| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: pierniki

wtorek, 06 grudnia 2016

Oj, dawno nie było zabaw kulinarnych, a ozdoby piernikowe to świetny sposób na zabawę z dziećmi. Na blogu jest już domek z piernika, choinka z piernika, pierniczki na prezenty. A dziś chciałam pokazać najłatwiejsze choinki piernikowe pod słońcem. Nie trzeba wykrawać różnej wielkości gwiazdek i sklejać ich. Wystarczy 2 elementy nałożyć na siebie i ozdobić.  

choinka z piernika_łatwa choinka z piernika_zabawy kulinarne_ozdoby świąteczne_świąteczne prezenty

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 20 dag miodu
  • 20 dag cukru pudru
  • 12 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 przyprawa do pierników
  • białko, 20-25 dag cukru pudru, kilka kropli soku z cytryny - na lukier
  • cukierki m&m jako bombki

Wykonanie:

Miód, masło, cukier i przyprawy zagotować i przestudzić. Mąkę z sodą przesiać, dodać do niej masę miodową i jajko. Zagnieść, wyrobić, schłodzić.

Z tektury wyciąć dwie choinki z pustym paskiem po środku (wycinając pasek trzeba pamiętać o tym, że ciasto piernikowe rośnie), w jednej choince od góry w drugiej od dołu. Szablon położyć na rozwałkowanym cieście i wyciąć.

Przygotowane choinki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 190 °C .

Upieczone choinki składać nakładając na siebie. Tą z przerwą dolną nałożyć na tą z górną (poniżej zamieszczam szablon). 

Gotową choinkę ozdobić lukrem (śnieg) i cukierkami (bombki).

Lukier: Białko lekko ubić i partiami dodawać przesiany puder (ilość zależy od wielkości białka) i sok z cytryny. Ucierać, gdy będzie lśniący i odpowiednio gęsty, przełożyć do tylki cukierniczej i ozdobić choinki z piernika. Lukrem przykleić "bombki". 

Choinki to świetny prezent, wystarczy opakować w celofan, ozdobić wstążką i gotowe.

Pomysł choinki podpatrzony w Ikea.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Szablon choinek.

szablon choinki z piernika_łatwa choinka z piernika_zabawy kulinarne_ozdoby świąteczne_świąteczne prezentychoinka z piernika_łatwa choinka z piernika_zabawy kulinarne_ozdoby świąteczne_świąteczne prezenty

Inne pierniczki:

pierniczki III_ciastka korzenne_ciastka na Boże Narodzenie_pierniczki w polewie czekoladowej  Pepparkakor_pierniczki szwedzkie_pierniczki chrupiące_cieniutkie pierniczki_ciasteczka na Boże Narodzenie  lebkuchen_niemieckie pierniczki_pierniczki bez glutenu_Boże Narodzenie  pierniczki_drobne wypieki_ciasteczka_Boże Narodzenie  całuski_pierniczki_ciasteczka_Boże Narodzenie

środa, 23 listopada 2016

Rok rocznie powtarza się ten sam scenariusz. Przygotowuję na Boże Narodzenie piernik staropolski, dojrzewający (TU jest ten przepis), a rodzinka, uwiedziona zapachami, dopomina się piernika na już. Tym sposobem na blogu zgromadziłam już niezły zbiorek przepisów na łatwe i szybkie pierniki :). W tym roku przygotowałam błyskawiczny i prosty piernik z książki Ewy Wachowicz "Ulubione". Piernik miękki od razu, taki do przygotowania na ostatnią chwilę, aromatyczny, z bakaliami i polewą czekoladową.

piernik Ewy Wachowicz_piernik błyskawiczny_piernik łatwy_piernik z bakaliami_ciasto na Boże Narodzenie

Składniki ciasta:

  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • szczypta zmielonych goździków
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa, ale może być zwykła pszenna)*
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 300-400 g bakalii (u mnie rodzynki i żurawina) + łyżka mąki ziemniaczanej do obsypania bakalii

Polewa:

  • 1 tabliczka czekolady (u mnie mleczna)
  • 3-4 łyżki kremówki
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

Piernik. Formę o rozmiarach 12X36 cm posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Masło roztopić. Do gorącego dodać cukier, miód, kakao, przyprawy, goździki, wymieszać i zestawić z ognia. Przestudzić. Dodać jajka wymieszane z mlekiem, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli. Całość dobrze wymieszać. Dodać bakalie otoczone mąką ziemniaczaną. Przelać do przygotowanej foremki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 °C godzinę (lub dłużej, do suchego patyczka). Studzić na kratce.

Polewa. Połamaną czekoladę, kremówkę i masło włożyć do garnka i roztopić, mieszając, w kąpieli wodnej. Ciepłą polać wystudzony piernik. Udekorować (u mnie żurawina lekko oprószona cukrem pudrem).

*wypieki z mąką orkiszową są "cięższe" od tych na mące pszennej (ciasto mniej wyrasta i ma bardziej zbitą strukturę).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

piernik Ewy Wachowicz_piernik błyskawiczny_piernik łatwy_piernik z bakaliami_ciasto na Boże Narodzenie

Inne błyskawiczne piernik:

piernik marchewkowy z polewą serową_piernik_ciasto marchewkowe_Boże Narodzenie  piernik siostry Anastazji_placek piernikowy_ciasto korzenne_przepisy na Boże Narodzenie  piernik z jabłkami_szybki piernik_babka piernikowa_ciasto z owocami   piernik błyskawiczny_piernik najlepszy_piernik z czekoladą_piernik z powidłami  miękki piernik_piernik jak Sacher_piernik przekładany_piernik błyskawiczny

piątek, 21 października 2016

Jesienne ciasto z dynią, przyprawami korzennymi, polewą czekoladową i chrupką orzechową.

piernik z dynią_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z miodem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa jasna, ale może być zwykła pszenna)
  • 3/4 szklanki cukru (u mnie trzcinowy, można zwykły)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki miodu
  • 150 g masła
  • 2 szklanki startej na grubej tarce dyni
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli

Chrupka:

  • 50 g orzechów
  • 45 g cukru
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli

Polewa:

  • 100 g czekolady (u mnie mleczna)
  • 4-5 łyżek kremówki

Wykonanie:

Ciasto:

Podłużną formę keksową posmarować masłem i posypać tartą bułką.

Nastawić piekarnik na 180 °C.

Rozpuścić masło i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do nich masło i miód, połączyć składniki.

Przesiać: mąkę, kakao, przyprawę piernikową, proszek do pieczenia, sodę. Do tej mieszanki dodać masę maślano-jajeczną, dynię, wymieszać.

Ubić białka ze szczyptą soli. Delikatnie mieszając, dodać do ciasta. Najlepiej w 2-3 partiach.

Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec 50-70 minut (do suchego patyczka; jeżeli patyczek wbity do ciasta pozostanie suchy, ciasto jest gotowe).

Wystudzić na kratce. Zimny polać polewą i posypać chrupką orzechową.

Polewa:

Połamaną czekoladę włożyć do garnka, dodać śmietanę. Całość rozpuścić na parze.

Chrupka:

Na patelni z grubym dnem rozpuścić cukier z dodatkiem wody. Gdy masa nabierze karmelowego koloru, dodać orzechy, całość wymieszać. Przełożyć na płaską formę posmarowaną olejem. Wystudzić. Zimne posiekać.

Oczywiście, ciasto można pozostawić bez polewy i chrupki, a jedynie oprószyć pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

piernik z dynią_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z miodem

Inne ciasta z dynią:

keks z dyni_ciasto ucierane_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z bakaliam  krajanka dyniowa z rodzynkami_ciasta korzenne_ciasta na oleju_ciasta z warzywami  drożdżówka dyniowo-pomarańczowa z glazurą dyniową_ciasto drożdżowe  ciastka owsiane z dynią_zdrowe przekąski_ciastka z bakaliami  pavlova z dyniowym tiramisu_tort bezowy_tort korzenny_warzywa w słodyczach

środa, 23 grudnia 2015

Lebkuchen - niemieckie, błyskawiczne pierniczki. Takie na ostatnią chwilę. Moje w wersji bezglutenowej. Niesamowicie aromatyczne, mięciutkie, pyszne!

lebkuchen_pierniczki niemieckie_pierniczki bezglutenowe_domwe ciasteczka_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 250 g mąki bezglutenowej (100 g kukurydzianej, 100 g ryżowej i 50 g ziemniaczanej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bezglutenowa)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 85 g mielonych migdałów
  • 200 g miodu
  • 85 g masła
  • 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (łącznie), bardzo drobno posiekanej

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru (najlepiej trzcinowy)
  • sok cytrynowy

Wykonanie:

Masło i miód rozpuścić w garnku. Przestudzić.

Mąki, proszek do pieczenia, sodę przesiać i dokładnie wymieszać z przyprawą do pierników, cynamonem i mielonymi migdałami.

Składniki sypkie i płynne połączyć i dodać kandyzowaną skórkę. Całość wymieszać i zostawić do stężenia (masa jest lepiąca i tak ma być).

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (trzeba zostawiać duże odstępy). Kulki lekko spłaszczać mokrą łyżką.

Piec w 180 °C ok. 15 minut.

Po upieczeniu studzić na kratce.

Zimne polukrować.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Na podstawie przepisu z "Moich Wypieków".

góra ciasteczek_ciasteczka na Boże Narodzenie_pierniczki_lebkuchen_maszynkowe_francuskie

akcja_festiwal pierniczków 2015_lebkuchen

Inne przepisy na pierniczki na Boże Narodzenie:

pierniczki_drobne wypieki_ciasteczka_Boże Narodzenie  Pierniczki nadziewane powidłami_pierniczki jak alpejskie_pierniczki w czekoadzie  Pepparkakor_pierniczki szwedzkie_pierniczki chrupiące_cieniutkie pierniczki_ciasteczka na Boże Narodzenie  pierniczki III_ciastka korzenne_ciastka na Boże Narodzenie_pierniczki w polewie czekoladowej



piątek, 18 grudnia 2015

Całuski - ciastka o zapachu świąt, beztroski i przyjaźni. Po upieczeniu i wystudzeniu twarde, w wilgotnym pomieszczeniu miękną i stają się fantastyczne.

pierniczki całuski_ciasteczka korzenne_okrągłe ciasteczka_ciasteczka na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 25 dag miodu
  • 5 dag masła
  • 1 czubata łyżka przyprawy piernikowej
  • 50 dag mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 20 dag cukru pudru

Wykonanie:

Miód, masło i przyprawę piernikową podgrzać w garnku prawie do wrzenia. Przestudzić. Mąkę i sodę przesiać, dodać jajka, puder i masę miodową. Dobrze wyrobić. Można ciasto schodzić, ale można od razu wałkować partiami i wykrawać okrągłe ciasteczka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C do lekkiego zrumienienia (8-10 minut). Zdejmować z blaszki po chwili (zdejmowane od razu mogą się kruszyć). Studzić na kratce. 

Zimne można polukrować.

Najlepsze po 2-3 dniach, ale bardzo długo zachowują świeżość. W wilgotnym pomieszczeniu miękną.

Rady:

*Nie wałkować ciastek za cienko, lepsze są grubsze (3-5 mm).
**Do ciasta można dodać startą skórkę pomarańczową, wtedy nabierają nowego zaskakującego smaku.
***Można też dodać więcej masła (8 dag), ale wtedy nabierają charakteru ciastek kruchych.

****Do lukru można dodać odrobinę kropli miętowych.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pierniczki całuski_ciasteczka korzenne_okrągłe ciasteczka_ciasteczka na Boże Narodzenie

akcja_festiwal pierniczków 2015_pierniczki całuski

Inne przepisy na pierniczki na Boże Narodzenie:

pierniczki_drobne wypieki_ciasteczka_Boże Narodzenie  Pierniczki nadziewane powidłami_pierniczki jak alpejskie_pierniczki w czekoadzie  Pepparkakor_pierniczki szwedzkie_pierniczki chrupiące_cieniutkie pierniczki_ciasteczka na Boże Narodzenie  pierniczki III_ciastka korzenne_ciastka na Boże Narodzenie_pierniczki w polewie czekoladowej

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6