| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: jesienne przepisy

czwartek, 26 października 2017

Zabawna, puszysta i niezwykle smaczna drożdżówka ze śliwkami.

Na podstawie przepisu z bloga "Matka Wariatka" .

ciasto ślimak z ciasta drożdżowego ze śliwkami_ciasto amonit ze śliwkami_drożdżówka ze śliwkami_placek ze śliwkami

ciasto ślimak z ciasta drożdżowego ze śliwkami_ciasto amonit ze śliwkami_drożdżówka ze śliwkami_placek ze śliwkami

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki (u mnie jasna orkiszowa)
  • 150 ml mleka
  • 22 g drożdży
  • 2 żółtka (nie z lodówki, w temperaturze pokojowej)
  • 40 g masła
  • 30 g cukru
  • ew. cukier waniliowy
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 50-70 dag śliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy)
  • 1 łyżeczka cynamonu lub 1 łyżka cukru waniliowego

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżką cukru (po chwili rozpuszczą się). Mąkę przesiać. Mleko podgrzać (powinno być letnie), masło rozpuścić. Do drożdży dodać łyżkę mąki i 2 łyżki mleka, rozmieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wzburzenia (ok. 20 minut). 

Do maki dodać, żółtka, letnie masło, mleko, pozostały cukier, cukier waniliowy, rozczyn, sól. Dobrze wyrobić, uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość).

Gdy cisto rośnie, przygotować śliwki - przekroić wzdłuż na pół i wypestkować.

Masło roztopić i wymieszać z cukrem i cynamonem lub cukrem waniliowym.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na dwie części i uformować wałki o długości 56 cm. Wałki ułożyć spiralnie  (zlepienia dobrze połączyć) w wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy o średnicy 23-24 cm. Pomiędzy spirale ciasta wkładać śliwki. Całość posmarować rozpuszczonym masłem z przyprawami.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 30 minut.

Ciasto najlepsze jest pierwszego dnia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto ślimak z ciasta drożdżowego ze śliwkami_ciasto amonit ze śliwkami_drożdżówka ze śliwkami_placek ze śliwkami

Inne ciasta z jesiennymi owocami:

Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane  keks na białkach ze ślwikami_ciasta z owocami_ciasto bez żółtek_jesienne przepisy  Ciasto ze śliwakmi_ciasto z owocami  Jabłecznik z całymi jabłkami_ciasto ucierane_ciasto z owocami  jabłecznik dla gości_ciasto z owocami_szarlotka  jabłecznik kostka_ciasto z owocami_kruche ciasto      

poniedziałek, 16 października 2017

Jesienna, mleczna, dyniowa zupa na śniadanie czy kolację. Z obowiązkowymi lanymi kluseczkami i kromką chleba, taki smak dzieciństwa.

mleczna zupa dyniowa z lanymi kluskami_zupa dyniowa na mleku z lanymi kluskami_jesienna zupa_zupa dyniowa

Składniki:

  • 600 ml mleka (robię i z mlekiem krowim, i roślinnym, ostatnio migdałowym) lub więcej, jeśli dynia jest gęsta lub wtedy, gdy nie lubisz gęstych zup
  • 250 ml upieczonej i zmiksowanej dyni*
  • 1 jajko
  • 3 dag mąki (w wersji bezglutenowej w równych częściach ziemniaczana i ryżowa)
  • sól i cukier do smaku

Wykonanie:

Mleko zagotować razem ze zmiksowaną dynią. 

Jajko rozmieszać z mąką na gładką i jednorodną masę.

Do wrzącego mleka z dynią wlać delikatnym strumieniem, ciągle mieszając, masę na kluseczki. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

Można podać z uprażonymi pestkami dyni, grzankami, chlebem z masłem.

*dynię podzielić na części, wydrążyć. Położyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec 180-200 °C ok. 40 minut (lub dłużej do momentu, gdy dynia będzie miękka). Upieczoną oddzielić od skóry (to nie jest konieczne w przypadku dyni hakkaido). Zmiksować na gładką masę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

mleczna zupa dyniowa z lanymi kluskami_zupa dyniowa na mleku z lanymi kluskami_jesienna zupa_zupa dyniowa

Inne zupy:

zupa z pieczonej dyni i pomidorów_zupa jesienna_zupa krem  mleczna zupa wiśniowa z ziemniakami i okrasą_zupa owocowa_zupa Karola Okrasy  Zupa dyniowa na specjalne okazje_danie wegetariańskie_danie rozgrzewające_zupa warzywna  zupa migdałowa_zupa mleczna_Boże Narodzenie  Deserowa zupa dyniowa po stargardzku_warzywa na słodko_jesienne zupy  wigilijna zupa z suszonych śliwek_zupa z suszu_zupa owocowa_zupa regionalna

wtorek, 10 października 2017

Z cyklu: "Literatura na talerzu" - zalewajka mahakamska - krasnoludzka zupa prosto z "Wiedźmina. Sezonu Burz" A. Sapkowskiego. Ja, fanka Wiedźmina nie mogłam się oprzeć, musiałam wypróbować. I...jestem zadowolona z efektu. Zupa jest kwaśna, wędzona i grzybowa. Niesamowita, smaczna, pyszna, jesteśmy zachwyceni.

A Wy gotujecie na podstawie przepisów zawartych w ulubionych książkach? Może czekoladki z "Czekolady", magdalenki Prousta, farinata czy kulki mocy p. Mroza? Może coś ze "Smażonych zielonych pomidorów" (choć tu, hmm... raczej nie), a może inne dania p. Sapkowskiego?

Na blogu jest lembas - chlebek elficki , ciasteczka cytrynowe Sansy Stark, plastusiowe szyszki, tort baranek Szon i szarlotka kanadyjska Froda  :).

zalewajka mahakamska_zalewajka z grzybami_literatura na talerzu_danie z książki

Składniki:

  • spora garść obranych i pokrojonych grzybów (do wyboru - kurki, maślaki, prawdziwki)*
  • cebula pokrojona w kostkę (u mnie szalotka)
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 3-4 kartofle
  • 0,75 l wywaru warzywnego (3 szklanki)
  • 2 szklanki zakwasu na żurek (u mnie owsiany bezglutenowy, ale pewnie lepszy jest żytni)
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, majeranek
  • tłuszcz do smażenia grzybów

Wykonanie:

Grzyby usmażyć. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć razem z cebulą (cebula powinna być lekko brązowa). Ziemniaki pokrojone w kostkę ugotować wywarze warzywnym. Dodać zakwas. Zagotować. Wsypać roztarty w dłoniach majeranek i dorzucić grzyby, boczek z cebulą. Zestawić z ognia i dodać zahartowaną** śmietanę. Wymieszać i podawać.

*można dodać grzybów suszonych. Trzeba je wcześniej namoczyć i ugotować. Potem pokroić i przesmażyć. Grzyby i wywar dodać do zupy.

**do śmietany powoli dodajemy najpierw po łyżce, potem więcej zupy energicznie mieszając

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne jesienne zupy:

zupa krem z porów_zupa warzywna_zupa wegetariańska  zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa  zupa z pieczonej dyni i pomidorów_zupa jesienna_zupa krem  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  zupa krem z soczewicy  zupa krem z buraków z mleczkiem kokosowym_zupa wegańska_zupa aksamitna_zupa z mleczkiem kokosowym

poniedziałek, 02 października 2017

Jesienny obiad.

kopytka z prawdziwkami, kurkami i suszonymi pomidorami_kopytka z grzybami_obiad bez mięsa

Składniki:

  • 80 dag ugotowanych ziemniaków*
  • 35 - 40 dag mąki (w wersji bezglutenowe - mąka ryżowa)**
  • 2 jajka
  • sól

Dodatki:

  • 40-50 dag prawdziwków z kurkami lub maślakami
  • 4-5 suszonych pomidorów z oleju + olej z pomidorów do smażenia grzybów
  • natka 

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajka, sól i zagnieść ciasto. Masę podzielić na części. Z każdej części formować wałek podsypując mąką. Wałki pokroić skośnie na kopytka. Gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.

Grzyby obrać, umyć, osączyć i usmażyć na oleju od pomidorów. Pomidory pokroić w paski, dodać do grzybów. Na patelnię przełożyć kopytka, wymieszać, posypać natką, posypać tłuczonym pieprzem.

*na kopytka, tak jak i na puree, knedle, placki, najlepiej nadają odmiany mączyste, zawierające dużo skrobi, takie które rozpadają się podczas gotowania, dzięki temu nie trzeba do tych potraw dodawać zbyt dużo mąki. Są to: Bryza, Gracja, Mila, inne.

**kopytka w wersji z mąką pszenną są znacznie lepsze

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Z Programu pana Okrasy.

Inne obiady z grzybami:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  kluski szare z sosem z suszonych grzybów_kluski ziemniaczane_danie zimowe  polędwiczki z grzybami_dania z drobiu_placki ziemniaczane_Jesienne przepisy  risotto z grzybami_ryż z grzybami lesnymi_danie wegetariańskie  risotto z kurkami_danie zgrzybami_danie wegetariańskie_kuchnia włoska

środa, 27 września 2017

I nagle w domu zapachniało Świętami. Dlaczego? Właśnie upiekłam placuszki z dyni i kaszy jaglanej, z dodatkiem przypraw korzennych. Zdrowe, jesienne, smakują nawet przeciwnikom dyni.

placuszki dyniowo-jaglane_placki dyniowe_placki z kaszą jaglaną_jesienne placki

Składniki:

  • 1 szklanka puree dyniowego*
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej **
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego (jeśli przecier dyniowy jest rzadki, mniej lub wcale)
  • 2-3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 pełna łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1/2 łyżeczki sody (można pominąć)
  • sól
  • oliwa do smażenia (najlepiej cynamonowa)

Wykonanie:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Upiec jednego placka na próbę. Jeśli jest zbyt rzadki, dodać mąki***. Mój mus był bardzo suchy i tyle mąki wystarczyło. Upiec pozostałe racuszki.

Najlepsze z jogurtem, powidłami lub syropem klonowym czy miodem. U nas jako dodatek obowiązkowa  sałatka np. marchewkowa z żurawiną lub z winogron i gruszek.

Uwaga:

*przecier dyniowy przygotowuję następująco: dynię kroję na części, wyjmuję pestki, piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 40 minut (aż dynia będzie miękka). Po wyjęciu z piekarnika, oddzielam od skóry i miksuję na gładką pastę.

**surową kaszę wysypuję do garnka i prażę. Kaszę zalewam wrzątkiem (trzeba uważać, kasza "pryszcze"), odcedzam, stawiam ponownie na ogień i dodaję 2 razy tyle wody ile wynosiła objętość kaszy.

***nie trzeba przesadzać z dodawaniem mąki. Przy pieczeniu wydaje się, że są zbyt "luźne", ale to chwilowe, trzeba poczekać.

Znajdź mnie na fb.

placuszki dyniowo-jaglane_placki dyniowe_placki z kaszą jaglaną_jesienne placki

Inne dania z dynią:

keks z dyni_ciasto ucierane_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z bakaliam  drożdżówka dyniowo-pomarańczowa z glazurą dyniową_ciasto drożdżowe  Deserowa zupa dyniowa po stargardzku_warzywa na słodko_jesienne zupy  placuszki dyniowo-serowe + sałatka piękności_racuchy_jesienna sałatka  naleśniki biszkoptowe z musem dyniowym_naleśniki deserowe_dynia na słodko_deser na ciepło_słodki obiad  piernik z dynią_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14