| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: Boże Narodzenie

czwartek, 09 lutego 2017

Chlapaki mazowieckie danie, forma pośrednia między pączkami a racuchami. Świetnie wpisują się w czas karnawału, zwłaszcza w tłusty czwartek. Taka łatwiejsza wersja pączków, ale w odróżnieniu od racuchów, tak jak pączki, smażona w głębokim tłuszczu. A skąd nazwa chlapaki? Przygotowane ciasto wrzuca się czyli chlapie łyżką na rozgrzany tłuszcz.

Na Mazowszu chlapaki to danie wigilijne. Dla nas dzieci były wybawieniem. Między śledziami w mleczku czy oleju, esencjonalną zupą grzybową a kapustą z fasolą, były jedynym jadalnym daniem (no, może jeszcze zupa owocowa, która czasami pojawiała się na wigilijnym stole).

Dziś chlapaki karnawałowo w wersji z sosem z marakui.

chlapaki_racuchy drożdżowe_racuchy mazowieckie_pączki z łyżki

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 2 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 125 ml letniego mleka
  • 25 ml spirytusu
  • szczypta soli
  • ew. skórka otarta z cytryny lub cukier waniliowy
  • cukier puder do oprószenia racuchów
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Sos:

  • 2 marakuje
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • cukier do smaku

Wykonanie:

Chlapaki. Mąkę przesiać. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru (po chwili rozpuszczą się), dodać kilka łyżek letniego mleka i  1-2 łyżki mąki. Całość wymieszać i zostawić w cieple na 20-25 minut.

W tym czasie rozpuścić masło, jajka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym lub skórką.

Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe mleko i mąkę, jajka z cukrem, sól - wyrobić. Po chwili dodać letnie masło i całość ponownie wyrobić na gładkie i lśniące ciasto*. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić w cieple na 1-1,5 godziny.

Gdy ciasto urośnie, rozgrzać tłuszcz i smażyć racuszki kładąc łyżką na rozgrzany tłuszcz**. W czasie pieczenia przewracać i ew. sprawdzać patyczkiem czy się upiekły. Chlapaki powinny luźno pływać w garnku.

Osączać na papierowych ręcznikach. Letnie oprószyć cukrem pudrem.

Sos. Marakuje przekroić, wybrać łyżeczką miąższ, dodać cukier, jogurt i wymieszać.

*ciasto jest rzadsze niż na bułki, raczej podobne do pączkowego

**ostrożnie z tym "chlapanie", tłuszcz jest gorący; chlapaki, to nie pączki, powinny być nieregularne

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pączki, faworki i racuchy na tłusty czwartek:

pieczone faworki_faworki błyskawiczne_faworki z ciasta francuskiego_chruściki  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  Błyskawiczne pączki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe   róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu 

czwartek, 22 grudnia 2016

W ramach świątecznych wypieków upiekłam maślane "Alberty" - okrągłe ciasteczka z motywami bożonarodzeniowymi.

ciasteczka maślane Alberty_ciasteczka kruche_ciasteczka stemplowane_ciastka na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 125 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • szczypta soli
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany

Wykonanie:

Masło, cukier, jajko, cukier waniliowy, sól - utrzeć na puszystą , jasną masę.

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać, wraz ze śmietaną, do masy maślanej i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.

Piekarnik rozgrzać do 175-180 °C. Na stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm. Stemplami wytłaczać motywy na cieście, a następnie za pomocą okrągłej foremki o średnicy 6,5 cm, wykrawać okrągłe ciasteczka. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec 12-15 minut na złoty kolor.

Studzić na kratce.

Przepis z ulotki dołączonej do foremek.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasteczka maślane Alberty_ciasteczka kruche_ciasteczka stemplowane_ciastka na Boże Narodzenie

Inne przepisy na ciasteczka na Boże Narodzenie:

 kruche ciastka wg Michela Rouxa_ciasto kruche_drobne wypieki  kruche ciastka z orange curd_Boże Narodzenie_krem pomarańczowy_ciasteczka  ciastka francuskie Ani_drobne wypieki_ciastka z cukrem_Boże Narodzenie  Kruche ciastka maszynkowe_ciastka kruche_Boże Narodzenie  ciasteczka orzeszki_kruche ciastka_bez piekarnika_Boże Narodzenie

  

Kruche, delikatne ciasteczka marcepanowe w kształcie domków - moja kolejna ciasteczkowa nowość na Boże Narodzenie.

ciasteczka marcepanowe domki_ciastka kruche_ciastka w foremkach

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • 50 g masy marcepanowej
  • ew. ekstrakt migdałowy

Wykonanie:

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól wsypać na stolnicę i połączyć. Do mieszanki dodać masło i marcepan - posiekać na pył. Wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Piekarnik rozgrzać do 180 °C.

Foremki oprószyć delikatnie mąką. Ciasto wkładać do foremek, delikatnie rozwałkować, nadmiar ciasta usunąć ostrożnie (szpatułką lub nożem).

Foremki kłaść na tacy piekarnikowej i piec ok. 15 minut. Przestudzić i wyjmować z foremek. Studzić na kratce.

W foremkach piekłam także "Alberty" i kto wie czy na nich wzór nie był ładniejszy?

Przepis z ulotki dołączonej do foremek (zmieniony).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciastka na Boże Narodzenie:

amoniaczki_kruche ciasteczka z amoniakiem_starodawne ciasteczka_drobne wypieki  kruche ciasteczka z karmelizowanym słonecznikiem_kruche ciastka_drobne wypieki_Boże Narodzenie  ciasteczka maślano-cytrynowe_ciastka kruche_ciastka na kubeczek  rogaliki migdałowe_ciastka kruche_ciastka z migdałami_kuchnia austriacka  Białe wafle_domowe wafelki_dania dla dzieci_ciasteczka  ciasteczka tiramisu_ciastka z kremem_markizy_ciastka z alkoholem_kuchnia włoska  rogaliki półfrancuskie z makiem_rogaliki na słodko

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Kto powiedział, że ozdobne choinki muszą być piernikowe? Skoro moja rodzina uwielbia drożdżówki, zrobiłam choinkę z bułek drożdżowych nadziewanych powidłami z mirabelek. Niby nic, prosta sprawa, a cieszy :).

Aaaa, w moim rodzinnym domu, drożdżówka była obowiązkowym ciastem na Boże Narodzenie. Wracam do tego zwyczaju i rano w Wigilię upiekę jeszcze raz taką choineczkę.

drożdżowa choinka_świąteczne wypieki_bułki drożdżowe_bułki nadziewane

Składniki:

  • 550 g mąki
  • 200 ml mleka letniego
  • 100 g masła
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 70 g cukru
  • 2,5 dag drożdży
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki:

  • gęsta marmolada lub powidła (ale może być też masa twarogowa czy makowa)
  • jajko rozmącone z łyżką mleka
  • cukier puder do oprószenia choinki
  • wstążka

Wykonanie:

Mąkę przesiać. 

Masło rozpuścić i przestudzić.

Drożdże rozmieszać z łyżką cukru (po chwili będą płynne), dodać 3-4 łyżki mąki, letnie mleko rozmieszać i zostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut.

W tym czasie utrzeć cukier i cukier waniliowy z jakami. Do utartej masy jajecznej dodać mąkę, sól, rozczyn, letnie masło. Całość wymieszać. Wyrabiać ciasto tak długo aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski przykryć naczynie ściereczka i zostawić do wyrośnięcia na 60-90 minut (do podwojenia objętości).

Po ww. czasie podzielić ciasto na 11 równych części. Z 10 formować okrągłe bułeczki, każdą nadziać dżemem, dobrze zlepić a zlepieniem kłaść na blasze. Z 11 bułki uformować wałek (też nadziać; to będzie pień choinki). Bułeczki układać na blasze piekarnikowej w 1 cm odstępach od siebie (4-3-2-1), na dole choinki położyć pień. Bułki posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem i zostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut (do napuszenia).

Piec w 180 °C 20-30 minut.

Ostudzić, oprószyć cukrem pudrem. Ozdobić kokardą.

Oczywiście, bułki są najlepsze pierwszego dnia.

Pomysł z "Wirtualnej Polski", ciasto z "Przyjaciółki" (na makowe różyczki). 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drożdżowa choinka_świąteczne wypieki_bułki drożdżowe_bułki nadziewane

Inne przepisy na słodkie prezenty na Boże Narodzenie:

choinka z piernika_łatwa choinka z piernika_zabawy kulinarne_ozdoby świąteczne_świąteczne prezenty  piernikowa choinka_zabawy kulinarne_pierniczki_Boże Narodzenie  kartofelki_domowe trufle_bez piekarnika  alkoholowa kokosanka_likier kokosowy_krem kokosowy  prokurator_likier jajeczny_ajerkoniak z kakao_adwokat z kakao  piernikowa chatka_chatka z piernika_zabawy kulinarne z dziećmi_danie na Boże Narodzenie

sobota, 17 grudnia 2016

Bajaderki na Boże Narodzenie w świątecznej formie i smaku. Maleństwa na jeden kęs do kawy.

Tego typu słodkie drobiazgi zaliczam do dań z cyklu "świąteczny recykling"/"nie marnuję jedzenia". Dlaczego? Gdy zostaną po świętach drożdżówki, biszkopty, inne ciasta bez kremu, zamiast wyrzucać lub zjadać przesuszone, robię czekoladowe bajaderki, okruszynki, kartofelki. Oczywiście minibajaderki można przygotować ot tak, nie czekając aż przeschnie ciasto.

świąteczne bajaderki_drobne słodkości_okruszynki_kartofelki

Składniki:

  • 200 g suchego biszkoptu kakaowego (choćby taki jak TU) lub pokruszonych kakaowych ciastek
  • 150 g czekolady (u mnie mix gorzkiej i mlecznej)
  • 50 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 2-3 łyżki powideł lub dowolnego dżemu (u mnie, tym razem, dżem czereśniowo-agrestowy), jeśli masa będzie za sucha, więcej
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 3 łyżki mocnego rumu

Dodatki:

  • 100 białej czekolady
  • suszona goja (lub kandyzowane czereśnie, lub inny czerwone owoce suszone/kandyzowane)*
  • papilotki

Wykonanie:

Kulki. Biszkopt pokruszyć, połączyć z kakao, przyprawą piernikową. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić.  Połączyć biszkopt z czekoladą, dodać rum i powidła. Wymieszać i formować niewielkie kulki. Kulki wkładać do papilotek. Schłodzić.

Ozdabianie. Białą czekoladę rozpuścić, przestudzić. Bajaderki ozdobić kapeluszem z białej czekolady. Na wierzchu przymocować goję. Schłodzić.

*goję suszyłam sama; moja, w odróżnieniu od kupowanej, ma piękny, czerwony kolor

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

świąteczne bajaderki_drobne słodkości_okruszynki_kartofelki

Inne przepisy na pralinki, trufelki, bajaderki na Boże Narodzenie:

Półmisek trufli_małe słodkości_domowe czekoladki  kartofelki_domowe trufle_bez piekarnika  kulki owsiane_domowe trufle_słodkości bez piekarnika  bajaderki_ziemniaczki_kartofelki_trufle_słodycze z alkoholem  śliwki w czekoladzie nadziewane marcepanem_domowe cukierki_domowe trufle_domowe czekoladki_finger food_danie na babski wieczór  migdałowe bajaderki_kartofelki_okruszynki_świąteczne słodkości 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 24