| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: chleb na zakwasie

wtorek, 03 czerwca 2014

Chleb, który piekę ciągle. Ciężki, wyraźnie żytni, ze śliwkami, można dodać do niego kminek (niestety, pomijam ze względu na dzieciątko). Chciałam go zamieścić na blogu już kilka razy. Jednak zawsze znikał błyskawicznie i dopiero teraz udało się zrobić zdjęcia.

Z "Eksplozji smaku".

chleb żytni ze śliwkami_chleb na zakwasie_domowe pieczywo

Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki żytniej jasnej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki aktywnego zakwasu
  • 1 łyżka otrąb (dowolnych)
  • 2 dag drożdży
  • 1,5 szklanki wody w temperaturze pokojowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6-9 śliwek suszonych
  • 1 łyżeczka kminku

Wykonanie:

Mąki, otręby, wodę, sól, zakwas - dobrze wymieszać. W tym momencie odkładam 4 łyżki ciasta do słoika, a z nim do lodówki (tak jak w chlebie ziarnistym na zakwasie). Dodać drożdże rozpuszczone w łyżeczce cukru, pokrojone drobno śliwki i ew. kminek. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2-2,5 godziny. Po tym czasie przełożyć do wysmarowanej olejem keksówki o długości 28 cm. Zostawić ponownie do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

Rozgrzać piekarnik do 230 °C i w tak nagrzanym piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 210 °C i piec 30 minut. Autorka przepisu zaleca wstawienie pod chleb (w trakcie pieczenia) naczynia z kostkami lodu, ale ja to pomijam. Po upieczeniu wyjąć, spryskać wodą i wstawić na 3-5 minut ponownie do piekarnika.

Upieczony wyjąć z formy i studzić na kratce.

Znajdź mnie na fb.

chleb żytni ze śliwkami_chleb na zakwasie_domowe pieczywo

Inne domowe chleby:

chleb ziarnisty na zakwasie_chleb domowy_chleb pszenno-żytni  chleb wiejski na zakwasie drożdżowym_chleb pszenno-żytni_chleb na zaczynie_chleb na bidze_domowe pieczywo  lembas_chleb elfów_keks_ciasto z bakaliami  Odrywany chlebek ziołowo-czosnkowy_chleb drożdżowy_pieczywochleb domowy

wtorek, 08 kwietnia 2014

Chleb na zakwasie pszenno-żytnim, bardzo łatwy, z ziarnami, niesamowicie smaczny. Piekę go na "okrągło". W zasadzie nie wiem, dlaczego nie ma go jeszcze na blogu. Może dlatego, że do jego upieczenia potrzebny jest zakwas. A ja nie jestem specjalistką od tego dobra.

Przepis wraz z zakwasem dostałam od Kasi (dzięki).

chleb ziarnisty na zakwasie_chleb na wieloziarnisty_domowe pieczywo

W tle domowy paprykarz.

Składniki:

  • 2 pełne łyżki zakwasu
  • 2 szklanki letniej, przegotowanej wody
  • 0,5 kg mąki (w tym 15 dag żytniej i ew. 10 dag orkiszowej, pozostała część mąka pszenna)
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1/2 szklanki otrębów (dowolnych)
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżeczki soli

Wykonanie:

W szklance wody rozmieszać zakwas, dodać do niego nasiona, sól, wymieszać. Do masy dosypać mąkę, następną szklankę wody i otręby. Dobrze wyrobić. Do słoika, w którym był zakwas włożyć 2 łyżki ciasta, przykryć zakrętką (nie zamykać) i odstawić do lodówki na 7-10 dni. To będzie nasz zakwas na następny chleb. Pozostałe ciasto przełożyć do foremki (keksówki) posmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na 9 - 12 godzin.

Po ww. czasie włączyć piekarnik na 180 °C (opcja z termoobiegiem). Włożyć chleb do zimnego piekarnika i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć z foremki i studzić na kratce.

Można włożyć chleb wieczorem do piekarnika i nastawić piekarnik z opcją opóźnionego pieczenia i rano mamy na śniadanie upieczony chleb :).

Znajdź mnie na fb.

chleb ziarnisty na zakwasie_chleb na wieloziarnisty_domowe pieczywo

Inne chleby:

Odrywany chlebek ziołowo-czosnkowy_chleb drożdżowy_pieczywochleb domowy  chleb wiejski na zakwasie drożdżowym_chleb pszenno-żytni_chleb na zaczynie_chleb na bidze_domowe pieczywo  łatwy chleb wieloziarnisty_pieczywo domowe_zdrowe jedzenie  chleb kukurydziany_chleb drożdżowy_domowe pieczywo