| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: Pizza

piątek, 12 lutego 2016

Pizza inaczej. Zamiast ciasta drożdżowego, spód z polenty. Obłożenie tradycyjne - pomidory, mozzarella, bazylia. W sumie coś innego, nowego, bezglutenowego i bezmięsnego na obiad lub obfitą kolację. 

Z "Ugotuj to" + moje zmiany.

pizza na spodzie z polenty_pizza bezglutenowa_kuchnia włoska_zapiekanka z kaszy kukurydzianej

Składniki:

  • 300 g kaszy kukurydzianej (takiej na polentę, czyli drobniejszej)
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 80 g startego parmezanu lub innego twardego sera (choćby bursztyn)
  • 2-4 łyżki pesto bazyliowego
  • 130 g mozzarelli
  • 500 g pieczarek
  • 1 mała cebulka (można pominąć)
  • 10 pomidorków koktajlowych (lub mniej większych)
  • sól, pieprz
  • olej lub masło klarowane do podsmażenia pieczarek i cebuli

Wykonanie:

Kaszę ugotować w wywarze warzywnym (trzeba mieszać dość intensywnie, by nie utworzyły się grudki i by się nie przypaliła). Ugotowaną zdjąć z ognia, dodać starty ser i wymieszać. Przełożyć do foremki o średnicy 30 cm (foremka na tartę) i wyłożyć nią boki i dno. Zostawić do wystudzenia.

Cebulkę pokroić w kostkę, pieczarki w paski i podsmażyć.

Mozzarellę pokroić w cienkie krążki.

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.

Zimny spód wstawić do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiec (10-15 minut).

Wyjąć z piekarnika, posmarować pesto, położyć pieczarki, ser, pomidory. Piec ok. 15 minut w 200 °C.

Upieczoną pizzę wyjąć i zostawić do lekkiego przestudzenia. Dzięki temu łatwiej ją będzie pokroić. Bardzo gorąca nie trzyma formy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pizze i zapiekanki:

minipizza bezglutenu_pizza w wersji mini_pizza do ręki  Pizza caprese_kuchnia włoska  zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  Gnocchi alla romana_kluski z kaszy manny_zapiekanik

środa, 18 lutego 2015

Pizza w wersji mini na bazie ciasta gryczano-kukurydzianego z czosnkiem i ziołami. Do niej ulubione dodatki + barszcz lub biały sok pomidorowy. Świetny obiad, kolacja, przekąska na babski wieczór.

minipizza bezglutenu_pizza w wersji mini_pizza do ręki

Składniki ciasta:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 g maki kukurydzianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu
  • 7 g drożdży suszonych
  • szklanka letniej wody (ok. 250 ml)
  • 1 łyżeczka pełna soli
  • 1 łyżeczka pełna suszonego czosnku staropolskiego
  • 1 łyżeczka pełna ziół prowansalskich

Dodatki:

Wykonanie:

Mąkę gryczaną, kukurydzianą, ziemniaczaną wymieszać z drożdżami, solą, ziołami prowansalskimi i czosnkiem suszonym. Dodać oliwę, jajko, ocet i letnią wodę. Wyrobić ciasto na gładką kulę. Wilgotnymi dłońmi uformować 9 kul. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć. Posmarować wierzch oliwą (wtedy ładnie się zrumienią). Ułożyć na wierzchu dodatki i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.  

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Wstawić minipizze i piec 20 - 25 minut.

Mój sos powstał z odparowania przecieru pomidorowego z bazylią i dodaniu do niego czosnku, rozmarynu i pieprzu.

minipizza bezglutenu_pizza w wersji mini_pizza do ręki

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne wytrawne ciasta:

Pizza caprese_kuchnia włoska   Pizza ze szparagami i rukolą_kuchnia włoska  Pełnoziarniste minipizze_zdrowa pizza_kuchnia włoska|  tarta warzywna_danie wegetariańskie_warzywny torcik_kuchnia francuska

wtorek, 04 czerwca 2013

Zdrowa pizza? Poręczna, która może być kanapką i można ją zabrać na piknik? To możliwe, takie są minipizze. Do nich koniecznie sałatka i może białe lekkie wino?

Pełnoziarniste minipizze_zdrowa pizza_kuchnia włoska|Składniki:

  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 g mąki pszennej
  • 330 ml letniej wody
  • 30 ml oliwy
  • 25 g drożdży
  • 12 g soli
  • 6 g cukru

Dodatki I:

  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 1 pory
  • 1-2 łyżki sera pleśniowego (łagodnego)
  • 100 g fety
  • masło do podsmażenia i polania
  • rukola
  • sól
  • pieprz

Dodatki II:

  • 70 g mozzarelli
  • 120 g pomidorów
  • oregano
  • rukola
  • sól, pieprz

Dodatki III:

  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 por
  • czosnek
  • odrobina twardego sera żółtego
  • masło do podsmażenia
  • sól, pieprz
  • rukola

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie. Mąkę połączyć z roztworem wodno-drożdżowym, dodać sól, cukier, oliwę. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i zostawić na 20 min. W tym czasie przygotować nadzienie.

I. Podsmażyć na maśle pokrojonego pora (2 -3 minuty), dodać ser pleśniowy i podgrzać do rozpuszczenia sera. Szparagi obgotować w osolonej i lekko osłodzonej wodzie (ok. 2 min). Szparagi i pora wystudzić.

II. Mozzarellę pokroić w plastry. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Oregano posiekać.

III. Pora pokroić, czosnek posieka, obydwa składniki podsmażyć. Dodać osączonego tuńczyka i kukurydzę.

Ciasto rozwałkować, wyciąć koła i wyłożyć na blachę piekarnikową wysmarowaną oliwą. Położyć podsmażone pory, szparagi, pokrojoną w kostkę fetę. Skropić oliwą lub rozpuszczonym masłem.

Mozzarellę, pomidory i oregano położyć na krążkach ciasta. Skropić oliwą.

Farsz z tuńczyka położyć na krążkach, posypać serem.

Pozostawić pizzerinki do wyrośnięcia na godzinę. Rozgrzać piekarnik do 300 °C . Przed wstawieniem minipizz zmniejszyć temperaturę do 240 °C. Piec 12 - 15 minut. Po upieczeniu posypać rukolą.

Znajdź mnie na fb.

Minipizze dodaję do akcji "Pizza inaczej.

akcja_pizza inaczej_pełnoziarniste minipizze

Inne wytrawne ciasta:

Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  Pizza caprese_kuchnia włoska  tarta ze szparagami_tarta wytrawna_danie wegetariańskie  Pizza ze szparagami i rukolą_kuchnia włoska

czwartek, 31 maja 2012

Zielono mi! I w tym duchu moja pizza - zielone szparagi, rukola, por. Smak podkreśla i zaostrza ser pleśniowy, ale ton nadają szparagi i rukola.

Przepis własny, ale pomysł podpatrzony na blogu "Gotuję, bo lubię".

Pizza ze szparagami i rukolą_kuchnia włoska



Pizza ze szparagami i rukolą_kuchnia włoska

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 220 ml wody (35°C)
  • 20 ml oliwy
  • 16 g drożdży
  • 8 g soli
  • 4 g cukru
  • dodatki
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 pory
  • 1-2 łyżki sera pleśniowego (łagodnego)
  • 200 g fety
  • masło do podsmażenia i polania
  • rukola
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie. Mąkę połączyć z roztworem wodno-drożdżowym, dodać sól, cukier, oliwę. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i zostawić na 20 min. W tym czasie przygotować nadzienie. Podsmażyć na maśle pokrojonego pora (2 -3 minuty), dodać ser pleśniowy i podgrzać do rozpuszczenia sera. Szparagi obgotować w osolonej i lekko osłodzonej wodzie (ok. 2 min). Szparagi i pora wystudzić. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę piekarnikową wysmarowaną oliwą. Położyć podsmażone pory, szparagi, pokrojoną w kostkę fetę. Skropić oliwą lub rozpuszczonym masłem. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 300 °C i zmniejszyć temperaturę do 240 °C. Piec 12 - 15 minut. Po upieczeniu posypać rukolą.

Znajdź mnie na fb.

Inne dania kuchni włoskiej:

Pizza capres_kuchnia włoska  Zuccotto di panettone_ciasta z kremem_kuchnia włoska 



niedziela, 05 lutego 2012

Pizza - letnie wieczory, białe wino - wakacje. Pizza zimą - wspomnienie lata. Dziś jest bardzo mroźno - wspominki ciepłych wieczorów - jak najbardziej. Najlepsza jest prosta - z minimalną ilością dodatków. Pomidory (zimą z własnej spiżarni), mozzarella (lub feta, lub grana), zioła i rukola.

Pizza

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 220 ml wody (35°C)
  • 20ml oliwy
  • 16 g drożdży
  • 8 g soli
  • 4 g cukru
  • + dodatki
  • 250 g pokrojonych pomidorów
  • 150 g mozzarelli
  • sos do pizzy (z własnej spiżarni)
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • rukola

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie. Mąkę połączyć z roztworem wodno-drożdżowym, dodać sól, cukier, oliwę. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć zostawić na 20 min. Wyłożyć ciasto na blachę (piekarnikową) wysmarowaną oliwą. Posmarować sosem. Ułożyć mozzarellę, pomidory, sól, pieprz, pokropić oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia na 60 min. Wstawić pizzę do piekarnika rozgrzanego do 300°C i zmniejszyć temperaturę do 240°C. Piec 12 - 15 min. Po upieczeniu posypać rukolą.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

ciasto francuskie z polędwiczką  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami  kurczak w pomarańczach z rodzynkami  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami