| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: rozmaryn

niedziela, 23 czerwca 2013

Uwielbiam robić przetwory, a truskawki rozpoczynają sezon przetworowy. W słoikach już drzemią truskawki z jagodami kamczackimi, z pomarańczami, z tymiankiem, konfitura babcina, czyli tradycyjna i odkrycie tego lata - truskawki z rozmarynem. Rozmaryn nadaje truskawkom świeży korzenny smak, ale ze względu na jego silny aromat i zapach, osobom rozpoczynającym przygodę z tym ziołem zalecana jest ostrożność w stosowaniu.

Dla mnie rewelacja, ale ja jako wielbicielka rozmarynu jestem nieobiektywna :).

truskawki z rozmarynem_dżem truskawkowy_dżem tradycyjny_przetwory

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 30-40 dag cukru
  • sok z 1-2 cytryn
  • 1-2 łyżki posiekanych listków rozmarynu

Wykonanie:

W dużym garnku zagotować 0,5 szklanki wody z cukrem. Truskawki włożyć do garnka z syropem, przykryć i gotować 5-10 minut. Po ww. czasie garnek odkryć, wsypać rozmaryn, sok. Gotować tak długo, aż odparuje woda. Konfiturę wkładać do małych, sterylnych słoiczków, zakręcać.

Znajdź mnie na fb.

truskawki z rozmarynem_dżem truskawkowy_dżem tradycyjny_przetwory

Inne przetwory z truskawek:

Konfitura truskawkowo-jagodowa_przetwory  konfitura truskawkowa z pomarańczami_przetwory owocowe  Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem_przetwory  konfitura truskawkowa z amaretto_przetwory owocowe

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Pałki miodowo-rozmarynowe to idealne danie na piknik. Wystarczy upiec i zapakować do koszyka razem z bułkami posypanymi czarnuszką i warzywami pokrojonymi w słupki. Do tego coś słodkiego, może drożdżówka maślana, może domowe wafelki i koniecznie domowa oranżada. Nie zapomnijmy o kocu, piłce czy grach planszowych. Czy nie przypomina to wyprawy w stylu Kubusia Puchatka?

Jeśli nie wybieramy się na piknik, pałki można podać z surówką szpinakowo-pomidorową i ziemniakami.

Jakie jest to danie? Miód idealnie komponuje się z rozmarynem i kurczakiem, a surówka ze szpinaku jest zaskakująca i smaczna. Teraz kiedy szpinak jest młody, nie ma nic lepszego.

Przepis na pałki z "Kuchni Ekspresowej" -  wyd. spec. "Claudii", a na surówkę "babci" Ani.

pałki miodowo-rozmarynowe_dania z drobiu_dania na piknik_dania błyskawiczne_szpinak na surowo

Składniki:

  • 8 pałek (podudzi) kurczaka
  • 3 łyżki oliwy rozmarynowej lub oleju
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • sól, pieprz

Składniki surówki:

  • 20-25 dag świeżego szpinaku
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka oliwy (najlepiej pikantnej)
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Pałki nasolić, posypać pieprzem, posmarować olejem i piec 25 minut w rozgrzanym do 200 °C piekarniku. Igiełki rozmarynu oderwać od gałązek, drobno pokroić i połączyć z miodem i sokiem z cytryny. Po 25 minutach pieczenia, mięso posmarować dokładnie mieszanką miodową i piec 15-20 minut.

Szpinak pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Oliwę, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz - połączyć. Pomidory wymieszać ze szpinakiem. Całość polać sosem.

Znajdź mnie na fb.

pałki miodowo-rozmarynowe_dania z drobiu_dania na piknik_dania błyskawiczne_szpinak na surowo

Inne błyskawiczne dania z mięsem:

chili con carne_dania z wołowiny_kuchnia meksykańska_dania z fasolą  skrzydełka po chińsku_danie z drobiu_danie słono-słodkie  sznycle z indyka z rozmarynem_dania błyskawiczne_dania z drobiu_dania na lato  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne

piątek, 05 października 2012

Umbria - ciekawy, piękny i niedoceniany region Włoch. "Kopciuszek" graniczący ze znaną, osławioną, opiewaną Toskanią. Ale tak jak w bajce, kopciuszka wystarczy odkryć, by zachwycić się pięknem krajobrazu, architektury, kuchni.

Kurczak po umbryjsku - proste, wspaniałe danie z rozmarynem - moim ulubionym ziołem.

Przepis podpatrzony w Kuchni TV, chyba w programie prowadzonym przez dwie Angielki.

kurczak po umbryjsku_dania z drobiu_mięso z rozmarynem

Składniki:

  • 8 podudzi kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 4-5 gałązek rozmarynu
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

kurczak po umbryjsku_dania z drobiu_mięso z rozmarynem

Wykonanie:

Pałki (osolone i popieprzone) wrzucić na suchą patelnię. Po chwili odlać powstały płyn, dodać oliwę, listki rozmarynu, czosnek pokrojony na połówki, lub ćwiartki. Chwilę podsmażyć, uważając by nie przypalić czosnku (gorzknieje!). Wlać wino i dusić mięso do miękkości. Gotowe!

Najlepsze z ziemniakami i sałatką (wybieram buraczki).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z ziołami:

 pomodori ripieni_pomidory faszerowane_kuchnia włoska_przekąski  gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów  sznycle z indyka z rozmarynem_dania błyskawiczne_dania z drobiu_dania na lato paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik 

 

 

wtorek, 11 września 2012

Pomodori ripieni, to moje odkrycie kulinarne sprzed dwóch lat. Zjadłam i zakochałam się, choć danie jest niepozorne, zwykłe, "nie rzuca na kolana" ani wyglądem, ani składnikami. Na tyle jednak utkwiło mi w pamięci, że kilkakrotnie próbowałam znaleźć idealny przepis, zmieniałam składniki, proporcje, metody wykonania, aż w końcu cała rodzina orzekła - to jest to!

pomodori ripieni_pomidory faszerowane_kuchnia włoska_przekąski

Składniki:

  • 5 pomidorów średniej wielkości
  • 1,5 szklanki bułki tartej (225 g)
  • 8 -10 dag twardego sera (parmezan, bursztyn, inny)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka natki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

pomodori ripieni_pomidory faszerowane_kuchnia włoska_przekąski



Wykonanie:

Naczynie do zapiekania posmarować oliwą. Piekarnik włączyć na 200 °C. Ser zetrzeć na drobnej tarce. Natkę i rozmaryn drobno posiekać. Czosnek zmiażdżyć. Bułkę, czosnek, ser, zioła połączyć, osolić i popieprzyć, dodać oliwę - tyle by nadzienie nie rozsypywało się (ok. 8 łyżek). Pomidory przekroić na pół (nie wydrążać), na każdy położyć kopczyk nadzienia. Zapiekać ok. 30 minut, do momentu zbrązowienia skórki.

Znajdź mnie na fb.

Pomidory dodaję do akcji "Zielnik kuchenny".

Inne dania z pomidorami:

sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  caprese na patyku_przekąski_finger food_kuchnia włoska  indyk faszerowany suszonymi pomidorami i bazylią_dania z drobiu_dania z pomidorami  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami, twarogiem i bazylią_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik

środa, 15 sierpnia 2012

Jeszcze można korzystać z ogrodowego gotowania. Jeszcze można cieszyć się urokami lata. Dlatego dziś - sznycle z indyka z rozmarynem upieczone na patelni ogrodowej, do tego makaron i warzywa ugotowane na parze. Danie szybkie i smaczne.

sznycle z indyka z rozmarynem_dania błyskawiczne_dania z drobiu_przepisy na lato

sznycle z indyka z rozmarynem_dania błyskawiczne_dania z drobiu_dania na lato

Składniki:

  • 80 dag piersi indyka
  • 4 - 5 gałązek rozmarynu
  • 200 ml śmietany 12 %
  • 10 dag twardego sera żółtego
  • 1 - 2 łyżki oliwy lub oleju
  • sól
  • pieprz

sznycle z indyka z rozmarynem_dania błyskawiczne_dania z drobiu_dania na lato

Wykonanie:

Mięso pokroić na części, osolić, popieprzyć. Oberwać z gałązek listki rozmarynu, natrzeć nimi mięso (można zostawić całe gałązki). Oliwę rozgrzać na patelni. Położyć mięso. Upiec z obu stron, dolać śmietanę, posypać serem i na chwilę przykryć pokrywką.

Gotowe.

Przygotowanie trwa tyle, ile ugotowanie makaronu.

A oto i mój rozmaryn, jedno z moich ulubionych ziół.

rozmaryn_zioła w kuchni

Znajdź mnie na fb.

Sznycle z indyka z rozmarynem dodaję do akcji "Zielnik kuchenny".

Inne dania z mięsem:

Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  karkówka w wiśniach_owoce w occie_mięso na słodko-kwaśno_marynaty  patelnia_dania z drobiu_gyros_przepisy na lato  ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście