| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: cukier perlisty

środa, 24 września 2014

Półkruche ciasteczka z dodatkiem amoniaku. Zapach podczas pieczenia jest... dziwny, ale wystudzone pięknie pachną masłem i domowym ciastem.

Obok maszynkowych, kruchych z nadzieniem owocowym podstawowe ciasteczka mojej babci. I choć stary przepis zaginął, choć nowy to jeszcze nie to, przypominają dzieciństwo. A pomijając sentymenty, są przede wszystkim świetnym dodatkiem do kawy, herbaty, kakao. Oprócz tego długo zachowują świeżość, dlatego mogą być żelaznym zapasem, na wypadek niespodziewanych gości.

Przepis z blogu "Magiel kuchenny".

Amoniaczki_kruche ciasteczka_ciasteczka z cukrem_ciasteczka z amoniakiem

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki cukru
  • 120 g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • białko do posmarowania ciastek
  • cukier kryształ lub perłowy do posypania

Wykonanie:

Żółtko, jajko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, amoniak, sól - połączyć i zmiksować.

Mąkę przesiać, dodać do niej zimne masło i całość posiekać na proszek. Do mieszanki mączno-maślanej dodać zmiksowane wcześniej składniki i szybko zagnieść. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.

Partie ciasta wyjmować z lodówki, wałkować, wykrawać ciasteczka dowolnych kształtów i układać na blasze wyłożonej pergaminem (trzeba zachować odstępy, ciasteczka rosną).

Ciasteczka posmarować lekko ubity białkiem i posypać cukrem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190-200 °C na jasny, słomkowy kolor.

Znajdź mnie na fb.

Amoniaczki_kruche ciasteczka_ciasteczka z cukrem_ciasteczka z amoniakiem

Amoniaczki_kruche ciasteczka_ciasteczka z cukrem_ciasteczka z amoniakiem

Inne ciasteczka:

ciastka kręcone_cistka kruche_ciastka mszynkowe_kuchnia mazowiecka  ciastka francuskie Ani_drobne wypieki_ciastka z cukrem_Boże Narodzenie  ciastka cytrynowe Sansy Stark_ciastka kruche_ciastka dla moli książkowych_ciastka na Boże Narodzenie  kruche ciastka wg Michela Rouxa_ciasto kruche_drobne wypieki

czwartek, 16 sierpnia 2012

Wiatraczki z ciasta półfrancuskiego nadziewane morelami, to efektowne ciasteczka z pysznym nadzieniem. Są lekko kwaśne, mało słodkie, pyszne na ciepło i zimno.

wiatraczki serowe z morelami_ciasteczka z owocami_ciasto półfrancuskie

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 25 dag białego sera
  • 50 dag moreli
  • gruby, brązowy cukier lub cukier perlisty do posypania
  • cukier puder do oprószenia

wiatraczki serowe z morelami_ciasteczka z owocami_ciasto półfrancuskie

Wykonanie:

Ser zmielić. Masło posiekać z mąką na piasek, dodać twaróg i szybko zagnieść. Schłodzić. Rozwałkować, najlepiej wkładając ciasto między dwie folie spożywcze. Rozwałkowane pokroić na kwadraty o boku 10 x 10 cm. Każdy kwadrat naciąć po przekątnej zaczynając od brzegów, nie docinając do środka. Na środku położyć połówkę moreli, złożyć do środka brzegi, co drugi bok, formując wiatraczek. Posypać cukrem, piec w piekarniku nagrzanym do 220 °C na złoty kolor. Oprószyć pudrem.

Przepis z "Przyjaciółki".

Znajdź mnie na fb.

Wiatraczki dodaję do akcji : "Morelkowo brzoskwiniowo".

Inne słodkie drobiazgi:

Białe wafle_domowe wafelki_dania dla dzieci_ciasteczka  Księżniczki_muffinki kokosowe_dania na lato  Muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką_przepisy na piknik  muffinki czekoladowo-serowe_finger food_przepisy na piknik   

sobota, 28 kwietnia 2012

Ponownie proponuję drożdżówkę. Tym razem z nadzieniem maślano-rodzynkowym. Uwielbiam ją. Być może jako wielbicielka wszelkiego rodzaju drożdżóweczek jestem nieobiektywna, ale lubi ją też mój syneczek (pewnie ze względu na rodzynki), moja koleżanka, i jeszcze parę innych osób :).

Jaka jest, hmm... maślana, słodka, z nutą cytrynową i z mnóstwem rodzynek. Wspaniała.

rodzynkowiec

rodzynkowiec

Składniki ciasta:

  • 1/2 szklanki mleka + 2 łyżki
  • 12,5 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru + 1/2 łyżki
  • 5 dag drożdży
  • 5 żółtek
  • 1/2 kg mąki + 1 łyżka
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli

Składniki nadzienia:

  • 35 - 40 dag rodzynek
  • 12,5 - 15 dag rozpuszczonego masła
  • cukier do nadzienia
  • ewentualnie mielony cynamon (tym razem pominęłam)
  • cukier gruby do posypania wierzchu (u mnie perlisty)

Wykonanie:

Mleko, cukier, masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia (ma być letnie). Z drożdży, 1/2 łyżki cukru, 2  łyżek letniego mleka i  łyżki mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Do tłuszczu z mlekiem dodać zburzone drożdże, startą skórkę cytrynową, utarte żółtka i przesianą mąkę. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ścianek naczynia. Pozostawić do wyrośnięcia (ok. godziny w piekarniku w temperaturze 35 °C lub w cieple).

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, włożyć na stolnicę i podzielić na trzy części. Każdą część rozwałkować posmarować masłem, posypać namoczonymi i osączonymi rodzynkami i cukrem. Zwinąć rolady. Położyć na posmarowaną masłem blaszkę "szwami" do dołu. Pozostawić do powtórnego wyrośnięcia.

Każdą roladę ponacinać na kromeczki (prawie do przecięcia), posmarować masłem, posypać grubym lub perlistym cukrem. Piekarnik rozgrzać do 200 °C, wstawić drożdżówkę i zmniejszyć temperaturę do 175 -180 °C, Piec ok. 35 minut, do suchego patyczka.

Znajdź mnie na fb.

A za oknem migdałek!

migdałek

 

 Może spróbujesz zrobić na piknik?

Chrupaczki migdałowe   muffinki czekoladowo-serowe  drożdżówka błyskawiczna  muffinki koniakówkowe