| < Grudzień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: Pizza

poniedziałek, 10 września 2018

Trochę inna pizza. Na cieście bezglutenowym, ale z pomidorami, mozzarellą i rukolą.

pizza bezglutenowa_pizza z mozzarellą, pomidorami i rukolą_danie wegetariańskie

Składniki:

  • szklanka mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki mąki z tapioki (ew. ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej)
  • 1/4 szklanki mąki jaglanej (lub owsianej)
  • 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki gumy ksantanowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego

Dodatki:

  • 100 g mozzarelli
  • 3-4 pomidory
  • oregano (listki)
  • rukola
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Wymieszać w jednej misce suche składniki: mąki, gumę, drożdże, sól. W drugiej wodę, oliwę, miód, cukier, ocet, jajko. Połączyć składniki obu naczyń. Ciasto dobrze wyrobić, w razie potrzeby dosypać mąki ryżowej (uwaga! Ciasto nie jest tak gęste, jak standardowe ciasto na pizzę). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po ww. czasie rozłożyć ciasto na posmarowanej oliwą blasze piekarnikowej. Na cieście ułożyć plasterki mozzarelli, obrane i pokrojone w plasterki pomidory oraz listki oregano. Można wierzch skropić oliwą.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 300 °C. Od razu zmniejszyć temperaturę do 240 °C i piec ok. 15-17 minut.

Przed podaniem posypać rukolą.

Ciasto może być podstawą innej pizzy bez glutenu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne wytrawne ciasta:

trójkolorowa rolada z łososiem_wytrawna rolada_rolada z rybą  minipizza bezglutenu_pizza w wersji mini_pizza do ręki  tarta warzywna_danie wegetariańskie_warzywny torcik_kuchnia francuska  śniadaniowe muffinki z tymiankiem i fetą_wytrawne muffinki  tarta cukiniowa_tarta wytrawna_danie z kwiatami cukinii  Odrywany chlebek ziołowo-czosnkowy_chleb drożdżowy_pieczywochleb domowy 

piątek, 12 lutego 2016

Pizza inaczej. Zamiast ciasta drożdżowego, spód z polenty. Obłożenie tradycyjne - pomidory, mozzarella, bazylia. W sumie coś innego, nowego, bezglutenowego i bezmięsnego na obiad lub obfitą kolację. 

Z "Ugotuj to" + moje zmiany.

pizza na spodzie z polenty_pizza bezglutenowa_kuchnia włoska_zapiekanka z kaszy kukurydzianej

Składniki:

  • 300 g kaszy kukurydzianej (takiej na polentę, czyli drobniejszej)
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 80 g startego parmezanu lub innego twardego sera (choćby bursztyn)
  • 2-4 łyżki pesto bazyliowego
  • 130 g mozzarelli
  • 500 g pieczarek
  • 1 mała cebulka (można pominąć)
  • 10 pomidorków koktajlowych (lub mniej większych)
  • sól, pieprz
  • olej lub masło klarowane do podsmażenia pieczarek i cebuli

Wykonanie:

Kaszę ugotować w wywarze warzywnym (trzeba mieszać dość intensywnie, by nie utworzyły się grudki i by się nie przypaliła). Ugotowaną zdjąć z ognia, dodać starty ser i wymieszać. Przełożyć do foremki o średnicy 30 cm (foremka na tartę) i wyłożyć nią boki i dno. Zostawić do wystudzenia.

Cebulkę pokroić w kostkę, pieczarki w paski i podsmażyć.

Mozzarellę pokroić w cienkie krążki.

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.

Zimny spód wstawić do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiec (10-15 minut).

Wyjąć z piekarnika, posmarować pesto, położyć pieczarki, ser, pomidory. Piec ok. 15 minut w 200 °C.

Upieczoną pizzę wyjąć i zostawić do lekkiego przestudzenia. Dzięki temu łatwiej ją będzie pokroić. Bardzo gorąca nie trzyma formy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pizze i zapiekanki:

minipizza bezglutenu_pizza w wersji mini_pizza do ręki  Pizza caprese_kuchnia włoska  zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  Gnocchi alla romana_kluski z kaszy manny_zapiekanik

środa, 18 lutego 2015

Pizza w wersji mini na bazie ciasta gryczano-kukurydzianego z czosnkiem i ziołami. Do niej ulubione dodatki + barszcz lub biały sok pomidorowy. Świetny obiad, kolacja, przekąska na babski wieczór.

minipizza bezglutenu_pizza w wersji mini_pizza do ręki

Składniki ciasta:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 g maki kukurydzianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu
  • 7 g drożdży suszonych
  • szklanka letniej wody (ok. 250 ml)
  • 1 łyżeczka pełna soli
  • 1 łyżeczka pełna suszonego czosnku staropolskiego
  • 1 łyżeczka pełna ziół prowansalskich

Dodatki:

Wykonanie:

Mąkę gryczaną, kukurydzianą, ziemniaczaną wymieszać z drożdżami, solą, ziołami prowansalskimi i czosnkiem suszonym. Dodać oliwę, jajko, ocet i letnią wodę. Wyrobić ciasto na gładką kulę. Wilgotnymi dłońmi uformować 9 kul. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć. Posmarować wierzch oliwą (wtedy ładnie się zrumienią). Ułożyć na wierzchu dodatki i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.  

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Wstawić minipizze i piec 20 - 25 minut.

Mój sos powstał z odparowania przecieru pomidorowego z bazylią i dodaniu do niego czosnku, rozmarynu i pieprzu.

minipizza bezglutenu_pizza w wersji mini_pizza do ręki

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne wytrawne ciasta:

Pizza caprese_kuchnia włoska   Pizza ze szparagami i rukolą_kuchnia włoska  Pełnoziarniste minipizze_zdrowa pizza_kuchnia włoska|  tarta warzywna_danie wegetariańskie_warzywny torcik_kuchnia francuska

wtorek, 04 czerwca 2013

Zdrowa pizza? Poręczna, która może być kanapką i można ją zabrać na piknik? To możliwe, takie są minipizze. Do nich koniecznie sałatka i może białe lekkie wino?

Pełnoziarniste minipizze_zdrowa pizza_kuchnia włoska|Składniki:

  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 g mąki pszennej
  • 330 ml letniej wody
  • 30 ml oliwy
  • 25 g drożdży
  • 12 g soli
  • 6 g cukru

Dodatki I:

  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 1 pory
  • 1-2 łyżki sera pleśniowego (łagodnego)
  • 100 g fety
  • masło do podsmażenia i polania
  • rukola
  • sól
  • pieprz

Dodatki II:

  • 70 g mozzarelli
  • 120 g pomidorów
  • oregano
  • rukola
  • sól, pieprz

Dodatki III:

  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 por
  • czosnek
  • odrobina twardego sera żółtego
  • masło do podsmażenia
  • sól, pieprz
  • rukola

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie. Mąkę połączyć z roztworem wodno-drożdżowym, dodać sól, cukier, oliwę. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i zostawić na 20 min. W tym czasie przygotować nadzienie.

I. Podsmażyć na maśle pokrojonego pora (2 -3 minuty), dodać ser pleśniowy i podgrzać do rozpuszczenia sera. Szparagi obgotować w osolonej i lekko osłodzonej wodzie (ok. 2 min). Szparagi i pora wystudzić.

II. Mozzarellę pokroić w plastry. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Oregano posiekać.

III. Pora pokroić, czosnek posieka, obydwa składniki podsmażyć. Dodać osączonego tuńczyka i kukurydzę.

Ciasto rozwałkować, wyciąć koła i wyłożyć na blachę piekarnikową wysmarowaną oliwą. Położyć podsmażone pory, szparagi, pokrojoną w kostkę fetę. Skropić oliwą lub rozpuszczonym masłem.

Mozzarellę, pomidory i oregano położyć na krążkach ciasta. Skropić oliwą.

Farsz z tuńczyka położyć na krążkach, posypać serem.

Pozostawić pizzerinki do wyrośnięcia na godzinę. Rozgrzać piekarnik do 300 °C . Przed wstawieniem minipizz zmniejszyć temperaturę do 240 °C. Piec 12 - 15 minut. Po upieczeniu posypać rukolą.

Znajdź mnie na fb.

Minipizze dodaję do akcji "Pizza inaczej.

akcja_pizza inaczej_pełnoziarniste minipizze

Inne wytrawne ciasta:

Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  Pizza caprese_kuchnia włoska  tarta ze szparagami_tarta wytrawna_danie wegetariańskie  Pizza ze szparagami i rukolą_kuchnia włoska

czwartek, 31 maja 2012

Zielono mi! I w tym duchu moja pizza - zielone szparagi, rukola, por. Smak podkreśla i zaostrza ser pleśniowy, ale ton nadają szparagi i rukola.

Przepis własny, ale pomysł podpatrzony na blogu "Gotuję, bo lubię".

Pizza ze szparagami i rukolą_kuchnia włoska



Pizza ze szparagami i rukolą_kuchnia włoska

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 220 ml wody (35°C)
  • 20 ml oliwy
  • 16 g drożdży
  • 8 g soli
  • 4 g cukru
  • dodatki
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 pory
  • 1-2 łyżki sera pleśniowego (łagodnego)
  • 200 g fety
  • masło do podsmażenia i polania
  • rukola
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie. Mąkę połączyć z roztworem wodno-drożdżowym, dodać sól, cukier, oliwę. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i zostawić na 20 min. W tym czasie przygotować nadzienie. Podsmażyć na maśle pokrojonego pora (2 -3 minuty), dodać ser pleśniowy i podgrzać do rozpuszczenia sera. Szparagi obgotować w osolonej i lekko osłodzonej wodzie (ok. 2 min). Szparagi i pora wystudzić. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę piekarnikową wysmarowaną oliwą. Położyć podsmażone pory, szparagi, pokrojoną w kostkę fetę. Skropić oliwą lub rozpuszczonym masłem. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 300 °C i zmniejszyć temperaturę do 240 °C. Piec 12 - 15 minut. Po upieczeniu posypać rukolą.

Znajdź mnie na fb.

Inne dania kuchni włoskiej:

Pizza capres_kuchnia włoska  Zuccotto di panettone_ciasta z kremem_kuchnia włoska 



 
1 , 2