| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: dynia

sobota, 09 listopada 2013

To nie jest klasyczny sernik - puszek. Jest raczej ciężki i maziowaty, czy bardziej elegancko rzecz ujmując, kremowy i aksamitny. Dynia i przyprawy korzenne nadają mu piękny kolor i ciekawy, zaskakujący smak. Piekąc go, otuliłam dom cudownym zapachem Świąt Bożego Narodzenia:). Nam bardzo smakował.

Przepis z "Moich wypieków" (z drobnymi zmianami).

sernik dyniowo-piernikowy_sernik pieczony_sernik kremowy_sernik na Boże Narodzenie

Składniki spodu:

  • 250 g ciasteczek czekoladowych (nieoblanych czekoladą)
  • 80 -100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej

Składniki masy (wszystkie w temperaturze pokojowej):

  • 750 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 250 g mascarpone
  • 3 żółtka
  • 3 jajka
  • 425 g puree z dyni
  • 190 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej (takiej bez mąki i cykorii)

Dodatki:

  • 1/2 szklanki kremówki
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru

Wykonanie:

Wszystkie składniki przeznaczone na spód zmiksować w malakserze na proszek. Masą przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm (dno tortownicy wyłożyć krążkiem pergaminu). Dokładnie wklepać okruszki w dno i boki foremki. Włożyć do lodówki i schłodzić.

Piekarnik nastawić na 170 °C.

Składniki masy dokładnie, ale nie za długo zmiksować na gładką masę. Na schłodzony spód wlać masę serową, wyrównać. Wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 °C. Piec w kąpieli wodnej - poniżej sernika wstawiłam blaszkę z wrzącą wodą. Czas pieczenia 1 godzina 30 minut. Wyjąć, przestudzić.

Schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Ozdobić rozetami z bitej śmietany.

Znajdź mnie na fb.

sernik dyniowo-piernikowy_sernik pieczony_sernik kremowy_sernik na Boże Narodzenie

Inne świąteczne serniki:

sernik krówkowy Dawida_ciasto bez pieczenia_sernik na zimno_sernik amerykański  Zuccotto di panettone_ciasta z kremem_kuchnia włoska  kremowy czekoladowy sernik_sernik na zimno_ciasto czekoladowe_ciasto z owocami_ciasto bez pieczenia  sernik pianka_sernik tradycyjny_Wielkanoc

czwartek, 31 października 2013

Pierwszy listopada to czas, gdy wspominamy tych bliskich, którzy odeszli, ale też odwiedzamy lub przyjmujemy bliższych i dalszych krewnych. To dobrze. "Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą".  W takie dni warto poczęstować gości daniem rozgrzewającym. U nas często są to flaczki z drobiu, pikantna czosnkowa, rosół, dawniej czernina. A ja proponuję zupę mniej oczywistą - dyniową. Gęsta, aromatyczna, z dodatkiem produktów, które ogrzewają organizm, przy tym z nutą egzotyki. Można ją podać z grzankami, posypaną nasionami dyni czy natką, w "wazie" z dyni. Prosta i elegancka z pewnością zachwyci domowników i gości.

Przepis z broszury "Towarzystwa Terapii Integralnej".

zupa dyniowa na specjalne okazje_zupa rozgrzewająca_danie wegetariańskie_danie wwegańskie

Składniki:

  • 1,5 kg dyni
  • 4 ziemniaki lub bataty
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnki
  • sok z 1/4 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1/4 łyżeczki kozieradki
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 1/4 łyżeczki nasion kolendry
  • 1 cm świeżo startego imbiru
  • czuszka (zastąpiłam pikantną oliwą)
  • ew. nasiona dyni czy natka do posypania

Wykonanie:

Ziemniaki i dynię ugotować. Oliwę rozgrzać i podsmażyć na niej cebulę pokrojoną w kostkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy (dodałam ich więcej, ale radzę ostrożność, to mocne i aromatyczne przyprawy), całość przełożyć do ugotowanej dyni z ziemniakami. Zmiksować na gładki krem. Dodać sok z cytryny, na koniec mleko kokosowe. Posypać uprażonymi na patelni nasionami dyni.

Znajdź mnie na fb.

zupa dyniowa na specjalne okazje_zupa rozgrzewająca_danie wegetariańskie_danie wwegańskie

akcja_festiwal dyni_zupa dyniowa na specjalne okazje

Inne jesienne zupy:

zupa kukurydziana_dania z drobiu_dania jednogarnkowe  Deserowa zupa dyniowa po stargardzku_warzywa na słodko_jesienne zupy  flaczki z kurczaka_zupa_danie jednogarnkowe_danie z drobiu  halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska 

 

czwartek, 17 października 2013

Świetne, jesienne ciasto na bazie dyni. Korzenne, rozgrzewające, pulchne, ma piękną barwę i, wspaniale komponującą się z całością, polewę na wierzchu. Robiłam różne ciasta dyniowe, to zajmuje zdecydowanie pierwsze miejsce!

Przepis Bajaderki.

krajanka dyniowa z rodzynkami_warzywa w słodyczach_jesienne wypieki_ciasto korzenne

krajanka dyniowa z rodzynkami_warzywa w słodyczach_jesienne wypieki_ciasto korzenne

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (1 szklanka orkiszowej, 1 szklanka pszennej, ale może być tylko pszenna)
  • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki utłuczonych goździków
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 450 puree dyniowego
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka rodzynek
  • ew. 1/2 szklanki orzechów

Wierzch:

  • 250 g serka śmietankowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • wanilia

Wykonanie:

Przygotować formę do pieczenia o wymiarach 38 x 25 cm (posmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przekładam papier wzdłuż dłuższych boków, krótsze zostawiam wolne. Sposób ten pozwala na szybsze wyjęcie ciasta z formy).

Piekarnik włączyć na temperaturę 180 °C. Rodzynki umyć i osuszyć. Dziewięć pierwszych składników wymieszać. Do mieszanki mącznej dodać wcześniej połączone - dynię, jajka, olej. Całość zmiksować.  Wsypać rodzynki, wymieszać. Przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię. Piec ok. 25 minut (do suchego patyczka).

Ciasto ostudzić. Składniki wierzchu zmiksować. Powstałym kremem posmarować zimne ciasto.

Znajdź mnie na fb.

krajanka dyniowa z rodzynkami_warzywa w słodyczach_jesienne wypieki_ciasto korzenne

akcja dynia_krajanka dyniowa z rodzynkami

 

 

 

 

 

Inne dania z dynią:

 drożdżówka dyniowo-pomarańczowa z glazurą dyniową_ciasto drożdżowe  Deserowa zupa dyniowa po stargardzku_warzywa na słodko_jesienne zupy  placuszki dyniowo-serowe + sałatka piękności_racuchy_jesienna sałatka  mus dyniowo-pomarańczowy_dżem dyniowy_przetwory

niedziela, 13 października 2013

Sezon dyniowy w pełni. Piekę ciasta, bułki, placuszki. Przygotowuję zupy: wykwintne (po stargardzku) i takie codzienne z kluskami lanymi oraz przetwory - dynię marynowaną, dżemy: dyniowo-jabłkowe, dyniowo-pomarańczowe i ostatni wynalazek - dżem dyniowo-kokosowy. Mój nowy dżem, czy też mus to połączenie polskiej jesieni z wakacjami na Karaibach. Ciekawy i smaczny mix. A do czego pasuje? Do naleśników, gofrów, chleba z masłem, twarogu, a niedawno nadziałam nim  bułki i to był strzał w dziesiątkę!

dżem dyniowo-kokosowy_mus dyniowy_słodkie przetwory

Składniki:

  • 1 kg puree dyniowego*
  • 1-1,5 szklanki brązowego cukru
  • 2 filiżanki soku pomarańczowego
  • 2 filiżanki kremu kokosowego
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki rumu

Wykonanie:

Mus, cukier krem, sok włożyć do garnka i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec gotowania dodać wiórki kokosowe i rum. Przekładać do przygotowanych słoików (wyprażonych w pasztetniku w 105 °C przez 25 minut), gwinty i wieczka przetrzeć spirytusem, zakręcać. Słoiki stawiać do góry dnem, przykryć ręcznikiem i zostawić do ostygnięcia.

*puree dyniowe przygotowuję dwojako:

   1. Obieram dynię, wyjmuje nasiona, kroję miąższ w kostkę, wkładam do garnka i gotuję z niewielką ilością wody do miękkości. Wodę odparowuję, a ugotowaną dynię miksuję.

   2.Dynię dzielę na części wyjmuję nasiona, owijam w folię i piekę  w piekarniku w 180 °C ok. 30-40 minut. Po upieczeniu oddzielam miąższ od skórki i miksuję.

Znajdź mnie na fb.

dżem dyniowo-kokosowy_mus dyniowy_słodkie przetwory

akcja dynia_krajanka dyniowa z rodzynkami

 

 

 

 

 

Inne dania z dynią:

 drożdżówka dyniowo-pomarańczowa z glazurą dyniową_ciasto drożdżowe  Deserowa zupa dyniowa po stargardzku_warzywa na słodko_jesienne zupy  mus dyniowo-pomarańczowy_dżem dyniowy_przetwory  mus dyniowo-jabłkowy z korzenną nutą_słodkie przetwory

sobota, 12 października 2013

Dynia marynowana Mamy jest słodko-kwaśna, korzenna. Pasuje do pieczeni, wędlin, serów. Ma wielu wielbicieli, do których ja się nie zaliczam. Dlaczego wobec tego zrobiłam? Dla mojego rodzeństwa.

dynia w occie_marynaty_domowe przetwory

Składniki (na 6 półlitrowych słoików):

  • 1,5 kg obranej ze skóry, pozbawionej pestek i pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 kg cukru
  • 0,5 l octu 10 %
  • 1 l wody
  • laska cynamonu
  • kilkanaście goździków

Wykonanie:

Wodę, ocet, przyprawy i cukier zagotować w szerokim garnku. W roztworze gotować dynię partiami, do momentu aż stanie się szklista (zmienia kolor na ciemniejszy). Ugotowaną dynie przekładać do przygotowanych słoików. Po ugotowaniu całej dyni, miksturę wlać do słoików. Zakręcać. Nie wkładać do słoików przypraw.

Znajdź mnie na fb.

dynia w occie_marynaty_domowe przetwory

akcja dynia_krajanka dyniowa z rodzynkami

 

 

 

 

Inne przetwory, inne marynaty:

sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  gruszki w ocie_marynaty owocowe_przetwory  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory

1 , 2 , 3 , 4 , 5