| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: dynia

piątek, 21 października 2016

Jesienne ciasto z dynią, przyprawami korzennymi, polewą czekoladową i chrupką orzechową.

piernik z dynią_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z miodem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa jasna, ale może być zwykła pszenna)
  • 3/4 szklanki cukru (u mnie trzcinowy, można zwykły)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki miodu
  • 150 g masła
  • 2 szklanki startej na grubej tarce dyni
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli

Chrupka:

  • 50 g orzechów
  • 45 g cukru
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli

Polewa:

  • 100 g czekolady (u mnie mleczna)
  • 4-5 łyżek kremówki

Wykonanie:

Ciasto:

Podłużną formę keksową posmarować masłem i posypać tartą bułką.

Nastawić piekarnik na 180 °C.

Rozpuścić masło i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do nich masło i miód, połączyć składniki.

Przesiać: mąkę, kakao, przyprawę piernikową, proszek do pieczenia, sodę. Do tej mieszanki dodać masę maślano-jajeczną, dynię, wymieszać.

Ubić białka ze szczyptą soli. Delikatnie mieszając, dodać do ciasta. Najlepiej w 2-3 partiach.

Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec 50-70 minut (do suchego patyczka; jeżeli patyczek wbity do ciasta pozostanie suchy, ciasto jest gotowe).

Wystudzić na kratce. Zimny polać polewą i posypać chrupką orzechową.

Polewa:

Połamaną czekoladę włożyć do garnka, dodać śmietanę. Całość rozpuścić na parze.

Chrupka:

Na patelni z grubym dnem rozpuścić cukier z dodatkiem wody. Gdy masa nabierze karmelowego koloru, dodać orzechy, całość wymieszać. Przełożyć na płaską formę posmarowaną olejem. Wystudzić. Zimne posiekać.

Oczywiście, ciasto można pozostawić bez polewy i chrupki, a jedynie oprószyć pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

piernik z dynią_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z miodem

Inne ciasta z dynią:

keks z dyni_ciasto ucierane_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z bakaliam  krajanka dyniowa z rodzynkami_ciasta korzenne_ciasta na oleju_ciasta z warzywami  drożdżówka dyniowo-pomarańczowa z glazurą dyniową_ciasto drożdżowe  ciastka owsiane z dynią_zdrowe przekąski_ciastka z bakaliami  pavlova z dyniowym tiramisu_tort bezowy_tort korzenny_warzywa w słodyczach

środa, 19 października 2016

Pikantny, ostry, aksamitny, pomidorowy :) i bardzo, bardzo dobry - keczup z dyni.

keczup z dyni_sos do mięs i serów_sos pomidorowy_przetwory z dyni

Składniki:

  • 1,5 kg obranej i wypestkowanej dyni
  • 0,5 kg cebuli
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 40 dag koncentratu pomidorowego
  • po łyżeczce: papryki słodkiej, papryki ostrej, pieprzu
  • 1,5 łyżki soli

Wykonanie:

Dynię i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, osolić, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie zagotować i gotować do momentu aż powstanie papka (czyli nie za długo). Ważne! Nie odlewać soku. Dodać ocet, cukier i gotować 20 minut. Po ww. czasie dodać papryki, pieprz, koncentrat pomidorowy i gotować kolejne 20 minut. Garnek zdjąć z ognia i zmiksować na gadką masę. Zagotować (uwaga! bardzo pryszcze). Keczup wkładać do przygotowanych słoiczków, zakręcać. Słoiki przekręcić do góry dnem, przykryć kocem lub innym grubym materiałem. Zostawić do wystudzenia.

Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Na podstawie przepisu mojej koleżanki Kasi.

keczup z dyni_sos do mięs i serów_sos pomidorowy_przetwory z dyni

keczup z dyni_sos do mięs i serów_sos pomidorowy_przetwory z dyni

Inne przetwory z dyni:

dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów  dżem dyniowo-kokosowy_słodkie przetwory_mus dyniowy  mus dyniowo-pomarańczowy_dżem dyniowy_przetwory  mus dyniowo-jabłkowy z korzenną nutą_słodkie przetwory

poniedziałek, 09 listopada 2015

Ciastka bez cukru i mąki. Takie do szkolnego plecaka, na drugie śniadanie. Ważne, ciastka są miękkie, czyli nadają się także dla młodszych dzieci, również dla tych, którym ruszające się mleczaki i nie pozwalają gryźć twardych ciastek :).

Z "Dorota smakuje".

ciastka owsiane z dynią i bananami_ciastka z marchewką i bananami_ciastka bez cukru_zdrowe słodycze

Składniki:

  • 1/2 jabłka
  • 1 mała marchewka lub 80-100 g startej, surowej dyni
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 szklanki płatków (mogą być bezglutenowe)
  • 2 garście bakalii
  • miód do smaku
  • szczypta soli

Wykonanie:

Jabłko, marchew/ dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Banany rozgnieść.

Bakalie umyć, osuszyć i ew. większe pokroić.

Wszystkie składniki (płatki, bakalie, marchew, jabłko, sól, miód) połączyć. Formować małe kulki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać.

Piec w 180 °C ok. 30 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciastka owsiane z dynią i bananami_ciastka z marchewką i bananami_ciastka bez cukru_zdrowe słodycze

Inne słodkości dla ucznia:

ciasteczka pełnoziarniste_zdrowe wypieki_ciasteczka z bakaliami  ciasteczka owsiane Ewy Wachowicz_ciastka owsiane_ciastka z bakaliami    Pieguski orzechowe Sowy_ciasteczka orzechowe_ciasteczka z bakaliami_ciasteczka pełnoziarniste  ciasteczka marchewkowo-owsiane_drobne wypieki_zdrowa żywność_warzywa w słodyczach

środa, 28 października 2015

Rozgrzewająca i aromatyczna jesienna zupa z pieczonej dyni i pomidorów. Danie z cyklu "Dla gości".

Z książki "Zupy".

zupa z pieczonej dyni i pomidorów_zupa jesienna_zupa krem

Składniki:

  • 900g dyni (waga bez pestek i skóry)
  • 500 g pomidorów (obranych ze skórki)
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 600 ml wywaru warzywnego lub mięsno warzywnego
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki oliwy (może być pikantna)
  • sól, pieprz, suszony czosnek staropolski
  • pestki dyni
  • grzanki
  • bazylia lub natka, lub szczypiorek

Wykonanie:

Tacę piekarnikową posmarować jedną łyżką oliwy. Położyć na nią pokrojoną dynię, pomidory pokrojone w plasterki, posiekaną cebulę i czosnek. Całość skropić łyżką oliwy. Piec 45 minut w 190 °C.

Upieczone i przestudzone warzywa zmiksować na gadką masę. Rozrzedzić wywarem i całość gotować ok. 15 minut. Doprawić. Dodać śmietanę.

Podawać z pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni, czosnkowymi grzankami, listkami bazylii (zamiennie szczypiorku, natki).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

zupa z pieczonej dyni i pomidorów_zupa jesienna_zupa krem

akcja_festiwal dyni 2015_zupa z pieczonej dyni i pomidorów

Inne rozgrzewające zupy:

zupa z suszonych grzybów_zupa grzybowa_zupa wigilijna  Zupa dyniowa na specjalne okazje_danie wegetariańskie_danie rozgrzewające_zupa warzywna  halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska  zupa gulaszowa_dania jednogarnkowe_dania z wołowiny_kuchnia węgierska

niedziela, 25 października 2015

Jesienna bułka - drożdżowa, delikatnie słodka i z dynią. Długo zachowuje świeżość, ma piękny kolor, przypomina trochę brioszkę, świetnie pasują do niej rodzynki i cynamon. Doskonała na weekendowe, późne śniadanie.

Na podstawie przepisu z "Kwestii Smaku".

bułka dyniowa_bułka z rodzynkami_bułka drożdżowa_domowe pieczywo

Składniki:

  • 200 g dyniowego puree
  • 35 g drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • 60 g cukru
  • 150 g masła
  • ok. 400 g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • żółtko i łyżka mleka do posmarowania wierzchu

Wykonanie:

Mąkę przesiać.

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy się rozpuszczą, dodać łyżkę mąki i letnie mleko. Wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wzburzenia.

Do rozczynu dodać mąkę, sól, cukier wymieszać i dodawać po jednym jajku. Dalej puree i dobrze wyrobić (10-15 minut mikserem). Następnie stopniowo dodać miękkie masło i ponownie wyrobić (również ok. 15 minut).

Wyrobione, lśniące ciasto zostawić na godzinę, półtorej w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto uderzyć ręką, chwilę wyrabiać, włożyć do głębokiej miski, przykryć folią spożywczą i zostawić w lodówce na noc.

Następnego dnia wyjąć z lodówki, położyć na stolnicy, oprószyć mąką i zostawić na 1 godzinę.

Przygotować dwie keksówki o długości 23 cm (lub jedną dłuższą) - posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Rodzynki umyć, osuszyć, oprószyć cynamonem.

Do ciasta dodać rodzynki, ponownie wyrobić, przełożyć do foremek i zostawić w cieple na godzinę, półtorej.

Bułki posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. 

Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 20-30 minut (lub dłużej do suchego patyczka).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

akcja_festiwal dyni 2015_bułka dyniowa

Inne wypieki z dynią:

 chleb dyniowy z dynią_chleb jak brioszka_chleb drożdżowy  keks z dyni_ciasto ucierane_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z bakaliam  drożdżówka dyniowo-pomarańczowa z glazurą dyniową_ciasto drożdżowe  krajanka dyniowa z rodzynkami_ciasta korzenne_ciasta na oleju_ciasta z warzywami

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5