| < Listopad 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: przystawki

czwartek, 15 listopada 2018

Lubicie karpatkę? A ptysie ? Miniptysie z ajerkoniakiem? Ja na wszystkie pytania odpowiadam TAK. Ale ptysie na słono, wytrawne to coś innego, zaskakującego. Do ciasta ptysiowego dodany jest ser, to ten dodatek sprawia, że zwykłe ciasto ptysiowe staje się rewelacyjną przekąską do wina. Takie ptysie mogą być także wspaniałym dodatkiem do zup - grzybowej, barszczu, cebulowej. Sprawdzą się na przyjęciu jako samodzielna przekąska, czy też przegryzka do wszelakich dipów.  Smak ciasteczek można modyfikować dodając paprykę, zielony pieprz, czarnuszkę albo ulubione zioła. Zachęcam do wypróbowania przepisu, szczególnie dziś, wszak trzeci czwartek listopada, to Święto Wina - Beaujolais Nouveau.

gougeres_wytrawne ptysie_serowe ptysie_przekąska do wina_przekąska sylwestrowa

Przepis na gougères - wytrawne ptysie.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 80 g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka startego grugrere (to oryginalna wersja)
  • 1 szklanka wody
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Jak zrobić gougères - wytrawne ptysie?

Wodę, masło, sól, pieprz i startą gałkę muszkatołową zagotować. Zdjąć z ognia, dodać mąkę i połączyć. Ponownie postawić na ogniu i ok. 5-10 minut gotować mieszając, by ciasto straciło surowy smak mąki. Zestawić z ognia, przestudzić i dodawać po jednym jajku intensywnie mieszając. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Dodać starty ser i ponownie wymieszać. Formować łyżką kuleczki wielkości orzecha włoskiego (nie muszą być specjalnie równe) i kłaść, zachowując odstępy, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200-230 °C ok. 25 minut (do zrumienienie). W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika, inaczej opadną.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

 gougers_wytrawne ptysie_ptysie serowe_kuchnia francuska_przekąska do wina

Przepis Agnieszki Kręglickiej.

Przepisy na inne słone przegryzki:

francuskie spiralki_domowe paluszki_słona przekąska_danie karnawałowe  rogaliki francuskie ze szpinakiem_rogaliki na słono_karnawał_słone przegryzki  paluchy z oliwkami_domowe przekąski_oliwki w cieście francuskim_dania karnawałowe   domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  paluchy serowe_słone przegryzki_domowe paluszki  ptysie na słono nadziewane sałatką jarzynową_ptysie na ostro_słone ptysie_słone przekąski_zwykła sałatka

piątek, 20 lipca 2018

Lekki obiad lub kolacja? - cukinia zapiekana pod beszamelem.

cukinia zapiekana pod beszamelem_zapiekanka warzywna_kolacja

Składniki:

  • 2 młode cukinie
  • 15-20 dag twardego sera
  • gałka muszkatołowa, sól
  • sos: 2 szklanki mleka, 3 łyżki mąki (może być ryżowa), 3 łyżki masła
  • odrobina masła lub oleju do posmarowania foremki
  • ulubione zioła (bazylia, natka, szczypiorek, koperek, inne do wyboru)

Wykonanie:

Cukinie, umyć, osuszyć, pokroić w plastry (nie obierać). Delikatnie oprószyć solą i odstawić, by puściła wodę.

Ser zetrzeć na tarce.

Foremkę posmarować masłem.

Przygotować sos. Masło rozpuścić, dodać mąkę, chwilę smażyć (nie rumienić), dodać zimne mleko (to ważne, dzięki temu zabiegowi nie powstaną grudki). Energicznie mieszając zagotować. do sosu dodać świeżo startą gałkę muszkatołową i sól.

Plastry cukinii ułożyć w foremce, posypać startym serem, polać sosem. Piec 30-35 minut.

Po upieczeniu posypać ulubionymi ziołami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z cukinią:

zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki wegetariańskie_placki warzywne_danie dietetyczne_danie bezglutenowe_dieta bezmleczna  zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  placuszki z cukinii_danie wegetariańskie_racuszki_placki  roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  frytki z cukinii_zdrowe frytki  pierogi mięsne z szałwią + surówka z cukinii_pierogi gotowane_surówka  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  Zupa krem z cukinii_dania wegetariańskie_zupy na lato  tarta cukiniowa_tarta wytrawna_danie z kwiatami cukinii  Kwiaty akacji w cieście_kwiaty jadalne w cieście_przepisy na lato 

wtorek, 10 lipca 2018

Na obiad, w czasie upałów - sałatka z kurczakiem, sałatą, pomidorami, ciecierzycą. Do niej grzanki i woda z melisą.

sałatka z kurczakiem i ciecierzycą_sałatka na lato_szybka kolacja

Składniki:

  • 1 upieczona, mała pierś kurczaka (u mnie z rożna, bez skóry)
  • 3 pomidory
  • 80-100 g sałaty (u  mnie roszponka, ale może być mix różnych sałat)
  • 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy 
  • zioła po łyżce posiekanych - szczypiorek, koperek, 1/2 łyżki oregano
  • sos: łyżka oliwy, soku z cytryny, ząbek czosnku, odrobina soli

Wykonanie:

Sałatę umyć, osuszyć, przełożyć do salaterki. Na to kurczaka pokrojonego w kostkę, pomidory w ćwiartki (można obrać skórkę), osączoną ciecierzycę, posiekane zioła. Na koniec przygotować sos - oliwę, sok z cytryny, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek wlać do słoika, zakręcić i dobrze wstrząsnąć. Tak przygotowaną emulsją polać sałatkę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sałatka z kurczakiem i ciecierzycą_sałatka na lato_sałtaka na kolację

Inne sałatki:

sałatka z kaszy jaglanej_sałatka z kasza i warzywami_sałatka na drugie śniadanie  sałatka gruzińska_sałatka z pomidorami i ogorkami_sałatka z orzechami  pikantna sałatka z arbuzem_pikantna sałatka z fetą, melonem i arbuzem_owoce na słono  carpaccio z buraczków_sałatka z serem_buraczki na zimno  http://rodzinkawkuchni.blox.pl/2014/03/Salatka-z-makaronem-i-ziarnami-slonecznika.html  sałatka z kurczakiem i ananasem_przekąski i przystawki_sałatka z mięsem_dania na karnawał  sałatka z czerwoną fasolą_danie błyskawiczne_danie z mięsem_danie karnawałowe  miodowy kurczak z roszponką_dania z drobiu_sałatka z marynowanymi owocami

niedziela, 25 marca 2018

Jaja w sosie wiosennym, czyli wiosenna, lekka i kolorowa przystawka na wielkanocny stół.

jaja w sosie wiosennym_przystawka wielkanocna_jaja w warzywach

Składniki:

  • 4 jajka
  • kilka liści sałaty
  • 5-6 łyżek gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka majonezu (lub więcej, do smaku)
  • mały ogórek
  • kilka rzodkiewek
  • szczypiorek
  • sól, pieprz, odrobina cukru

Wykonanie:

Sałatę umyć osuszyć i położyć na półmisku. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, przekroić na pół i również położyć na talerzu. Jogurt wymieszać z majonezem i doprawić. Ogórek i rzodkiewki pokroić w ćwiartki. Szczypiorek posiekać. Jogurt wymieszać z warzywami i polać nim jajka.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

A po inne przepisy na dania słone zapraszam do zakładki:

Wielkanoc na słono_zbiór przepisów Wielkanocnych_pasztet_mięso_przystawki Wielkanocne

Słodkości znajdują się w zakładce Wielkanoc na słodko

Wielkanoc na słodko_zbiór przepisów na babki_mazurki_serniki_torty

Inne przepisy na wielkanocne przystawki:

jajka faszerowane po polsku_jajka faszerowane na ciepło_jajka w skorupkach_dania na Wielkanoc_przystawka z jajek  jajka faszerowane pieczarkami_przystawki_dania wegetariańskie_Wielkanoc  faszerowane jajka przepiórcze_jajka z tuńczykiem_przystawka wielkanocna  miniarurowe galaretki z kurczaka_mięso w galarecie_dania z drobiu_dania na jeden kęs_danie na Wielkanoc  ozorki w galarecie_mięso w galarecie_podroby_przystawki_dania na przyjęcia_dania na Wielkanoc  Wielkanocny pasztet Michała_pasztet mięsny_pasztet z mieszanego mięsa  zielona sałatka z awokado_dania wegetariańskie_Wielkanoc  sałatka z makaronem i ziarnami słonecznika_sałatka z mięsem_przytawki_drugie śniadanie 

wtorek, 13 marca 2018

Lubię pasztety, a szczególnie warzywne. Na blogu jest ich pokaźny zbiorek. Są dowodem, że nie zawsze musi być mięso, by jedzenie było smaczne. A w tym pasztecie smak słony, miesza się ze słodkim. Wyraźne są pikantne i korzenne nuty. Na świąteczny stół - jak najbardziej :).

Z książki Marty Dymek "Jadłonomia" (odrobinę zmieniony).

pasztet z soczewicy z żurawiną_pasztet wegetariański_pasztet wielkanocny_domowy wyrób

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy*
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej**
  • 1-2 cebula (wersja pierwotna 2)
  • 60-100 ml oleju (dodaję 60, ale oryginalna wersja to 100) + do smażenia cebuli
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • starta gałka muszkatołowa
  • suszony imbir (1-2 duże szczypty)
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju razem z liśćmi, zielem angielskim, goździkami.

Osączoną soczewicę zmiksować razem z kaszą jaglaną, dodać cebulę (bez przypraw), olej, majeranek, lubczyk, cząber, imbir, startą gałkę, pieprz i sól. Całość zmiksować na gładką masę, spróbować i ew. doprawić. Dodać żurawinę, wymieszać (bez miksowania). Przełożyć do foremki posmarowanej tłuszczem, wygładzić, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-190 °C i piec ok. 45 minut. Wyjąć z piekarnika. Wystudzić, wstawić do lodówki na kilka godzin i dopiero wyjąc z foremki.

*przed gotowaniem, soczewicę płuczę i zostawiam namoczoną w wodzie na noc. Następnego dnia odlewam wodę, zalewam ponownie i gotuję ziarenka do miękkości. 

**kaszę przed gotowaniem trzeba uprażyć lub dobrze przepłukać wrzątkiem, inaczej będzie gorzka.

***taki pasztet można zrobić także z fasoli (robiłam z mung) 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

A po inne przepisy na dania słone zapraszam do zakładki:

Wielkanoc na słono_zbiór przepisów Wielkanocnych_pasztet_mięso_przystawki Wielkanocne

Słodkości znajdują się w zakładce Wielkanoc na słodko

Wielkanoc na słodko_zbiór przepisów na babki_mazurki_serniki_torty

Inne pasztety:

Wielkanocny pasztet Michała_pasztet mięsny_pasztet z mieszanego mięsa  pasztet z pistacjami_pasztet mięsny_pasztet cielęcy  świąteczny pasztet z żurawiną_pasztet mięsny_przepisy na Wielkanoc  pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet  pasztet z soczewicy_domowy pasztet_dania wegetariańskie  pasztet z soczewicy z pieczarkami_dania wegetariańskie_pasztety i smarowidła_przystawki  pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami_pasztet bez mięsa_pasztet wegetariański_pasztet bezglutenowy  pasztet jajeczno-grzybowy_pasztet wegetariański  pasztet z czerwonej fasoli z grzybami_pasztet z fasoli i suszonych grzybów_pasztet warzywny_pasztet wegetariański  pasztet z indyka_domowa wędlina_pasztet wielkanocny_pasztet drobiowy

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 17