| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: skórka cytrynowa

piątek, 03 marca 2017

Babka piaskowa, ucierana, jaglana z migdałami, bez mąki pszennej. Zrobiłam ją w wersji cytrynowej, ale równie pyszna jest wersja migdałowa. W babce wyczuwalne są grudki migdałów, dla nas to zaleta :). I jeszcze jedna informacja, ciasto długo zachowuje świeżość i lepiej smakuje na 2-3 dzień :).

babka jaglana_babka migdałowa_babka bezglutenowa_babka ucierana_babka piaskowa

Składniki (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):

  • 100 g mąki jaglanej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 5 dag maki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • skórka i sok z cytryny (lub , w wersji migdałowej, 2 pełne łyżki kwaśnej śmietany i kilka kropli ekstraktu migdałowego)
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia ciasta (lub polewa z białej czekolady)

Wykonanie:

Mąkę jaglaną, ziemniaczaną, mielone migdały i proszek do pieczenia wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch (masa powinna być jasna i puszysta, trochę to trwa). Do utartego masła dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie ucierając. Do masy jajeczno-maślanej dodać stopniowo mąkę, sok i skórkę z cytryny (lub ekstrakt i śmietanę, w zależności od wersji).

Ubić na sztywno pianę ze szczyptą soli i dodać ją partiami (najlepiej na trzy razy) do surowego ciasta. Po każdej partii dokładnie mieszając.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C 40-60 minut, do suchego patyczka - trzeba koniecznie sprawdzić. Czas pieczenia zależy od piekarnika i od foremki, w mojej, bez komina, piekłam babkę dłużej. Do pieczenia tej babki polecam foremkę z kominem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Inne babki

babka kajmakowa_babka ucierana_babka wielkanocna_babka na proszku  pomarańczowy piskowiec_babka piaskowa_babka bezglutenowa  babka z krówkami i ajerkoniakiem_babka ucierana z polewą kajmakową_babka na Wielkanoc  babka Savarin z truskawkami_babka drożdżowa_babka ponczowa_babka z owocami_babka ze śmietaną_słynne wypieki  babka karnawałowa_babka piaskowa_babka z rodzynkami_babka na Wielkanoc  Babka marmurkowa siostry Anastazji_babka na oleju_babka puszysta_Wielkanoc  pomarańczowa babka gotowana_ciasto ucierane_ciasto piaskowe_Wielkanoc

czwartek, 16 lutego 2017

Wiedziałam, że ta zupa będzie pyszna, że to połączenie będzie smaczne. To taki smak dzieciństwa. U babci często słodko-słoną zupę mleczną (zacierki) jadłam z dobieranymi ziemniakami i okrasą. I tak oto pierwszym daniem, które wypróbowałam z książki p. Okrasy "Kuchnia Polska", była właśnie ta zupa. Ktoś powie - wiśniowa zimą? Ależ tak, ta zupa nie jest lekka, to treściwa, zimowa (!) zupa.

mleczna zupa wiśniowa z ziemniakami i okrasą_zupa owocowa_zupa Karola Okrasy

Składniki zupy:

  • 1 i 1/2 l wody
  • 600 g wydrylowanych wiśni (u mnie mrożone)
  • skórka i sok z cytryny (lub 100 g rokitnika, u mnie cytryna, rokitnik mam tylko w przetworach)
  • 250 ml słodkiej śmietanki 36 %
  • 5 łyżek cukru (można więcej, ale zupa jest lekko słodka i tak powinna pozostać)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ziemniaki z okrasą:

  • 400-500 g ziemniaków
  • odrobina masła
  • 1 cebula
  • 100 g wędzonego boczku

Wykonanie:

Zupa. Zagotować wodę z cukrem, dodać wiśnie i skórka z sok z cytryny, ponownie zagotować. Dodać mąkę rozmieszaną z odrobiną wody, dodać do zupy, jeszcze raz zagotować. Zdjąć z ognia dodać śmietanę (najpierw śmietanę zahartować, czyli do śmietany powoli dodawać porcjami zupę, tak rozmieszaną dodać do garnka).

Ziemniaki z okrasą. Ziemniaki ugotować (z solą). Ubić z masłem.

Cebulę posiekać w drobną kostkę. Boczek również pokroić w kostkę. Na boczku usmażyć cebulę. Okrasą posypać ziemniaki i podać do zupy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zimowe zupy:

halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska  zupa krem z porów_zupa warzywna_zupa wegetariańska  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  zupa z suszonych grzybów_zupa grzybowa_zupa wigilijna  wigilijna zupa z suszonych śliwek_zupa z suszu_zupa owocowa_zupa regionalna  zupa krem z soczewicy  zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa 

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Przepis z książki pani Magdy Gessler "Kuchnia polska Magdy Gessler". Makowiec błyskawiczny, nie wymaga mielenia maku. Trochę taki piegus (z wyglądu), tyle że bardziej wykwintny, bo w cieście makowym tkwią kostki marcepanu i plastry gruszek. A smak? To keks z makiem :).

Od razu uprzedzam pytania. Zbite warstwy na zdjęciu, to nie zakalec, a płaty gruszki (tak wrednie powiedziała moja rodzinka :)).

makowiec z marcepanem Magdy Gessler_keks z makiem_piegus z marcepanem_błyskawiczny makowiec

Składniki:

  • 220 g mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 1 cytryna
  • 20 ml koniaku
  • 200 g marcepanu
  • 2 gruszki
  • szczypta soli
  • ew. cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Keksówkę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Marcepan pokroić w grubą kostkę i obtoczyć mąką (1 łyżka).

Pozostałą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć.

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, startą skórką cytrynową na puszystą masę. Do utartej masy dodać stopniowo, cały czas miksując, jajka (po jednym), mąkę, mak, koniak, sól. Na koniec dodać kostki marcepanowe i delikatnie wymieszać.

Gruszki obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny.

Do foremki włożyć 1/3 masy, plastry gruszek, znów 1/3 masy i gruszki. Przykryć ostatnią częścią ciasta, wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. godziny ( to zapis z książki, piekłam 90 minut), do suchego patyczka.

Wystudzić. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem, polać polewą czekoladową, polukrować.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

makowiec z marcepanem Magdy Gessler_keks z makiem_piegus z marcepanem_błyskawiczny makowiec

Inne przepisy na ciasta z makiem na Boże Narodzenie:

 rogaliki półfrancuskie z makiem_rogaliki na słodko  makowiec_rolada makowa_ciasto krucho-drożdżowe_przepisy na Boże Narodzenie  Makowiec biszkoptowy_makowiec zawijany_makowiec błyskawiczny_słodkości na Boże Narodzenie  błyskawiczny makowiec_Boże Narodzenie_ciasto z makiem  pijak cziasto makowo-kokosowe_ciasto z alkoholem_makowiec_ciasto z kremem

sobota, 30 kwietnia 2016

Sezon grillowy pora rozpocząć! A do dań z rusztu konieczne są sosy. Może oprócz musztardy i keczupu warto przygotować inne dodatki? A moje sosy, to śliwkowy - słodko-słony, pikantny, kwaśny, z czosnkową nutą, chrzanowy - z pomarańczą, winem i porzeczkami z nutą imbirową, jogurtowy - ze szczypiorkiem, czosnkiem, ogórkiem i rzodkiewką. Do czego pasują? Śliwkowy najlepszy jest do dań zdecydowanych (karkówka, szaszłyki baranie itp), chrzanowy do drobiu, jogurtowy do grillowanych warzyw, ryb i też do drobiu, a słony karmel? - do szaszłyków owocowych :).

Dobrej pogody i miłego grillowania :).

sosy do dań z grilla_sos ślliwkowy do mięs_sos jogurtowy do grilla_sos chranowy do grilla_sos karmelowy

Składniki sosu śliwkowego:

  • 20 dag śliwek suszonych (cześć wędzonych)
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • 1/3 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki pikantnej oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, cukier

Składniki sosu jogurtowego:

  • 200 ml gęstego jogurtu greckiego
  • 1 średni ogórek
  • 5-7 rzodkiewek
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, sok z cytryny

Składniki sosu chrzanowego:

  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki galaretki porzeczkowej (ostatecznie może być dżem z czerwonych porzeczek)
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • sól, imbir

Sos karmelowy do dań słodkich:

  • Składniki i przepis TU

Wykonanie sosu śliwkowego:

Śliwki umyć, namoczyć, zmiksować razem z wodą (jeśli są pestki, wyjąć). Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić. Dodać śliwki, ocet, koncentrat i odparować. Doprawić solą i ew. cukrem.

Wykonanie sosu jogurtowego:

Ogórek obrać, zetrzeć na tarce, osolić, gdy puści sok, dobrze osączyć. Rzodkiewki również zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki dodać do jogurtu, wymieszać. Całość doprawić solą i sokiem z cytryny.

Wykonanie sosu chrzanowego:

Wino, szczyptę imbiru i kandyzowaną skórkę z pomarańczy gotować na wolnym ogniu 10 minut, wystudzić. Dodać chrzan, musztardę, galaretkę porzeczkową, sok i startą skórkę z pomarańczy i cytryny. Wymieszać i doprawić solą.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sosy do dań z grilla_sos ślliwkowy do mięs_sos jogurtowy do grilla_sos chranowy do grilla_sos karmelowy

sosy do dań z grilla_sos ślliwkowy do mięs_sos jogurtowy do grilla_sos chranowy do grilla_sos karmelowy

Inne dodatki do grilla:

zielona sałatka z awokado_dania wegetariańskie_Wielkanoc  śniadaniowe muffinki z tymiankiem i fetą_wytrawne muffinki  sałatka z roszponką_sałatka wegetariańska_przystawki i przekąski_danie na karnawał_danie błyskawiczne  bułki ze szparagami na piknik_bułki nadziewane_bułki wiosenne_szparagi w cieście  Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne  małpi chleb czosnkowo-ziołowy_bułeczki ziołowe_bułeczki do odrywania_bułeczki na piknik

poniedziałek, 01 czerwca 2015

Zabawne ciasteczka na Dzień Dziecka. Cytrynowe, kruche, maślane - pyszne, no i ten zniewalający kształt :).

Dinozaury - ciastka cytrynowe_domowe ciasteczka_kruche ciasteczka

Składniki:

  • 200 g zimnego masła
  • 350 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli

Wykonanie:

Przesianą mąkę, cukier, sól i masło posiekać razem na piasek, dodać jajko oraz skórkę i szybko, acz dokładnie zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.

Po godzinie rozwałkować na 3-5 mm, wykrawać ciasteczka. Piec na złoty kolor w rozgrzanym do 200 °C piekarniku. Studzić na kratce.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne słodkości na Dzień Dziecka:

Tort baranek Szon_ciasta z kremem_ciasta z owocami_dania dla dzieci  Babeczki motylki_ciasto ucierane_cupcakes_babeczki z kremem_dania dla dzieci_kinderbal  http://rodzinkawkuchni.blox.pl/2013/06/Ciasteczka-stopy-Yeti.html  mądre ciasteczka_ciasteczka cyferki_ciastka kruche_dania dla dzieci

 
1 , 2 , 3 , 4