| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Przepisy kulinarne
Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: dynia

środa, 07 listopada 2018

Korzenne, aromatyczne bułeczki z powidłami (lub czekośliwką) i kruszonką. Oczywiście, najlepsze na ciepło ze szklanką mleka :).

bułeczki dyniowe do odrywania z powidłami i kruszonką_bułeczki drożdżowe_bułki na słodko_bułki śniadaniowe

Przepis na dyniowe bułeczki do odrywania z powidłami i kruszonką.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki puree dyniowego
  • 1/2 szklanki mleka (lub więcej, jeśli puree jest bardzo suche)
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/4 łyżeczki świeżo utłuczonego kardamonu (lub więcej, ale ostrożnie, to intensywna przyprawa)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy (tylko pomarańczowa część)
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

Dodatki:

  • powidła lub czekośliwka ok. 2/3 szklanki
  • kruszonka (przepis TU połowa porcji)

 Jak zrobić dyniowe bułeczki do odrywania z powidłami i kruszonką?

Zrobić rozczyn - drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, zostawić, po chwili rozpuszczą się, dodać łyżkę mąki, 2-3 łyżki letniego mleka, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

Mąkę przesiać, dodać do niej rozczyn, puree, letnie mleko, masło, imbir, kardamon, skórkę pomarańczową, cukier, sól. Całość dobrze wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (mikserem z hakiem 10-15 minut). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. 

Gdy ciasto rośnie, zrobić kruszonkę - rozetrzeć w palcach wszystkie składniki na kruszonkę. Przygotować formę o średnicy 25-26 cm - posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą rozpłaszczyć, nakładać powidła, dokładnie zalepiać i formować okrągłe bułeczki. Układać w foremce zachowując odstępy (bułeczki połączą się podczas pieczenia). Wierzch posypać kruszonką i zostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia..

Piec w 180 °C ok. 30-35 minut.

Z "Moich Wypieków".

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

bułeczki dyniowe do odrywania z powidłami i kruszonką_bułeczki drożdżowe_bułeczki śniadaniowe_drożdżówki_bułki na słodko

Przepisy na inne słodkie bułki:

buchty drożdżowe z rabarbarem i kruszonką_bułki drożdżowe_sodkie bułki  małpi chleb_bułeczki cynamonowe_bułeczki na piknik_bułeczki drożdżowe  Kanelbullar_szwedzkie bułki cynamonowe_słodkie bułki_bułki drożdżowe  słodkie bułeczki_bułki drożdżowe_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik  zrolowane bułeczki migdałowo-cynamonowe_bułki drożdżowe_bułki słodkie  bułeczki maślane_bułki drożdżowe_dania na piknik

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 27