| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: krupczatka

środa, 14 marca 2012

Nasz słodka Wielkanoc to: pascha, baby (piaskowe, gotowane i drożdżowe), serniki (królewski lub z brzoskwiniami, lub wiedeński), czasem torty i kolorowe mazurki. Zazwyczaj robimy trzy, cztery mazurki. Obowiązkowy jest kajmakowy i śliwkowy. Oprócz tego pojawiają się mazurki: wiśniowy (wiśnie w alkoholu), makowy, królewski (z konfiturą wiśniową) i hit Wielkanocy 2011 - mazurek różano-marcepanowy znaleziony na blogu "Moje Wypieki" i zmodyfikowany.

Mazurek kajmakowy 2012.

mazurek kajmakowy

 Mazurek kajmakowy 2010.

mazurek kajmakowy

Poniżej mazurek kajmakowy (2011) na pierwszym planie, z tyłu marcepanowo-różany i śliwkowy.

mazurek kajmakowy, śliwkowy, marcepanowo-różany

Mazurek kajmakowy 2013. Na zdjęciu z paschą z jajkami z kolorowych galaretek.

pascha z jajkami z galaretki i mazurek kajmakowy_Wielkanoc_ciasto kruche_kajmak

Ciasto:

  • 35 dag mąki krupczatki
  • 10 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli

Mąkę połączyć z pudrem i posiekać z masłem na proszek. Dodać żółtka i szybko (!) zagnieść, zawinąć w folię. Odłożyć ciasto do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować, przełożyć do foremki mazurkowej (bez jednego boku), wokół placka zrobić ozdobny rant. Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 220 °C. UWAGA - mąka nie może być zbyt grubo mielona (używam krupczatki z Pakości - firma "Alta"), ponieważ ciasto będzie miało "kaszkowatą" konsystencję.

Masa kajmakowa:

  • 2 szklanki mleka 3,2 %
  • 2 szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • ozdoby (czekolada mleczna, migdały, skórka pomarańczowa, zajączki, baranki, jajeczka czekoladowe, inne)

Mleko zagotować z cukrem i gotować na maleńkim ogniu tak długo, aż kropla wylana na zimny talerzyk nie będzie rozlewać się (długgggooo). Po lekkim przestudzeniu dodać masło. Ciepły kłaść na wystudzony spód mazurkowy, rozsmarować dużym nożem moczonym w wodzie. Ozdobić np. zrobić napisy i wzory z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, bazie z migdałów i czekolady, postawić figurki czekoladowe.

UWAGA! - masę trzeba ciągle mieszać, inaczej przypali się. Najlepiej gotować ją w dużym płaskim rondlu (skrócimy czas gotowania). Kajmak zrobiony z mleka skondensowanego, to jednak nie to samo! Ozdoby, które mają "przylegać" do mazurka, kłaść przed zastygnięciem masy.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz zrobić na Wielkanoc?

ajerkoniak  babka ucierana mamy Heleny  babka gotowana  Tort Bezowy

 

 

 

 

sobota, 03 marca 2012

Muffinki czekoladowo-serowe, czyli stary przepis w nowej wersji. W zasadzie każde ciasto ucierane (i nie tylko) czasami piekę w foremkach muffinkowych. Tym sposobem mam w "repertuarze" muffinki: koniakówkowe, piaskowe, marmurkowe, piernikowe, marchewkowe, z owocami, rodzynkowe, serniczki, a także, znalezione na blogu "Moje Wypieki", muffinki z ajerkoniakiem i krówkami (źródełko pomysłu).

muffinki czekoladowo-serowe

Dzisiaj upiekłam muffinki czekoladowo-serowe, z połowy podanych poniżej składników (16 muffinek).

Masa murzynkowa:

  • 25 dag masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 jajka
  • 2 szklanki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bakalie

Cztery pierwsze składniki zagotować, odlać 1/2 szklanki powstałego płynu, ostudzić. Do przestudzonej masy dodać żółtka, mąkę z proszkiem, bakalie. Na koniec ubitą pianę z białek i lekko wymieszać.  Podaną powyżej masę można zastąpić masą do koniakówki.

Masa twarogowa:

  • 70 dag dwukrotnie zmielonego twarogu
  • 6 jajek
  • szklanka cukru pudru
  • bakalie
  • można dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (dodaję w zależności od stopnia suchości sera)

muffinki czekoladowo-serowe

Twaróg połączyć z cukrem, żółtkami i bakaliami. Ubić białka. Delikatnie mieszając połączyć z masą serową.

Do wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką wkładać kolejno, łyżkę masy czekoladowej, masę serową i znów masę murzynkową. Piec 25 - 30 minut w rozgrzanym do 190 °C piekarniku. Po przestudzeniu polać odłożoną wcześniej masą czekoladową.

Jeśli pieczemy sernik z murzynkiem (duża tortownica lub duża prostokątna forma), czas pieczenia wynosi jedną godzinę.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

muffinki koniakówkowe   Ciasto W-Z  Zuccotto di panettone

środa, 15 lutego 2012

Zapomniane ciasto....Ciasto W-Z

Ciasto W-Z_ciasta z kremem_kuchnia mazowiecka


Ciasto W-Z_ciasta z kremem_kuchnia mazowiecka

Blat:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 10 dag masła
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę, kakao, proszek wymieszać. Masło, cukier, żółtka utrzeć. Wsypać mieszaninę mąki, proszku i kakao. Dodać mleko. Na koniec ubitą pianę, lekko mieszając. Piec w dużej płaskiej formie (u nas taca piekarnikową) ok. 20 minut w nagrzanym do 180 °C piekarniku.

Krem:

  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki zsiadłego mleka (ew. kwaśna śmietana)
  • cukier waniliowy
  • 8 łyżek cukru pudru

Utrzeć masło na puch, dodawać  do niego po jednej łyżce mleka i cukru. Położyć ozdobnie na wystudzony spód.

Polewa:

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki wody
  • 4 łyżki pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki spirytusu

Masło zagotować z wodą, wsypać cukier i kakao. Zagotować. Ostudzić, dodać spirytus, wymieszać. Zrobić esy-floresy na kremie. 

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

Karpatka_ciasta z kremem_ciasto ptysiowe  Zuccotto di panettone_ciasta z kremem_kuchnia włoska  słodkie bułeczki_bułki drożdżowe_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe