| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: racuchy

środa, 27 września 2017

I nagle w domu zapachniało Świętami. Dlaczego? Właśnie upiekłam placuszki z dyni i kaszy jaglanej, z dodatkiem przypraw korzennych. Zdrowe, jesienne, smakują nawet przeciwnikom dyni.

placuszki dyniowo-jaglane_placki dyniowe_placki z kaszą jaglaną_jesienne placki

Składniki:

  • 1 szklanka puree dyniowego*
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej **
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego (jeśli przecier dyniowy jest rzadki, mniej lub wcale)
  • 2-3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 pełna łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1/2 łyżeczki sody (można pominąć)
  • sól
  • oliwa do smażenia (najlepiej cynamonowa)

Wykonanie:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Upiec jednego placka na próbę. Jeśli jest zbyt rzadki, dodać mąki***. Mój mus był bardzo suchy i tyle mąki wystarczyło. Upiec pozostałe racuszki.

Najlepsze z jogurtem, powidłami lub syropem klonowym czy miodem. U nas jako dodatek obowiązkowa  sałatka np. marchewkowa z żurawiną lub z winogron i gruszek.

Uwaga:

*przecier dyniowy przygotowuję następująco: dynię kroję na części, wyjmuję pestki, piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 40 minut (aż dynia będzie miękka). Po wyjęciu z piekarnika, oddzielam od skóry i miksuję na gładką pastę.

**surową kaszę wysypuję do garnka i prażę. Kaszę zalewam wrzątkiem (trzeba uważać, kasza "pryszcze"), odcedzam, stawiam ponownie na ogień i dodaję 2 razy tyle wody ile wynosiła objętość kaszy.

***nie trzeba przesadzać z dodawaniem mąki. Przy pieczeniu wydaje się, że są zbyt "luźne", ale to chwilowe, trzeba poczekać.

Znajdź mnie na fb.

placuszki dyniowo-jaglane_placki dyniowe_placki z kaszą jaglaną_jesienne placki

Inne dania z dynią:

keks z dyni_ciasto ucierane_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z bakaliam  drożdżówka dyniowo-pomarańczowa z glazurą dyniową_ciasto drożdżowe  Deserowa zupa dyniowa po stargardzku_warzywa na słodko_jesienne zupy  placuszki dyniowo-serowe + sałatka piękności_racuchy_jesienna sałatka  naleśniki biszkoptowe z musem dyniowym_naleśniki deserowe_dynia na słodko_deser na ciepło_słodki obiad  piernik z dynią_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach

poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Placuszki jogurtowe z borówkami okazały się hitem ostatnich dni, dlatego postanowiłam je zrobić także w wersji bezglutenowej. I...są lepsze niż gluteniaki. Poszłam za ciosem. Oprócz wersji waniliowej zrobiłam wersję czekoladową. Obie pyszne! Wersja waniliowa najlepsza z pudrem, a czekoladowa z rozpuszczona czekoladą i rodzynkami, ale wybór dodatków to kwestia gustu.

Na powolne śniadanie jak znalazł.

placuszki budyniowe z borówkami_placuszki bezglutenowe_placuszki na jogurcie_placuszki czekoladowe_pancakes

Składniki:

(7-8 sztuk)

  • 1 budyń waniliowy (lub czekoladowy); w wersji bezglutenowej - budynie bezglutenowe
  • 3 łyżki kleiku ryżowego
  • 125 g jogurtu
  • 1jajko
  • 15 g rozpuszczonego masła
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki borówek
  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej kokosowy)

Wykonanie:

Jogurt, masło, jajka, cukier, cukier waniliowy - wymieszać. Do rozmąconej masy dodać budyń, kleik, sodę, sól. Wymieszać, zostawić na 10-15 minut. Dodać umyte i osuszone borówki. Smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanym tłuszczu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne placki bezglutenowe:

bezglutenowe racuchy_placuszki bez glutenu_drożdżowe placki bez glutenu_śniadanie karnawałowe  placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki wegetariańskie_placki warzywne_danie dietetyczne_danie bezglutenowe_dieta bezmleczna  krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię  racuchy jaglane z płatkami akcji_rachuchy bezglutenowe_kwiaty jadalne  placki z kaszy jaglanej z koktajlem jagodowym_racuszki z kaszy jaglanej_danie bezglutenowe_danie bez mleka

wtorek, 08 sierpnia 2017

Należę do tych szczęśliwców, którym w tym roku obrodziły borówki. Wprawdzie nie owocują tak obficie jak borówki mojego Taty, ale i tak jest ich na tyle dużo, że wystarcza na podjadanie i różne wypieki (jak zwykle naszym hitem jest rolada).

Placuszki z borówkami są przepyszne - puszyste, delikatne, kwaskowe. Do nich miód, cukier puder, syrop klonowy, bita śmietana, inne dodatki. No, pycha :). 

Niezastąpione na podwieczorek, śniadanie, lekki, słodki obiad.

puszyste placuszki jogurtowe z borówkami_racuszki_placki na sodzie_słodki obiad

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej (u mnie orkiszowa) + ew. 1-2 łyżki
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • duża szczypta soli
  • 1 szklanka borówek
  • tłuszcz do smażenia 

Wykonanie:

Jogurt, masło, jajka, cukier, cukier waniliowy - wymieszać. Do rozmąconej masy dodać mąkę, sodę, sól. Wymieszać, zostawić na 10-15 minut. Dodać umyte i osuszone borówki. Smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanym tłuszczu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne obiady na słodko:

bezglutenowe racuchy_placuszki bez glutenu_drożdżowe placki bez glutenu_śniadanie karnawałowe  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  bliny inaczej_racuchy_placuszki_kuchnia rosyjska  Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie 

czwartek, 09 lutego 2017

Chlapaki mazowieckie danie, forma pośrednia między pączkami a racuchami. Świetnie wpisują się w czas karnawału, zwłaszcza w tłusty czwartek. Taka łatwiejsza wersja pączków, ale w odróżnieniu od racuchów, tak jak pączki, smażona w głębokim tłuszczu. A skąd nazwa chlapaki? Przygotowane ciasto wrzuca się czyli chlapie łyżką na rozgrzany tłuszcz.

Na Mazowszu chlapaki to danie wigilijne. Dla nas dzieci były wybawieniem. Między śledziami w mleczku czy oleju, esencjonalną zupą grzybową a kapustą z fasolą, były jedynym jadalnym daniem (no, może jeszcze zupa owocowa, która czasami pojawiała się na wigilijnym stole).

Dziś chlapaki karnawałowo w wersji z sosem z marakui.

chlapaki_racuchy drożdżowe_racuchy mazowieckie_pączki z łyżki

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 2 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 125 ml letniego mleka
  • 25 ml spirytusu
  • szczypta soli
  • ew. skórka otarta z cytryny lub cukier waniliowy
  • cukier puder do oprószenia racuchów
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Sos:

  • 2 marakuje
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • cukier do smaku

Wykonanie:

Chlapaki. Mąkę przesiać. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru (po chwili rozpuszczą się), dodać kilka łyżek letniego mleka i  1-2 łyżki mąki. Całość wymieszać i zostawić w cieple na 20-25 minut.

W tym czasie rozpuścić masło, jajka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym lub skórką.

Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe mleko i mąkę, jajka z cukrem, sól - wyrobić. Po chwili dodać letnie masło i całość ponownie wyrobić na gładkie i lśniące ciasto*. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić w cieple na 1-1,5 godziny.

Gdy ciasto urośnie, rozgrzać tłuszcz i smażyć racuszki kładąc łyżką na rozgrzany tłuszcz**. W czasie pieczenia przewracać i ew. sprawdzać patyczkiem czy się upiekły. Chlapaki powinny luźno pływać w garnku.

Osączać na papierowych ręcznikach. Letnie oprószyć cukrem pudrem.

Sos. Marakuje przekroić, wybrać łyżeczką miąższ, dodać cukier, jogurt i wymieszać.

*ciasto jest rzadsze niż na bułki, raczej podobne do pączkowego

**ostrożnie z tym "chlapanie", tłuszcz jest gorący; chlapaki, to nie pączki, powinny być nieregularne

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pączki, faworki i racuchy na tłusty czwartek:

pieczone faworki_faworki błyskawiczne_faworki z ciasta francuskiego_chruściki  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  Błyskawiczne pączki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe   róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu 

sobota, 06 czerwca 2015

Akacja w tym roku kwitnie prześliczne. Drzewa uginają się od białych kwiatów, a zapach jest wprost zniewalający. Nie mogłam przejść obok tego faktu obojętnie, musiałam wykorzystać kwiaty akacji w kuchni. Na pierwszy ogień poszła nalewka akacjowa, dalej cukier no i kwiaty w cieście naleśnikowym.  Wisienką na torcie były moje ulubione racuchy jaglane z dodatkiem płatków akcji. Dodatek kwiatków świetnie odświeżył smak powszednich racuszków.

racuchy jaglane z płatkami akcji_rachuchy bezglutenowe_kwiaty jadalne

Składniki:

  • 1 kubek kaszy jaglanej (kubek 330 ml)
  • ok. 1/2 kubka mleka (u mnie sojowe lub kokosowe, lub migdałowe)
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 2 dag drożdży + łyżeczka cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • 3 duże garście płatków akcji
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem lub na patelnię i prażyć, mieszając. Zalać wrzątkiem (uwaga pryszcze!), osączyć na sitku, przełożyć do garnka i dodać tyle wody ile wynosi objętość kaszy (w tym przypadku 2 kubki). Ugotować kaszę z dodatkiem soli i ostudzić.

Wystudzoną włożyć do blendera i zmiksować na w miarę gładką masę dodając powoli letnie mleko. Dodać pozostałe składniki - jajka, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, sól, rozpuszczone z cukrem drożdże, płatki akacji i odstawić do wyrośnięcia.

Smażyć racuszki i od razu podawać. Nam najlepiej smakują z cukrem pudrem i sałatką owocową.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

racuchy jaglane z płatkami akcji_rachuchy bezglutenowe_kwiaty jadalne

Inne smakołyki z jadalnymi kwiatami:

Kwiaty akacji w cieście_kwiaty jadalne w cieście_przepisy na lato  maślane ciasteczka lawendowe_kruche ciastka_kwiaty jadalne  sernik z różą_sernik klasyczny_sernik pieczony_kuchnia polska_Wielkanoc  tort bezowo-różany z kremem czekoladowym i malinami_jadalne kwiaty_tort bezowy_krem czekoladowy

 
1 , 2 , 3 , 4