| < Grudzień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: cukinia

niedziela, 02 września 2018

Makaron z cukinią, pomidorami i fetą , to błyskawiczny obiady, ciepła kolacja, drugie śniadanie do pracy. Ważnym składnikiem dania jest tymianek (ostatnio moje ulubione zioło).

makaron z pomidorami, cukinią i fetą_makaron z warzywami_danie błyskawiczne_szybki obiad

Składniki:

  • 250 g makaronu z soczewicy (może być zwykły)
  • 500 g pomidorów
  • 500 g cukinii
  • 100-150 g fety
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy do smażenia
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • nasiona lub pestki do posypania dania
  • sól, pieprz
  • ew. parmezan do oprószenia dania
  • ew. passata pomidorowa

Wykonanie:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory włożyć do miski, zalać wrzątkiem, po chwili odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cukinię, jeśli młoda, pokroić w dużą kostkę bez obierania. Starą obrać i wypestkować, pokroić. Czosnek obrać z przecisnąć przez praskę. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć na nim cukinię, dodać czosnek, pomidory, posiekane zioła. Chwilę smażyć mieszając, dodać fetę pokrojoną w kostkę i makaron. Całość wymieszać. Jeśli sos jest za gęsty, można dodać 1/2 szklanki passaty pomidorowej. Przed podaniem posypać dowolnymi nasionami lub pestkami (czarnuszka, pestki dyni, słonecznik, dowolne orzechy) i oprószyć startym parmezanem.

4 porcje.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

makaron z pomidorami, cukinią i fetą_makaron z warzywami_szybki obiad_błyskawiczne danie

Inne dania z makronem:

tagliatelle z klopsikami w sosie pomidorowym_mkarony_dania z drobiu_kuchnia włoska  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  muszle z kurczakiem i mascarpone_makaron z mięsem_pasta_kuchnia włoska_dania błyskawiczne  farfalle z tuńczykiem_makaron z tuńczykiem_błyskawiczne dania  Makaron radziwiłłowski z jagodami kamczackimi_makarony_kuchnia mazowiecka  Makaron domowy z sosem porzeczkowym_dania na lato_makarony  makiełki_kluski z makiem_makaron z masą makową_dania na Boże Narodzenie  

wtorek, 31 lipca 2018

Przetwory, przetwory, przetwory zajmują większość mojego wolnego czasu. Robię konfiturę z wiśni, dżemy wiśniowe, borówkowe i z moreli, syrop miętowy do napojów i drinków, nalewkę wiśniową, wiśnie w occie - to na słodko. A wśród słonych przetworów króluje keczup z cukinii - najlepszy. 

A oto i on.

keczup z cukinii_domowe przetwory_domowy keczup

Składniki:

  • 1,5 kg obranej i wypestkowanej cukinii
  • 0,5 kg cebuli (ostatnio dodaję czerwonej)
  • 40 dag koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 1,5 łyżki soli
  • po łyżeczce: pieprzu, słodkiej papryki, ostrej papryki + ew. wędzonej papryki (opcjonalnie)

Wykonanie:

Cukinię i cebulę tarkuję malakserem (można zetrzeć na grubej tarce), zasypuję solą, mieszam i odstawiam przykrytą na 6 godzin. Po ww. czasie całość gotuję do uzyskania jednolitej papki (czyli chwilę). Dalej dodaję ocet, cukier i gotuję 20 minut. Potem wsypuję przyprawy i koncentrat i ponownie gotuję 20 minut. Zdejmuję z ognia, miksuję na jednolitą masę. Ponownie zagotowuję (ostrożnie! masa pryska) i przekładam do przygotowanych słoiczków. Zakręcam, stawiam do góry dnem i przykrywam ściereczką lub kocem. Zostawiam do wystudzenia.

*papryka wędzona daje fajny smaczek

**z porcji wychodzi 10 małych słoiczków 

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne przetwory z cukinii i pomidorów:  

keczup z dyni_domowy keczup_domowe przetwory  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  fasolka szparagowa na zimę w pomidorach_przetwory warzywne_fasolka konserwowa  domowy keczup_przetwory z pomidorów_domowy wyrób  Sos polski (pomidorowy)_warzywne pzretwory_domowy wyrób  przecier pomidorowy na zimę_przecier pomidorowy w słoikach_przetwory warzywne  sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  biały sok pomidorowy_sok pomidorowy z sokownika_słone przetwory_domowe przetwory  sos paprykowy jak ajwar_pasta do chleba_domowy ajwar_słone przetwory  całe pomidory w przecierze pomidorowym na zime_domowe przetwory  

piątek, 20 lipca 2018

Lekki obiad lub kolacja? - cukinia zapiekana pod beszamelem.

cukinia zapiekana pod beszamelem_zapiekanka warzywna_kolacja

Składniki:

  • 2 młode cukinie
  • 15-20 dag twardego sera
  • gałka muszkatołowa, sól
  • sos: 2 szklanki mleka, 3 łyżki mąki (może być ryżowa), 3 łyżki masła
  • odrobina masła lub oleju do posmarowania foremki
  • ulubione zioła (bazylia, natka, szczypiorek, koperek, inne do wyboru)

Wykonanie:

Cukinie, umyć, osuszyć, pokroić w plastry (nie obierać). Delikatnie oprószyć solą i odstawić, by puściła wodę.

Ser zetrzeć na tarce.

Foremkę posmarować masłem.

Przygotować sos. Masło rozpuścić, dodać mąkę, chwilę smażyć (nie rumienić), dodać zimne mleko (to ważne, dzięki temu zabiegowi nie powstaną grudki). Energicznie mieszając zagotować. do sosu dodać świeżo startą gałkę muszkatołową i sól.

Plastry cukinii ułożyć w foremce, posypać startym serem, polać sosem. Piec 30-35 minut.

Po upieczeniu posypać ulubionymi ziołami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z cukinią:

zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki wegetariańskie_placki warzywne_danie dietetyczne_danie bezglutenowe_dieta bezmleczna  zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  placuszki z cukinii_danie wegetariańskie_racuszki_placki  roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  frytki z cukinii_zdrowe frytki  pierogi mięsne z szałwią + surówka z cukinii_pierogi gotowane_surówka  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  Zupa krem z cukinii_dania wegetariańskie_zupy na lato  tarta cukiniowa_tarta wytrawna_danie z kwiatami cukinii  Kwiaty akacji w cieście_kwiaty jadalne w cieście_przepisy na lato 

środa, 23 sierpnia 2017

Cukinia faszerowana to dobry pomysł na letni obiad. Czym nadziewam cukinię? Tak jak gołąbki - mięsem i ryżem, kaszą jaglaną i pieczarkami, ryżem i grzybami. Wierzch posypuję serem i całość piekę w piekarniku. Czasem na dno foremki wlewam sos pomidorowy, ale generalnie formę smaruję jedynie tłuszczem. Dodatki? Młode ziemniaki, surówki, a na specjalne okazje lampka wina.

A cukinia faszerowana ricottą? To delikatne, bezmięsne danie na obiad lub kolację.

cukinia faszerowana ricottą_warzywa faszerowane_obiad bez mięsa

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 250 g serka ricotta
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki bułki tartej (lub kaszy kukurydzianej w wersji bez glutenu)
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki startego na drobnej tarce parmezanu

Wykonanie:

Cukinie przekroić wzdłuż. Środki delikatnie wydrążyć łyżeczką (zostawić dość grube brzegi). Miąższ pokroić w malutkie kosteczki. Łódeczki i kostki posolić i na chwilę odstawić, gdy puszczą wodę osączy, łódeczki osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokrojoną cukinię połączyć z ricottą, bułką lub kaszą, posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.

Farszem napełnić łódki cukiniowe, wierz posypać parmezanem. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 °C 20-25 minut.

Świetne na gorąco, ale także na zimno. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z cukinii:

zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki wegetariańskie_placki warzywne_danie dietetyczne_danie bezglutenowe_dieta bezmleczna  zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  placuszki z cukinii_danie wegetariańskie_racuszki_placki  roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  frytki z cukinii_zdrowe frytki  pierogi mięsne z szałwią + surówka z cukinii_pierogi gotowane_surówka  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  Zupa krem z cukinii_dania wegetariańskie_zupy na lato  tarta cukiniowa_tarta wytrawna_danie z kwiatami cukinii  Kwiaty akacji w cieście_kwiaty jadalne w cieście_przepisy na lato 

środa, 10 sierpnia 2016

Bardzo prosta i smaczna przekąska, przystawka, przegryzka lub zaskakujący dodatek do obiadu (tak było u mnie, jedliśmy frytki z sałatką gruzińską - ostatnio moją ulubioną).

frytki z cukinii_danie warzywne_danie wegetariańskie_danie bezglutenowe

Składniki:

  • 2 małe, młode cukinie (takie bez nasion)
  • odrobina mąki (u mnie ryżowa)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka lub śmietany (można pominąć)
  • 10 dag startego parmezanu lub innego twardego sera
  • 4-5 łyżek tartej bułki (w wersji bezglutenowej - zmielone płatki kukurydziane)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Nastawić piekarnik na 200 °C.

Cukinię pokroić w słupki, osolić, oprószyć pieprzem. Jajka rozmącić z mlekiem. Ser wymieszać z bułką lub zmielonymi płatkami.

Cukinię oprószyć mąką, moczyć w miksturze jajecznej, potem panierować w mieszance serowej. Tak przygotowaną cukinię układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut na złoty kolor.

Warianty:

*do panierki można dodać ulubione zioła czy przyprawy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z cukinii:

Zupa krem z cukinii_dania wegetariańskie_zupy na lato  roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  placuszki z cukinii_danie wegetariańskie_racuszki_placki  placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki wegetariańskie_placki warzywne_danie dietetyczne_danie bezglutenowe_dieta bezmleczna  zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  pierogi mięsne z szałwią + surówka z cukinii_pierogi gotowane_surówka  tarta cukiniowa_tarta wytrawna_danie z kwiatami cukinii 

 
1 , 2 , 3 , 4