| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: racuchy

czwartek, 09 lutego 2017

Chlapaki mazowieckie danie, forma pośrednia między pączkami a racuchami. Świetnie wpisują się w czas karnawału, zwłaszcza w tłusty czwartek. Taka łatwiejsza wersja pączków, ale w odróżnieniu od racuchów, tak jak pączki, smażona w głębokim tłuszczu. A skąd nazwa chlapaki? Przygotowane ciasto wrzuca się czyli chlapie łyżką na rozgrzany tłuszcz.

Na Mazowszu chlapaki to danie wigilijne. Dla nas dzieci były wybawieniem. Między śledziami w mleczku czy oleju, esencjonalną zupą grzybową a kapustą z fasolą, były jedynym jadalnym daniem (no, może jeszcze zupa owocowa, która czasami pojawiała się na wigilijnym stole).

Dziś chlapaki karnawałowo w wersji z sosem z marakui.

chlapaki_racuchy drożdżowe_racuchy mazowieckie_pączki z łyżki

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 2 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 125 ml letniego mleka
  • 25 ml spirytusu
  • szczypta soli
  • ew. skórka otarta z cytryny lub cukier waniliowy
  • cukier puder do oprószenia racuchów
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Sos:

  • 2 marakuje
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • cukier do smaku

Wykonanie:

Chlapaki. Mąkę przesiać. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru (po chwili rozpuszczą się), dodać kilka łyżek letniego mleka i  1-2 łyżki mąki. Całość wymieszać i zostawić w cieple na 20-25 minut.

W tym czasie rozpuścić masło, jajka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym lub skórką.

Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe mleko i mąkę, jajka z cukrem, sól - wyrobić. Po chwili dodać letnie masło i całość ponownie wyrobić na gładkie i lśniące ciasto*. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić w cieple na 1-1,5 godziny.

Gdy ciasto urośnie, rozgrzać tłuszcz i smażyć racuszki kładąc łyżką na rozgrzany tłuszcz**. W czasie pieczenia przewracać i ew. sprawdzać patyczkiem czy się upiekły. Chlapaki powinny luźno pływać w garnku.

Osączać na papierowych ręcznikach. Letnie oprószyć cukrem pudrem.

Sos. Marakuje przekroić, wybrać łyżeczką miąższ, dodać cukier, jogurt i wymieszać.

*ciasto jest rzadsze niż na bułki, raczej podobne do pączkowego

**ostrożnie z tym "chlapanie", tłuszcz jest gorący; chlapaki, to nie pączki, powinny być nieregularne

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pączki, faworki i racuchy na tłusty czwartek:

pieczone faworki_faworki błyskawiczne_faworki z ciasta francuskiego_chruściki  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  Błyskawiczne pączki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe   róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu 

sobota, 06 czerwca 2015

Akacja w tym roku kwitnie prześliczne. Drzewa uginają się od białych kwiatów, a zapach jest wprost zniewalający. Nie mogłam przejść obok tego faktu obojętnie, musiałam wykorzystać kwiaty akacji w kuchni. Na pierwszy ogień poszła nalewka akacjowa, dalej cukier no i kwiaty w cieście naleśnikowym.  Wisienką na torcie były moje ulubione racuchy jaglane z dodatkiem płatków akcji. Dodatek kwiatków świetnie odświeżył smak powszednich racuszków.

racuchy jaglane z płatkami akcji_rachuchy bezglutenowe_kwiaty jadalne

Składniki:

  • 1 kubek kaszy jaglanej (kubek 330 ml)
  • ok. 1/2 kubka mleka (u mnie sojowe lub kokosowe, lub migdałowe)
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 2 dag drożdży + łyżeczka cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • 3 duże garście płatków akcji
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem lub na patelnię i prażyć, mieszając. Zalać wrzątkiem (uwaga pryszcze!), osączyć na sitku, przełożyć do garnka i dodać tyle wody ile wynosi objętość kaszy (w tym przypadku 2 kubki). Ugotować kaszę z dodatkiem soli i ostudzić.

Wystudzoną włożyć do blendera i zmiksować na w miarę gładką masę dodając powoli letnie mleko. Dodać pozostałe składniki - jajka, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, sól, rozpuszczone z cukrem drożdże, płatki akacji i odstawić do wyrośnięcia.

Smażyć racuszki i od razu podawać. Nam najlepiej smakują z cukrem pudrem i sałatką owocową.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

racuchy jaglane z płatkami akcji_rachuchy bezglutenowe_kwiaty jadalne

Inne smakołyki z jadalnymi kwiatami:

Kwiaty akacji w cieście_kwiaty jadalne w cieście_przepisy na lato  maślane ciasteczka lawendowe_kruche ciastka_kwiaty jadalne  sernik z różą_sernik klasyczny_sernik pieczony_kuchnia polska_Wielkanoc  tort bezowo-różany z kremem czekoladowym i malinami_jadalne kwiaty_tort bezowy_krem czekoladowy

środa, 04 lutego 2015

Śniadanie karnawałowe? Racuchy! Ale zdrowsza, bezglutenowa wersja klasycznych placuszków drożdżowych. Można je przygotować wieczorem, a rano tylko upiec. Robię je w kilku wersjach - bez dodatków, z owocami, z pastą sezamową lub masłem orzechowym. Do nich sałatka owocowa, kakao i jogurt lub kwaśna śmietana. Pyszne weekendowe śniadanko :).

Na podstawie "Kuchni w wersji light".

bezglutenowe racuchy_racuchy drożdżowe_racuchy dietetyczne_karnawałowe śniadanie

Składniki:

  • 50 g mąki kukurydzianej (ew. więcej, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie)
  • 70 g mąki ryżowej
  • 40 g płatków jaglanych (lub innych bezglutenowych)
  • 12 g drożdży
  • 3/4 szklanki dowolnego mleka (u mnie sojowe)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • sól
  • ew. olej do smażenia
  • dodatki: owoce lub 2 łyżki pasty sezamowej, lub masła orzechowego, lub przyprawy korzenne

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać letnie mleko i pozostawić na 20 minut do wzburzenia.

Mąkę kukurydzianą, ryżową, płatki jaglane, sól - wymieszać. Dodać do mieszanki mleko rozmieszane z drożdżami, jajko. Jeśli decydujemy się na pastę sezamową lub masło orzechowe, to trzeba dodać w tym momencie. Dobrze wymieszać i pozostawić na 30-40 minut w ciepłym miejscu. Można też inaczej. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do lodówki na noc. 

Placki smażyć, po wyrośnięciu lub rano, na rozgrzanej patelni. Tuż przed smażeniem dodać ew. owoce (jabłka pokrojone w plasterki, wiśnie lub inne drobne).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

bezglutenowe racuchy_racuchy drożdżowe_racuchy dietetyczne_karnawałowe śniadanie

Inne racuszki i placuszki:

placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki wegetariańskie_placki warzywne_danie dietetyczne_danie bezglutenowe_dieta bezmleczna racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  placki z kaszy jaglanej z koktajlem jagodowym_racuszki z kaszy jaglanej_danie bezglutenowe_danie bez mleka  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie

sobota, 02 sierpnia 2014

Z miłości do cukinii - placki z cukinii z kaszą jaglaną. Te zielone, bezglutenowe racuszki najlepsze są z sosem jogurtowym i surówką.

Z blogu "Dorota smakuje".

placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki warzywne_placki z kaszy_danie wegetariańskie

 

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2-4 łyżek maki ziemniaczanej
  • jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sos:

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • łyżka posiekanego koperku
  • 1 ogórek
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Dodatki:

  • sok pomidorowy
  • sałatka z papryki

placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki warzywne_placki z kaszy_danie wegetariańskie

Wykonanie:

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, przełożyć na sito i odstawić na 30 minut (w tym czasie cukinia puści wodę).

Koperek drobno posiekać.

Cukinię odcisnąć, dodać ugotowaną kaszę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, koper, jajko, mąkę ziemniaczaną (ilość mąki w zależności od stopnia odciśnięcia cukini, najlepiej zrobić próbę piekąc jeden placek), ew. sól, pieprz.

Ogórek zetrzeć na tarce o średnich oczkach, posolić, odstawić, a gdy puści sok, odcisnąć. Do ogórka, dodać koper, przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt. Doprawić.

Znajdź mnie na fb.

placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki warzywne_placki z kaszy_danie wegetariańskie

Inne dania z cukinii:

zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  placuszki z cukinii_danie wegetariańskie_racuszki_placki  roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  

niedziela, 15 czerwca 2014

Uwielbiam wszelakie kasze. I mannę, i jęczmienną, i gryczaną, i kukurydzianą, i z amarantusa. Jedyna za którą nie przepadam to jaglana. A szkoda, bo jest lekkostrawna, bezglutenowa, zawiera szereg cennych składników odżywczych, w tym krzemionkę rzadko występującą w jedzeniu. Dlatego próbuję przekonać się do niej, sprawdzam i testuje różne przepisy. Ostatnio znalazłam coś co mnie zachwyciło - placki z tejże kaszy. Delikatne, puszyste, z lekkim posmakiem pomarańczowym. Do nich zrobiłam koktajl z jagód kamczackich i sałatkę jagodowo-ananasową. Rewelacyjny obiad na słodko, podwieczorek, deser. 

Z blogu "Dorota smakuje" (z drobnymi zmianami).

placuszki z kaszy jaglanej z koktajlem jagodowym_danie bezglutenowe_danie w diecie bezmlecznej_danie dla dzieci_danie lekkostrawne

Składniki placuszków:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • ok. szklanki mleka kokosowego (robiłam też wersję z wodą, ale z mlekiem jest lepsza)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru (użyłam pomarańczowego, ale może być różany lub zwykły)
  • szczypta soli
  • olej do smażenia (u mnie na suchej patelni)

Składniki koktajlu:

  • 1 szklanka jagód kamczackich (lub zwykłych)
  • 2-3 szklanki maślanki lub kefiru
  • cukier do smaku

Wykonanie:

Wszystkie składniki na placuszki włożyć do malaksera i miksować do uzyskania gładkiego ciasta (konsystencja bardziej gęsta niż ciasta naleśnikowego). Smażyć placuszki.

Składniki koktajlu włożyć do blendera, zmiksować, przelać do szklanek.

Smacznego!

 Znajdź mnie na fb.

placuszki z kaszy jaglanej z koktajlem jagodowym_danie bezglutenowe_danie w diecie bezmlecznej_danie dla dzieci_danie lekkostrawne

Inne desery:

bliny inaczej_racuchy_placuszki_kuchnia rosyjska  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  placuszki biszkoptowe z domowym kremem bounty_placki_krem kokosowy

 
1 , 2 , 3