| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: dania z wołowiny

czwartek, 25 lutego 2016

Pieczeń rzymska inaczej. Zamiast całego jajka - masa jajeczna zwinięta jak rolada. Coś nowego z cyklu przepisy na Wielkanoc.

Z "Kuchni Broni" z moimi zmianami.

Pieczeń z mięsa miellonego z farszem jajeczny_domowa wędlina_pieczeń rzymska_przepisy na Wielkanoc

Wykonanie:

  • 0,9 kg mięsa mielonego (u mnie indyk, kurczak, wołowina)
  • 1/2 szklanki ryżu (w wersji glutenowej - sucha, namoczona bułka)
  • jajko
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • sól, pieprz
  • ew. suszona cebula

Farsz:

  • 5 jajek
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz
  • 1/2 pęczka szczypioru

Wykonanie:

Ryż ugotować na sypko, ostudzić. Dodać razem z jajkiem i posiekanym szczypiorkiem do mięsa, doprawić solą i pieprzem i dobrze wyrobić.

Jajka przeznaczone na farsz ugotować, wystudzić, pokroić w kostkę. Do jajek dodać posiekany szczypiorek, majonez, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Mięso rozłożyć na folii spożywczej. Uformować prostokąt o długości foremki. Na mięsie rozłożyć farsz jajeczny. Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku, pomagając sobie folią. włożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (zwinięciem na dół).

Piec w temperaturze 180-190 °C ok. 1 godziny. Na wierzchu można położyć wiórki masła.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne przepisy na domowe, wielkanocne wędliny:

schab minutka_domowe wędliny  schab po wiedeńsku_pieczeń_danie z wieprzowiny  pieczeń z indyka z morelami_danie z drobiu_przepisy na Boże Narodzenie  pieczeń z boczku z pietruszką i czosnkiem_domowa wędlina_pieczeń 

wtorek, 15 grudnia 2015

Pasztet z różnych gatunków mięs, bezglutenowy, z żurawiną, z dodatkiem warzyw, które zwiększają jego pulchność (a to problemem w przypadku pasztetów bez bułki). Przygotowałam go z myślą o świętach i nieupieczoną masę w foremce pasztetowej zamroziłam. Niewielką część upiekłam i ta na zdjęciach.

pasztet świąteczny z żurawiną_pasztet bezglutenowy_pasztet mięsny

Składniki:

  • 300 g wołowiny
  • 300 g wieprzowiny
  • 300 g mięsa z indyka
  • 300 g mięsa z kurczaka
  • 100 g wędzonego, chudego boczku (jeśli nie lubicie posmaku wędzonki, lepiej surowy)
  • 100 g wątróbki
  • 5 dag grzybów suszonych
  • warzywa do wywaru (3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek pora i selera, cebula)
  • przyprawy do wywaru (listek laurowy, po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu)
  • cebula
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej (w wersji glutenowej bułka namoczona w wywarze z gotowania mięsa)
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • przyprawy do pasztetu (sól, pieprz, majeranek - dużo; tymianek, imbir, gałka muszkatołowa - ostrożnie)

Wykonanie:

Grzyby zalać wodą i namoczyć (kilka godzin).

Mięsa (wołowinę, wieprzowinę, mięso kurczaka i indyka, boczek), grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, obrane warzywa i przyprawy do wywaru zalać wodą, zagotować i bardzo powoli gotować 2-3 godziny. Ostudzić.

Cebulę posiekać, usmażyć wraz z wątróbką.

Mięso, grzyby, 2 marchewki, 1 pietruszkę, wątróbkę z cebulą zmielić dwukrotnie. Do masy dodać jajka, kaszę (ew. namoczoną i odciśniętą bułkę), sól, pieprz, majeranek, tymianek, startą gałkę muszkatołową, imbir. Całość dobrze wyrobić. Wsypać żurawinę i ponownie wymieszać. 

Włożyć do foremki posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzić.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. godziny (wszystko zależy od foremki; w długiej i wąskiej - dłużej, w szerokiej i krótkiej - krócej).

Do pasztetu pasują wszelkie marynaty: gruszki, wiśnie, śliwki w occie, grzyby marynowane, a także:  gruszki z tymiankiem, konfitura z czerwonej cebuli, buraczki z orzechami, sałatka z zielonych pomidorów i inne.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne mięsa na Boże Narodzenie:

szynka pieczona z owocami_pieczeń_świąteczny obiad_Wielkanoc  schab po wiedeńsku_pieczeń_danie z wieprzowiny  ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina  pieczeń z indyka z morelami_danie z drobiu_przepisy na Boże Narodzenie



środa, 22 października 2014

Gulasz po burgundzku, czyli boeuf bourguignon, to klasyczne danie kuchni francuskiej. Niezwykle aromatyczna potrawa z wołowiny, z dodatkiem wędzonego boczku, pieczarek i małych cebulek. Gotowana w dużej ilości czerwonego wina. Można, ba nawet trzeba, przyrządzić ją z wyprzedzeniem. Zyskuje wtedy na smaku, tworząc harmonijną całość. Obok stroganowa, gulaszu po węgiersku, jeden z bardziej znanych gulaszy. Zrobiłam go na podstawie przepisu Julii Child, choć "natchnieniem" był felieton p. Capponi-Borawskiej. W odróżnieniu od autorki artykułu, nie dodałam marchewki, w miarę ściśle trzymając się przepisu książkowego ("Francuski szef kuchni").

Danie podałam z kluskami śląskimi z dyni i ziemniaków i czerwonym winem. Całość tworzyła na stole piękną, jesienną kompozycję. Choć równie dobrym rozwiązanie byłaby bagietka czy chleb żytni na zakwasie.

Serdecznie polecam przepis.

gulasz po burgundzku_kuchnia francuska_mięso w sosie_gulasz wołowy

Składniki:

  • 1,4 kg wołowiny gulaszowej (kostki 5-8 cm)
  • 17 dag wędzonego boczku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2-3 gałązki tymianku (lub 1/2-1 łyżeczki suszonego)
  • liść laurowy
  • 750 ml czerwonego wina (wytrawne)
  • 500 ml wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki masła (pominęłam)
  • 20-25 malutkich cebulek (zastąpiłam szalotkami)
  • 1/2 kg pieczarek
  • oliwa i masło do smażenia
  • sól

Wykonanie:

Boczek pokroić w kostkę, dodać oliwę, przyrumienić i wytopić tłuszcz. Skwarki odłożyć, a na patelni małymi partiami smażyć mięso. To ważne! Jeśli włożymy zbyt dużą ilość mięsa na patelnię, to mięso będzie się dusić, a nie smażyć (otrzymamy szaro-burą breję, zamiast obsmażonych na brązowo kawałków mięsa). Przesmażoną wołowinę przełożyć do naczynia żaroodpornego lub garnka, dodać odłożone skwarki, tymianek, liść laurowy, przecier, czosnek. Z patelni zlać tłuszcz, wlać wino i "zebrawszy" smak z patelni, przelać je do garnka z mięsem. Dodać bulion, tyle by przykryć mięso i gotować na wolnym ogniu przez 2,5 - 3 godzin (można piec w piekarniku rozgrzanym do 160 °C).

W czasie gotowania wołowiny, przygotować dodatki. Pieczarki pokroić na ćwiartki i usmażyć na rozgrzanym maśle połączonym z oliwą. Upieczone posolić. Cebulki obrać, naciąć od strony korzonków na krzyż (ponoć, dzięki temu zabiegowi,  nie rozpadnie się podczas gotowania), wrzucić do garnka z odrobiną wody i masła i ugotować.

Gdy mięso będzie ugotowane, doprawić solą i pieprzem, zdjąć tłuszcz i zagęścić mąką wymieszaną z masłem (do masy mączno-maślanej dodać po odrobinie płynu od gotowania mięsa, intensywnie mieszając, by nie powstały grudki i dopiero rozmieszaną dodać do gulaszu). Na koniec wrzucić pieczarki i cebulki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

gulasz po burgundzku_kuchnia francuska_mięso w sosie_gulasz wołowy

Inne gulasze:

zupa gulaszowa_dania jednogarnkowe_dania z wołowiny_kuchnia węgierska  stroganow z indyka_dania z drobiu_mięso w sosie  paprykarz z kurczaka z galuszkami_dania z drobiu_gulasz węgierski_kuchnia węgierska   gulasz z polentą Łakomych Włochów_gulasz z pomidorami_polenta_mamałyga_danie kuchni włoskiej 

 

środa, 10 września 2014

Kulinarne wspomnienie wakacji - ciorba z pulpetami. Ciorba, czyli rumuńska zupa. Zazwyczaj lekka, rosołowa z dodatkiem pulpetów, gotowanej wołowiny pokrojonej w kostkę, flaków. Osobno podawane są do niej marynaty (gównie ostra papryka), śmietana/jogurt, chleb.

Ta odmiana ciorby to lekka pomidorówka z dodatkiem pulpetów.

ciorba z pulpetami_pomidorowa z pulpetami_zupa z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska

Składniki:

  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego (lub dwie łyżki koncentratu pomidorowego + woda)
  • 1/2 kg mielonego mieszanego mięsa
  • 1 mała bułka
  • jajko
  • sól, pieprz
  • ew. mała cebulka

Wykonanie:

Bułkę namoczyć w wodzie (lub mleku z wodą), odcisnąć, zmielić i dodać do mięsa. Jeśli dodajemy cebulę, pokroić podsmażyć na oleju i zmielić z bułką. Dodać jajko, sól, pieprz i całość dobrze wyrobić. Z mięsa formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i gotować w wywarze warzywnym. Po ugotowaniu pulpetów do wywaru dodać przecier i ponownie całośc zagotować. Doprawić.

Uwaga:

*jeśli masa na pulpety jest za rzadka, dodać bułkę tartą

**pulpety przed włożeniem do wywaru można obtoczyć w mące

Inne zupy:

 zupa kukurydziana_dania z drobiu_dania jednogarnkowe  flaczki z kurczaka_zupa_danie jednogarnkowe_danie z drobiu  zupa gulaszowa_dania jednogarnkowe_dania z wołowiny_kuchnia węgierska  Zupa krem z cukinii_dania wegetariańskie_zupy na lato

 

 

środa, 13 sierpnia 2014

Danie, które przyrządzamy na podstawie książki "Dwaj Łakomi Włosi". I choć autorzy przekonują, że łączy w sobie trzy regiony włoskie, dla nas łączy kuchnie kilku państw. Sposób przygotowania w kociołku nad ogniskiem, przywodzi na myśl pasterzy rumuńskich, chorwackich, z puszty węgierskiej, ale też nie obcy jest kuchni włoskiej. Polenta, zwana mamałygą, to danie popularne we Włoszech, na Węgrzech, w Rumunii, Bułgarii. A dla nas, latem, kociołek palący się nad ogniskiem, to wspaniały sposób spędzania wolnego czasu.

Danie Artura.

gulasz z polentą Łakomych Włochów_kociołek pasterski_kuchnia włoska_kuchnia węgierska_kuchnia rumuńska

Składniki gulaszu:

  • 1,1 kg mieszanych mięs -wołowina, wieprzowina, kurczak, indyk, inne - pokrojonych w kostkę
  • 50 ml oliwy
  • 2 łodygi selera naciowego (u nas kawałek zwykłego) pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w półplasterki
  • 1 duża marchew pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 1/2 łyżki nasion jałowca
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 liście szałwii
  • 1/2 łyżki listków rozmarynu
  • 0,8 kg przecieru pomidorowego z całymi pomidorami (w sezonie świeże pomidory)
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Składniki polenty:

  • 1,5 l wody
  • 10 g soli
  • 300 g kaszy kukurydzianej
  • 60 g startego miękkiego sera (przepis podaje fontanę)
  • 40 g startego parmezanu
  • 50 g masła

Wykonanie gulaszu:

W kociołku (można w dużym garnku) rozgrzać oliwę i wrzucić warzywa i czosnek. Chwilę smażyć, aż zmiękną. Dodać mięso i zrumienić je ze wszystkich stron. Dodać wino, przyprawy (jałowieć, pieprz, szałwię, rozmaryn) oraz przecier pomidorowy. Zagotować, po czym włożyć do kociołka gałkę muszkatołową i koncentrat. Gotować, bez przykrycia, do momentu, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewając płyn (wino lub przecier pomidorowy). Ugotowane doprawić solą i pieprzem. 

Taki sposób podaje książka. Nauczeni doświadczeniem, gotujemy ciut inaczej. Najpierw wkładamy do kotła wołowinę, w dalszej kolejności pozostałe mięsa - wieprzowinę, indyka, kurczaka. W połowie gotowania dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy.

Gatunki mięs, które wybieramy, to: z wołowiny - karkówka, indyk i kurczak - udka, wieprzowina - łopatka.

Wykonanie polenty:

Gdy mięso będzie prawie gotowe, przygotować polentę. W garnku zagotować wodę z solą. Wsypać kaszę, intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Gotować, aż zgęstnieje i będzie gładka (przez cały czas mieszając, inaczej może się przypalić). Dodać sery i masło. Wymieszać.

Można wyłożyć kaszę na jeden ogromny talerz, a w środek włożyć mięso, tak by kasza tworzyła wokół gulaszu wieniec i jeść dobierając (tak proponują autorzy). Ewentualnie położyć na oddzielne półmiski polentę i mięso.

Znajdź mnie na fb.

gulasz z polentą Łakomych Włochów_kociołek pasterski_kuchnia włoska_kuchnia węgierska_kuchnia rumuńska

A to nasz kociołek nad ogniskiem.

gulasz z polentą Łakomych Włochów_kociołek pasterski_kuchnia włoska_kuchnia węgierska_kuchnia rumuńska

Inne mięsa, które można przygotować w plenerze:

patelnia_dania z drobiu_gyros_przepisy na lato  sznycle z indyka z rozmarynem_dania błyskawiczne_dania z drobiu_dania na lato  Ragu Dwóch Łakomych Włochów_dania z wieprzowiny_dania z wołowiny_kuchnia włoska  szaszłyki z indyka_dania z drobiu_dania na lato

 
1 , 2