| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: kuchnia włoska

czwartek, 21 września 2017

Carpaccio z prawdziwków to nic innego jak sałatka z surowych borowików, cieniutko pokrojonych i doprawionych. Cudowna przekąska na spotkanie ze znajomymi, na wieczór włoski, kolację we dwoje. Do nich bagietka i białe wino...hmm cudne :).

Z książki "Dwóch Łakomych Włochów".

carpaccio z prawdziwków_carpaccio z borowików_sałatka z surowych grzybów

Składniki:

  • 250 g zdrowych, małych, jędrnych prawdziwków
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól, tłuczony pieprz

Wykonanie:

Grzyby umyć, oczyścić, pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. Ułożyć na półmisku, skropić oliwą, sokiem z cytryny, posolić i posypać tłuczonym pieprzem. Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem. Od razu podawać.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z grzybami:

wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki_finger food  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  polędwiczki z grzybami_dania z drobiu_placki ziemniaczane_Jesienne przepisy   risotto z kurkami_danie zgrzybami_danie wegetariańskie_kuchnia włoska  bułki z grzybami_jesienne dania_domowe pieczywo_dania wegetariańskie

wtorek, 24 stycznia 2017

Tiramisu najlepsze - klasyczne. Błyskawiczny deser, ciasto bez pieczenia, z alkoholem i kawą, na bazie serka mascarpone. Robię je zimą od lat. Dlaczego na blogu pojawia się dopiero teraz? Hmm...zazwyczaj znika nim zdążę się obejrzeć, oprócz tego wyzwaniem są zdjęcia. Ale jest, bo karnawał to najlepsza pora na takie desery :).

tiramisu_deser włoski_deser z mascarpone_deser z kawą_deser z alkoholem_ciasto bez pieczenia

Z "Atlasu Kulinarnego Świata".

Składniki:

  • 30 dag podłużnych biszkoptów
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 4-5 łyżek drobnego cukru
  • 1,5 szklanki bardzo mocnej kawy
  • 50 ml likieru migdałowego amaretto (lub więcej, do smaku)
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Wykonanie:

Przygotować foremkę o wielkości A4 (wielkości kartki do drukarki). Zimną kawę przelać do miski i połączyć z alkoholem. Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru. Do utartej masy dodać serek mascarpone i dobrze wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i pozostałym cukrem na gęstą pianę. Białka dodać do kremu i delikatnie wymieszać. Biszkopty moczyć w mieszance kawowej (dosłownie na sekundę; inaczej zamiast zwartego deseru, będzie paćka). Układać ciastka w rzędach jedno obok drugiego, aż przykryją dno. Puste miejsca (szparki) wypełni krem. Na biszkopty położyć połowę kremu i oprószyć przez sitko połową kakao. Dalej układać biszkopty moczone w kawie, pozostały krem. Deser wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin. Przed podaniem oprószyć pozostałym kakao.

*deser jest prosty i nie wymaga wielkiego nakładu pracy, kluczem jednak są składniki - muszą być najwyższej jakości.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne kremowe desery i ciasta bez pieczenia:

ciasteczka tiramisu_ciastka z kremem_markizy_ciastka z alkoholem_kuchnia włoska  Pomarańczowe tiramisu_desery na lato_kuchnia włoska  adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  3-bit_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z karmelem  krakersowiec, czyli leniwa napoleonka_ciasto bez pieczenia_ciasto z kremem

niedziela, 31 lipca 2016

Słynny, włoski deser na upalne dni. Śmietankowa galaretka z wanilią i sosem wiśniowym.

panna cotta z sosem wiśniowym_deser włoski_deser kremowy_deser z wiśniami

Składniki:

  • 750 ml kremówki
  • 10-15 dag cukru (do smaku)
  • 1 laska wanilii
  • 4 łyżeczki żelatyny

Sos:

  • 40 dag wydrylowanych wiśni
  • cukier do smaku
  • odrobina mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
  • ew. cynamon czy amaretto do smaku

Wykonanie:

Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki śmietanki. Wanilię rozkroić i wyskrobać nożem nasionka. Pozostałą śmietanę wlać do garnka. Dodać cukier, nasionka wanilii i strąk. Zagotować i gotować jeszcze chwilę od momentu wrzenia. Zestawić z ognia, wyjąć strąk wanilii. Po chwili dodać namoczoną żelatynę, dobrze rozmieszać.

Przelać do naczyń do deserów (pucharki, słoiki, kielichy, itp). Odstawić do zastygnięcia. W tym czasie przygotować sos. Wiśnie zasypać cukrem i odstawić na godzinę, półtorej, by puściły sok. Zagotować. Mąkę rozmieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do wiśni, zagotować. Najlepiej wlewać rozmieszaną mąkę powoli, sprawdzając gęstość sosu. Powinien być lekko płynny, nie tak gęsty jak kisiel. Wystudzić.

Sosem polać galaretkę. Ozdobić melisą.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

panna cotta z sosem wiśniowym_deser włoski_deser kremowy_deser z wiśniami

Akcja w wiśniowym sadzie 2016_panna cotta z sosem wiśniowym

Inne zimne desery:

creme brulee_krem z karmelem_deser francuski_krem spalony  lody brazylijskie_sorbet owocowy_deser na upalny dzień   deser arbuzowo-melonowy_deser na zimno_sałatka owocowa_deser z lodami  Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne  

poniedziałek, 09 maja 2016

Proste, niezwykle smaczne, kremowe i delikatne danie ze szparagami. Do niego warto dodać jajka w koszulkach lub ugotowane na półmiękko. Obok risotta z kurkami, moje ulubione danie z ryżem :).

risotto ze szparagami_danie z ryżem_danie wegetariańskie_danie na wiosnę

Składniki:

  • 40 dag ryżu arborio
  • 1 szalotka
  • 0,5 szklanki białego, wytrawnego wina
  • ok. 1 litra bulionu warzywnego (lub rosołu)
  • 5-8 dag startego parmezanu
  • 2-3  łyżki masła
  • pęczek zielonych szparagów
  • garść zielonych liści (może być rukola, mix drobnych sałat, koperek, itp)

Wykonanie:

1 łyżkę masła rozgrzać w rondlu. Dodać posiekaną szalotkę, podsmażyć. Wsypać ryż, chwilę smażyć, dodać wino, odparować. Dodać wazówkę bulionu, gdy wygotuje się, dodać ponownie gorący rosół. Powtarzać do momentu aż ryż będzie gładki i kremowy, a w środku ziarenka będą sprężyste. Na koniec dodać 1 łyżkę masła i 3/4 startego parmezanu.

Zieleninę umyć i ew. posiekać.

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie (na stojąco, główkami do góry). Pokroić na części.

Ryż połączyć z zieleniną, szparagami i posypać pozostałym parmezanem.

Do każdej porcji dodać jajko w koszulce lub ugotowane na półmiękko. Świetnie smakuje z jakimś lekkim, białym winem reńskim.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z ryżem:

 risotto z kurkami_danie zgrzybami_danie wegetariańskie_kuchnia włoska  risotto z grzybami_ryż z grzybami lesnymi_danie wegetariańskie  ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa  kurczak z suszonymi pomidorami_danie błyskawiczne_paprykarz z kurczaka

środa, 18 lutego 2015

Pizza w wersji mini na bazie ciasta gryczano-kukurydzianego z czosnkiem i ziołami. Do niej ulubione dodatki + barszcz lub biały sok pomidorowy. Świetny obiad, kolacja, przekąska na babski wieczór.

minipizza bezglutenu_pizza w wersji mini_pizza do ręki

Składniki ciasta:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 g maki kukurydzianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu
  • 7 g drożdży suszonych
  • szklanka letniej wody (ok. 250 ml)
  • 1 łyżeczka pełna soli
  • 1 łyżeczka pełna suszonego czosnku staropolskiego
  • 1 łyżeczka pełna ziół prowansalskich

Dodatki:

Wykonanie:

Mąkę gryczaną, kukurydzianą, ziemniaczaną wymieszać z drożdżami, solą, ziołami prowansalskimi i czosnkiem suszonym. Dodać oliwę, jajko, ocet i letnią wodę. Wyrobić ciasto na gładką kulę. Wilgotnymi dłońmi uformować 9 kul. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć. Posmarować wierzch oliwą (wtedy ładnie się zrumienią). Ułożyć na wierzchu dodatki i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.  

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Wstawić minipizze i piec 20 - 25 minut.

Mój sos powstał z odparowania przecieru pomidorowego z bazylią i dodaniu do niego czosnku, rozmarynu i pieprzu.

minipizza bezglutenu_pizza w wersji mini_pizza do ręki

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne wytrawne ciasta:

Pizza caprese_kuchnia włoska   Pizza ze szparagami i rukolą_kuchnia włoska  Pełnoziarniste minipizze_zdrowa pizza_kuchnia włoska|  tarta warzywna_danie wegetariańskie_warzywny torcik_kuchnia francuska

 
1 , 2 , 3 , 4