremkę o rozmiarach 10 x 20 cm - posmarować masłem i oprószyć mąką.

Twarde krówki pokroić w kosteczkę i oprószyć mąką (krówki muszą być twarde, inaczej opadną na dno ciasta). 

Mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawę korzenną połączyć.

Miód, melasę, masło, ew. cukier rozpuścić i lekko ostudzić. Zmiksować, dodać, cały czas miksując, po jednym jajku. Przerwać miksowanie, gdy masa zwiększy objętość. Dodać mieszankę mączną i wymieszać. Na koniec dodać krówki i ponownie zamieszać. 

Ciasto przelać do foremki i piec 160-170 °C ok. 50 minut (lub dłużej do suchego patyczka - patyczek wbity w ciasto pozostaje suchy).

Wyją, wystudzić na kratce i ew. ozdobić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Z "White plate" z moimi zmianami.

Inne przepisy na pierniki, które nie wymagają dojrzewania:

miękki piernik_piernik jak Sacher_piernik przekładany_piernik błyskawiczny  piernik siostry Anastazji_placek piernikowy_ciasto korzenne_przepisy na Boże Narodzenie  piernik Ewy Wachowicz_piernik błyskawiczny_piernik łatwy_piernik z bakaliami_ciasto na Boże Narodzenie  piernik bezglutenowy_piernik bakaliowy_piernik błyskawiczny  piernik z dynią_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach  piernik błyskawiczny_piernik najlepszy_piernik z czekoladą_piernik z powidłami    

piątek, 14 grudnia 2018

Korzenne, kruche ciasteczka, przepięknie pachną i cudownie smakują. Tradycyjnie mają kształt figurek z odciśniętym ornamentem. Piecze się je w drewnianych formach, ja mam jedynie sylikonowe substytuty, ale i tak ciasteczka są rewelacyjne. 

korzenne ciasteczka speculaas_ciasteczka holenderskie_kruche pierniczki_ciasteczka świąteczne

Składniki ciasteczek korzennych:

  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej (cynamon, imbir. kardamon, anyż gwiaździsty, gałka muszkatołowa, goździki, pieprz)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 125 g masła
  • 125 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka rumu
  • skórka otarta z cytryny
  • 50 g mielonych migdałów

Jak zrobić ciasteczka korzenne?

Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, korzenie wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem, jajkiem, skórką i rumem. Pod koniec ucierania dodać zmielone migdały. 

Dalej dodać do masy maślanej mieszankę mączną. Uformować kulę, owinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę.

Po tym czasie podzielić ciasto na 24 części i wypełnić nim foremki. Można ciasto po prostu rozwałkować i wykrawać foremkami ciasteczka.

Piec w 170 °C ok. 15-20 minut. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne przepisy na pierniczki na Boże Narodzenie:

pierniczki_drobne wypieki_ciasteczka_Boże Narodzenie  lebkuchen_niemieckie pierniczki_pierniczki bez glutenu_Boże Narodzenie  całuski_pierniczki_ciasteczka_Boże Narodzenie  pierniczki III_ciastka korzenne_ciastka na Boże Narodzenie_pierniczki w polewie czekoladowej  Pepparkakor_pierniczki szwedzkie_pierniczki chrupiące_cieniutkie pierniczki_ciasteczka na Boże Narodzenie  pierniczki II_ciasteczka korzenne_ciasteczka na Boże Narodzenie  Pierniczki nadziewane powidłami_pierniczki jak alpejskie_pierniczki w czekoadzie  pierniczki IV bezglutenowe_pierniczki na mące ryżowej_pierniczki chrupiące_przepisy na Boże Narodzenie  pierniki norymberskie_pierniki bakaliowe_pierniki bezglutenowe

środa, 12 grudnia 2018

Piernik z maki ryżowej i mielonych migdałów. Wilgotny, pierny, nie za słodki (niektórzy wręcz twierdzili, że mało słodki). Choć podczas przygotowywania byłam pewna, że będę miała na święta piękny zakalec, okazało się, że ciasto wyrosło i jest pyszne.

Serdecznie polecam.

Na podstawie "Kwestii smaku".

Piernik bezglutenowy_piernik migdałowy_piernik ze śliwkami

Składniki:

  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g masła
  • 130 g miodu
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 1-2 łyżki przyprawy piernikowej (u mnie 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka goździków, 1 łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, kawałek anyżu + 1 łyżka kakao - przyprawy utłukłam w moździerzu)
  • 1 łyżeczka kawy (mielonej lub rozpuszczalnej)
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka gumy guar (niekoniecznie)
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka (można roślinnego)
  • ew. 1/2 szklanki bakalii

Wykończenie:

  • 1/2 szklanki pociętych w paski i namoczonych w rumie suszonych śliwek (najlepiej zostawić śliwki w rumie na noc)
  • 100 g czekolady
  • 1/3 szklanki śmietanki
  • ew. inne ozdoby
  • ew. powidła do przełożenia

Wykonanie:

Ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180° C. Foremkę o wymiarach 12x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąki, migdały, sodę, gumę - wymieszać.

Masło, miód, cukier, przyprawy korzenne, kawę - rozpuścić w garnku. Lekko przestudzić. Do rozpuszczonej masy dodać mieszankę mączną, mleko, jajka i ew. bakalie. Masa jest bardzo lejąca.

Przelać do foremki i piec 45 minut lub dłużej (do suchego patyczka; piekłam ok. 55 minut).

Ciasto wystudzić, polać polewą, ozdobić śliwkami i przechowywać w foremce (wyjęte z foremki szybko schnie).

Polewa. Na parze rozpuścić połamaną czekoladę wymieszaną ze śmietanką.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Piernik bezglutenowy_piernik migdałowy_piernik ze śliwkami

Inne pierniki:

miękki piernik_piernik jak Sacher_piernik przekładany_piernik błyskawiczny  piernik siostry Anastazji_placek piernikowy_ciasto korzenne_przepisy na Boże Narodzenie  piernik Ewy Wachowicz_piernik błyskawiczny_piernik łatwy_piernik z bakaliami_ciasto na Boże Narodzenie  piernik adwentowy_piernik przekładany_kuchnia mazowiecka  piernik z dynią_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach  piernik błyskawiczny_piernik najlepszy_piernik z czekoladą_piernik z powidłami  

poniedziałek, 10 grudnia 2018

Z cyklu zabawy kulinarne - makowa choinka z ciasta krucho-drożdżowego. Taki makowiec inaczej, ozdoba wigilijnego stołu, radość dla dzieci i dorosłych.

Makowa choinka z ciasta krucho-drożdżowego_zabawy kulinarne_świąteczne wypieki_makowce_ozdobyświąteczne

Składniki na makową choinkę z ciasta:

  • 250 g mąki
  • 10 dag masła
  • 2 dag drożdży
  • 1 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

Nadzienie i dodatki:

  • 3-4 łyżki masy makowej
  • żółtko rozmieszane z łyżką mleka do posmarowania choinki
  • ew. lukier (najlepiej migdałowy); ok. 1/3 szklanki cukru pudru i jedna niepełna łyżka likieru migdałowego
  • kuleczki cukrowe, bakalie do posypania

Jak zrobić choinkę z ciasta krucho-drożdżowego z makiem?

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. 

Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować, wykroić dwa jednakowe trójkąty. Jeden z trójkątów położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć masę  makową, przykryć drugim trójkątem. U podstawy wykroić pień, gałęzie. Gałązki choinki skręcić wokół własnej osi, zacisnąć na końcach. Posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec w rozgrzanym do 200-210 °C piekarniku na złoto (15-20 minut). Wyjąć, ostudzić, polukrować i ozdobić.

Z ciasta, które pozostało po przygotowaniu choinki, zrobiłam zrolowane bułeczki z makiem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Przepisy na inne ciasta i desery z makiem:

błyskawiczny makowiec_Boże Narodzenie_ciasto z makiem  rogaliki półfrancuskie z makiem_rogaliki na słodko  makowiec_rolada makowa_ciasto krucho-drożdżowe_przepisy na Boże Narodzenie  Makowiec biszkoptowy_makowiec zawijany_makowiec błyskawiczny_słodkości na Boże Narodzenie  Makiełki_kluski z makiem i bakaliami_makaron z makiem i bakaliami_dania na Wigilię  łamańce z makiem_ciastka z masą makową_deser wigilijny 

czwartek, 06 grudnia 2018

Rozkoszne i zdrowe świąteczne kuleczki mocy. Bez grama cukru, ale słodkie, z orzechami i daktylami, rumem, korzeniami i otoczką z czekolady. Bardzo proste do wykonania - wystarczy zmiksować składniki. A przy tym zdecydowanie najlepsze z moich kulek moc.

Świateczne kulki mocy_zdrowe słodycze_trufle bez cukru_domowe trufle

Składniki świątecznych kulek mocy:

  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka daktyli (jak najwyższej jakości)
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 50 ml rumu
  • 50 g startej, gorzkiej czekolady do otoczenia kulek

Jak zrobić świąteczne kulki mocy?

Orzechy wysypać na tacę piekarnikową i prażyć przez 10 minut 180-200 °C. W połowie czasu przemieszać. Daktyle namoczyć w wrzątku. 

Uprażone orzechy, odcedzone daktyle (nie wylewać wody), kakao, przyprawy korzenne, rum - zmiksować. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodać odrobinę wody z moczenia daktyli (max 1/4 szklanki). Masę schłodzić. Formować niewielkie kulki, otaczać w czekoladzie.

 świąteczne kulki mocy_zdrowe trufle_zdrowe słodycze_fit praliny

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne przepisy świąteczne trufle i praliny:

kartofelki_domowe trufle_bez piekarnika  śliwki w czekoladzie nadziewane marcepanem_domowe cukierki_domowe trufle_domowe czekoladki_finger food_danie na babski wieczór  bajaderki_ziemniaczki_kartofelki_trufle_słodycze z alkoholem  kulki owsiane_domowe trufle_słodkości bez piekarnika  Półmisek trufli_małe słodkości_domowe czekoladki  praliny kokosowe_świąteczne praliny_praliny jak raffaello

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 31