| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: domowy likier

sobota, 19 listopada 2016

Ajerkoniak z kakao i rumem to taka wersja zimowa znanego likieru. Gęsty, aromatyczny, odpowiedni na każdą okazję. Wspaniały prezent, dodatek do kawy, kremu budyniowego, lodów.

prokurator_likier jajeczny_ajerkoniak z kakao_adwokat z kakao

Składniki:

  • 7 dużych żółtek (z białek można zrobić bezy)
  • 220 g cukru (szklanka)
  • 250 ml mleka 3,2 % (szklanka)
  • 3 dag kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 150 ml spirytusu
  • 50 ml mocnego rumu

Wykonanie:

Na mleku ugotować kakao. Wystudzić i schłodzić. Zimne kakao wymieszać w blenderze z cukrem i cukrem waniliowym, dodać zimne żółtka. Do dobrze zmiksowanego płynu powoli wlać rum, potem spirytus (to ważne - powoli!). Gotowe, teraz wystarczy schodzić.

prokurator_likier jajeczny_ajerkoniak z kakao_adwokat z kakao

prokurator_likier jajeczny_ajerkoniak z kakao_adwokat z kakao

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe likiery:

 ajerkoniak_likier jajeczny_przepisy na babski wieczór  Krem kawowy_domowy likier kawowy_przepisy na babski wieczór  Kukułeczka_domowy likier_przepisy na babski wieczór  alkoholowa kokosanka_likier kokosowy_krem kokosowy  likier groszki pomarańczowe_domowe likiery_likier na mleku

wtorek, 29 grudnia 2015

Likier o smaku groszków pomarańczowych. Słodki, kremowy, aromatyczny i nie za mocny. Bazą naszej pierwszej wersji był kajmak. Niestety, za mocno zdominował smak kremu. To nie było to. Mleko skondensowane słodzone też nie dało zadowalającego efektu. Likier był za rzadki i za mało mleczny. Dopiero krótkie gotowanie mleka dało TEN efekt! Przedstawiam groszki pomarańczowe w płynie :).

Pomysł Artura.

likier groszki pomarańczowe_likier mleczny_krem groszki pomarańczowe_krem mleczny

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 2/3 szklanki wódki
  • 1/3 szklanki likieru pomarańczowego (dowolnego)

Wykonanie:

Puszkę z mlekiem skondensowanym wstawić do garnka z wrzątkiem (tak, by puszka była zakryta wodą) i gotować godzinę. Wystudzić.

Miksując zimne mleko, dolewać powoli alkohol.

Gotowe.

Najlepszy po 3-4 dniach, ale można próbować od razu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne kremy i likiery:

ajerkoniak_likier jajeczny_przepisy na babski wieczór  Krem kawowy_domowy likier kawowy_przepisy na babski wieczór  Kukułeczka_domowy likier_przepisy na babski wieczór  alkoholowa kokosanka_likier kokosowy_krem kokosowy

poniedziałek, 14 września 2015

Śliwowica, czyli nalewka na śliwkach, to najbardziej wytrawna z naszych nalewek. Składniki i przygotowanie proste, wręcz banalne. W czym więc rzecz? Problem stanowi czas, ta nalewka wymaga bardzo dużo czasu, ale na efekt warto poczekać.

Trunek mamy Heleny, prawdopodobnie z "Poradnika Domowego".

Pozostałe nasze nalewki można znaleźć TU.

śliwowica_nalewka wytrawna na śliwkach_nalewka śliwkowa_domowe przetwory_domowe nalewki

Składniki:

  • bardzo dojrzałe, dowolne śliwki (od łutówek po węgierki)
  • spirytus 90 %
  • ew., do drugiej części przepisu, cukier

Wykonanie:

Umyte i osuszone śliwki (z pestkami) włożyć do przygotowanego, olbrzymiego słoja i zalać spirytusem. Zamknąć naczynie. Postawić na oknie w ciepłym i jasnym miejscu na co najmniej 2 miesiące, można zostawić na roku (i tyle stała ta, która jest na zdjęciu).

Po ww. czasie przefiltrować przez gazę lub bibułę i zlać do przygotowanych butelek. Szczelnie zamknąć. Gotowe. Przechowywać w ciemnym miejscu.

Uwaga - nalewka jest słodka, choć nie zawiera grama cukru.

Z pozostałych owoców można przygotować delikatny likier. Jeśli decydujemy się na takie rozwiązanie, trzeba je obficie posypać cukrem i ponownie zostawić na oknie na 2-3 miesiące (od czasu do czasu potrząsając słojem). Po wymienionym czasie zlać, a owoce lekko przecisnąć przez płótno. Przelać do butelek, zamknąć, przechowywać w ciemnym miejscu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

śliwowica_nalewka wytrawna na śliwkach_nalewka śliwkowa_domowe przetwory_domowe nalewki

śliwowica_nalewka wytrawna na śliwkach_nalewka śliwkowa_domowe przetwory_domowe nalewki

Inne jesienne nalewki:

nalewka ze śliwek_nalewka na śliwkach_domowy alkohol  aroniówka_nalewka z aronii_domoy alkohol_słodkie przetwory  smocza krew_nalewka malinowa_malinówka_nalewka z malin  jeżynówka_nalewka jeżynowa_domowa nalewka_domowy alkohol

środa, 22 stycznia 2014

Gęsty, czekoladowy, słodki i nie za mocny - mój nowy likier czekoladowy. Warto przelać go do butelki o szerokiej szyjce, ponieważ jest tak gęsty, że ze zwykłej butelki miałam problem z nalaniem do kieliszka. Wady? Błyskawicznie znika, a ja zrobiłam z połowy porcji.

Na pewno będzie miłym dodatkiem do babskiego wieczoru lub niedzielnej kawy.

likier czekoladowy_czekoladnica_domowy alkohol_krem czekoladowy

Z blogu "Tocokocham".

Składniki:

  • 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 czekolady gorzkie
  • 3/4 l wódki

Wykonanie:

Mleko zanurzone w wodzie gotować przez 1,5 godziny. Ostudzone połączyć z wódką. Czekoladę rozpuścić na parze, dodać do alkoholu, wymieszać. Moja czekolada miała dużą zawartość kakao i miałam problem z rozpuszczeniem. Dlatego, podczas gotowania, dolałam trochę mieszanki mleka i wódki.

Odstawić na 3 dni (po tym czasie likier zgęstnieje).

Znajdź mnie na fb.

likier czekoladowy_domowy alkohol_krem czekoladowy

Inne domowe likiery:

alkoholowa kokosanka_likier kokosowy_krem kokosowy  Kukułeczka_domowy likier_przepisy na babski wieczór  ajerkoniak_likier jajeczny_przepisy na babski wieczór  Krem kawowy_domowy likier kawowy_przepisy na babski wieczór

 

piątek, 05 kwietnia 2013

Zima ma się wyśmienicie. Wszędzie pełno śniegu, mało tego pada nowy. Temperatura poniżej zera, wieje zimny wiatr, potęgujący uczucie chłodu, brrrr.

Na dzisiejsze chłody - bombardino - zimowy, ciepły, słodki napój z procentami. Przysmak narciarzy szusujących w Dolomitach. Chociaż...niekoniecznie. Pierwszy raz próbowałam tego trunku latem. Temperatura spadała, dramatycznie zbliżając się do zera, namiotem szarpał lodowaty wiatr. Ciepła "grzanka" to było to.

W wersji oryginalnej bombardino to mieszanka likieru vov (na bazie jajek i białego wina marsala), brandy z czapką z bitej śmietany. Moja wersja to domowy ajerkoniak, rum i bita śmietana.

bombardino_grzaniec_ajerkoniak na ciepło_kuchnia włoska

bombardino_grzaniec_ajerkoniak na ciepło_kuchnia włoska

Składniki na jedną porcję:

  • 120 ml ajerkoniaku
  • 40 ml rumu
  • 20 ml brandy
  • łyżka bitej śmietany
  • odrobina startej czekolady

Wykonanie:

Ajerkoniak, rum, brandy połączyć. Mieszankę mocno podgrzać, cały czas mieszając i uważając by napój nie zważył się. Przelać do szklaneczki, przykryć śmietaną i oprószyć startą czekoladą.

Znajdź mnie na fb.

bombardino_grzaniec_ajerkoniak na ciepło_kuchnia włoska

Inne napoje z procentami:

Krem kawowy_domowy likier kawowy_przepisy na babski wieczór  Kukułeczka_domowy likier_przepisy na babski wieczór  ajerkoniak_likier jajeczny_przepisy na babski wieczór  glogg_grzane wino_kuchnia szwecka

 
1 , 2