| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: dynia

poniedziałek, 09 listopada 2015

Ciastka bez cukru i mąki. Takie do szkolnego plecaka, na drugie śniadanie. Ważne, ciastka są miękkie, czyli nadają się także dla młodszych dzieci, również dla tych, którym ruszające się mleczaki i nie pozwalają gryźć twardych ciastek :).

Z "Dorota smakuje".

ciastka owsiane z dynią i bananami_ciastka z marchewką i bananami_ciastka bez cukru_zdrowe słodycze

Składniki:

  • 1/2 jabłka
  • 1 mała marchewka lub 80-100 g startej, surowej dyni
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 szklanki płatków (mogą być bezglutenowe)
  • 2 garście bakalii
  • miód do smaku
  • szczypta soli

Wykonanie:

Jabłko, marchew/ dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Banany rozgnieść.

Bakalie umyć, osuszyć i ew. większe pokroić.

Wszystkie składniki (płatki, bakalie, marchew, jabłko, sól, miód) połączyć. Formować małe kulki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać.

Piec w 180 °C ok. 30 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciastka owsiane z dynią i bananami_ciastka z marchewką i bananami_ciastka bez cukru_zdrowe słodycze

Inne słodkości dla ucznia:

ciasteczka pełnoziarniste_zdrowe wypieki_ciasteczka z bakaliami  ciasteczka owsiane Ewy Wachowicz_ciastka owsiane_ciastka z bakaliami    Pieguski orzechowe Sowy_ciasteczka orzechowe_ciasteczka z bakaliami_ciasteczka pełnoziarniste  ciasteczka marchewkowo-owsiane_drobne wypieki_zdrowa żywność_warzywa w słodyczach

środa, 28 października 2015

Rozgrzewająca i aromatyczna jesienna zupa z pieczonej dyni i pomidorów. Danie z cyklu "Dla gości".

Z książki "Zupy".

zupa z pieczonej dyni i pomidorów_zupa jesienna_zupa krem

Składniki:

  • 900g dyni (waga bez pestek i skóry)
  • 500 g pomidorów (obranych ze skórki)
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 600 ml wywaru warzywnego lub mięsno warzywnego
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki oliwy (może być pikantna)
  • sól, pieprz, suszony czosnek staropolski
  • pestki dyni
  • grzanki
  • bazylia lub natka, lub szczypiorek

Wykonanie:

Tacę piekarnikową posmarować jedną łyżką oliwy. Położyć na nią pokrojoną dynię, pomidory pokrojone w plasterki, posiekaną cebulę i czosnek. Całość skropić łyżką oliwy. Piec 45 minut w 190 °C.

Upieczone i przestudzone warzywa zmiksować na gadką masę. Rozrzedzić wywarem i całość gotować ok. 15 minut. Doprawić. Dodać śmietanę.

Podawać z pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni, czosnkowymi grzankami, listkami bazylii (zamiennie szczypiorku, natki).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

zupa z pieczonej dyni i pomidorów_zupa jesienna_zupa krem

akcja_festiwal dyni 2015_zupa z pieczonej dyni i pomidorów

Inne rozgrzewające zupy:

zupa z suszonych grzybów_zupa grzybowa_zupa wigilijna  Zupa dyniowa na specjalne okazje_danie wegetariańskie_danie rozgrzewające_zupa warzywna  halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska  zupa gulaszowa_dania jednogarnkowe_dania z wołowiny_kuchnia węgierska

niedziela, 25 października 2015

Jesienna bułka - drożdżowa, delikatnie słodka i z dynią. Długo zachowuje świeżość, ma piękny kolor, przypomina trochę brioszkę, świetnie pasują do niej rodzynki i cynamon. Doskonała na weekendowe, późne śniadanie.

Na podstawie przepisu z "Kwestii Smaku".

bułka dyniowa_bułka z rodzynkami_bułka drożdżowa_domowe pieczywo

Składniki:

  • 200 g dyniowego puree
  • 35 g drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • 60 g cukru
  • 150 g masła
  • ok. 400 g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • żółtko i łyżka mleka do posmarowania wierzchu

Wykonanie:

Mąkę przesiać.

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy się rozpuszczą, dodać łyżkę mąki i letnie mleko. Wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wzburzenia.

Do rozczynu dodać mąkę, sól, cukier wymieszać i dodawać po jednym jajku. Dalej puree i dobrze wyrobić (10-15 minut mikserem). Następnie stopniowo dodać miękkie masło i ponownie wyrobić (również ok. 15 minut).

Wyrobione, lśniące ciasto zostawić na godzinę, półtorej w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto uderzyć ręką, chwilę wyrabiać, włożyć do głębokiej miski, przykryć folią spożywczą i zostawić w lodówce na noc.

Następnego dnia wyjąć z lodówki, położyć na stolnicy, oprószyć mąką i zostawić na 1 godzinę.

Przygotować dwie keksówki o długości 23 cm (lub jedną dłuższą) - posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Rodzynki umyć, osuszyć, oprószyć cynamonem.

Do ciasta dodać rodzynki, ponownie wyrobić, przełożyć do foremek i zostawić w cieple na godzinę, półtorej.

Bułki posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. 

Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 20-30 minut (lub dłużej do suchego patyczka).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

akcja_festiwal dyni 2015_bułka dyniowa

Inne wypieki z dynią:

 chleb dyniowy z dynią_chleb jak brioszka_chleb drożdżowy  keks z dyni_ciasto ucierane_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z bakaliam  drożdżówka dyniowo-pomarańczowa z glazurą dyniową_ciasto drożdżowe  krajanka dyniowa z rodzynkami_ciasta korzenne_ciasta na oleju_ciasta z warzywami

niedziela, 18 października 2015

Zwykły placek do kawy czy herbaty, tyle że w wersji jesiennej z dynią i duchami.

Z TEGO przepisu.

ciasto dyniowe z duchami_krajanka dyniowa_ciasto na oleju_warzywa w cieście_jesienne przepisy

Składniki:

  • 2 szklanki startej na dużych oczkach dyni
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 szklanki ulubionych bakalii (u mnie rodzynki, ale mogą być orzechy, żurawina, posiekana czekolada)
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Formę 24 x 36 cm posmarować masłem i wysypać tartą bułką.

Włączyć piekarnik na 180 °C.

Mąkę, cynamon i sodę przesiać.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym i solą na jasną,  puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodać mąkę i olej.

Wyłączyć mikser, dodać dynię, przygotowane bakalie (umyte, osuszone i oprószone mąką ziemniaczaną) i lekko wymieszać.

Przełożyć do foremki i piec 40-50 minut (do suchego patyczka).

Wystudzić.

Z papieru wyciąć duchy, położyć na cieście i oprószyć pudrem. Zdjąć wycinankę.

Uwaga:

*duchy można "narysować" lukrem lub rozpuszczoną czekoladą

**moja foremka była większa, dlatego placek jest niski.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dyniowe wypieki:

keks z dyni_ciasto ucierane_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z bakaliam  krajanka dyniowa z rodzynkami_ciasta korzenne_ciasta na oleju_ciasta z warzywami  ciastka owsiane z dynią_zdrowe przekąski_ciastka z bakaliami  sernik dyniowo-piernikowy_ciasto korzenne_sernik nowoczesny_sernik z dynią

wtorek, 04 listopada 2014

Ponownie na blogu ciasteczka owsiane. Znów inne. Po chrupiących, kruchych, z marchewką pora na korzenne, pulchne, bakaliowe. W sezonie dyniowym obowiązkowe :).

Z blogu "Cioccolato gatto".

ciasteczka owsiane z dynią i bakaliami_zdrowe ciasteczka_dynia na słodko_warzywa w ciastach

Składniki:

  • 200 g masła
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 100 g miodu
  • 3/4 szklanki puree z dyni (gęste)
  • żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 do 2  szklanek bakalii

Wykonanie:

Masło rozpuścić. Dodać do niego cukier, miód, puree, żółtko, wanilię.

Mąkę wymieszać z cynamonem, przyprawami korzennymi, sodą, płatkami owsianymi i solą.

Obydwie mieszanki połączyć. Dodać bakalie i formować ciasteczka wielkości orzecha włoskiego. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczać.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 175-180 °C, ok. 15 minut (do zrumienienia). Po chwili zdejmować z tacy. Studzić na kratce.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zdrowe ciasteczka:

ciasteczka owsiane Ewy Wachowicz_ciastka owsiane_ciastka z bakaliami  ciastka owsiane_zdrowe ciastka_zdrowa przegryzka  ciasteczka marchewkowo-owsiane_drobne wypieki_zdrowa żywność_warzywa w słodyczach  ciasteczka pełnoziarniste_zdrowe wypieki_ciasteczka z bakaliami

1 , 2 , 3 , 4 , 5