| < Styczeń 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: pierniki

piątek, 04 stycznia 2019

Z najlepszymi życzeniami w Nowym Roku - zimowy tort "Miodowa Stefanka". Siedem placków miodowych, przełożonych powidłami i kremem z kaszy manny z nutą alkoholu. Pyszny i ładny :). Na imieniny, urodziny, inne przyjęcie z dużą liczbą gości :).

tort miodowa stefanka_tort wielowarstwowy_tort miodowy_tort z kremem z kaszy manny_tort urodzinowy

Przepis na tort "Miodowa Stefanka":

Ciasto:

  • 60 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru (można mniej)
  • 10 dag miodu
  • 10 dag masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 jajka

Krem:

  • 1 l mleka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 25 dag masła w temperaturze pokojowej
  • 20 dag cukru pudru (lub do smaku)
  • 5 łyżek spirytusu

Dodatki:

  • powidła śliwkowe (duży słoik)
  • 1/2 tabliczki czekolady
  • 2-3 słone paluszki
  • puder do oprószenia ciasta

Jak zrobić tort "Miodowa Stefanka"?

Ciasto. Mąkę wymieszać z sodą i posiekać razem z masłem. Dodać cukier puder, jajka i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Schłodzone ciasto podzielić na 7 części i rozwałkować placki o średnicy 28 cm. Z resztek ciasta wykroić dowolne ozdoby - gwiazdki, serduszka, inne. Piec placki w temperaturze 180-200 °C na złoty kolor. Najlepiej upiec ciasto na 2-3 dni przed przygotowaniem tortu (by blaty skruszały).

Krem. zagotować mleko, do wrzącego wsypać, intensywnie mieszając, by nie powstały grudki,  kaszę mannę. Wierzch przykryć folią spożywczą (nie powstanie kożuch i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Do utartego dodawać po łyżce ostudzoną kaszę, cały czas miksując. Na koniec dodać stopniowo spirytus.

Składanie. Placki smarować powidłami a następnie kremem i układać jeden na drugim. Wierzch ozdobić upieczonymi ciasteczkami (serduszka, gwiazdki, inne) przyklejając je rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (można też kremem). Wierzch ciasteczek ozdobić czekoladą. Całość oprószyć cukrem pudrem.

Jak zrobić ośnieżone choinki?

Na papierze pergaminowym położyć paluszki. Rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą narysować choinki (pień drzewka to paluszek). Gdy czekolada zastygnie, delikatnie odkleić ozdobę od papieru. Na koniec delikatnie oprószyć cukrem pudrem (to będzie śnieg).

Tort jest najlepszy następnego dnia po zrobieniu (zmięknie i smaki połączą się).

Rady:

Przed położeniem pierwszego blatu na paterze, warto na środek naczynia położyć kleks kremu. Dzięki temu tort jest stabilny i nie przesuwa się po paterze.

Kaszę studzić w temperaturze pokojowej. dzięki temu i masło, i kasza będą miały tą samą temperaturę i krem nie zwarzy się. 

Do ciasta warto dodać szczyptę soli, to podkreśli słodycz ciasta i placki ładniej zrumienią się.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort miodowa stefanka_tort z kremem z kaszy manny_tort miodowy_tort urodzinowy

tort miodowa stefanka_tort miodowy_tort z kremem z kaszy manny_tort z powidłami_tort wielowarstwowy

Inne torty na uroczyste okazje:

Marcinek_ciasto z kremem_tort  tort szachownica_ciasto z kremem_ciasto czekoladowe  tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem  tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem  tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy_tort delikatny i kruchy  Tort kukułka_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z alkoholem_ciasto z owocami  

poniedziałek, 17 grudnia 2018

Na piernik dojrzewający już za późno, ale zawsze można upiec piernik, który nie wymaga leżakowania. A dzisiejsza moja propozycja na taki piernik ma dodatkową zaletę - przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Przy tym piernik jest mięsisty, aromatyczny i jest z krówkami :).

piernik z krówkami_piernik błyskawiczny_piernik na ostanią chwilę

Przepis na błyskawiczny piernik z krówkami:

  • 10 dag twardych (to ważne) krówek + łyżka mąki ziemniaczanej do oprószenia cukierków
  • 130 g miodu
  • 50 g golden syrupu (zastąpiłam melasą, ale również może to być dodatkowa porcja miodu)
  • 130 g masła
  • 30 g cukru (niekoniecznie, piernik i tak jest słodki)
  • 2 jajka
  • 160 g mąki
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • ew. cukier puder do oprószenia ciasta lub dowolna polewa czekoladowa i 2-3 krówki na wierzch ciasta

Jak zrobić błyskawiczny piernik z krówkami:

Przygotować foremkę o rozmiarach 10 x 20 cm - posmarować masłem i oprószyć mąką.

Twarde krówki pokroić w kosteczkę i oprószyć mąką (krówki muszą być twarde, inaczej opadną na dno ciasta). 

Mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawę korzenną połączyć.

Miód, melasę, masło, ew. cukier rozpuścić i lekko ostudzić. Zmiksować, dodać, cały czas miksując, po jednym jajku. Przerwać miksowanie, gdy masa zwiększy objętość. Dodać mieszankę mączną i wymieszać. Na koniec dodać krówki i ponownie zamieszać. 

Ciasto przelać do foremki i piec 160-170 °C ok. 50 minut (lub dłużej do suchego patyczka - patyczek wbity w ciasto pozostaje suchy).

Wyją, wystudzić na kratce i ew. ozdobić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Z "White plate" z moimi zmianami.

Inne przepisy na pierniki, które nie wymagają dojrzewania:

miękki piernik_piernik jak Sacher_piernik przekładany_piernik błyskawiczny  piernik siostry Anastazji_placek piernikowy_ciasto korzenne_przepisy na Boże Narodzenie  piernik Ewy Wachowicz_piernik błyskawiczny_piernik łatwy_piernik z bakaliami_ciasto na Boże Narodzenie  piernik bezglutenowy_piernik bakaliowy_piernik błyskawiczny  piernik z dynią_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach  piernik błyskawiczny_piernik najlepszy_piernik z czekoladą_piernik z powidłami    

piątek, 14 grudnia 2018

Korzenne, kruche ciasteczka, przepięknie pachną i cudownie smakują. Tradycyjnie mają kształt figurek z odciśniętym ornamentem. Piecze się je w drewnianych formach, ja mam jedynie sylikonowe substytuty, ale i tak ciasteczka są rewelacyjne. 

korzenne ciasteczka speculaas_ciasteczka holenderskie_kruche pierniczki_ciasteczka świąteczne

Składniki ciasteczek korzennych:

  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej (cynamon, imbir. kardamon, anyż gwiaździsty, gałka muszkatołowa, goździki, pieprz)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 125 g masła
  • 125 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka rumu
  • skórka otarta z cytryny
  • 50 g mielonych migdałów

Jak zrobić ciasteczka korzenne?

Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, korzenie wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem, jajkiem, skórką i rumem. Pod koniec ucierania dodać zmielone migdały. 

Dalej dodać do masy maślanej mieszankę mączną. Uformować kulę, owinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę.

Po tym czasie podzielić ciasto na 24 części i wypełnić nim foremki. Można ciasto po prostu rozwałkować i wykrawać foremkami ciasteczka.

Piec w 170 °C ok. 15-20 minut. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne przepisy na pierniczki na Boże Narodzenie:

pierniczki_drobne wypieki_ciasteczka_Boże Narodzenie  lebkuchen_niemieckie pierniczki_pierniczki bez glutenu_Boże Narodzenie  całuski_pierniczki_ciasteczka_Boże Narodzenie  pierniczki III_ciastka korzenne_ciastka na Boże Narodzenie_pierniczki w polewie czekoladowej  Pepparkakor_pierniczki szwedzkie_pierniczki chrupiące_cieniutkie pierniczki_ciasteczka na Boże Narodzenie  pierniczki II_ciasteczka korzenne_ciasteczka na Boże Narodzenie  Pierniczki nadziewane powidłami_pierniczki jak alpejskie_pierniczki w czekoadzie  pierniczki IV bezglutenowe_pierniczki na mące ryżowej_pierniczki chrupiące_przepisy na Boże Narodzenie  pierniki norymberskie_pierniki bakaliowe_pierniki bezglutenowe

środa, 12 grudnia 2018

Piernik z maki ryżowej i mielonych migdałów. Wilgotny, pierny, nie za słodki (niektórzy wręcz twierdzili, że mało słodki). Choć podczas przygotowywania byłam pewna, że będę miała na święta piękny zakalec, okazało się, że ciasto wyrosło i jest pyszne.

Serdecznie polecam.

Na podstawie "Kwestii smaku".

Piernik bezglutenowy_piernik migdałowy_piernik ze śliwkami

Składniki:

  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g masła
  • 130 g miodu
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 1-2 łyżki przyprawy piernikowej (u mnie 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka goździków, 1 łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, kawałek anyżu + 1 łyżka kakao - przyprawy utłukłam w moździerzu)
  • 1 łyżeczka kawy (mielonej lub rozpuszczalnej)
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka gumy guar (niekoniecznie)
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka (można roślinnego)
  • ew. 1/2 szklanki bakalii

Wykończenie:

  • 1/2 szklanki pociętych w paski i namoczonych w rumie suszonych śliwek (najlepiej zostawić śliwki w rumie na noc)
  • 100 g czekolady
  • 1/3 szklanki śmietanki
  • ew. inne ozdoby
  • ew. powidła do przełożenia

Wykonanie:

Ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180° C. Foremkę o wymiarach 12x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąki, migdały, sodę, gumę - wymieszać.

Masło, miód, cukier, przyprawy korzenne, kawę - rozpuścić w garnku. Lekko przestudzić. Do rozpuszczonej masy dodać mieszankę mączną, mleko, jajka i ew. bakalie. Masa jest bardzo lejąca.

Przelać do foremki i piec 45 minut lub dłużej (do suchego patyczka; piekłam ok. 55 minut).

Ciasto wystudzić, polać polewą, ozdobić śliwkami i przechowywać w foremce (wyjęte z foremki szybko schnie).

Polewa. Na parze rozpuścić połamaną czekoladę wymieszaną ze śmietanką.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Piernik bezglutenowy_piernik migdałowy_piernik ze śliwkami

Inne pierniki:

miękki piernik_piernik jak Sacher_piernik przekładany_piernik błyskawiczny  piernik siostry Anastazji_placek piernikowy_ciasto korzenne_przepisy na Boże Narodzenie  piernik Ewy Wachowicz_piernik błyskawiczny_piernik łatwy_piernik z bakaliami_ciasto na Boże Narodzenie  piernik adwentowy_piernik przekładany_kuchnia mazowiecka  piernik z dynią_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach  piernik błyskawiczny_piernik najlepszy_piernik z czekoladą_piernik z powidłami  

środa, 05 grudnia 2018

Pierniki bakaliowe, prawie bez mąki, a w moim przypadku nawet bez mąki pszennej. Pierne, miękkie, z lukrem i migdałami.

Obok lebkuchen, moje ulubione pierniki.

Na podstawie "Moich wypieków".

pierniczki norymberskie_pierniczki bakaliowe_pierniczki niemieckie_pierniczki bezglutenowe

Składniki:

  • 150 g drobnego cukru trzcinowego
  • 50 g miodu
  • 120 g białek (u mnie z 4 jajek)
  • 300 g zmielonych migdałów
  • 50 g startej masy marcepanowej
  • 25 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 25 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 30 g mąki ryżowej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 20 g przyprawy korzennej*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej, bezglutenowy)
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 60 migdałów bez skórki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Ciastka. Białka (bez ubijania), miód, cukier - wymieszać do połączenia składników. Do masy dodać pozostałe składniki - zmielone migdały, masę marcepanową, kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową, mąkę ryżową i ziemniaczaną, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia, sól. Dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję pasty.

Na papierze do pieczenia narysować 20 kółek o średnicy 8 cm. Na każde narysowane kółko nakładać ciasto piernikowe**. Wygładzić i wyrównać. W każde wbić 3 obrane migdały.

Zostawić (bez przykrycia) na 24 godziny, by przeschły.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C ok. 12 minut (do lekkiego zbrązowienia). Po upieczeniu zostawić na blasze do przestudzenia, zdjąć i wystudzić na kratce. Zimne polukrować.

Lukier. Puder wymieszać z sokiem cytrynowym i posmarować nim zimne ciastka***.

*moja przyprawa korzenna to: 2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki imbiru, 2 łyżeczki goździków, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, kawałek anyżu + łyżka kakao. Całość utłuczona w moździerzu. Taka przyprawa daje bardzo pikantne ciastka.

**większość przepisów podaje, by masę piernikową kłaść na okrągłych oblatach lub waflach (pominęłam)

***można posmarować czekoladą

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pierniczki norymberskie_pierniczki bakaliowe_pierniczki niemieckie_pierniczki bezglutenowe

Inne pierniczki:

pierniczki_drobne wypieki_ciasteczka_Boże Narodzenie  lebkuchen_niemieckie pierniczki_pierniczki bez glutenu_Boże Narodzenie  całuski_pierniczki_ciasteczka_Boże Narodzenie  pierniczki III_ciastka korzenne_ciastka na Boże Narodzenie_pierniczki w polewie czekoladowej  Pepparkakor_pierniczki szwedzkie_pierniczki chrupiące_cieniutkie pierniczki_ciasteczka na Boże Narodzenie  pierniczki II_ciasteczka korzenne_ciasteczka na Boże Narodzenie  Pierniczki nadziewane powidłami_pierniczki jak alpejskie_pierniczki w czekoadzie  pierniczki IV bezglutenowe_pierniczki na mące ryżowej_pierniczki chrupiące_przepisy na Boże Narodzenie

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7