| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: skórka cytrynowa

czwartek, 05 października 2017

Sernik cytrynowy, kwaśny i orzeźwiający. Dla wszystkich miłośników kwaśno-słodkich ciast.

sernik cytrynowy_sernik z kremem cytrynowym_sernik z lemon curd_sernik kremowy_sernik pieczony

Składniki:

Spód:

  • 150 g herbatników (w wersji bezglutenowej - bezglutenowe)
  • 80 g masła
  • lub TEN przepis

Masa serowa:

  • 750 g sera twarogowego na sernik (u mnie Piątnica)
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml kwaśnej śmietany 22 %
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • skórka otarta z 4 cytryn (tylko żółta część)
  • sok z jednej cytryny
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem:

  • 3 jajka
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 125 ml soku wyciśniętego z cytryn
  • skórka otarta z dwóch cytryn

Wykonanie:

Spód.  Herbatniki zmiksować w malakserze, połączyć z rozpuszczonym masłem. Masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Ugnieść, docisnąć, wstawić do lodówki.

Jeśli wybieramy opcję II spodu, przygotować wg. TEGO przepisu. Na zdjęciach ta wersja.

Masa serowa. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C. Przygotować formę - jeśli jest metalowa, wyłożyć folią aluminiową.

Serki, śmietanę, cukier, skórkę otartą z cytryn i sok z cytryny, sól zmiksować do połączenia. Dodać stopniowo po jednym jajku, bardzo krótko miksując, by niepotrzebnie nie wtłaczać do ciasta powietrza. Dalej mąkę, połączyć. Masę przełożyć na zimny spód, wygładzić i piec w piekarniku ok. 1 godziny. Wystudzić, wstawić do lodówki najlepiej na noc. 

Krem (lemon curd). Masło roztopić dodać pozostałe składniki (uwaga! masło nie może być zbyt gorące, inaczej zwarzą się jajka). Wymieszać trzepaczką. Podgrzewać (!) na wolnym ogniu, cały czas intensywnie mieszając, do momentu, aż masa uzyska konsystencję budyniu (ok. 20 minut). Schłodzić. Kremem posmarować wierzch wystudzonego sernika.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sernik cytrynowy_sernik z kremem cytrynowym_sernik z lemon curd_sernik kremowy_sernik pieczony

Inne jesienno-zimowe serniki:

sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  sernik Biały Rosjanin_sernik gotowany_sernik na spodzie czekoladowym_sernik z musem kawowym  sernik gotowany_sernik bez pieczenia_sernik przekładany_sernik z czekoladą  sernik z musem cytrynowym i bezami_sernik gotowany z musem_sernik bez pieczenia  sernik orzechowy_sernik zimowy_sernik kremowy  sernik krówkowy Dawida_ciasto bez pieczenia_sernik na zimno_sernik amerykański  sernik czarno-biały_sernik z ciasteczkami oreo_sernik kremowy  pomarańczowy sernik_sernik na kruchym spodzie_sernik delikatny_sernik Rouxa  

piątek, 25 sierpnia 2017

Ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami. Taka pizza na słodko :).

Z "Kuchni polskiej".

placek krucho-drożdżowy ze śliwkami_ciasto ze śliwkami_ciasto kruche_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami

Składniki:

  • 500 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
  • 1/8 l śmietany
  • 6 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 75 dag śliwek
  • lukier lub cukier puder na wierzch ciasta

Wykonanie:

Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować tak, by nie przeciąć śliwki (rozciąć i wyjąć pestkę).

Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Dodać puder, żółtka, rozmieszane ze śmietaną drożdże, szczyptę soli, skórkę cytrynową - zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować i położyć na blachę posmarowaną masłem i posypaną mąką (piekarnikową). Na cieście położyć śliwki i zostawić ciasto do wyrośnięcia.

Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta ze śliwkami:

Ciasto ze śliwakmi_ciasto z owocami  keks na białkach ze ślwikami_ciasta z owocami_ciasto bez żółtek_jesienne przepisy  Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane  Babeczki śliwkowo-pomarańczowe_ciasto z owocami_ciasto ucierane

czwartek, 08 czerwca 2017

sernik z musem cytrynowym i bezami_sernik gotowany z musem_sernik bez pieczenia

Sernik bez pieczenia, z orzeźwiającym musem cytrynowym i chrupiącymi bezami na wierzchu.

Spód:

  • biszkopty do wyłożenia tortownicy

Masa sernikowa:

  • 1 kg mielonego twarogu (preferuję Piątnicę)
  • 200 g masła
  • 1,5szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1/3 szklanki mleka

Mus cytrynowy:

  • 400 ml zimnej śmietanki 36 %
  • 125 ml soku cytrynowego
  • 7-8 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/4 szklanki wrzątku do rozpuszczenia żelatyny

Dodatki:

  • kilka bez do pokruszenia na wierzch

Wykonanie:

Spód. Wyłożyć biszkoptami spód tortownicy o średnicy 23-24 cm.

Sernik. Twaróg wymieszać z jajkiem i żółtkami. Masło z cukrem rozpuścić w dużym garnku z grubym dnem. Dodać masę serową. Całość gotować 10 minut (licząc od momentu zagotowania). Uwaga! Trzeba mieszać, by nie przypalić masy. Oprócz tego masa pryska, może poparzyć. Po ww. czasie dodać mąkę wymieszaną z mlekiem, skórkę i jeszcze chwilę gotować (by masa straciła surowy smak mąki). Przełożyć do foremki wyłożonej biszkoptami i wystudzić.

Mus cytrynowy. Żelatynę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na mojej torebce jest napisane - "żelatynę rozmieszać we wrzątku", dlatego rozmieszałam żelatynę w ok. 1/4 szklanki wrzątku. Połączyłam z sokiem cytrynowym.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ubijając dodać sok z żelatyną (lejąc powoli). Masę przełożyć na zimny sernik. Całość schłodzić.

Przed podaniem posypać pokruszonymi bezami.

Kroić gorącym nożem.  

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Na podstawie TEGO przepisu.

Inne serniki gotowane:

sernik gotowany na biszkopcie cassis_sernik bezglutenowy_sernik z bezą  sernik gotowany_sernik bez pieczenia_sernik przekładany_sernik z czekoladą  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  tort sernikowy przełożony plackami miodowymi_sernikomiodownik_miodownik_sernik miodowy_krajanka miodowa_ciasto przekładane  sernik Biały Rosjanin_sernik gotowany_sernik na spodzie czekoladowym_sernik z musem kawowym  sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny

piątek, 03 marca 2017

Babka piaskowa, ucierana, jaglana z migdałami, bez mąki pszennej. Zrobiłam ją w wersji cytrynowej, ale równie pyszna jest wersja migdałowa. W babce wyczuwalne są grudki migdałów, dla nas to zaleta :). I jeszcze jedna informacja, ciasto długo zachowuje świeżość i lepiej smakuje na 2-3 dzień :).

babka jaglana_babka migdałowa_babka bezglutenowa_babka ucierana_babka piaskowa

Składniki (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):

  • 100 g mąki jaglanej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 5 dag maki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • skórka i sok z cytryny (lub , w wersji migdałowej, 2 pełne łyżki kwaśnej śmietany i kilka kropli ekstraktu migdałowego)
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia ciasta (lub polewa z białej czekolady)

Wykonanie:

Mąkę jaglaną, ziemniaczaną, mielone migdały i proszek do pieczenia wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch (masa powinna być jasna i puszysta, trochę to trwa). Do utartego masła dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie ucierając. Do masy jajeczno-maślanej dodać stopniowo mąkę, sok i skórkę z cytryny (lub ekstrakt i śmietanę, w zależności od wersji).

Ubić na sztywno pianę ze szczyptą soli i dodać ją partiami (najlepiej na trzy razy) do surowego ciasta. Po każdej partii dokładnie mieszając.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C 40-60 minut, do suchego patyczka - trzeba koniecznie sprawdzić. Czas pieczenia zależy od piekarnika i od foremki, w mojej, bez komina, piekłam babkę dłużej. Do pieczenia tej babki polecam foremkę z kominem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Inne babki

babka kajmakowa_babka ucierana_babka wielkanocna_babka na proszku  pomarańczowy piskowiec_babka piaskowa_babka bezglutenowa  babka z krówkami i ajerkoniakiem_babka ucierana z polewą kajmakową_babka na Wielkanoc  babka Savarin z truskawkami_babka drożdżowa_babka ponczowa_babka z owocami_babka ze śmietaną_słynne wypieki  babka karnawałowa_babka piaskowa_babka z rodzynkami_babka na Wielkanoc  Babka marmurkowa siostry Anastazji_babka na oleju_babka puszysta_Wielkanoc  pomarańczowa babka gotowana_ciasto ucierane_ciasto piaskowe_Wielkanoc

czwartek, 16 lutego 2017

Wiedziałam, że ta zupa będzie pyszna, że to połączenie będzie smaczne. To taki smak dzieciństwa. U babci często słodko-słoną zupę mleczną (zacierki) jadłam z dobieranymi ziemniakami i okrasą. I tak oto pierwszym daniem, które wypróbowałam z książki p. Okrasy "Kuchnia Polska", była właśnie ta zupa. Ktoś powie - wiśniowa zimą? Ależ tak, ta zupa nie jest lekka, to treściwa, zimowa (!) zupa.

mleczna zupa wiśniowa z ziemniakami i okrasą_zupa owocowa_zupa Karola Okrasy

Składniki zupy:

  • 1 i 1/2 l wody
  • 600 g wydrylowanych wiśni (u mnie mrożone)
  • skórka i sok z cytryny (lub 100 g rokitnika, u mnie cytryna, rokitnik mam tylko w przetworach)
  • 250 ml słodkiej śmietanki 36 %
  • 5 łyżek cukru (można więcej, ale zupa jest lekko słodka i tak powinna pozostać)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ziemniaki z okrasą:

  • 400-500 g ziemniaków
  • odrobina masła
  • 1 cebula
  • 100 g wędzonego boczku

Wykonanie:

Zupa. Zagotować wodę z cukrem, dodać wiśnie i skórka z sok z cytryny, ponownie zagotować. Dodać mąkę rozmieszaną z odrobiną wody, dodać do zupy, jeszcze raz zagotować. Zdjąć z ognia dodać śmietanę (najpierw śmietanę zahartować, czyli do śmietany powoli dodawać porcjami zupę, tak rozmieszaną dodać do garnka).

Ziemniaki z okrasą. Ziemniaki ugotować (z solą). Ubić z masłem.

Cebulę posiekać w drobną kostkę. Boczek również pokroić w kostkę. Na boczku usmażyć cebulę. Okrasą posypać ziemniaki i podać do zupy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zimowe zupy:

halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska  zupa krem z porów_zupa warzywna_zupa wegetariańska  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  zupa z suszonych grzybów_zupa grzybowa_zupa wigilijna  wigilijna zupa z suszonych śliwek_zupa z suszu_zupa owocowa_zupa regionalna  zupa krem z soczewicy  zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa 

 
1 , 2 , 3 , 4