| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: surówki

czwartek, 21 września 2017

Carpaccio z prawdziwków to nic innego jak sałatka z surowych borowików, cieniutko pokrojonych i doprawionych. Cudowna przekąska na spotkanie ze znajomymi, na wieczór włoski, kolację we dwoje. Do nich bagietka i białe wino...hmm cudne :).

Z książki "Dwóch Łakomych Włochów".

carpaccio z prawdziwków_carpaccio z borowików_sałatka z surowych grzybów

Składniki:

  • 250 g zdrowych, małych, jędrnych prawdziwków
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól, tłuczony pieprz

Wykonanie:

Grzyby umyć, oczyścić, pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. Ułożyć na półmisku, skropić oliwą, sokiem z cytryny, posolić i posypać tłuczonym pieprzem. Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem. Od razu podawać.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z grzybami:

wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki_finger food  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  polędwiczki z grzybami_dania z drobiu_placki ziemniaczane_Jesienne przepisy   risotto z kurkami_danie zgrzybami_danie wegetariańskie_kuchnia włoska  bułki z grzybami_jesienne dania_domowe pieczywo_dania wegetariańskie

środa, 05 lipca 2017

Są smaki i zapachy, które kocham niezmiennie. Między innymi należą do nich młode ziemniaki i rozmaryn. Dlatego to danie choć proste, uwielbiam. Młode ziemniaki, chrupki rozmaryn, wędzony twaróg lekko topiący się na gorących ziemniaczkach...hmm. Dodatki? Surówką z młodej kapusty i koperku albo sałatka z pomidorów i ogórków małosolnych z sosem z oleju z prażonego sezamu. Co jeszcze? Może lekkie białe wino lub woda z cytryną lub limonką. Tak, zdecydowanie uwielbiam...

pieczone ziemniaki z rozmarynem i wędzonym twarogiem_młode ziemniaki_obiad wegetariański_obiad na lato

Składniki:

  • 1 kg młodych małych ziemniaków
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 200 dag twarogu wędzonego
  • łyżka posiekanej natki
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, czerwony pieprz

Sałatka:

  • 2 pomidory
  • 4 ogórki małosolne
  • łyżka posiekanej natki lub koperku
  • sos: łyżka oleju z prażonego sezamu, łyżka soku z cytryny, odrobina soli

Wykonanie:

Ziemniaki. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie, odsączyć. Przełożyć na blaszkę piekarnikową. Masło rozpuścić i wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Taką mazią posmarować ziemniaki. Posypać igiełkami rozmarynu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 °C ok. 20 minut.

Przygotować twaróg - rozgnieść widelcem, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, posiekaną zieleninę. Wymieszać. Masę ułożyć na gorących ziemniakach. Można posypać czerwonym pieprzem.

Sałatka. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić na cząstki. Ogórki pokroić w plasterki. Składniki sosu roztrzepać widelcem. Wszystkie składniki przełożyć do salaterki i wymieszać.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pieczone ziemniaki z rozmarynem i wędzonym twarogiem_młode ziemniaki_obiad wegetariański_obiad na lato

Inne wegetariańskie obiady: 

zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  pierogi pieczone z botwiną_pierogi wiosenne_pierogi wegetariańskie  zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja   placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki wegetariańskie_placki warzywne_danie dietetyczne_danie bezglutenowe_dieta bezmleczna  risotto z kurkami_danie zgrzybami_danie wegetariańskie_kuchnia włoska

piątek, 01 sierpnia 2014

Zimny deser na upalne dni. Najlepszy wtedy, gdy owoce są soczyste i pachnące słońcem.

deser arbuzowo-melonowy_zimny deser_deser na lato_deser owocowy_deser lodowy

Składniki na 4 porcje:

  • 1/2 aromatycznego melona
  • 1/4 małego arbuza
  • 25 ml lodów śmietankowych
  • 250 ml schłodzonej kremówki
  • 4 kostki czekolady
  • 8 listków melisy
  • cukier puder do osłodzenia śmietany (do smaku)
  • ew. mały kieliszek rumu lub cytrynówki do skropienia owoców

Wykonanie:

Z melona i arbuza wyciąć kulki lub pokroić w kostkę. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru (tym razem dodałam cukier puder trzcinowy, nadał deserowi świetny, karmelowy smaczek).

W pucharkach układać owoce (ew. pokropić je alkoholem), na nie lody, dalej ubitą śmietanę. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Udekorować listkami melisy.

Smacznego :).

Deser można zrobić w jednej dużej salaterce.

Znajdź mnie na fb.

deser arbuzowo-melonowy_zimny deser_deser na lato_deser owocowy_deser lodowy

akcja_lekkie desery bez piekarnika_deser arbuzowo-melonowy

Inne zimne desery:

Arbuzowy przysmak_ciasto bez pieczenia_ciasto jogurtowe_ciasto na lato  lody brazylijskie_sorbet owocowy_deser na upalny dzień   Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne  winne gruszki_owoce z alkoholem_deser

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Pałki miodowo-rozmarynowe to idealne danie na piknik. Wystarczy upiec i zapakować do koszyka razem z bułkami posypanymi czarnuszką i warzywami pokrojonymi w słupki. Do tego coś słodkiego, może drożdżówka maślana, może domowe wafelki i koniecznie domowa oranżada. Nie zapomnijmy o kocu, piłce czy grach planszowych. Czy nie przypomina to wyprawy w stylu Kubusia Puchatka?

Jeśli nie wybieramy się na piknik, pałki można podać z surówką szpinakowo-pomidorową i ziemniakami.

Jakie jest to danie? Miód idealnie komponuje się z rozmarynem i kurczakiem, a surówka ze szpinaku jest zaskakująca i smaczna. Teraz kiedy szpinak jest młody, nie ma nic lepszego.

Przepis na pałki z "Kuchni Ekspresowej" -  wyd. spec. "Claudii", a na surówkę "babci" Ani.

pałki miodowo-rozmarynowe_dania z drobiu_dania na piknik_dania błyskawiczne_szpinak na surowo

Składniki:

  • 8 pałek (podudzi) kurczaka
  • 3 łyżki oliwy rozmarynowej lub oleju
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • sól, pieprz

Składniki surówki:

  • 20-25 dag świeżego szpinaku
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka oliwy (najlepiej pikantnej)
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Pałki nasolić, posypać pieprzem, posmarować olejem i piec 25 minut w rozgrzanym do 200 °C piekarniku. Igiełki rozmarynu oderwać od gałązek, drobno pokroić i połączyć z miodem i sokiem z cytryny. Po 25 minutach pieczenia, mięso posmarować dokładnie mieszanką miodową i piec 15-20 minut.

Szpinak pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Oliwę, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz - połączyć. Pomidory wymieszać ze szpinakiem. Całość polać sosem.

Znajdź mnie na fb.

pałki miodowo-rozmarynowe_dania z drobiu_dania na piknik_dania błyskawiczne_szpinak na surowo

Inne błyskawiczne dania z mięsem:

chili con carne_dania z wołowiny_kuchnia meksykańska_dania z fasolą  skrzydełka po chińsku_danie z drobiu_danie słono-słodkie  sznycle z indyka z rozmarynem_dania błyskawiczne_dania z drobiu_dania na lato  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne

niedziela, 14 kwietnia 2013

Śniadaniowy mix amerykańsko-cypryjski. Puszyste, delikatne amerykańskie placuszki z cypryjskim sznytem - gęstym jogurtem i syropem z drzewa chlebowego. Do zestawu obowiązkowa sałatka owocowa.

Pyszne weekendowe śniadanie, podwieczorek, obiad.

placuszki z syropem z drzewa chlebowego_pankejki_corab_sałatka owocowa

Składniki placuszków:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 50 g rozpuszczonego masła

Dodatki:

  • gęsty jogurt naturalny
  • syrop z drzewa chlebowego

Składniki sałatki:

  • 1/2 ananasa
  • 2 jabłka
  • 200 g malin (mogą być mrożone)
  • odrobina soku z cytryny
  • ew. cukier puder, melisa, skórka cytrynowa

Wykonanie:

Mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia połączyć. W drugim naczyniu połączyć mokre składniki placuszków - jajko, mleko, maślankę, rozpuszczone masło. Obie mieszanki połączyć i piec małe placuszki. Na gorące kłaść jogurt i polewać syropem z drzewa chlebowego.

Ananasa, jabłka - pokroić w kostkę. Położyć na talerzu, posypać malinami. Całość skropić sokiem z cytryny, ew. posłodzić, posypać melisą (świeżą).

Znajdź mnie na fb.

placuszki z syropem z drzewa chlebowego_pankejki_corab_sałatka owocowa

Inne placki i placuszki:

naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska  placuszki dyniowo-serowe + sałatka piękności_racuchy_jesienna sałatka

 
1 , 2