| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: dania z wieprzowiny

wtorek, 13 grudnia 2016

Pyszna domowa wędlina, wspaniała i zdrowsza alternatywa dla gotowych wędlin. Na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc  - koniecznie. Przepis mojej Mamy.

szynka gotowana_szynka parzona_domowa wędlina_zdrowa wędlina

Składniki:

  • 1 zwarta szynka o wadze ok. 1,5 kg
  • przyprawy (listek laurowy, pieprz, ziele angielskie, sól)
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • kawałek selera
  • pietruszka

Wykonanie:

Przyrządzić solankę - do przegotowanej i ostudzonej wody wsypać tyle soli, by włożone do niej jajko (surowe i świeże) wypłynęło na wierzch (na 3 litry wody ok. 18 łyżek soli, czyli bardzo dużo). Dodać pokruszony listek, kilka utłuczonych ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, włożyć szynkę, przykryć, obciążyć i odstawić na 7 dni. Można raz dziennie przewrócić na drugą stronę, by się równo peklowało.

Po tym czasie szynkę wyjąć z solanki. Do dużego rondla włożyć warzywa, zalać wodą (ok. 2 litrów) i zagotować. Nie dodawać do wywaru soli, szynka wyjęta z solanki jest wystarczająco słona. Do wrzątku włożyć szynkę (szynka musi być przykryta wodą) i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu 1,5 godziny (tyle czasu ile wynosi waga). Ważne! Wywar nie może wrzeć, bulgotać, może ew. lekko mrugać, szynka ma się raczej parzyć. To ważne,  inaczej będzie sucha. Po ugotowaniu szynkę wyjąć i szybko schłodzić lub zdjąć ze źródła ciepła i pozostawić w wywarze do całkowitego ostygnięcia w chłodnym miejscu (i to jest patent Mamy).

Przed gotowaniem można szynkę obwinąć ciasno bawełnianą nicią lub włożyć do siatki masarskiej, by zachowała kształt podczas gotowania.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe wędliny:

schab faszerowany polędwiczką i śliwakmi_dania z wieprzowiny_pieczeń_dania na Wielkanoc  schab po wiedeńsku_pieczeń_danie z wieprzowiny  pieczeń z indyka z musem jabłkowo-chranowym_domowa wędlina_danie na Wielkanoc  biała kiełbasa_domowa wędlina_kuchnia polska_przepisy Macieja Kuronia_Wielkanoc  schab minutka_domowe wędliny

środa, 23 marca 2016

Takie przepisy na święta i imprezy należą do moich ulubionych. Dlaczego? Mięso przygotowuję 3-4 dni przed godziną zero, a w świątecznym dniu wstawiam do piekarnika, piekę i gotowe! Świetne? Prawda?

Z "Przy kuchennym stole" (odrobinę zmienione).

pieczeń z łopatki_pieczeń długomarynowana_domowa wędlina_niedzielny obiad_przepisy na Wielkanoc

Składniki:

  • łopatka (1-1,5 kg)
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu balsamicznego (lub octu z marnowanych wiśni)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • po 1/2 łyżeczki ulubionych ziół (u mnie bazylia, oregano, rozmaryn, majeranek, cząber)
  • po 1/4 łyżeczki papryki, papryki ostrej, czosnku suszonego, cebuli suszonej, mielonego kminu rzymskiego

Wykonanie:

Przyprawy i zioła wymieszać z olejem, miodem i octem balsamicznym.

Mięso umyć, wyciąć błony, osuszyć, natrzeć przygotowaną mieszanką. Wstawić przykryte do lodówki na 2-4 dni. Od czasu do czasu przełożyć łopatkę na drugą stronę. 

Włożyć do rękawa do pieczenia (z marynatą) zacisnąć boki, Wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę w 190 °C (czas na kilogram mięsa). Rozciąć górę rękawa i piec jeszcze kilka minut, do zrumienienie.

Po upieczeniu chwilę zostawić, by soki równomiernie rozeszły się w pieczeni.

Wg mnie łopatka najlepsza jest na zimno z chrzanem lub musztardą.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pieczeń z łopatki_pieczeń długomarynowana_domowa wędlina_niedzielny obiad_przepisy na Wielkanoc

A po inne przepisy na wielkanocne dania zapraszam do zakładki:

Wielkanoc na słono_zbiór przepisów Wielkanocnych_pasztet_mięso_przystawki Wielkanocne

Przepisy na wypieki wielkanocne znajdują się w zakładce Wielkanoc na słodko

Wielkanoc na słodko_zbiór przepisów na babki_mazurki_serniki_torty

Inne przepisy na wielkanocne mięsa:

rolada schabowa Ewy Wachowicz_rolada wieprzowa z żurawiną_pieczeń wielkanocna_obiad na niedzielę  schab faszerowany polędwiczką i śliwakmi_dania z wieprzowiny_pieczeń_dania na Wielkanoc  pieczeń z indyka z musem jabłkowo-chranowym_domowa wędlina_danie na Wielkanoc  szynka pieczona z owocami_pieczeń_świąteczny obiad_Wielkanoc

niedziela, 06 marca 2016

Zwykły, tradycyjny pasztet. Taki bez żurawiny, śliwek, pistacji i innych "fajerwerków" - nasz ulubiony (szczególnie najmłodszej części rodzinki). Najlepszy z chrzanem, marynatami i razowym chlebem.

Wielkanocny pasztet Michała_pasztet mięsny_pasztet z mieszanego mięsa

Składniki:

  • 50 dag surowego boczku
  • 50 dag wieprzowiny (łopatka, karkówka, biodrówka)
  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 5 wątróbek drobiowych
  • duża porcja włoszczyzny (2 marchewki, 1 duża pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, cebula)
  • listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 sucha bułka (lub w wersji bezglutenowej 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej na polentę)
  • 5 jajek
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, imbir suszony, gałka muszkatołowa, ew. czosnek suszony

Wykonanie:

Boczek, wieprzowinę, piersi ugotować razem z włoszczyzną, listkiem laurowym, ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego, w połowie gotowania dodać sól. Uwaga! gotować powoli. Mięso z piersi kurczaka gotuje się krócej, trzeba je włożyć w połowie gotowania. Ugotowane mięso i warzywa wyjąć. Włożyć wątróbkę (oczyszczoną) i parzyć 10 minut (nie gotować! gotowana wątróbka jest sucha i niesmaczna). W wersji glutenowej namoczyć w wywarze bułkę. Wersji bezglutenowej odlać ok. 1/2 szklanki wywaru*.

Mięso i namoczoną i odciśniętą bułkę (bułka w wersji glutenowej) zmielić trzykrotnie lub zmiksować na gładką masę malakserem. Dodać jajka, kaszę (wersja bezglutenowa), przyprawy (świeżo zmielony pieprz, startą gałkę muszkatołową, imbir, majeranek roztarty w dłoniach, sól i ew. czosnek). W wersji bezglutenowe dodać wywar z gotowania pasztetu. Dobrze wyrobić, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzch można położyć grudki masła.

Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.

*do pasztetu można dodać suszonych grzybów (wcześniej namoczonych, ugotowanych i zmielonych z mięsem; garść?).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne przepisy na wielkanocne pasztety:

pasztet z pistacjami_pasztet z cielęciny_pasztet z orzechami_pasztet wielkanocny  pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet  pasztet z soczewicy z pieczarkami_dania wegetariańskie_pasztety i smarowidła_przystawki  pasztet jajeczno-grzybowy_pasztet wegetariański

A po inne przepisy na dania słone zapraszam do zakładki:

Wielkanoc na słono_zbiór przepisów Wielkanocnych_pasztet_mięso_przystawki Wielkanocne

Słodkości znajdują się w zakładce Wielkanoc na słodko

Wielkanoc na słodko_zbiór przepisów na babki_mazurki_serniki_torty

czwartek, 21 stycznia 2016

"Odkopany", stary przepis. Pieczeń z boczku z pietruszką i czosnkiem - smaczna, domowa wędlina. Do żytniego chleba z kiszonym ogórkiem albo z musztardą czy jakąś marynatą - hmm...świetne.

No cóż, że kaloryczne.

Przepis Beatymarii.

pieczeń z boczku z pietruszką i czosnkiem_domowa wędlina_pieczeń

Składniki:

  • 2 kg chudego, surowego boczku
  • 2 łyżki przyprawy typu vegeta (najlepiej domowa)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 1 szklanka mleka
  • ew. pieprz, sól (z solą ostrożnie, kupne przyprawy są zazwyczaj bardzo słone)

Wykonanie:

Boczek zemleć, dodać posiekaną pietruszkę, zmiażdżone ząbki czosnku, mleko, przyprawy. Całość dobrze wyrobić.

Uformować podłużny wałek długości foremki. Zawinąć w papier do pieczenia lub w folię aluminiową, włożyć do długiej, wąskiej formy. Piec w 180-200 °C przez 1 i 1/2 godziny.

Podczas pieczenia wytopi się dużo tłuszczu. Po upieczeniu zlewam go, a wędlinę studzę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe wędliny:

schab faszerowany polędwiczką i śliwakmi_dania z wieprzowiny_pieczeń_dania na Wielkanoc  schab po wiedeńsku_pieczeń_danie z wieprzowiny  pieczeń rzymska_danie z drobiu_danie z wołowiny_Wielkanoc  schab minutka_domowe wędliny  biała kiełbasa_domowa wędlina_kuchnia polska_przepisy Macieja Kuronia_Wielkanoc

wtorek, 15 grudnia 2015

Pasztet z różnych gatunków mięs, bezglutenowy, z żurawiną, z dodatkiem warzyw, które zwiększają jego pulchność (a to problemem w przypadku pasztetów bez bułki). Przygotowałam go z myślą o świętach i nieupieczoną masę w foremce pasztetowej zamroziłam. Niewielką część upiekłam i ta na zdjęciach.

pasztet świąteczny z żurawiną_pasztet bezglutenowy_pasztet mięsny

Składniki:

  • 300 g wołowiny
  • 300 g wieprzowiny
  • 300 g mięsa z indyka
  • 300 g mięsa z kurczaka
  • 100 g wędzonego, chudego boczku (jeśli nie lubicie posmaku wędzonki, lepiej surowy)
  • 100 g wątróbki
  • 5 dag grzybów suszonych
  • warzywa do wywaru (3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek pora i selera, cebula)
  • przyprawy do wywaru (listek laurowy, po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu)
  • cebula
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej (w wersji glutenowej bułka namoczona w wywarze z gotowania mięsa)
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • przyprawy do pasztetu (sól, pieprz, majeranek - dużo; tymianek, imbir, gałka muszkatołowa - ostrożnie)

Wykonanie:

Grzyby zalać wodą i namoczyć (kilka godzin).

Mięsa (wołowinę, wieprzowinę, mięso kurczaka i indyka, boczek), grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, obrane warzywa i przyprawy do wywaru zalać wodą, zagotować i bardzo powoli gotować 2-3 godziny. Ostudzić.

Cebulę posiekać, usmażyć wraz z wątróbką.

Mięso, grzyby, 2 marchewki, 1 pietruszkę, wątróbkę z cebulą zmielić dwukrotnie. Do masy dodać jajka, kaszę (ew. namoczoną i odciśniętą bułkę), sól, pieprz, majeranek, tymianek, startą gałkę muszkatołową, imbir. Całość dobrze wyrobić. Wsypać żurawinę i ponownie wymieszać. 

Włożyć do foremki posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzić.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. godziny (wszystko zależy od foremki; w długiej i wąskiej - dłużej, w szerokiej i krótkiej - krócej).

Do pasztetu pasują wszelkie marynaty: gruszki, wiśnie, śliwki w occie, grzyby marynowane, a także:  gruszki z tymiankiem, konfitura z czerwonej cebuli, buraczki z orzechami, sałatka z zielonych pomidorów i inne.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne mięsa na Boże Narodzenie:

szynka pieczona z owocami_pieczeń_świąteczny obiad_Wielkanoc  schab po wiedeńsku_pieczeń_danie z wieprzowiny  ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina  pieczeń z indyka z morelami_danie z drobiu_przepisy na Boże Narodzenie



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5