| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: kukurydza

środa, 08 listopada 2017

Szybkie ciasto? Proszę - szarlotka sypana. A wybór jabłeczników sypanych mamy w repertuarze ogromny (i wciąż się poszerza). Na pierwszym miejscu jest "zwykły" glutenowy (z mąka pszenną i kaszą manną), są też wersje bezglutenowe - jaglano-owsiany, kukurydziany, owsiano-orzechowy - przepisy na powyższe zamieszczam w tym wpisie. Oprócz tego mamy szarlotki: kakaowe, gryczano-ryżowe, owsiane (a te, może kiedyś...). Miom faworytem wśród bezglutenowych jest owsiano-orzechowa i kakaowa, a najbardziej nie smakuje mi kukurydziana.

jabłecznik sypany jaglano-owsiany_szarlotka sypana_ciasto z jabłkami_ciasto bezglutenowe

Jabłecznik sypany jaglano-owsiany

Składniki na jabłecznik owsiano-orzechowego:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki orzechowej lub migdałowej (albo tarte orzechy)
  • 1 szklanka cukru (można trzcinowy)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 130 g masła
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek 

Składniki na jabłecznik kukurydziany:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej (takiej na polentę)
  • 1 szklanka cukru może być trzcinowy
  • 1 łyżka cukru wanilii (najlepiej domowego)
  • 130 g masła
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek 
  • ew. cynamon do jabłek

Składniki na jabłecznik jaglano-owsiany:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 130 g masła
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek 
  • ew. cynamon do jabłek

jabłecznik sypany kukurydziany_szarlotka sypana_ciasto z jabłkami_ciasto bezglutenowe

Jabłecznik sypany kukurydziany

Wykonanie:

Przygotowujemy tortownicę o średnicy 23-24 cm.

Wybieramy szarlotkę, którą chcemy upiec. Mieszamy składniki suche (mąka, kasza/płatki/orzechy,  cukier, cukier waniliowy). Składniki sypkie dzielimy na trzy części. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dzielimy na dwie części. Gdy są zbyt mokre, trzeba lekko odcisnąć.

Na dno przygotowanej tortownicy wsypujemy pierwszą część suchy składników. Wyrównujemy. Na to kładziemy w dalszej kolejności: jabłka, suche składniki, jabłka i ponownie suche składniki. Każdą warstwę wyrównujemy. Na wierzch ścieramy masło i również wyrównujemy.

Pieczemy 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200-210 °C.

Upieczoną wyjąc i wystudzić (wystudzona nie rozpada się).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

jabłecznik sypany owsiano-orzechowy_szarlotka sypana_cisto z jabłkami_ciasto bezglutenowe

Jabłecznik sypany owsiano-orzechowy

Inne Jabłeczniki:

Kanadyjska szarlotka Froda_jabłeczniki_ciasta z owocami  jabłecznik kruszonkowy_szarlotka_ciasto z owocami_ciasto kruche  ciasto cynamonowe z jabłkami_ciasto korzenne_ciasto błyskawiczne  jabłecznik amerykański_tarta z jabłkami_jabłecznik na kruchym cieście  jabłecznik z kaszy jaglanej_zdrowe wypieki_ciasto bezglutenowe  prosta szarlotka_jabłecznik na kruchym cieście_prosty jabłecznik_proste ciasto  jabłecznik szwajcarski_ciasto ucierane_ciasto z owocami_szarlotka  Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane   

środa, 13 sierpnia 2014

Danie, które przyrządzamy na podstawie książki "Dwaj Łakomi Włosi". I choć autorzy przekonują, że łączy w sobie trzy regiony włoskie, dla nas łączy kuchnie kilku państw. Sposób przygotowania w kociołku nad ogniskiem, przywodzi na myśl pasterzy rumuńskich, chorwackich, z puszty węgierskiej, ale też nie obcy jest kuchni włoskiej. Polenta, zwana mamałygą, to danie popularne we Włoszech, na Węgrzech, w Rumunii, Bułgarii. A dla nas, latem, kociołek palący się nad ogniskiem, to wspaniały sposób spędzania wolnego czasu.

Danie Artura.

gulasz z polentą Łakomych Włochów_kociołek pasterski_kuchnia włoska_kuchnia węgierska_kuchnia rumuńska

Składniki gulaszu:

  • 1,1 kg mieszanych mięs -wołowina, wieprzowina, kurczak, indyk, inne - pokrojonych w kostkę
  • 50 ml oliwy
  • 2 łodygi selera naciowego (u nas kawałek zwykłego) pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w półplasterki
  • 1 duża marchew pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 1/2 łyżki nasion jałowca
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 liście szałwii
  • 1/2 łyżki listków rozmarynu
  • 0,8 kg przecieru pomidorowego z całymi pomidorami (w sezonie świeże pomidory)
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Składniki polenty:

  • 1,5 l wody
  • 10 g soli
  • 300 g kaszy kukurydzianej
  • 60 g startego miękkiego sera (przepis podaje fontanę)
  • 40 g startego parmezanu
  • 50 g masła

Wykonanie gulaszu:

W kociołku (można w dużym garnku) rozgrzać oliwę i wrzucić warzywa i czosnek. Chwilę smażyć, aż zmiękną. Dodać mięso i zrumienić je ze wszystkich stron. Dodać wino, przyprawy (jałowieć, pieprz, szałwię, rozmaryn) oraz przecier pomidorowy. Zagotować, po czym włożyć do kociołka gałkę muszkatołową i koncentrat. Gotować, bez przykrycia, do momentu, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewając płyn (wino lub przecier pomidorowy). Ugotowane doprawić solą i pieprzem. 

Taki sposób podaje książka. Nauczeni doświadczeniem, gotujemy ciut inaczej. Najpierw wkładamy do kotła wołowinę, w dalszej kolejności pozostałe mięsa - wieprzowinę, indyka, kurczaka. W połowie gotowania dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy.

Gatunki mięs, które wybieramy, to: z wołowiny - karkówka, indyk i kurczak - udka, wieprzowina - łopatka.

Wykonanie polenty:

Gdy mięso będzie prawie gotowe, przygotować polentę. W garnku zagotować wodę z solą. Wsypać kaszę, intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Gotować, aż zgęstnieje i będzie gładka (przez cały czas mieszając, inaczej może się przypalić). Dodać sery i masło. Wymieszać.

Można wyłożyć kaszę na jeden ogromny talerz, a w środek włożyć mięso, tak by kasza tworzyła wokół gulaszu wieniec i jeść dobierając (tak proponują autorzy). Ewentualnie położyć na oddzielne półmiski polentę i mięso.

Znajdź mnie na fb.

gulasz z polentą Łakomych Włochów_kociołek pasterski_kuchnia włoska_kuchnia węgierska_kuchnia rumuńska

A to nasz kociołek nad ogniskiem.

gulasz z polentą Łakomych Włochów_kociołek pasterski_kuchnia włoska_kuchnia węgierska_kuchnia rumuńska

Inne mięsa, które można przygotować w plenerze:

patelnia_dania z drobiu_gyros_przepisy na lato  sznycle z indyka z rozmarynem_dania błyskawiczne_dania z drobiu_dania na lato  Ragu Dwóch Łakomych Włochów_dania z wieprzowiny_dania z wołowiny_kuchnia włoska  szaszłyki z indyka_dania z drobiu_dania na lato

wtorek, 11 lutego 2014

Biała sałatka warstwowa to mieszanka smaku kwaśnego, słodkiego i słonego. Zawiera w swoim składzie m.in. seler konserwowy, por, ananas, wędlinę. Jest duża, czyli jest dobrym rozwiązaniem dla pokaźnego grona na spotkaniu karnawałowym, imieninach, babskim wieczorze. Można ją podać z bagietką, świderkami z ciasta francuskiego, czy też grzankami.

Przepis Beatymarii.

sałatka warstwowa biała_danie na przyjecia_karnawał

Składniki:

  • 1 słoik selera konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 20 dag białej szynki z kurczaka lub indyka
  • 1 por (biała część)
  • 1 puszka ananasa
  • 4-6 jajek
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu
  • 4 łyżki majonezu
  • ew. ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 15 - 20 ostrego żółtego sera

Wykonanie:

Ugotować i ostudzić jajka. Śmietanę połączyć z majonezem, osolić, doprawić pieprzem, dodać ew. przeciśnięty przez praskę czosnek.

Układać po kolei warstwy w dużej szklanej salaterce - odsączony z zalewy seler, kukurydzę, szynkę pokrojoną w kostkę, pora pokrojonego w półplasterki, osączonego i pokrojonego w kostkę ananasa, jajka pokrojone w kostkę. Warstwę jajek polać sosem, na sos zetrzeć na tarce o średnich oczkach ser.

Znajdź mnie na fb.

Inne karnawałowe sałatki:

sałatka z ciecierzycą i suszonymi pomidorami_sałatka wegetariańska_danie karnawałowe  sałatka kurczak-brokuły-suszone pomidory_dania na imprezy_dania karnawałowe  Kurczak w maladze_dania z drobiu_przepisy na lato  caprese na patyku_przekąski_finger food_kuchnia włoska

wtorek, 31 grudnia 2013

Zimowa, karnawałowa sałatka. Dla wielbicieli fasoli i czosnku. Najlepiej smakuje z bagietką (zwłaszcza domową) i lampką białego wina.

Przepis Beaty.

sałatka z czerwonej fasoli_sałatka z mięsem_dania karnawałowe

Składniki sałatki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 10 dag sera żółtego
  • 15 dag szynki lub dobrej kiełbasy
  • natka

Składniki sosu:

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier

Wykonanie:

Fasolę i kukurydzę osączyć. Ser zetrzeć na tarce. Szynkę pokroić w kostkę. Natkę posiekać.

Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami sosu.

Składniki sałatki, polać sosem i wymieszać.

Znajdź mnie na fb.

sałatka z czerwonej fasoli_sałatka z mięsem_dania karnawałowe

Inne karnawałowe sałatki:   

sałatka kurczak-brokuły-suszone pomidory_dania na imprezy_dania karnawałowe  sałatka gyros_danie z drobiu_karnawał_przyjącia  sałatka cypryjska_sałatka z mięsem_sałatka jak cezar_dania karnawałowe  Kurczak w maladze_dania z drobiu_przepisy na lato

środa, 17 kwietnia 2013

Wyrobami z mąki kukurydzianej zachwyciliśmy się jakiś czas temu, piekąc bułki. Specyficzny smak, piękny kolor i szereg walorów odżywczych,sprawił że ponownie wybrałam ten typ mąki. Tym razem upiekłam chleb maksymalnie kukurydziany, który oprócz mąki zawiera ziarna kukurydzy. Do niego zrobiłam masło z rzeżuchą (to jeszcze echa Wielkanocy). Razem idealny duet śniadaniowy.

Przepis z "Wielkiej księgi ciast" (wyd. Klub Dla Ciebie).

chleb kukurydziany_chleb drożdżowy_domowe pieczywo

Składniki chleba:

  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 250 g maki pszennej (typ 550)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 jajko
  • 250-300 ml maślanki
  • 150 g kukurydzy z puszki

Składniki masła:

  • 100 g miękkiego masła
  • 2-3 łyżki rzeżuchy (ew. do wyboru koperku, natki, szczypiorku)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mąki przesiać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 40 ml letniej wody, mąkę - tyle by rozczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia. Po 10 - 15 minutach, gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać do niego pozostałe składniki, połączyć i wyrabiać co najmniej 20 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, uformować bochenek, przełożyć na blachę lub do foremki i ponownie zostawi do wyrośnięcia. Piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C (po wstawieniu chleba zmniejszyłam temperaturę do 180 °C).

Masło rozmieszać z posiekaną rzeżuchą, oprószyć pieprzem, osolić, schłodzić.

Znajdź mnie na fb.

chleb kukurydziany_chleb drożdżowy_domowe pieczywo

Inne pieczywo:

 Odrywany chlebek ziołowo-czosnkowy_chleb drożdżowy_pieczywochleb domowy  bułeczki kukurydziane_domowe pieczywo_drożdżowe bułki  Chleb pszenno-żytni z pestkami słonecznika i dyni_kuchnia mazowiecka  słodkie bułeczki_bułki drożdżowe_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik

 
1 , 2