| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: ciasto francuskie

sobota, 04 lutego 2017

Błyskawiczne i łatwe ciasto karnawałowe? Proszę bardzo - budyniówki, czyli kremowe ciastka na cieście francuskim.

Ze "Skuteczni TV".

budyniówki_kremowe ciasto_ciasto na cieście francuskim_ciasto jak napoleonka

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu (zamiennie kakao)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (takie na 1/2 litra)
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 °C.

Ciasto francuskie rozwinąć i położyć na blasze na papierze do pieczenia. Oprószyć kakao, cynamonem i cukrem, przekroić na pół, w poprzek arkusza ciasta, na dwa równe kawałki. Trzeba pamiętać, by płaty ciasta nie stykały się ze sobą (ciasta francuskie rośnie!). Piec ok. 10-15 minut (ciasto urośnie, będzie złociste). Wystudzić.

Na mleku z dodatkiem cukru ugotować budyń (jest gęsty). Do gorącego dodać masło, wymieszać do połączenia składników. Masę lekko przestudzić.

Wystudzone ciasto położyć na płaskiej powierzchni posypką do dołu. Na cieście położyć deskę i lekko zgnieść naciskając dłonią na deskę, tak samo postąpić z drugim kawałkiem ciasta. 

Foremkę o wymiarach ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto posypką do góry, dalej krem i przykryć drugim ciastem (posypka do dołu). Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć, wstawić do lodówki min. na 30 minut.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Kroić ostrym nożem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta z kremem:

 ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  napoleonki_ciasto z kremem_kruche ciasto z kremem budyniowym  pijak_ciasto z kremem budyniowym_ciasto na biszkopcie_ciasto z alkoholem  adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  Rafaello na krakersach_ciasto bez pieczenia_ciasto kremowe_ciasto błyskawiczne  krakersowiec, czyli leniwa napoleonka_ciasto bez pieczenia_ciasto z kremem

piątek, 06 lutego 2015

Faworki dla zapracowanych. Z ciasta francuskiego, błyskawiczne i proste, nie wymagają smażenia w głębokim tłuszczu, wystarczy pokroić ciasto i upiec w piekarniku.

Dodam jednak po cichu, że jeśli znajdziecie więcej czasu, to zdecydowanie pierwsze miejsce zajmują faworki Mamy, są bezkonkurencyjne :).

pieczone faworki_faworki błyskawiczne_faworki z ciasta francuskiego_chruściki

Składniki:

  • arkusz ciasta francuskiego
  • puder do oprószenia faworków (najlepiej wymieszany z ziarenkami wanilii)

Wykonanie:

Ciasto lekko rozwałkować (raczej nie podsypywać mąką). Pokroić radełkiem lub nożem na ok. 2-3 cm pasy o długości 10-15 cm. Każdą pas przeciąć na środku. Jeden z boków faworka przełożyć przez nacięcie.

Przygotowane chruściki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 °C na jasnozłoty kolor.

Lekko przestudzić i jeszcze ciepłe oprószyć pudrem wymieszanym z ziarenkami wanilii.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pieczone faworki_faworki błyskawiczne_faworki z ciasta francuskiego_chruściki

Inne karnawałowe słodkości:

faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe  muffinki jak pączki_babeczki_błyskawiczne ciasta  Błyskawiczne pączki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  pączki pieczone z różą_pączki inaczej_delikatne pączki_kwiaty jadalne

sobota, 31 stycznia 2015

Paczuszki z ciasta francuskiego nadziane camembertem i żurawiną. Przekąska, która świetnie sprawdzi się na przyjęciu karnawałowym, imieninach, urodzinach czy innych uroczystościach.

Na koniec wpisu - dodatek - dania karnawałowe :).

camembert w cieście francuskim_ser w cieście_camembert z żurawiną w cieście francuskim_przekąski karnawałowe

Składniki:

  • arkusz ciasta francuskiego
  • 2 serki camembert
  • 2 łyżki żurawiny do mięs i serów
  • żółtko rozmieszane z dwoma łyżkami mleka lub śmietanki

Wykonanie:

Ciasto przekroić na 2 części. Położyć, na środku każdej części, krążek sera, na ser łyżkę żurawiny. Dłuższe boki zawinąć na ser, krótsze zawinąć do środka formując mieszek. Zacisnąć. Posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 - 230 °C na złoty kolor.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Z "Kuchni Broni".

Inne karnawałowe przekąski:

W galarecie

szynka ze szparagami w galarecie_przystawki_karnawał  indyk w galarecie_mięso z owocami_dania z drobiu  grzybki toruńskie, czyli schab w galarecie_przystawki_mięso w galarecie_dania z wieprzowiny  miniarurowe galaretki z kurczaka_mięso w galarecie_dania z drobiu_dania na jeden kęs_danie na Wielkanoc

Warzywa i owoce na słono

caprese na patyku_przekąski_finger food_kuchnia włoska  Kurczak w maladze_dania z drobiu_przepisy na lato  faszerowana cykoria_przekąski_danie na karnawał_danie na babski wieczór  pomodori ripieni_pomidory faszerowane_kuchnia włoska_przekąski

Mięsa

skrzydełka po chińsku_danie z drobiu_danie słono-słodkie  faszerowane skrzydełka_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik  polędwiczki w miodzie_danie z wieprzowiny_mięso słono-słodkie  kurczak z suszonymi pomidorami_danie błyskawiczne_paprykarz z kurczaka

W cieście

rolada z szynką i serem_wytrawne wypieki_przekąski_danie na karnawał  rogaliki francuskie ze szpinakiem_rogaliki na słono_karnawał_słone przegryzki  domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki_finger food

wytrawne babeczki z nadziewane suszonymi pomidorami_słone babeczki_kruche babeczki_finger food  paluchy serowe_słone przegryzki_domowe paluszki  paluchy z oliwkami_domowe przekąski_oliwki w cieście francuskim_dania karnawałowe  francuskie spiralki_domowe paluszki_słona przekąska_danie karnawałowe  Pierogi ruskie pieczone_pierogi drożdżowe_pierogi wegetariańskie 

Sałatki

zielona sałatka z awokado_dania wegetariańskie_Wielkanoc  http://rodzinkawkuchni.blox.pl/2014/03/Salatka-z-makaronem-i-ziarnami-slonecznika.html  śledzie w kożuszku_sałatki_przystawki_śledzie pod pierzynką_dania na Wigilię  sałatka z czerwoną fasolą_danie błyskawiczne_danie z mięsem_danie karnawałowe  sałatka z kurczakiem i ananasem_przekąski i przystawki_sałatka z mięsem_dania na karnawał  sałatka warstwowa biała_sałatka z selerem konserwowym_sałatka z mięsem_danie na babski wieczór_danie na karnawał

sałatka z ciecierzycą i suszonymi pomidorami_sałatka wegetariańska_danie karnawałowe  sałatka gyros_danie z drobiu_karnawał_przyjącia  sałatka cypryjska_sałatka z mięsem_sałatka jak cezar_dania karnawałowe  sałatka kurczak-brokuły-suszone pomidory_dania na imprezy_dania karnawałowe

Inne

rolada szpinakowa z szynką_przekąski_wytrawne ciasta  kulki serowe_finger food_słone przekąski_dania na babski wieczór_dania karnawałowe  roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał  Hummus_pasta do chleba_dip_pasta z ciecierzycy_danie wegetariańskie

Wesołej zabawy :).

wtorek, 11 listopada 2014

Rogaliki na słono to świetna przekąska do białego soku pomidorowego, barszczu czy innej czystej zupy. Sprawdzają się na wszelkich przyjęciach, babskich spotkaniach, piknikach, jako przegryzka karnawałowa lub sylwestrowa. Można je podać na ciepło, ale świetne są także na zimno. Jedna uwaga - trzeba je dobrze doprawić!

rogaliki nadziewane szpinakiem_rogaliki na słono_rogaliki z ciasta francuskiego_przekąski karnawałowe

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 200 g szpinaku mrożonego (lub 400 g świeżego)
  • 50 g sera pleśniowego (choćby gorgonzoli)
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
  • oliwa do podsmażenia szpinaku (najlepiej pikantna)
  • żółtko do posmarowania rogali
  • posypka (do wyboru: czarnuszka, kminek, sezam, gruba sól, mak, inne)

Wykonanie:

Przygotować nadzienie. Na patelni podgrzać oliwę i wrzucić szpinak. Podgrzewać aż się rozmrozi i odparuje. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszony ser. Podgrzewać do rozpuszczenia sera. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wystudzić.

Ciasto lekko rozwałkować. Podzielić na dwa pasy. Każdy z pasów podzielić na trójkąty (podstawa 8 cm cm, boki po 15 cm). U podstawy trójkąta kłaść nadzienie. Zwijać, zagiąć w podkowę. Każdy rogalik posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać posypką.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 °C na złoty kolor. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

rogaliki nadziewane szpinakiem_rogaliki na słono_rogaliki z ciasta francuskiego_przekąski karnawałowe

Inne przekąski typu finger food:

wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki_finger food  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki

wtorek, 06 maja 2014

Wiosennych wypieków ciąg dalszy. Dziś placek z ciasta francuskiego nadziewany szpinakiem i trzema serami. Kompozycję uzupełnia i wyostrza dodatek czosnku i gałki muszkatołowej. Placek zabawnie i wiosennie wygląda, a przy tym fantastycznie smakuje. Z dodatkiem barszczu lub białego soku pomidorowego może być daniem obiadowym, a z białym, wytrawnym winem można podać go na kolacji z przyjaciółmi. Jeśli ciasto francuskie zastąpimy krucho-drożdżowym (choćby TYM), może być przekąską na przyjęciu pod chmurką.

Składanie ciasta wg pomysłu z TEJ strony.

słoneczny placek ze szpinakiem_ciasto wytrawne ze szpinakiem_ciasto francuskie ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 450 g szpinaku mrożonego lub 800-900 g szpinaku świeżego
  • 100 g ostrego sera pleśniowego
  • 200 g fety
  • 100 g startego parmezanu lub innego twardego sera (rubin, szafir)
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • czosnek (1-2 ząbki)
  • odrobina oliwy lub masła do szpinaku
  • ew. bułka tarta
  • żółtko rozmącone z 1 łyżką mleka
  • ew. do posypania czarnuszka, kminek, sól morska

Wykonanie:

Na patelni podgrzać oliwę, dodać szpinak i dusić do momentu odparowania wody. Dodać pokruszoną fetę i ser pleśniowy, podgrzewać do rozpuszczenia. Doprawić solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wyłączyć i dodać parmezan. Wymieszać i zostawić do wystudzenia. Gdyby masa była zbyt rzadka, dosypać trochę tartej bułki.

Arkusz ciasta przekroić na pół. Z każdej części wykroić koła o średnicy 24 cm. Resztki zostawić. Na koniec można z nich upiec rogaliki z jabłkami lub talarki z żółtym serem i papryką.

Masę podzielić na dwie części (1/3 i 2/3). Na jednym z wykrojonych kół nałożyć pierścień i kółko na środku zimnej masy szpinakowej (wg instrukcji na zdjęciach). Przykryć drugim kołem. Boki kół połączyć, zaciskając widelcem. Środek oddzielający obie masy również zacisnąć. Na środku ciasta położyć miseczkę o średnicy podobnej do naszego nadzianego kółka. Zewnętrzną część ciasta pociąć  na kawałki 3-4 cm (jak w instrukcji poniżej). Każdy kawałek odwrócić szpinakiem do góry (nie odcinając od części środkowej). Całość posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Można posypać czarnuszką, kminkiem, grubą solą morską.słoneczny placek ze szpinakiem_ciasto wytrawne ze szpinakiem_ciasto francuskie ze szpinakiem

 

 

 

 

 

 

 

 słoneczny placek ze szpinakiem_ciasto wytrawne ze szpinakiem_ciasto francuskie ze szpinakiem

słoneczny placek ze szpinakiem_ciasto wytrawne ze szpinakiem_ciasto francuskie ze szpinakiem 

Piec w rozgrzanym do 220 - 230 °C ok. 25 minut (na złoto).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania ze szpinakiem:

Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik   polędwiczki ze szpinakiem w cieście francuskim_mięso w cieście_dania z wieprzowiny  Kasza gryczana biała ze szpinakiem i fetą_kuchnia mazowiecka_dania z kaszą gryczaną_dania wegetariańskie  pieczeń z indyka ze szpinakiem_dania z drobiu_rolada mięsna_Wielkanoc

 
1 , 2