| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: jesienne przepisy

wtorek, 08 listopada 2016

Podaję dalej przepis znaleziony w książce Ewy Wachowicz "Ulubione" na duszone nóżki gęsie z jabłkami i rodzynkami. Danie, które robiłam wielokrotnie, jesienno-zimowe, sycące, pyszne. Danie prawie regionalne (w moich okolicach gęś owsiana jest daniem regionalnym). Danie z ciekawym dodatkiem - jabłkami duszonymi w miodzie, z cynamonem i rodzynkami.

Danie na niedzielny obiad, spotkanie rodzinne, imieninowe,....i na św. Marcina (oczywiście :)).

gęsie nóżki wg przepisu Ewy Wachowicz_gęsina_jesienne danie_mięso duszone

Gęsina:

  • 4 gęsie nóżki
  • 1 i 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 200 g suszonej żurawiny

Duszone jabłka:

  • 4 jabłka
  • 100 g rodzynek
  • 1 szklanka miodu pitnego (lub wódka wymieszana z miodem i wodą)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • ew. 1 łyżka soku z cytryny, gdy jabłka są słodkie

Wykonanie:

Gęsina

Nóżki natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i zostawić w lodówce na kilka-kilkanaście godzin (zostawiam na noc).

Zamarynowane obsmażyć na patelni*. Kładąc skórą do dołu, dzięki temu nie trzeba dodawać tłuszczu (sam się wytopi). Przełożyć gęsinę do dużego rondla. Z patelni zlać tłuszcz i wlać na nią wino, potem przelać wino do garnka, dodać żurawinę i dusić na niewielkim ogniu przez ok. 2 godziny. Gdy mięso jest miękkie, zebrać tłuszcz i odparować sos.

Jabłka

Jabłka obrać, podzielić na ósemki i wyciąć gniazda nasienne. Wrzucić na patelnię, dodać miód pitny, cynamon, cukier, rodzynki i dusić do momentu, aż jabłka zmiękną, ale pozostaną jędrne.

*wg przepisu p. Wachowicz gęsinę kładziemy na rozgrzaną patelnię, ale ja korzystam ze sposobu p. Okrasy i mięso, skórą na dół, kładę na zimną patelnię.

**oprócz jabłek, do gęsi, podaję buraczki lub (tak jak na zdjęciach) czerwoną kapustę z owocami i bakaliami i obowiązkowe (u nas) ziemniaki :).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

gęsie nóżki wg przepisu Ewy Wachowicz_gęsina_jesienne danie_mięso duszone

Inne rozgrzewające dania mięsne na jesienne spotkania:

polędwiczki w miodzie_danie z wieprzowiny_mięso słono-słodkie  karkówka w wiśniach_owoce w occie_mięso na słodko-kwaśno_marynaty  skrzydełka po chińsku_danie z drobiu_danie słono-słodkie  kurczak z suszonymi pomidorami_danie błyskawiczne_paprykarz z kurczaka  gulasz po burgundzku_gulasz z wołowiny_kuchnia francuska

sobota, 29 października 2016

Koniakówka, czy raczej murzynek z koniakiem, to baza wielu moich ciast i babeczek. W wersji pierwotnej wprowadzam zmiany od najprostszych - zamiana dodatku (pomarańcze, kawa), poprzez zmianę wierzchu - raffaello aż po daleko idące przeobrażenia, takie jak w  placku karaibskim, wesołych buźkach, babeczkach z serem, czy placku z galaretką. W tym cieście zmieniłam kształt (wieniec), zawartość (czekolada) i dodałam owoce. Ciasto jest bardziej wytrawne, wilgotne, ale jak zwykle pyszne, łatwe i szybko znika :).  

ciasto czekoladowe z całymi gruszkami_murzynek z owocami_koniakówka inaczej
 

Składniki:

  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 kopiaste łyżki kakao
  • 50 g rumu (ciemnego, mocnego)
  • 4 jajka (jeśli małe, 5)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 6 podłużnych miękkich gruszek*

Wykonanie:

Przygotować owoce - umyć, obrać, ściąć spody, by gruszka stała, ew. wyciąć środki (niekoniecznie).

Masło, cukier, wodę i kakao zagotować. Odlać pół szklanki powstałego płynu. Przestudzić. Dodać żółtka, przesianą, razem z proszkiem do pieczenia, mąkę, rum, czekoladę pokrojoną w kosteczkę. Ubić pianę ze szczyptą soli i dodać ją, delikatnie mieszając, do masy.  Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy z kominem.  Wstawić przygotowane gruszki. Piec ok. 55-65 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180 - 190 °C. Ciasto można polać odlanym płynem czekoladowy.

*gruszek nie gotować! (choć takie rozwiązanie zaleca wiele przepisów)

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta i babeczki na bazie murzynka:

muffinki koniakówkowe_muffinki czekoladowe_przepisy na piknik_finger food  murzynek z porzeczakmi i galaretką_ciasto na lato_ciasto z galaretką_ciasto z czekoladą_ciasto z owocami  koniakówka_ciasto czekoladowe_ciasto ucierane  Nadziewane buziaczki_nadziewane czekoladowe muffinki_dania dla dzieci  torcik raffaello na koniakówce_torcik na murzynku_torcik kokosowy_torcik czekoladowy_ciasto czekoladowe z kremem

piątek, 21 października 2016

Jesienne ciasto z dynią, przyprawami korzennymi, polewą czekoladową i chrupką orzechową.

piernik z dynią_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z miodem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa jasna, ale może być zwykła pszenna)
  • 3/4 szklanki cukru (u mnie trzcinowy, można zwykły)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki miodu
  • 150 g masła
  • 2 szklanki startej na grubej tarce dyni
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli

Chrupka:

  • 50 g orzechów
  • 45 g cukru
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli

Polewa:

  • 100 g czekolady (u mnie mleczna)
  • 4-5 łyżek kremówki

Wykonanie:

Ciasto:

Podłużną formę keksową posmarować masłem i posypać tartą bułką.

Nastawić piekarnik na 180 °C.

Rozpuścić masło i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do nich masło i miód, połączyć składniki.

Przesiać: mąkę, kakao, przyprawę piernikową, proszek do pieczenia, sodę. Do tej mieszanki dodać masę maślano-jajeczną, dynię, wymieszać.

Ubić białka ze szczyptą soli. Delikatnie mieszając, dodać do ciasta. Najlepiej w 2-3 partiach.

Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec 50-70 minut (do suchego patyczka; jeżeli patyczek wbity do ciasta pozostanie suchy, ciasto jest gotowe).

Wystudzić na kratce. Zimny polać polewą i posypać chrupką orzechową.

Polewa:

Połamaną czekoladę włożyć do garnka, dodać śmietanę. Całość rozpuścić na parze.

Chrupka:

Na patelni z grubym dnem rozpuścić cukier z dodatkiem wody. Gdy masa nabierze karmelowego koloru, dodać orzechy, całość wymieszać. Przełożyć na płaską formę posmarowaną olejem. Wystudzić. Zimne posiekać.

Oczywiście, ciasto można pozostawić bez polewy i chrupki, a jedynie oprószyć pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

piernik z dynią_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z miodem

Inne ciasta z dynią:

keks z dyni_ciasto ucierane_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z bakaliam  krajanka dyniowa z rodzynkami_ciasta korzenne_ciasta na oleju_ciasta z warzywami  drożdżówka dyniowo-pomarańczowa z glazurą dyniową_ciasto drożdżowe  ciastka owsiane z dynią_zdrowe przekąski_ciastka z bakaliami  pavlova z dyniowym tiramisu_tort bezowy_tort korzenny_warzywa w słodyczach

środa, 19 października 2016

Pikantny, ostry, aksamitny, pomidorowy :) i bardzo, bardzo dobry - keczup z dyni.

keczup z dyni_sos do mięs i serów_sos pomidorowy_przetwory z dyni

Składniki:

  • 1,5 kg obranej i wypestkowanej dyni
  • 0,5 kg cebuli
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 40 dag koncentratu pomidorowego
  • po łyżeczce: papryki słodkiej, papryki ostrej, pieprzu
  • 1,5 łyżki soli

Wykonanie:

Dynię i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, osolić, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie zagotować i gotować do momentu aż powstanie papka (czyli nie za długo). Ważne! Nie odlewać soku. Dodać ocet, cukier i gotować 20 minut. Po ww. czasie dodać papryki, pieprz, koncentrat pomidorowy i gotować kolejne 20 minut. Garnek zdjąć z ognia i zmiksować na gadką masę. Zagotować (uwaga! bardzo pryszcze). Keczup wkładać do przygotowanych słoiczków, zakręcać. Słoiki przekręcić do góry dnem, przykryć kocem lub innym grubym materiałem. Zostawić do wystudzenia.

Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Na podstawie przepisu mojej koleżanki Kasi.

keczup z dyni_sos do mięs i serów_sos pomidorowy_przetwory z dyni

keczup z dyni_sos do mięs i serów_sos pomidorowy_przetwory z dyni

Inne przetwory z dyni:

dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów  dżem dyniowo-kokosowy_słodkie przetwory_mus dyniowy  mus dyniowo-pomarańczowy_dżem dyniowy_przetwory  mus dyniowo-jabłkowy z korzenną nutą_słodkie przetwory

niedziela, 18 września 2016

Jesienny placek ze śliwkami i kruszonką. Korzenny, rumowy, czekoladowy, na bazie koniakówki. Już taki na chłodniejsze dni. Zrobiłam go w przerwie między przetworami (powidła, czekośliwki, śliwki w occie, gruszki w occie), czyli nie jest absorbujący. A jaki dobry :).

placek karaibski ze śliwkami i kruszonką_murzynek z owocami_ciasto czekoladowe_ciasto z owocami

Składniki:

  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 kopiaste łyżki kakao
  • 50 g rumu (ciemnego, mocnego)
  • 4 jajka (jeśli małe, 5)
  • 2 szklanki mąki
  • przyprawy korzenne (1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej)
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 60-70 dag śliwek
  • kruszonka (4,5 dag masła, 1/2 szklanki mąki, 3 łyżki cukru trzcinowego, łyżeczka cukru waniliowego lub cynamonu, szczypta soli)

Wykonanie:

Przygotować owoce - umyć, obrać, wysuszyć, przekroić wzdłuż na pół, wypestkować.

Przygotować kruszonkę - składniki rozetrzeć w palcach, tak przygotowaną wstawić do lodówki.

Masło, cukier, wodę i kakao zagotować. Odlać pół szklanki powstałego płynu. Przestudzić. Dodać żółtka, przesianą, razem z proszkiem do pieczenia i korzeniami, mąkę, rum. Ubić pianę ze szczyptą soli i dodać ją, delikatnie mieszając, do masy.  Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy.  Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu. Posypać kruszonką. Piec ok. 40-45 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180 - 190 °C. Ciasto można polać odlanym płynem czekoladowy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

placek karaibski ze śliwkami i kruszonką_murzynek z owocami_ciasto czekoladowe_ciasto z owocami

Inne ciasta i babeczki na bazie murzynka:

muffinki koniakówkowe_muffinki czekoladowe_przepisy na piknik_finger food  murzynek z porzeczakmi i galaretką_ciasto na lato_ciasto z galaretką_ciasto z czekoladą_ciasto z owocami  koniakówka_ciasto czekoladowe_ciasto ucierane  Nadziewane buziaczki_nadziewane czekoladowe muffinki_dania dla dzieci  torcik raffaello na koniakówce_torcik na murzynku_torcik kokosowy_torcik czekoladowy_ciasto czekoladowe z kremem

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12