| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: cukinia

środa, 23 sierpnia 2017

Cukinia faszerowana to dobry pomysł na letni obiad. Czym nadziewam cukinię? Tak jak gołąbki - mięsem i ryżem, kaszą jaglaną i pieczarkami, ryżem i grzybami. Wierzch posypuję serem i całość piekę w piekarniku. Czasem na dno foremki wlewam sos pomidorowy, ale generalnie formę smaruję jedynie tłuszczem. Dodatki? Młode ziemniaki, surówki, a na specjalne okazje lampka wina.

A cukinia faszerowana ricottą? To delikatne, bezmięsne danie na obiad lub kolację.

cukinia faszerowana ricottą_warzywa faszerowane_obiad bez mięsa

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 250 g serka ricotta
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki bułki tartej (lub kaszy kukurydzianej w wersji bez glutenu)
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki startego na drobnej tarce parmezanu

Wykonanie:

Cukinie przekroić wzdłuż. Środki delikatnie wydrążyć łyżeczką (zostawić dość grube brzegi). Miąższ pokroić w malutkie kosteczki. Łódeczki i kostki posolić i na chwilę odstawić, gdy puszczą wodę osączy, łódeczki osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokrojoną cukinię połączyć z ricottą, bułką lub kaszą, posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.

Farszem napełnić łódki cukiniowe, wierz posypać parmezanem. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 °C 20-25 minut.

Świetne na gorąco, ale także na zimno. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z cukinii:

zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki wegetariańskie_placki warzywne_danie dietetyczne_danie bezglutenowe_dieta bezmleczna  zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  placuszki z cukinii_danie wegetariańskie_racuszki_placki  roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  frytki z cukinii_zdrowe frytki  pierogi mięsne z szałwią + surówka z cukinii_pierogi gotowane_surówka  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  Zupa krem z cukinii_dania wegetariańskie_zupy na lato  tarta cukiniowa_tarta wytrawna_danie z kwiatami cukinii  Kwiaty akacji w cieście_kwiaty jadalne w cieście_przepisy na lato 

środa, 10 sierpnia 2016

Bardzo prosta i smaczna przekąska, przystawka, przegryzka lub zaskakujący dodatek do obiadu (tak było u mnie, jedliśmy frytki z sałatką gruzińską - ostatnio moją ulubioną).

frytki z cukinii_danie warzywne_danie wegetariańskie_danie bezglutenowe

Składniki:

  • 2 małe, młode cukinie (takie bez nasion)
  • odrobina mąki (u mnie ryżowa)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka lub śmietany (można pominąć)
  • 10 dag startego parmezanu lub innego twardego sera
  • 4-5 łyżek tartej bułki (w wersji bezglutenowej - zmielone płatki kukurydziane)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Nastawić piekarnik na 200 °C.

Cukinię pokroić w słupki, osolić, oprószyć pieprzem. Jajka rozmącić z mlekiem. Ser wymieszać z bułką lub zmielonymi płatkami.

Cukinię oprószyć mąką, moczyć w miksturze jajecznej, potem panierować w mieszance serowej. Tak przygotowaną cukinię układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut na złoty kolor.

Warianty:

*do panierki można dodać ulubione zioła czy przyprawy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z cukinii:

Zupa krem z cukinii_dania wegetariańskie_zupy na lato  roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  placuszki z cukinii_danie wegetariańskie_racuszki_placki  placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki wegetariańskie_placki warzywne_danie dietetyczne_danie bezglutenowe_dieta bezmleczna  zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  pierogi mięsne z szałwią + surówka z cukinii_pierogi gotowane_surówka  tarta cukiniowa_tarta wytrawna_danie z kwiatami cukinii 

czwartek, 22 października 2015

Moc warzyw, kluski kukurydziane i sos serowy - to moja nowa, przepyszna zapiekanka.

zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja

Kluski na podstawie przepisu z bloga "Olga Smile".

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • 2,5 szklanki wody
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej (lub pszennej)
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka posiekanej natki
  • ew. odrobina mleka, gdyby masa nie chciała się lepić
  • sól
  • duża garść fasoli szparagowej
  • 1/4 kalafiora
  • 3 marchewki
  • 1 mała cukinia
  • 200 g gorgonzoli lub innego sera pleśniowego
  • 200 ml kremówki
  • 70 g parmezanu lub innego twardego sera

Wykonanie:

Warzywa ugotować na półtwardo.

Śmietanę wymieszać z pokruszoną gorgonzolą i połową startego parmezanu.

Kaszę wsypać do wrzącej, osolonej wody i ugotować. Ostudzić, dodać posiekaną natkę mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą. Wymieszać. Formować niewielkie wrzecionowate kluseczki, układać na desce. Gotować w osolonej wodzie 1-2 minuty, licząc od chwili wypłynięcia.

Kluski i warzywa układać w foremce do zapiekania, polać przygotowanym sosem, posypać resztą startego parmezanu.

Zapiekać w 200 °C 20-30 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zapiekanki:

Gnocchi alla romana_kluski z kaszy manny_zapiekanik  zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  zapiekanka z łososiem_łosoś z ziemniakami_kuchnia szwedzka_obiad na lato  Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami_danie jednogarnkowe_danie bezglutenowe_danie z mięsa mielonego

poniedziałek, 04 sierpnia 2014

sałatka z cukinii na zimę_cukinia w occie_marynaty do mięs_przetwory do mięs

Z bardzo starego przepisu - cukinia w occie na zimę. Słodko-kwaśna sałatka, marynata do mięsa, sera, na przekąskę. A ja najlepiej lubię ją z pasztetem (tak jak sałatkę z zielonych pomidorów).

Składniki:

  • 1 kg młodej cukinii
  • przyprawy (baldachy kopru, czosnek, gorczyca, chrzan)
  • 2,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu 10 %
  • 2,5 dag cukru
  • 2 dag soli

Wykonanie:

Cukinie starannie umyć, osączyć i pokroić w plastry (ok. 3 cm). Ciasno ułożyć w słoikach przekładając przyprawami.

Zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Gorącym płynem zalać cukinię. Zakręcić słoiki i pasteryzować 30 minut. Wyjąć dokręcić.

Znajdź mnie na fb.

sałatka z cukinii na zimę_cukinia w occie_marynaty do mięs_przetwory do mięs

akcja przetwory_cukinia w occie

Inne marynaty do mięs: 

wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów  gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory

 

sobota, 02 sierpnia 2014

Z miłości do cukinii - placki z cukinii z kaszą jaglaną. Te zielone, bezglutenowe racuszki najlepsze są z sosem jogurtowym i surówką.

Z blogu "Dorota smakuje".

placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki warzywne_placki z kaszy_danie wegetariańskie

 

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2-4 łyżek maki ziemniaczanej
  • jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sos:

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • łyżka posiekanego koperku
  • 1 ogórek
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Dodatki:

  • sok pomidorowy
  • sałatka z papryki

placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki warzywne_placki z kaszy_danie wegetariańskie

Wykonanie:

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, przełożyć na sito i odstawić na 30 minut (w tym czasie cukinia puści wodę).

Koperek drobno posiekać.

Cukinię odcisnąć, dodać ugotowaną kaszę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, koper, jajko, mąkę ziemniaczaną (ilość mąki w zależności od stopnia odciśnięcia cukini, najlepiej zrobić próbę piekąc jeden placek), ew. sól, pieprz.

Ogórek zetrzeć na tarce o średnich oczkach, posolić, odstawić, a gdy puści sok, odcisnąć. Do ogórka, dodać koper, przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt. Doprawić.

Znajdź mnie na fb.

placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki warzywne_placki z kaszy_danie wegetariańskie

Inne dania z cukinii:

zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  placuszki z cukinii_danie wegetariańskie_racuszki_placki  roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  

 
1 , 2 , 3