| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: surówki

środa, 05 lipca 2017

Są smaki i zapachy, które kocham niezmiennie. Między innymi należą do nich młode ziemniaki i rozmaryn. Dlatego to danie choć proste, uwielbiam. Młode ziemniaki, chrupki rozmaryn, wędzony twaróg lekko topiący się na gorących ziemniaczkach...hmm. Dodatki? Surówką z młodej kapusty i koperku albo sałatka z pomidorów i ogórków małosolnych z sosem z oleju z prażonego sezamu. Co jeszcze? Może lekkie białe wino lub woda z cytryną lub limonką. Tak, zdecydowanie uwielbiam...

pieczone ziemniaki z rozmarynem i wędzonym twarogiem_młode ziemniaki_obiad wegetariański_obiad na lato

Składniki:

  • 1 kg młodych małych ziemniaków
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 200 dag twarogu wędzonego
  • łyżka posiekanej natki
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, czerwony pieprz

Sałatka:

  • 2 pomidory
  • 4 ogórki małosolne
  • łyżka posiekanej natki lub koperku
  • sos: łyżka oleju z prażonego sezamu, łyżka soku z cytryny, odrobina soli

Wykonanie:

Ziemniaki. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie, odsączyć. Przełożyć na blaszkę piekarnikową. Masło rozpuścić i wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Taką mazią posmarować ziemniaki. Posypać igiełkami rozmarynu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 °C ok. 20 minut.

Przygotować twaróg - rozgnieść widelcem, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, posiekaną zieleninę. Wymieszać. Masę ułożyć na gorących ziemniakach. Można posypać czerwonym pieprzem.

Sałatka. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić na cząstki. Ogórki pokroić w plasterki. Składniki sosu roztrzepać widelcem. Wszystkie składniki przełożyć do salaterki i wymieszać.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pieczone ziemniaki z rozmarynem i wędzonym twarogiem_młode ziemniaki_obiad wegetariański_obiad na lato

Inne wegetariańskie obiady: 

zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  pierogi pieczone z botwiną_pierogi wiosenne_pierogi wegetariańskie  zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja   placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki wegetariańskie_placki warzywne_danie dietetyczne_danie bezglutenowe_dieta bezmleczna  risotto z kurkami_danie zgrzybami_danie wegetariańskie_kuchnia włoska

piątek, 01 sierpnia 2014

Zimny deser na upalne dni. Najlepszy wtedy, gdy owoce są soczyste i pachnące słońcem.

deser arbuzowo-melonowy_zimny deser_deser na lato_deser owocowy_deser lodowy

Składniki na 4 porcje:

  • 1/2 aromatycznego melona
  • 1/4 małego arbuza
  • 25 ml lodów śmietankowych
  • 250 ml schłodzonej kremówki
  • 4 kostki czekolady
  • 8 listków melisy
  • cukier puder do osłodzenia śmietany (do smaku)
  • ew. mały kieliszek rumu lub cytrynówki do skropienia owoców

Wykonanie:

Z melona i arbuza wyciąć kulki lub pokroić w kostkę. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru (tym razem dodałam cukier puder trzcinowy, nadał deserowi świetny, karmelowy smaczek).

W pucharkach układać owoce (ew. pokropić je alkoholem), na nie lody, dalej ubitą śmietanę. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Udekorować listkami melisy.

Smacznego :).

Deser można zrobić w jednej dużej salaterce.

Znajdź mnie na fb.

deser arbuzowo-melonowy_zimny deser_deser na lato_deser owocowy_deser lodowy

akcja_lekkie desery bez piekarnika_deser arbuzowo-melonowy

Inne zimne desery:

Arbuzowy przysmak_ciasto bez pieczenia_ciasto jogurtowe_ciasto na lato  lody brazylijskie_sorbet owocowy_deser na upalny dzień   Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne  winne gruszki_owoce z alkoholem_deser

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Pałki miodowo-rozmarynowe to idealne danie na piknik. Wystarczy upiec i zapakować do koszyka razem z bułkami posypanymi czarnuszką i warzywami pokrojonymi w słupki. Do tego coś słodkiego, może drożdżówka maślana, może domowe wafelki i koniecznie domowa oranżada. Nie zapomnijmy o kocu, piłce czy grach planszowych. Czy nie przypomina to wyprawy w stylu Kubusia Puchatka?

Jeśli nie wybieramy się na piknik, pałki można podać z surówką szpinakowo-pomidorową i ziemniakami.

Jakie jest to danie? Miód idealnie komponuje się z rozmarynem i kurczakiem, a surówka ze szpinaku jest zaskakująca i smaczna. Teraz kiedy szpinak jest młody, nie ma nic lepszego.

Przepis na pałki z "Kuchni Ekspresowej" -  wyd. spec. "Claudii", a na surówkę "babci" Ani.

pałki miodowo-rozmarynowe_dania z drobiu_dania na piknik_dania błyskawiczne_szpinak na surowo

Składniki:

  • 8 pałek (podudzi) kurczaka
  • 3 łyżki oliwy rozmarynowej lub oleju
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • sól, pieprz

Składniki surówki:

  • 20-25 dag świeżego szpinaku
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka oliwy (najlepiej pikantnej)
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Pałki nasolić, posypać pieprzem, posmarować olejem i piec 25 minut w rozgrzanym do 200 °C piekarniku. Igiełki rozmarynu oderwać od gałązek, drobno pokroić i połączyć z miodem i sokiem z cytryny. Po 25 minutach pieczenia, mięso posmarować dokładnie mieszanką miodową i piec 15-20 minut.

Szpinak pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Oliwę, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz - połączyć. Pomidory wymieszać ze szpinakiem. Całość polać sosem.

Znajdź mnie na fb.

pałki miodowo-rozmarynowe_dania z drobiu_dania na piknik_dania błyskawiczne_szpinak na surowo

Inne błyskawiczne dania z mięsem:

chili con carne_dania z wołowiny_kuchnia meksykańska_dania z fasolą  skrzydełka po chińsku_danie z drobiu_danie słono-słodkie  sznycle z indyka z rozmarynem_dania błyskawiczne_dania z drobiu_dania na lato  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne

niedziela, 14 kwietnia 2013

Śniadaniowy mix amerykańsko-cypryjski. Puszyste, delikatne amerykańskie placuszki z cypryjskim sznytem - gęstym jogurtem i syropem z drzewa chlebowego. Do zestawu obowiązkowa sałatka owocowa.

Pyszne weekendowe śniadanie, podwieczorek, obiad.

placuszki z syropem z drzewa chlebowego_pankejki_corab_sałatka owocowa

Składniki placuszków:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 50 g rozpuszczonego masła

Dodatki:

  • gęsty jogurt naturalny
  • syrop z drzewa chlebowego

Składniki sałatki:

  • 1/2 ananasa
  • 2 jabłka
  • 200 g malin (mogą być mrożone)
  • odrobina soku z cytryny
  • ew. cukier puder, melisa, skórka cytrynowa

Wykonanie:

Mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia połączyć. W drugim naczyniu połączyć mokre składniki placuszków - jajko, mleko, maślankę, rozpuszczone masło. Obie mieszanki połączyć i piec małe placuszki. Na gorące kłaść jogurt i polewać syropem z drzewa chlebowego.

Ananasa, jabłka - pokroić w kostkę. Położyć na talerzu, posypać malinami. Całość skropić sokiem z cytryny, ew. posłodzić, posypać melisą (świeżą).

Znajdź mnie na fb.

placuszki z syropem z drzewa chlebowego_pankejki_corab_sałatka owocowa

Inne placki i placuszki:

naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska  placuszki dyniowo-serowe + sałatka piękności_racuchy_jesienna sałatka

niedziela, 23 września 2012

Jesień przyszła, nie ma na to rady! Na pożegnanie lata pierogi mięsne z moją ulubioną szałwią. Delikatne mięso otulone miękkim ciastem, polane masłem szałwiowym z listkami chrupiącej szałwii, do nich surówka z cukinii i białe, wytrawne wino. Rewelacyjne obiadowe danie na weekend. Jestem przekonana, że każdy kto wypróbuje w ten sposób okraszonych pierogów, nie wróci do cebulki ze skwarkami.

pierogi mięsne z szałwią + surówka z cukinii_pierogi gotowane_surówka

Składniki pierogów:

  • 500 g mąki
  • ciepła woda
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sól
  • 500 g gotowanego mięsa z kurczaka
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • masło i świeże listki szałwii do polania pierogów

Składniki surówki:

  • 2 małe, młode cukinie
  • 200 ml jogurtu
  • 1 łyżka natki
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżka oregano lub koperku
  • sól
  • pieprz
  • odrobina cukru
  • sok z cytryny

pierogi mięsne z szałwią + surówka z cukinii_pierogi gotowane_surówka

Wykonanie pierogów:

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę podsmażyć na oleju. Cebulę, bułkę i mięso zmielić. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Z mąki usypać na stolnicy kopczyk, zrobić w nim dołek. Do środka wgłębienia wbić jajko, dodać sól i tyle wody, by ciasto po wyrobieniu było gładkie i elastyczne.  Wyrobione ciasto podzielić na 3 części. Dwie przykryć, trzecią rozwałkować wykrawać kółka, nakładać na nie farsz i lepić pierogi. Podobnie postąpić z pozostałymi częściami ciasta.

Pierogi gotować partiami w osolonej wodzie. Ugotowane osączyć i polać masłem z szałwią.

Masło rozpuścić do gorącego wkładać umytą, osuszoną szałwię i chwilę ją opiekać (do momentu aż będzie chrupiąc).

Wykonanie surówki:

Cukinię pokroić wzdłuż na bardzo cienkie paski, osolić i odstawić by zmiękła i puściła sok. W tym czasie posiekać drobno zioła oraz przygotować sos (jogurt połączyć z przyprawami). Cukinię osączyć, formować z niej roladki, układać na talerzu. Całość polać sosem i posypać ziołami.

Uwaga:

*ciapston napisał (napisała), że szałwia jest niewskazana dla matek karmiących! Doczytałam na stronach dla młodych matek, że szałwia może powodować zatrzymanie laktacji.

Znajdź mnie na fb.

Pierogi dodaję do akcji "Zielnik kuchenny".

Inne pierogi:

 paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik