| < Luty 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: przystawki

sobota, 03 lutego 2018

Wegański smalec to nic innego jak dobrze doprawiona pasta z fasoli z suszonymi śliwkami, majerankiem i cebulką. Rewelacyjny na kanapki, jako farsz do wytrawnych naleśników, nadzienie do słonych babeczek  - i w tej wersji jest hitem imprez.

Z książki "Jadłonomia" Marty Dymek.

wegański smalec_pasta z fasoli_smalec z fasoli_pasta do chleba_domowe smarowidło

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej białej fasoli (może być z puszki, ale lepsza samodzielnie ugotowana)*
  • 2 cebule (u mnie szalotki)
  • 4 suszone śliwki**
  • 1 łyżka sosu sojowego (uwaga! w wersji bezglutenowej trzeba czytać skład, większość sosów sojowy ma dodatek pszenicy)
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • olej roślinny (neutralny w smaku) do smażenia
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 1 ziarno ziela angielskiego, 1 ziarno jałowca, 1 goździk, 1/2 łyżeczki majeranku, sól, tłuczony lub grubo zmielony pieprz***

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podobnie postąpić ze śliwkami. Rozgrzać olej wrzucić cebulę, liście laurowe, ziele angielski, jałowiec, goździk. Całość dusić do momentu aż cebula będzie miękka i ładnie przyrumieni się. Trzeba piec na wolnym ogniu i mieszać, by nie przypalić cebuli. Wyjąć przyprawy i ostudzić.

Fasolę, sos sojowy, wodę, majeranek roztarty w dłoniach, sól - zmiksować na gładką masę. Dodać śliwki i cebulę i połączyć (jeśli miksujemy to tak, by grudki pozostał).  Doprawić pieprzem i ew. solą.

*jeśli gotuję fasolę, to od razu dużą ilość (oszczędzam przyrodę i pieniądze) i przeznaczam fasolę na zupę, fasolkę po bretońsku, pasty, pasztety, sałatki lub, w ostateczności, mrożę.

**zamiast śliwek można dodać kwaśne, pokrojone w kostkę i skarmelizowane jabłko

***zazwyczaj oddaję więcej majeranku

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

wegański smalec_pasta do chleba_pasta z fasoli_smarowidło do chleba_ nadzienie do babeczek_farsz do naleśników

Inne pasty do chleba:

pasta jajeczna + bułki śniadaniowe_smarowidło do chleba_bułki domowe_bułki bezglutenowe_weekendowe śniadanie  pasta z suszonych pomidorów_pasta do chleba_dania wegetariańskie_dania na lato  pasta z bobu_smarowidło do chleba_danie wegetariańskie  Hummus_pasta do chleba_dip_pasta z ciecierzycy_danie wegetariańskie  domowy paprykarz_pasta z makreli_domowe smarowidła_dania z ryb  domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  pasta z wędzonego łososia_pasta na śniadanie_pasta rybna_smarowidło do chleba 

środa, 17 stycznia 2018

Idąc za ciosem - kolejne danie bez mięsa - pasztet z czerwonej fasoli z suszonymi grzybami. Aromatyczny, treściwy, smaczny, co tu dużo pisać, ostatnio mój ulubiony :).

Przepis K. Okrasy z książki "Kuchnia polska. Słona" (zmodyfikowany).

pasztet z czerwonej fasoli z grzybami_pasztet z fasoli i suszonych grzybów_pasztet warzywny_pasztet wegetariański

Składniki:

  • 500 g ugotowanej czerwonej fasoli
  • 100 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 50 g bułki tartej (zastępuję zmielonym siemieniem lnianym lub mieszanką siemienia lnianego i mąki ziemniaczanej)*
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku (lub do smaku)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • ew. 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Grzyby namoczyć (najlepiej moczyć kilka godzin). Ugotować i pokroić w drobną kostkę. Wywar z grzybów zostawić na sos lub zupę. Kapustę drobno posiekać. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kapustę i grzyby. Smażyć razem 5-10 minut. Ostudzić.

Fasolę zmiksować na gładką masę. Dodać jajka i ponownie zmiksować. Wsypać grzyby z cebulą i kapustą i wymieszać lub krótko zblendować (nie za długo, by zostały części grzybów, kapusty i cebuli). Dołożyć siemię lub bułkę (w zależności od wybranej opcji), roztarty w dłoniach majeranek, świeżo startą gałkę, imbir, pieprz i sól. Dobrze wymieszać i ew. doprawić.

Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Foremkę posmarować tłuszczem i posypać bułką lub zmielonym siemieniem. Przełożyć do niej masę, wyrównać. Wierzch można posmarować tłuszczem i posypać siemieniem lnianym (bez mielenia). Piec 40-50 minut. Wystudzić w foremce i schłodzić w lodówce. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pasztety:

Wielkanocny pasztet Michała_pasztet mięsny_pasztet z mieszanego mięsa  pasztet z pistacjami_pasztet mięsny_pasztet cielęcy  świąteczny pasztet z żurawiną_pasztet mięsny_przepisy na Wielkanoc  pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet  pasztet z soczewicy_domowy pasztet_dania wegetariańskie  pasztet z soczewicy z pieczarkami_dania wegetariańskie_pasztety i smarowidła_przystawki  pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami_pasztet bez mięsa_pasztet wegetariański_pasztet bezglutenowy  pasztet jajeczno-grzybowy_pasztet wegetariański

czwartek, 11 stycznia 2018

Prosta i niebywale smaczna przystawka - śledzie, awokado, cebula. Niby nic, a jednak po pierwszym kęsie zachwyca i zniewala. W niewielkich pojemnikach, jest przekąską na jeden gryz. Warto podać z grzankami z chleba pełnoziarnistego (choćby takiego jak TEN).

Przepis Ani (ze strony Winiar, zmieniony).

tatar ze śledzia z awokado_tatar z ryby_przekąska na karnawał_przekąska na imprezę

Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • 1 awokado
  • 1/2 czerwonej cebuli lub jedna mała
  • 1 łyżka soku z limonki + odrobina startej skórki z limonki 
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz
  • natka kolendry lub pietruszki

Wykonanie:

Awokado obrać i pokroić w niewielką kostkę, szybko skropić sokiem, by nie ściemniało. Cebulę i śledzie pokroić w drobną kosteczką. Natkę posiekać (kilka listków zostawić do dekoracji). Wymieszać śledzie, cebulę, awokado, natkę, majonez, startą skórkę i pieprz.

Przełożyć do niewielkich naczynek i odstawić do lodówki na godzinę-dwie. Przed podaniem udekorować natką.

Uwaga! Śledzie nie nadają się do dłuższego przechowywania (na drugi dzień giną gdzieś delikatne smaki awokado i limonki, pozostaje tylko śledź i cebula, ale to już nie to).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tatar ze śledzia z awokado_tatar z ryby_przekąska na karnawał_przekąska na imprezę

Inne przekąski karnawałowe (i nie tylko):

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki_finger food  pomodori ripieni_pomidory faszerowane_kuchnia włoska_przekąski  faszerowana cykoria_przekąski_danie na karnawał_danie na babski wieczór  śledzie po grecku_śledzie w jarzynach_danie postne_przystawka_danie na Boże Narodzenie  sałatka śledziowa z czerwoną fasolą_sałatka z rybą_sałatka na Boże Narodzenie_danie postne   

piątek, 05 stycznia 2018

Ostatnio moje ulubione klopsiki - warzywne, z ciecierzycy z groszkiem, papryką i kukurydzą. Do nich sos pomidorowy i ziemniaki, to tak obiadowo, ale na przekąskę, na jeden gryz - z sosem jogurtowym lub bez niczego.

klopsiki warzywne jak z Ikea_klopsiki z ciecierzycy_klopsiki wegetariańskie

Składniki:

  • kubek ugotowanej ciecierzycy (kubek o pojemności 330 ml)
  • filiżanka groszku (pojemność 100-125 ml)
  • filiżanka kukurydzy 
  • 1/2 czerwonej papryki 
  • 1 por (biała część)
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżeczek curry
  • 1-2 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • ew. natka lub kolendra

Wykonanie:

Pora pokroić w półplasterki i podsmażyć, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę pokroić w kostkę. Ciecierzycę zblendować na gładką masę (gdyby okazała się za sucha, dodać wody z gotowania lub puszki). Do zmiksowanej cieciorki dodać pora i chwilę blendować, ale tak by zostały kawałki pora (nie na gładko). Do masy dodać mąki, curry, sól, pieprz i masę dobrze wymieszać/wyrobić. Potem dodać groszek, kukurydzę, paprykę i ew. zieleninę, wymieszać. Z masy formować niewielkie kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i smażyć na rumiano.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

klopsiki warzywne jak z Ikea_klopsiki z ciecierzycy_klopsiki wegetariańskie

Inne przekąski karnawałowe (i nie tylko):

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki_finger food  pomodori ripieni_pomidory faszerowane_kuchnia włoska_przekąski  faszerowana cykoria_przekąski_danie na karnawał_danie na babski wieczór  pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet  Hummus_pasta do chleba_dip_pasta z ciecierzycy_danie wegetariańskie

środa, 20 grudnia 2017

Lubię śledzie, choć muszę przyznać, że nie zawsze tak było. W dzieciństwie były zmorą wigilijnego stołu. Dla ścisłości dodam, że w Wigilię jadłam tylko zupę owocową i chlapaki, reszta dań była zbyt "egzotyczna" (czy ktoś jeszcze jada śledzie w mleczku?)

W naszym rankingu dań ze śledziami wygrywają tradycyjne - ze śmietaną, cebulą i jabłkiem (do nich koniecznie ziemniaki w mundurkach). A inne? Zestawienie wg kolejności poniżej.

1. Śledzie w śmietanie

śledzie w śmietanie_dania na Wigilię_przystawki

2. Śledzie po grecku

Śledzie po grecku_śledzie w jarzynach_śledzie na Wigilię_przepisy na Boże Narodzenie

3. Śledzie w pieprzu

śledzie w pieprzu_przystawki_ryby_Boże Narodzenie

4. śledzie pod pierzynką

 śledzie w kożuszku_śledzie pod pierzynką_sałatka śledziowa_dania na Wigilię

5. Sałatka śledziowa z kiszonymi ogórkami

sałatka śledziowa_sałatka na piątek_sałatka z rybą

6. Sałatka śledziowa z czerwona fasolą

sałatka śledziowa z czerwoną fasolą_sałatka z rybą_sałatka na Boże Narodzenie_danie postne

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania wigilijne:

uszka_uszka z mięsem_uszka z grzybami_kuchnia polska_dania na Boże Narodzenie  łosoś na szpinaku z makaronem naleśnikowym_ryby_szpinak_dania błyskawiczne  krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię  Makiełki_kluski z makiem i bakaliami_makaron z makiem i bakaliami_dania na Wigilię  krokiety orzechowe_dodatki do barszczu_przystawka_dania na Boże Narodzenie  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  barszcz czerwony na zakwasie z buraków_barszcz czysty_kuchnia polska_dania na Boże Narodzenie i Wigilię

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 16