| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: kminek

sobota, 11 lutego 2017

Po chlebie jaglanym, który piekłam na okrągło, nastał czas chleba kukurydzianego. Chleba o zdecydowanym smaku, takiego do domowego smalcu (:)), pięknym, żółtym kolorze, z siemieniem lnianym i wyrazistym dodatkami (czarnuszka lub kminek). Tak jak każdy chleb bezglutenowy, kruszy się i szybko się starzeje.

Na podstawie przepisu z broszurki "Smaczna kuchnia bez glutenu. Śniadania i kolacje" (z moimi zmianami).

chleb kukurydziany bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb z kminkiem_chleb domowy

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka gumy kasantanowe (można pominąć, ale poprawia strukturę chleba)
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka kminku lub czarnuszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 3/4 szklanki przegotowanej, letniej wody

Wykonanie:

Keksówkę posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

W misce wymieszać mąki, gumę, siemię, kminek, sól.

Drożdże wymieszać z cukrem, po chwili będą płynne.

Do mieszanki mącznej dodać wodę, rozpuszczone drożdże i wymieszać. Masa powinna być taka jak gęsty budyń, jeśli się kruszy i nie daje się połączyć, dodać ciut więcej wody.

Ciasto przełożyć do foremki i zostawić na 30-50 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (nie dłużej, potem zaczyna opadać).

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piec ok. 1 godziny.

Przestudzić i wyjąć z foremki.

Ze starego (po 2-3 dniach) chleba, bardzo dobre są grzanki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne bezglutenowe chleby:

chleb gryczano-jaglany_chleb bezglutenowy_chleb domowy_chleb na drożdżach  chleb jaglano-owsiany_chleb bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb domowy  chleb jaglany_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach  chleb kminkowy_chleb bezglutenowy_chleb gryczany_chleb z amarantusem   chleb gryczany z pomidorami i bazylią_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach_domowe pieczywo|  chleb gryczany z kaszą_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo    

środa, 15 października 2014

Pada. Zrobiło się chłodniej. Żegnajcie galaretki i sałatki. Pora na radykalne zmiany w kuchni. Do łask wracają zupy. Na dobry początek, jedna z moich ulubionych jesiennych zup, kapustnica - rozgrzewający, sycący, aromatyczny - kapuśniak ze świeżej kapusty. Zazwyczaj gotuję go na drugi, trzeci dzień po gołąbkach. Tak w ramach "nie marnuję jedzenia" czy "kuchnia bez resztek".

kapustnica_kapusniak ze słodkiej kapusty_zupa rozgrzewająca_danie na chłody

Składniki:

  • 1,5 l wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego
  • 50 dag kapusty białej lub włoskiej
  • 2-3 ziemniaki
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 25 dag pomidorów
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • pół cebulki
  • olej lub masło do podsmażenia cebuli

Wykonanie:

Kapustę poszatkować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Zalać wywarem, dodać przyprawy i ugotować do miękkości.

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na tłuszczu. Czosnek przepuścić przez praskę. Jeśli używamy świeżych pomidorów, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do zupy i jeszcze chwilę gotować. Ugotowaną odstawić na 30 minut, by smaki pięknie się połączyły.

Zupę można wzbogacić pokrojonym mięsem, pokrojoną w talarki marchewką, posiekaną natką, podać do niej grzanki.

Znajdź mnie na fb.

kapustnica_kapusniak ze słodkiej kapusty_zupa rozgrzewająca_danie na chłody

Inne rozgrzewające zupy:

  Zupa dyniowa na specjalne okazje_danie wegetariańskie_danie rozgrzewające_zupa warzywna  Zupa krem z cukinii_dania wegetariańskie_zupy na lato  zupa gulaszowa_dania jednogarnkowe_dania z wołowiny_kuchnia węgierska  flaczki z kurczaka_zupa_danie jednogarnkowe_danie z drobiu

wtorek, 03 czerwca 2014

Chleb, który piekę ciągle. Ciężki, wyraźnie żytni, ze śliwkami, można dodać do niego kminek (niestety, pomijam ze względu na dzieciątko). Chciałam go zamieścić na blogu już kilka razy. Jednak zawsze znikał błyskawicznie i dopiero teraz udało się zrobić zdjęcia.

Z "Eksplozji smaku".

chleb żytni ze śliwkami_chleb na zakwasie_domowe pieczywo

Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki żytniej jasnej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki aktywnego zakwasu
  • 1 łyżka otrąb (dowolnych)
  • 2 dag drożdży
  • 1,5 szklanki wody w temperaturze pokojowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6-9 śliwek suszonych
  • 1 łyżeczka kminku

Wykonanie:

Mąki, otręby, wodę, sól, zakwas - dobrze wymieszać. W tym momencie odkładam 4 łyżki ciasta do słoika, a z nim do lodówki (tak jak w chlebie ziarnistym na zakwasie). Dodać drożdże rozpuszczone w łyżeczce cukru, pokrojone drobno śliwki i ew. kminek. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2-2,5 godziny. Po tym czasie przełożyć do wysmarowanej olejem keksówki o długości 28 cm. Zostawić ponownie do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

Rozgrzać piekarnik do 230 °C i w tak nagrzanym piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 210 °C i piec 30 minut. Autorka przepisu zaleca wstawienie pod chleb (w trakcie pieczenia) naczynia z kostkami lodu, ale ja to pomijam. Po upieczeniu wyjąć, spryskać wodą i wstawić na 3-5 minut ponownie do piekarnika.

Upieczony wyjąć z formy i studzić na kratce.

Znajdź mnie na fb.

chleb żytni ze śliwkami_chleb na zakwasie_domowe pieczywo

Inne domowe chleby:

chleb ziarnisty na zakwasie_chleb domowy_chleb pszenno-żytni  chleb wiejski na zakwasie drożdżowym_chleb pszenno-żytni_chleb na zaczynie_chleb na bidze_domowe pieczywo  lembas_chleb elfów_keks_ciasto z bakaliami  Odrywany chlebek ziołowo-czosnkowy_chleb drożdżowy_pieczywochleb domowy

wtorek, 25 marca 2014

Delikatne mięso otulone chrupiącym ciastem francuskim. Smak uzupełnia pikantny szpinak. Całość świetnie smakuje i ciekawie wygląda.

Propozycja na świąteczny stół, niedzielny obiad, na przyjęcie.

polędwiczka ze szpinakiem w cieście francuskim_mięso w cieście_pieczeń_dania z wieprzowiny_danie na Wielkanoc

polędwiczka ze szpinakiem w cieście francuskim_mięso w cieście_pieczeń_dania z wieprzowiny_danie na Wielkanoc

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 450 g mrożonego szpinaku (najlepiej całe liście)
  • 80 g pikantnej gorgonzoli (lub inny ostry ser pleśniowy)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • płat ciasta francuskiego
  • pikantna oliwa (ew. zwykła)
  • kminek, sól, pieprz
  • do posypania wierzchu (czarnuszka, kminek, lub tłuczony pieprz)
  • żółtko rozmącone z łyżką mleka do posmarowania ciasta

Wykonanie:

Polędwiczki natrzeć pieprzem, kminkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

W tym czasie rozgrzać olej, włożyć szpinak i mieszając odparować wodę. Osolić, doprawić pieprzem, czosnkiem, dodać pokruszony ser i jeszcze chwilę smażyć do rozpuszczenia sera. Ostudzić.

Polędwiczki wyjąć z lodówki i obsmażyć ze wszystkich stron. Usmażone osolić i pozostawić do wystudzenia.

Rozgrzać piekarnik do 220 °C.

Ciasto podzielić na dwie części. Wzdłuż każdej, na środku położyć połowę szpinaku, na nim polędwiczkę. Polędwiczkę otulić wokół szpinakiem. Boki ciasta z jednej i drugiej strony mięsa pociąć na centymetrowe paski. Paski na zmianę raz z jednej, raz z drugiej strony zaplatać nad polędwiczkami. Całość posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać czarnuszką (lub kminkiem, lub pieprzem).

Piec ok. 30 minut.

polędwiczka ze szpinakiem w cieście francuskim_mięso w cieście_pieczeń_dania z wieprzowiny_danie na Wielkanoc

Znajdź mnie na fb.

polędwiczka ze szpinakiem w cieście francuskim_mięso w cieście_pieczeń_dania z wieprzowiny_danie na Wielkanoc

akcja _Wielkanocne smaki_polędwiczki ze szpinakiem w cieście

Inne mięsa na Wielkanoc:

schab faszerowany polędwiczką i śliwakmi_dania z wieprzowiny_pieczeń_dania na Wielkanoc  pieczeń rzymska_danie z drobiu_danie z wołowiny_Wielkanoc  szynka pieczona z owocami_pieczeń_świąteczny obiad_Wielkanoc  ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina

środa, 05 grudnia 2012

Schab po wiedeńsku, to pieczeń z grubą skorupką kminku. I choć nie jestem specjalnym fanem mięsa, a wieprzowiny w szczególności, to w ten sposób przyrządzony schab jem chętnie, zwłaszcza na zimno z gruszkami z tymiankiem lub ogórkiem kiszonym.

Propozycja na świąteczny obiad lub świąteczne śniadanie (w wersji na zimno).

Specem od tego dania jest moja Mama, robi go od dawna, a przepis "znalazłyśmy" w książce o kuchniach świata (niestety książka zaginęła, a wraz z nią tytuł oraz autor).

schab po wiedeńsku_pieczeń_danie z wieprzowiny

Składniki:

  • 1-1,2 kg schabu bez kości
  • paczka kminku
  • sól
  • ew. pieprz
  • olej

Wykonanie:

Schab osolić, opieprzyć, natrzeć bardzo grubą warstwą kminku i zostawić na kilka godzin w lodówce. Mięso przed włożeniem do piekarnika obsmażyć lub sparzyć wrzącą wodą (Mama zawsze parzy). Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Schab piec w zamkniętej brytfannie ok. 1-1.10 godziny (w zależności od wagi mięsa).

Znajdź mnie na fb.

Inne świąteczne mięsa:

schab minutka_domowe wędliny  karkówka w wiśniach_owoce w occie_mięso na słodko-kwaśno_marynaty  ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina  indyk w galarecie_mięso z owocami_dania z drobiu

 
1 , 2