| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: domowe sposoby leczenia

piątek, 08 września 2017

Jakiś czas temu na blogu zamieściłam przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu (TU) i rozpisałam się o jego właściwościach zdrowotnych i zastosowaniu. Ostatnio odkryłam nowe, fantastyczne przeznaczenie syropu - do zielonej herbaty (TU). Teraz, gdy czarny bez ładnie owocuje,  pora na syrop z owoców. W rodzinnej apteczce - od zawsze, bo w okresach przeziębień i gryp jest niezastąpiony. Trzeba jedynie pamiętać, że surowe owoce zawierają toksynę, która wywołuje wymioty i bóle głowy. Dopiero po obróbce termicznej można jeść je bezpiecznie. 

syrop z owoców czarnego bzu_domowe apteczka_syrop z czarnego bzu_domowe przetwory

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców z czarnego bzu
  • 80 dag cukru (najlepiej trzcinowy)
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Owoce (tylko ciemne, dojrzałe; zielone i czerwone trzeba odrzucić i te odrzucone widać na zdjęciach :)) obrać z gałązek. Wsypać do garnka, dodać wodę i zagotować. Gdy owoce popękają, zestawić z ognia i ostudzić. Przecedzić, dodać cukier i zagotować. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. Gorący syrop przelać do przygotowanych słoików/butelek. Zakręcać, przekręcić do góry dnem, przykryć ręcznikiem/ściereczką i zostawić do wystudzenia. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Syrop zrobiłam wg TEGO przepisu, w domowej apteczce królował sok.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

syrop z owoców czarnego bzu_domowe apteczka_syrop z czarnego bzu_domowe przetwory

Inne zdrowotne przetwory:

ocet jabłkowy_domowy wyrób_domowe przyprawy_zdrowe pzetwory_domowa apteczka  smocza krew_nalewka malinowa_malinówka_nalewka z malin syrop z młodych pędów sosny_syrop na kaszel_domowa apteczka_domowe przetwory_słodkie przetwory  aronia, maliny i inne owoce w soku własnym_słodkie przetwory_domowe przetwory  nalewka sosnowa na kaszel_nalewka na pędach sosny_domowa apteczka  wiśniówka na miodzie_nalewka wiśniowa_domowe alkohole  syrop z kwiatów czarnego bzu_jadalne kwiaty_syrop z hyćki_przetwory

niedziela, 11 września 2016

Ocet jabłkowy należy do przetworów, których nie doceniałam. Dostawałam butelkę, dwie i gromadziłam. No bo po co mi ocet? Przecież prawie w ogóle nie używam go w kuchni! Aż tu nagle w prasie i nie tylko zaczęły pojawiać się artykuły o zdrowotnych właściwościach octu jabłkowego. Że zawiera minerały, pierwiastki śladowe, witaminy (w tym potas i witaminę E), pektyny, że oczyszcza organizm z toksyn, odkwasza, odchudza, wspomaga trawienie, wzmacnia system immunologiczny. Odkurzyłam butelki i... zaczęłam pić 2-3 łyżki dziennie, i nastawiam słój z jabłkami.

Ze spiżarni mamy Heleny.

domowy ocet jabłkowy_domowa apteczka_domowe przetwory

Składniki:

  • Jabłka najlepiej ekologiczne (można tylko ze skórek, ale wtedy fermentacja jest bardziej intensywna)
  • przegotowana i wystudzona woda
  • 1 łyżka cukru lub miodu na każdą szklankę wody

Wykonanie:

Przygotować olbrzymi słój - wymyć, wyparzyć. Jabłka umyć, osuszyć, pozbawić ogryzek i ogonków, podzielić na cząstki, włożyć do słoja. Zalać osłodzoną wodą. Słój przykryć szczelnie ściereczką i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na 3-4 tygodnie. Od czasu do czasu zamieszać. Gdy piana przestanie się pojawiać, to znak że fermentacja zakończyła się i można ocet przelać przez gazę do butelek. Zamknąć odstawić w chłodne miejsce.

Uwaga!

Tylko naturalnie fermentowany ocet ma właściwości zdrowotne.

Ocet nie jest wskazany dla osób z chorobą wrzodową.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb

domowy ocet jabłkowy_domowa apteczka_domowe przetwory

Inne zdrowotne przetwory:

smocza krew_nalewka malinowa_malinówka_nalewka z malin syrop z młodych pędów sosny_syrop na kaszel_domowa apteczka_domowe przetwory_słodkie przetwory  aronia, maliny i inne owoce w soku własnym_słodkie przetwory_domowe przetwory  nalewka sosnowa na kaszel_nalewka na pędach sosny_domowa apteczka  wiśniówka na miodzie_nalewka wiśniowa_domowe alkohole  syrop z kwiatów czarnego bzu_jadalne kwiaty_syrop z hyćki_przetwory 

piątek, 06 maja 2016

Wiem, że wiosną, gdy wszystko kwitnie i budzi się do życia, trudno myśleć o słotnych i zimnych dniach jesieni i zimy. Ale właśnie teraz jest pora na wzbogacenie domowej apteczki w nieodzowny na kaszel, ból gardła, chrypkę, przeziębienie syrop z młodych pędów sosny. Młode pędy sosny działają wykrztuśnie, odkażająco i rozgrzewająco. Oprócz tego wzmacniają organizm, działają uspokajająco. Zawarta w młodych pędach witamina C zwalcza wolne rodniki i wzmacnia organizm. Dodam jeszcze, że Mama Helena robi go od wielu lat i całą rodzinę obdarowuje tym specyfikiem.

syrop z młodych pędów sosny_syrop na kaszel_domowa apteczka_domowe przetwory_słodkie przetwory

Na zdjęciu syrop z ubiegłego roku.

Składniki:

  • jasnozielone, młode, z brązową lepką łupiną pędy sosny (do 10-12 cm)
  • miód

Wykonanie:

Pędy kroimy na niewielkie kawałki (nie myjemy), układamy w szklanym słoju, ugniatając drewnianym tłuczkiem. Każdą warstwę pędów przekładamy miodem. Zakręcamy słoik i zostawiamy na oknie na 3 miesiące. Po tym czasie zlewamy, przelewamy do mniejszych pojemników i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce.

Uwaga!

Gdy podczas leżakowania pędy zaczną wystawać znad syropu/miodu, dodać miód.

Na zdrowie :).

Znajdź mnie na fb.

syrop z młodych pędów sosny_syrop na kaszel_domowa apteczka_domowe przetwory_słodkie przetwory

Inne zdrowotne przetwory:

wiśniówka na miodzie_nalewka wiśniowa_domowe alkohole  syrop z kwiatów czarnego bzu_jadalne kwiaty_syrop z hyćki_przetwory  smocza krew_nalewka malinowa_malinówka_nalewka z malin  nalewka sosnowa na kaszel_nalewka na pędach sosny_domowa apteczka  aronia, maliny i inne owoce w soku własnym_słodkie przetwory_domowe przetwory

czwartek, 21 maja 2015

Syropy: z kwiatów czarnego bzu, z owoców czarnego bzu, sosnowy, z malin, z cebuli i z buraków; susz z: lipy, bzu, melisy, mięty, nagietka, rumianku; nalewki: wiśniowa na miodzie, malinowa  - to nasza domowa apteczka.

A jaka jest nalewka sosnowa? - mocna, żywiczna i raczej nie nadaje się do kawy, ale jako specyfik na kaszel, niezastąpiona.

Nalewka mamy Heleny.

nalewka sosnowa na kaszel_nalewka na pędach sosny_domowa apteczka

Składniki:

  • kilkanaście młodych pędów sosny (bez starych igieł)
  • 100-200 ml spirytusu
  • 1 duża łyżka miodu
  • sok z jednej cytryny

Wykonanie:

Pędy sosny zostawić na trzy dni w chłodnym miejscu. Po ww. czasie pędy pokroić i napełnić nimi słoik (tak do połowy). Zalać spirytusem, miodem i sokiem z cytryny. Po 2 dniach dodać 200-400 ml wody. Odstawić słoik na tydzień w ciemne i chłodne miejsce. Odcedzić, wlać do butelki, zakręcić i odstawić do piwnicy. Do spożycia nalewka gotowa jest dopiero jesienią.

Dawkowanie 3 razy dziennie po łyżeczce.

Przepis J. Haczyńskiego "Medycyna w pigułce" - "Claudia".

Na zdrowie :).

Znajdź mnie na fb.

nalewka sosnowa na kaszel_nalewka na pędach sosny_domowa apteczka

Inne zdrowotne przetwory:

wiśniówka na miodzie_nalewka wiśniowa_domowe alkohole  syrop z kwiatów czarnego bzu_jadalne kwiaty_syrop z hyćki_przetwory  smocza krew_nalewka malinowa_malinówka_nalewka z malin  aronia, maliny i inne owoce w soku własnym_słodkie przetwory_domowe przetwory

sobota, 13 września 2014

Owoce w soku własnym to świetna baza do przygotowania zimą musów, galaretek, kisieli, sosów. To także rewelacyjny dodatek do budyniów, kasz (szczególnie manny), kisieli, jogurtów. To przetwory, które warto mieć w swojej spiżarni :).

aronia, maliny i inne owoce w soku własnym_słodkie przetwory_owoce pasteryzowane_owoce na zimę

Składniki:

  • owoce (aronia, maliny, wiśnie, truskawki, jagody, inne)
  • po 2-3 łyżki cukru na słoik (lub więcej, według uznania)

Wykonanie:

Przygotować owoce - umyć, obrać, wydrylować, osuszyć.

Przygotować słoiki - umyć i wyprażyć w piekarniku w 105 °C przez 30-40 minut.

Połowę owoców włożyć ciasno do słoików. Zasypać połową cukru. Wsypać pozostałe owoce i pozostały cukier.

Zakręcić słoiki i pasteryzować 25-35 minut (w zależności od wielkości słoików). Jednym ze sposobów pasteryzacji jest wstawienie słoików do zimnego piekarnika i rozgrzanie go do 120 °C. Czas pasteryzacji liczymy od momentu osiągnięcia przez piekarnik 120 °C. Słoiki wstawiamy na tacy.

Po skończonej pasteryzacji, sprawdzić czy słoiki "złapały".

Uwaga: owoce można przygotować bez cukru.

Znajdź mnie na fb.

aronia, maliny i inne owoce w soku własnym_słodkie przetwory_owoce pasteryzowane_owoce na zimę

Inne słodkie przetwory:

dżem malinowy_słodkie przetwory_domowe przetwory  przysmak jabłkowy_słodkie przetwory_mus jabłkowy  gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów  korzeenny dżem śliwkowy_słodkie pzretwory_domowy wyrób

 
1 , 2