| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: rabarbar

środa, 11 maja 2016

Tak nam zasmakowało ciasto z rabarbarem i kruszonką, że postanowiliśmy zrobić powtórkę. Tym razem jednak placek wzbogaciłam o budyń, a rabarbar wymieszałam z dżemem malinowym. I...zupełnie inne ciasto (dodam, że także jest bez glutenu).

ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i kruszonką_ciasto kruche bezglutenowe_warzywa w słodyczach_ciasto wiosenne

Składniki:

  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki jaglanej
  • 150 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)
  • 250 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • pęczek rabarbaru
  • 3-4 łyżki dżemu malinowego (najlepiej z domowych przetworów)
  • 0,75 l mleka (u mnie sojowe, dlatego budyń w cieście jest beżowy)
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bezglutenowe)
  • cukier do osłodzenia budyniu
  • 50 g masła do budyniu
  • ew. cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Mąki (ziemniaczaną, jaglaną, owsianą), mielone migdały, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy wymieszać. Posiekać z masłem na drobną kruszonkę. Dodać jajka i zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.

W tym czasie:

*ugotować budyń, dodać masło (50 g), wymieszać, ostudzić.

*rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z dżemem i odstawić.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). 2/3 ciasta rozwałkować i włożyć do posmarowanej masłem blaszki. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200-220 °C. Wystudzić. Na wystudzone położyć rabarbar (osączyć z nadmiaru soku), zimny budyń i starte na tarce pozostałe ciasto. Piec ok. 30-40 minut (do zrumienienie).

Zimne pokroić i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i kruszonką_ciasto kruche bezglutenowe_warzywa w słodyczach_ciasto wiosenne

Inne ciasta z rabarbarem:

kruche ciasto z porzeczkami i rabarbarem_ciasto z owocami  razowa szarlotka z rabarbarem i pianką_ciasto z jabłkami_jabłecznik z pianką_jabłecznik na kruchym cieście  placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką_ciasto drożdżowe_ciasto z kruszonką  Ciasto ucierane z rabarbarem_ciasto z owocami_przepisy na piknik

czwartek, 05 maja 2016

Rewelacyjne, kruche ciasto z rabarbarem. Na podwieczorek, na niedzielny deser, na spotkanie z przyjaciółmi.

kruche, bezglutenowe ciasto z rabarbarem_ciasto wiosenne_ciasto bezglutenowe_ciasto jaglane_ciasto migdałowe

Składniki:

  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki jaglanej
  • 150 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)
  • 250 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • pęczek rabarbaru
  • 3-4 łyżki cukru do rabarbaru
  • ew. cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Mąki (ziemniaczaną, jaglaną, owsianą), mielone migdały, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy wymieszać. Posiekać z masłem na drobną kruszonkę. Dodać jajka i zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.

W tym czasie rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę. Posypać cukrem i odstawić.

Ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). 2/3 ciasta rozwałkować i włożyć do posmarowanej masłem blaszki. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C. Wystudzić. Na wystudzone położyć rabarbar (osączyć z nadmiaru soku) i starte na tarce pozostałe ciasto. Piec ok. 30 minut (do zrumienienie).

Wystudzić, pokroić w kwadraty i ew. oprószyć pudrem.

Uwagi:

*Ciasto można w całości, bez zapiekania spodu, wstawić do piekarnika. W tym jednak wypadku nie będzie tak kruche, jak zapieczone.

**Mąkę owsianą można, przed zagniataniem, lekko uprażyć na patelni, wystudzić i wtedy zagnieść ciasto. Mąka nabierze orzechowego smaku. Trzeba jednak uważać, by jej nie przypalić.

***Ciasto wspaniale smakuje na ciepło z lodami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kruche, bezglutenowe ciasto z rabarbarem_ciasto wiosenne_ciasto bezglutenowe_ciasto jaglane_ciasto migdałowe

Inne ciasta z rabarbarem:

kruche ciasto z porzeczkami i rabarbarem_ciasto z owocami  razowa szarlotka z rabarbarem i pianką_ciasto z jabłkami_jabłecznik z pianką_jabłecznik na kruchym cieście  placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką_ciasto drożdżowe_ciasto z kruszonką  pakieciki rabarbarowe_ciasteczka z rabarbarem_dania na piknik

wtorek, 26 maja 2015

Buchty - przytulone do siebie drożdżowe, słodkie bułeczki. W wersji wiosennej nadziane rabarbarem i posypane kruszonką, ale wnętrze można wypełnić: powidłami, marmoladą, masą serową czy makową. Można też pominąć kruszonkę, hmm...czy warto?

Przepis na ciasto z "Kuchni polskiej".

buchty z rabarabrem i kruszonką_słodkie bułki_bułki nadziewane

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • ok. 1/4 l mleka (u mnie roślinne)
  • 3 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 6 dag masła
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy (najlepiej domowy)
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 dag masła do wyrabiania

Nadzienie:

  • rabarbar
  • cukier
  • cynamon
  • mąka ziemniaczana do oprószenia

Kruszonka:

  • 0,5 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 50 g masła
  • szczypta soli

Wykonanie:

Mąkę przesiać. Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać 2 łyżki mąki i tyle mleka, by całość miała gęstość śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu do wzburzenia (ok. 20 minut). Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać do mąki, mleka, soli  i wyrośniętego rozczynu. Całość dobrze wyrobić (do momentu, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i będzie odstawać od ręki). Dodać rozpuszczone, letnie mało, skórkę i wanilię. Dobrze wyrobić. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

W tym czasie rabarbar obrać, pokroić, posypać cukrem, by puścił sok.

Wszystkie składniki przeznaczone na kruszonkę rozetrzeć między palcami i wstawić do lodówki.

Formę o średnicy 28 cm posmarować masłem i posypać mąką.

Rabarbar osączyć, oprószyć cynamonem i mąką ziemniaczaną.

Z wyrośniętego ciasta uformować wałek i podzielić na 12. Każdą część rozpłaszczyć, nałożyć rabarbar i zaklejać jak pączki czy knedle . Ręce przy formowaniu bułeczek maczać w maśle. Układać w foremce zlepieniem na dół. Posmarować pozostałym masłem. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto posypać kruszonką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 40-50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić drewnianym patyczkiem.

Świetne na ciepło i na zimno, z sosem waniliowym lub lodami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

buchty z rabarabrem i kruszonką_słodkie bułki_bułki nadziewane

akcja_rabarbarowa rewolucja_buchty drożdżowe z kruszonką i rabarbarem

Inne drożdżowe bułeczki:

drożdżówki z wiśniami i kruszonką_słodkie bułki_bułki z owocami_dania na lato  kołaczyki z serem_słodkie bułki drożdżowe_bułki nadziewane_kuchnia polska|  placek bułeczkowy z truskawkami_ciasto z owocami_ciasto drożdżowe_słodkie bułki  jagodzianki_bułki z jagodami_drożdżówki z jagodami

wtorek, 19 maja 2015

Bardzo, bardzo proste ciasto. Chyba najłatwiejsza drożdżówka jaką piekłam. Wystarczy wsypać do miski po kolei wszystkie składniki, poczekać, zamieszać i upiec. Tylko tyle! A jakie jest? Zdecydowanie to nie jest ciasto puszek, raczej ciężkie, ale dzięki temu długo zachowuje świeżość. Pasuje do niego rabarbar, choć równie trafnym dodatkiem będą jabłka, śliwki czy morele. No i na wierzchu ma kruszonkę :).

W sumie świetne, codzienne ciasto, w sam raz do poobiedniej kawki, na piknik, na śniadanie z kubkiem mleka.

Przepis z książki Ewy Wachowicz "Ewa gotuje. Ulubione". Inne przepisy Ewy Wachowicz zamieszczone na blogu to: babka drożdżowa, ciastka owsiane, szarlotka z rodzynkami i rumem oraz rolada schabowa z żurawiną.

drożdżówka sypana z rabarbarem_drożdżówka Ewy Wachowicz_łatwe ciasto_ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 100 g drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju (o neutralnym smaku)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • rabarbar (zamiennie: śliwki, morele, jabłka)

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • szczypta soli

Wykonanie:

Jajka roztrzepać. Mąkę przesiać.

W misce układać warstwami po kolei: rozkruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, jajka, olej, mleko, mąkę i sól. Zostawić na trzy godziny. W tym czasie masa będzie się burzyć, a składniki przenikać.

Wszystkie składniki przeznaczone na kruszonkę połączyć i odstawić do lodówki.

Rabarbar obrać i pokroić w kostkę.

Foremkę posmarować masłem.

Po 3 godzinach całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy. Na wierzchu ciasta położyć rabarbar i rozkruszoną kruszonkę.

Piec ok. 1 godziny w 200 °C.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drożdżówka sypana z rabarbarem_drożdżówka Ewy Wachowicz_łatwe ciasto_ciasto drożdżowe

akcja_rabarbarowa rewolucja_drożdżówka sypana z rabarbarem

Inne ciasta z rabarbarem:

drożdżówka czekoladowa z rabarbarem_ciasto drożdżowe_ciasto czekoladowe_ciasto z rabarbarem  razowa szarlotka z rabarbarem i pianką_ciasto z jabłkami_jabłecznik z pianką_jabłecznik na kruchym cieście  kruche ciasto z porzeczkami i rabarbarem_ciasto z owocami  placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką_ciasto drożdżowe_ciasto z kruszonką  Ciasto rabarbarowe na piknik_przepisy na piknik_ciasta z owocami

czwartek, 14 maja 2015

Na blogu jakiś czas temu zamieściłam przepis na pleśniak, czyli kruche ciasto z masą owocową i bezową pianką. Dziś wersja ze starego zeszytu Mamy - z warstwą z dodatkiem kakao. W maju koniecznie z rabarbarem, a poza sezonem rabarbarowym ze śliwkami, jabłkami, agrestem, czy też powidłami lub marmoladą z pigwy.

pleśniak z rabarbarem_pleśniak z warstwą czekoladową_skubaniec_ciasto kruche z owocami

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 6 jajek (rozdzielone)
  • 1/2 szklanki cukru pudru + do oprószenia ciasta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki śmietany
  • łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • szczypta soli
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 1 szklanka cukru + do posypania rabarbaru
  • rabarbar lub inne owoce
  • ew. cynamon

Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, masło - posiekać. Następnie dołożyć żółtka i śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Zagniecione podzielić na 3 nierówne części - największa i najmniejsza zostaje biała, do średniej dodać kakao. Każdą z części owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę - dwie.

Rabarbar umyć, obrać i pokroić w 2 cm paski. Lekko posypać cukrem i ew. cynamonem (u mnie cynamon raczej zimą).

Przygotować formę o wymiarach 24x40 cm (wyłożyć papierem lub posmarować masłem).

Białą, największą cześć ciasta rozwałkować na dno foremki (można zetrzeć na tarce). Zapiec w 200 °C i wystudzić. 

Białka ubić. Do ubitych dodać stopniowo cukier (cały czas ubijając). Ubijać do momentu, aż masa będzie lśniąca i gładka.

Na wystudzone ciasto wyłożyć osączony rabarbar, na niego zetrzeć ciasto ciemne. Dalej ubite białka i biała, najmniejsza część ciasta.

Piec 45 minut.

Kroić wystudzone. Można oprószyć pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

akcja_rabarbarowa rewolucja_pleśniak z rabarbarem

Inne ciasta z rabarbarem:

Muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką_przepisy na piknik_dania dla dzieci  razowa szarlotka z rabarbarem i pianką_ciasto z jabłkami_jabłecznik z pianką_jabłecznik na kruchym cieście  kruche ciasto z porzeczkami i rabarbarem_ciasto z owocami  pakieciki rabarbarowe_ciasteczka z rabarbarem_dania na piknik  Ciasto ucierane z rabarbarem_ciasto z owocami_przepisy na piknik

 

 
1 , 2 , 3