| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: dania z wołowiny

piątek, 23 czerwca 2017

Gołąbki inaczej - z mięsem, ryżem, kapustą i aromatycznym sosem pomidorowym, ale bez zawijania. Świetny, niedzielny obiad :).

Z "Kwestii smaku" (z moimi zmianami).

gołąbki bez zawijania_kotlety_niedzielny obiad_gołąbki po cygańsku

Składniki:

  • 70 dag mielonego mieszanego mięsa (u mnie indyk, kurczak i odrobina wołowiny)
  • 70 dag białej kapusty
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 jajko (niekoniecznie)
  • mała cebula
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz

Sos:

  • 3 puszki pomidorów (lub domowe pomidory w zalewie)
  • 1 szklanka wody
  • ew. 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki kremówki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Gołąbki. Ugotować ryż i ostudzić. Kapustę zetrzeć na grubej tarce, włożyć do wrzącej wody i zagotować (gotowanie można pominąć w przypadku młodej kapusty). Odcedzić i wystudzić. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć i również wystudzić. Połączyć mięso, cebulę, kapustę, ryż i ew. jajko, dodać sól, pieprz i dobrze wyrobić. Formować podłużne kotlety, obsmażyć na maśle. Gotowe przełożyć do posmarowanej masłem foremki do zapiekania. Polać przygotowanym sosem (powinien przykryć gołąbki). Piec ok. 40 w 200 °C.

Sos. Pomidory, wodę zioła i przyprawy zagotować. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę. Polać gołąbki.

Przygotowane danie można posypać natką, podać z ziemniakami lub makaronem i sałatką z miksem sałat.

*ilość na dwie porcje (dwa naczynia do zapiekania).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania na niedzielny obiad:

kurczak w pomarańczach z rodzynkami_dania z kurczaka  Kurczak faszerowany po polsku_potrawy z drobiu_kuchnia mazowiecka  tagliatelle z klopsikami w sosie pomidorowym_mkarony_dania z drobiu_kuchnia włoska  polędwiczki w miodzie_danie z wieprzowiny_mięso słono-słodkie  pieczeń z indyka ze szpinakiem_dania z drobiu_rolada mięsna_Wielkanoc

czwartek, 25 lutego 2016

Pieczeń rzymska inaczej. Zamiast całego jajka - masa jajeczna zwinięta jak rolada. Coś nowego z cyklu przepisy na Wielkanoc.

Z "Kuchni Broni" z moimi zmianami.

Pieczeń z mięsa miellonego z farszem jajeczny_domowa wędlina_pieczeń rzymska_przepisy na Wielkanoc

Wykonanie:

  • 0,9 kg mięsa mielonego (u mnie indyk, kurczak, wołowina)
  • 1/2 szklanki ryżu (w wersji glutenowej - sucha, namoczona bułka)
  • jajko
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • sól, pieprz
  • ew. suszona cebula

Farsz:

  • 5 jajek
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz
  • 1/2 pęczka szczypioru

Wykonanie:

Ryż ugotować na sypko, ostudzić. Dodać razem z jajkiem i posiekanym szczypiorkiem do mięsa, doprawić solą i pieprzem i dobrze wyrobić.

Jajka przeznaczone na farsz ugotować, wystudzić, pokroić w kostkę. Do jajek dodać posiekany szczypiorek, majonez, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Mięso rozłożyć na folii spożywczej. Uformować prostokąt o długości foremki. Na mięsie rozłożyć farsz jajeczny. Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku, pomagając sobie folią. włożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (zwinięciem na dół).

Piec w temperaturze 180-190 °C ok. 1 godziny. Na wierzchu można położyć wiórki masła.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne przepisy na domowe, wielkanocne wędliny:

schab minutka_domowe wędliny  schab po wiedeńsku_pieczeń_danie z wieprzowiny  pieczeń z indyka z morelami_danie z drobiu_przepisy na Boże Narodzenie  pieczeń z boczku z pietruszką i czosnkiem_domowa wędlina_pieczeń 

wtorek, 15 grudnia 2015

Pasztet z różnych gatunków mięs, bezglutenowy, z żurawiną, z dodatkiem warzyw, które zwiększają jego pulchność (a to problemem w przypadku pasztetów bez bułki). Przygotowałam go z myślą o świętach i nieupieczoną masę w foremce pasztetowej zamroziłam. Niewielką część upiekłam i ta na zdjęciach.

pasztet świąteczny z żurawiną_pasztet bezglutenowy_pasztet mięsny

Składniki:

  • 300 g wołowiny
  • 300 g wieprzowiny
  • 300 g mięsa z indyka
  • 300 g mięsa z kurczaka
  • 100 g wędzonego, chudego boczku (jeśli nie lubicie posmaku wędzonki, lepiej surowy)
  • 100 g wątróbki
  • 5 dag grzybów suszonych
  • warzywa do wywaru (3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek pora i selera, cebula)
  • przyprawy do wywaru (listek laurowy, po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu)
  • cebula
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej (w wersji glutenowej bułka namoczona w wywarze z gotowania mięsa)
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • przyprawy do pasztetu (sól, pieprz, majeranek - dużo; tymianek, imbir, gałka muszkatołowa - ostrożnie)

Wykonanie:

Grzyby zalać wodą i namoczyć (kilka godzin).

Mięsa (wołowinę, wieprzowinę, mięso kurczaka i indyka, boczek), grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, obrane warzywa i przyprawy do wywaru zalać wodą, zagotować i bardzo powoli gotować 2-3 godziny. Ostudzić.

Cebulę posiekać, usmażyć wraz z wątróbką.

Mięso, grzyby, 2 marchewki, 1 pietruszkę, wątróbkę z cebulą zmielić dwukrotnie. Do masy dodać jajka, kaszę (ew. namoczoną i odciśniętą bułkę), sól, pieprz, majeranek, tymianek, startą gałkę muszkatołową, imbir. Całość dobrze wyrobić. Wsypać żurawinę i ponownie wymieszać. 

Włożyć do foremki posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzić.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. godziny (wszystko zależy od foremki; w długiej i wąskiej - dłużej, w szerokiej i krótkiej - krócej).

Do pasztetu pasują wszelkie marynaty: gruszki, wiśnie, śliwki w occie, grzyby marynowane, a także:  gruszki z tymiankiem, konfitura z czerwonej cebuli, buraczki z orzechami, sałatka z zielonych pomidorów i inne.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne mięsa na Boże Narodzenie:

szynka pieczona z owocami_pieczeń_świąteczny obiad_Wielkanoc  schab po wiedeńsku_pieczeń_danie z wieprzowiny  ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina  pieczeń z indyka z morelami_danie z drobiu_przepisy na Boże Narodzenie



środa, 22 października 2014

Gulasz po burgundzku, czyli boeuf bourguignon, to klasyczne danie kuchni francuskiej. Niezwykle aromatyczna potrawa z wołowiny, z dodatkiem wędzonego boczku, pieczarek i małych cebulek. Gotowana w dużej ilości czerwonego wina. Można, ba nawet trzeba, przyrządzić ją z wyprzedzeniem. Zyskuje wtedy na smaku, tworząc harmonijną całość. Obok stroganowa, gulaszu po węgiersku, jeden z bardziej znanych gulaszy. Zrobiłam go na podstawie przepisu Julii Child, choć "natchnieniem" był felieton p. Capponi-Borawskiej. W odróżnieniu od autorki artykułu, nie dodałam marchewki, w miarę ściśle trzymając się przepisu książkowego ("Francuski szef kuchni").

Danie podałam z kluskami śląskimi z dyni i ziemniaków i czerwonym winem. Całość tworzyła na stole piękną, jesienną kompozycję. Choć równie dobrym rozwiązanie byłaby bagietka czy chleb żytni na zakwasie.

Serdecznie polecam przepis.

gulasz po burgundzku_kuchnia francuska_mięso w sosie_gulasz wołowy

Składniki:

  • 1,4 kg wołowiny gulaszowej (kostki 5-8 cm)
  • 17 dag wędzonego boczku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2-3 gałązki tymianku (lub 1/2-1 łyżeczki suszonego)
  • liść laurowy
  • 750 ml czerwonego wina (wytrawne)
  • 500 ml wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki masła (pominęłam)
  • 20-25 malutkich cebulek (zastąpiłam szalotkami)
  • 1/2 kg pieczarek
  • oliwa i masło do smażenia
  • sól

Wykonanie:

Boczek pokroić w kostkę, dodać oliwę, przyrumienić i wytopić tłuszcz. Skwarki odłożyć, a na patelni małymi partiami smażyć mięso. To ważne! Jeśli włożymy zbyt dużą ilość mięsa na patelnię, to mięso będzie się dusić, a nie smażyć (otrzymamy szaro-burą breję, zamiast obsmażonych na brązowo kawałków mięsa). Przesmażoną wołowinę przełożyć do naczynia żaroodpornego lub garnka, dodać odłożone skwarki, tymianek, liść laurowy, przecier, czosnek. Z patelni zlać tłuszcz, wlać wino i "zebrawszy" smak z patelni, przelać je do garnka z mięsem. Dodać bulion, tyle by przykryć mięso i gotować na wolnym ogniu przez 2,5 - 3 godzin (można piec w piekarniku rozgrzanym do 160 °C).

W czasie gotowania wołowiny, przygotować dodatki. Pieczarki pokroić na ćwiartki i usmażyć na rozgrzanym maśle połączonym z oliwą. Upieczone posolić. Cebulki obrać, naciąć od strony korzonków na krzyż (ponoć, dzięki temu zabiegowi,  nie rozpadnie się podczas gotowania), wrzucić do garnka z odrobiną wody i masła i ugotować.

Gdy mięso będzie ugotowane, doprawić solą i pieprzem, zdjąć tłuszcz i zagęścić mąką wymieszaną z masłem (do masy mączno-maślanej dodać po odrobinie płynu od gotowania mięsa, intensywnie mieszając, by nie powstały grudki i dopiero rozmieszaną dodać do gulaszu). Na koniec wrzucić pieczarki i cebulki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

gulasz po burgundzku_kuchnia francuska_mięso w sosie_gulasz wołowy

Inne gulasze:

zupa gulaszowa_dania jednogarnkowe_dania z wołowiny_kuchnia węgierska  stroganow z indyka_dania z drobiu_mięso w sosie  paprykarz z kurczaka z galuszkami_dania z drobiu_gulasz węgierski_kuchnia węgierska   gulasz z polentą Łakomych Włochów_gulasz z pomidorami_polenta_mamałyga_danie kuchni włoskiej 

 

środa, 10 września 2014

Kulinarne wspomnienie wakacji - ciorba z pulpetami. Ciorba, czyli rumuńska zupa. Zazwyczaj lekka, rosołowa z dodatkiem pulpetów, gotowanej wołowiny pokrojonej w kostkę, flaków. Osobno podawane są do niej marynaty (gównie ostra papryka), śmietana/jogurt, chleb.

Ta odmiana ciorby to lekka pomidorówka z dodatkiem pulpetów.

ciorba z pulpetami_pomidorowa z pulpetami_zupa z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska

Składniki:

  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego (lub dwie łyżki koncentratu pomidorowego + woda)
  • 1/2 kg mielonego mieszanego mięsa
  • 1 mała bułka
  • jajko
  • sól, pieprz
  • ew. mała cebulka

Wykonanie:

Bułkę namoczyć w wodzie (lub mleku z wodą), odcisnąć, zmielić i dodać do mięsa. Jeśli dodajemy cebulę, pokroić podsmażyć na oleju i zmielić z bułką. Dodać jajko, sól, pieprz i całość dobrze wyrobić. Z mięsa formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i gotować w wywarze warzywnym. Po ugotowaniu pulpetów do wywaru dodać przecier i ponownie całośc zagotować. Doprawić.

Uwaga:

*jeśli masa na pulpety jest za rzadka, dodać bułkę tartą

**pulpety przed włożeniem do wywaru można obtoczyć w mące

Inne zupy:

 zupa kukurydziana_dania z drobiu_dania jednogarnkowe  flaczki z kurczaka_zupa_danie jednogarnkowe_danie z drobiu  zupa gulaszowa_dania jednogarnkowe_dania z wołowiny_kuchnia węgierska  Zupa krem z cukinii_dania wegetariańskie_zupy na lato

 

 

 
1 , 2 , 3