| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: jesienne przepisy

czwartek, 21 września 2017

Carpaccio z prawdziwków to nic innego jak sałatka z surowych borowików, cieniutko pokrojonych i doprawionych. Cudowna przekąska na spotkanie ze znajomymi, na wieczór włoski, kolację we dwoje. Do nich bagietka i białe wino...hmm cudne :).

Z książki "Dwóch Łakomych Włochów".

carpaccio z prawdziwków_carpaccio z borowików_sałatka z surowych grzybów

Składniki:

  • 250 g zdrowych, małych, jędrnych prawdziwków
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól, tłuczony pieprz

Wykonanie:

Grzyby umyć, oczyścić, pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. Ułożyć na półmisku, skropić oliwą, sokiem z cytryny, posolić i posypać tłuczonym pieprzem. Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem. Od razu podawać.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z grzybami:

wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki_finger food  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  polędwiczki z grzybami_dania z drobiu_placki ziemniaczane_Jesienne przepisy   risotto z kurkami_danie zgrzybami_danie wegetariańskie_kuchnia włoska  bułki z grzybami_jesienne dania_domowe pieczywo_dania wegetariańskie

poniedziałek, 18 września 2017

Niezwykle aksamitna i aromatyczna zupa-krem z buraków z mleczkiem kokosowym i pikantną oliwą.

Na podstawie przepisu z książki M. Dymek "Jadłonomia".

zupa krem z buraków z mleczkiem kokosowym_zupa wegańska_zupa aksamitna_zupa z mleczkiem kokosowym 

Składniki:

  • 3 upieczone buraki*
  • 2 ziemniaki (gotuję w bulionie warzywnym)
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1,5 szklanki mleczka kokosowego
  • 1-2 łyżki soku z limonki 
  • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 cm kłącza imbiru
  • 1-2 łyżki oleju (może być kokosowy)
  • sól, cukier trzcinowy do smaku
  • pikantna oliwa lub papryczka chili do podania

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w bulionie. Buraki obrać, ćwiartkę jednego odłożyć i pozostałe pokroić w kostkę.

Rozgrzać oliwę i zeszklić na niej czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany imbir. Dodać buraki i minutę smażyć razem. Dalej włozyć ziemniaki, wlać bulion, mleczko i gotować razem 10-15 minut. Doprawić sokiem i skórką z limonki, solą, cukrem. Zmiksować na gładki kem.

Podawać z pikantną oliwą i burakiem pokrojonym w paski (ten odłożony).

*buraki, najlepiej podłużne, piekę w piekarniku rozgrzanym do 180-200 °C, owinięte w folię aluminiową, ok. 1,5 godziny. Od razu wstawiam 3 kg i przeznaczam na zupę, jarzynkę, carpaccio. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne gęste i aromatyczne zupy:

zupa z pieczonej dyni i pomidorów_zupa jesienna_zupa krem  zupa krem z soczewicy  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa  Zupa dyniowa na specjalne okazje_danie wegetariańskie_danie rozgrzewające_zupa warzywna  zupa krem z porów_zupa warzywna_zupa wegetariańska 

czwartek, 14 września 2017

Jak ugryźć aronię? Co z niej przygotować, by była zjadalna? To tak drogocenny owoc, bogaty w antyoksydanty, witaminy, minerały. Niestety, cierpki i twardy. Stawiam na przetwory - soki, owoce w soku własnym, dżemy, aroniówkę i nie do końca jestem usatysfakcjonowana smakiem (no, może za wyjątkiem aroniówki, ale tej ile można...). W mojej kolekcji przetworów pojawiła się, za sprawą sąsiadki, nowa "gwiazda" - aronia w rumie. Wprawdzie cierpka, ale korzenna, cytrusowa, słodka i rumowa. Słowem - cudownie aromatyczna. Taka aronia to wspaniały dodatek do budyniów, galaretek typu panna cotta, kremów, puddingów, musów na bazie kaszy, lodów, zimowej herbaty, a także prezent na mikołajki, gwiazdkę.

Już zrobiłam dwie porcje (oczywiście w dwóch różnych wersjach). Może pokuszę się na kolejną...

Na podstawie "Eksplozji smaku"  (pierwsza wersja, poniżej z moimi zmianami).

aronia w rumie_domowe przetwory_dodatek do herbaty

Składniki:

  • 2 kg aronii
  • 1,4 kg drobnego cukru (najlepiej trzcinowy) 
  • 200 ml rumu (u mnie Stroh, jest mocny i z ziołową nutą)
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 5 goździków
  • 1 laska wanilii lub duża łyżka cukru waniliowego

Wykonanie:

Aronię, umyć, osuszyć, wysypać na głęboką blachę piekarnikową. Posypać równomiernie imbirem, cynamonem, rozgniecionymi goździkami, ziarenkami wanilii, można dodać też pozostałą cześć laski, ale na koniec trzeba wyjąć (nie mieszać!). Całość posypać cukrem (również nie mieszać!), obłożyć plasterkami cytryny i limonki.

Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku ok. 1 godziny (do rozpuszczenia cukru). Po ww. czasie wyjąć z piekarnika, wlać rum i wymieszać. Przekładać do przygotowanych słoików (bez cytryny i resztek laski wanilii), zakręcać, odwracać do góry dnem, przykryć kocem/ręcznikiem. 

Smacznego :)

Znajdź mnie na fb.

aronia w rumie_domowe przetwory_dodatek do herbaty

Inne przetwory na prezenty (i nie tylko):

aroniówka_nalewka z aronii_domoy alkohol_słodkie przetwory  konfitura z wiśni z zielonym pieprzem_domowa konfitura_niespotykane przetwory  wiśnie kandyzowane_przetwory z wiśni_domowy wyrób  czekowiśnia_przetwory z wiśni_wiśnie z czekoladą  konfitura z czerwonej cebuli_konfitura do mięs i serów_dodatek do mięs_domowe przetwory  nutella śliwkowa_czekośliwka_powidła z czekoladą_śliwka z czekoladą_słodkie przetwory

wtorek, 08 listopada 2016

Podaję dalej przepis znaleziony w książce Ewy Wachowicz "Ulubione" na duszone nóżki gęsie z jabłkami i rodzynkami. Danie, które robiłam wielokrotnie, jesienno-zimowe, sycące, pyszne. Danie prawie regionalne (w moich okolicach gęś owsiana jest daniem regionalnym). Danie z ciekawym dodatkiem - jabłkami duszonymi w miodzie, z cynamonem i rodzynkami.

Danie na niedzielny obiad, spotkanie rodzinne, imieninowe,....i na św. Marcina (oczywiście :)).

gęsie nóżki wg przepisu Ewy Wachowicz_gęsina_jesienne danie_mięso duszone

Gęsina:

  • 4 gęsie nóżki
  • 1 i 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 200 g suszonej żurawiny

Duszone jabłka:

  • 4 jabłka
  • 100 g rodzynek
  • 1 szklanka miodu pitnego (lub wódka wymieszana z miodem i wodą)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • ew. 1 łyżka soku z cytryny, gdy jabłka są słodkie

Wykonanie:

Gęsina

Nóżki natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i zostawić w lodówce na kilka-kilkanaście godzin (zostawiam na noc).

Zamarynowane obsmażyć na patelni*. Kładąc skórą do dołu, dzięki temu nie trzeba dodawać tłuszczu (sam się wytopi). Przełożyć gęsinę do dużego rondla. Z patelni zlać tłuszcz i wlać na nią wino, potem przelać wino do garnka, dodać żurawinę i dusić na niewielkim ogniu przez ok. 2 godziny. Gdy mięso jest miękkie, zebrać tłuszcz i odparować sos.

Jabłka

Jabłka obrać, podzielić na ósemki i wyciąć gniazda nasienne. Wrzucić na patelnię, dodać miód pitny, cynamon, cukier, rodzynki i dusić do momentu, aż jabłka zmiękną, ale pozostaną jędrne.

*wg przepisu p. Wachowicz gęsinę kładziemy na rozgrzaną patelnię, ale ja korzystam ze sposobu p. Okrasy i mięso, skórą na dół, kładę na zimną patelnię.

**oprócz jabłek, do gęsi, podaję buraczki lub (tak jak na zdjęciach) czerwoną kapustę z owocami i bakaliami i obowiązkowe (u nas) ziemniaki :).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

gęsie nóżki wg przepisu Ewy Wachowicz_gęsina_jesienne danie_mięso duszone

Inne rozgrzewające dania mięsne na jesienne spotkania:

polędwiczki w miodzie_danie z wieprzowiny_mięso słono-słodkie  karkówka w wiśniach_owoce w occie_mięso na słodko-kwaśno_marynaty  skrzydełka po chińsku_danie z drobiu_danie słono-słodkie  kurczak z suszonymi pomidorami_danie błyskawiczne_paprykarz z kurczaka  gulasz po burgundzku_gulasz z wołowiny_kuchnia francuska

sobota, 29 października 2016

Koniakówka, czy raczej murzynek z koniakiem, to baza wielu moich ciast i babeczek. W wersji pierwotnej wprowadzam zmiany od najprostszych - zamiana dodatku (pomarańcze, kawa), poprzez zmianę wierzchu - raffaello aż po daleko idące przeobrażenia, takie jak w  placku karaibskim, wesołych buźkach, babeczkach z serem, czy placku z galaretką. W tym cieście zmieniłam kształt (wieniec), zawartość (czekolada) i dodałam owoce. Ciasto jest bardziej wytrawne, wilgotne, ale jak zwykle pyszne, łatwe i szybko znika :).  

ciasto czekoladowe z całymi gruszkami_murzynek z owocami_koniakówka inaczej
 

Składniki:

  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 kopiaste łyżki kakao
  • 50 g rumu (ciemnego, mocnego)
  • 4 jajka (jeśli małe, 5)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 6 podłużnych miękkich gruszek*

Wykonanie:

Przygotować owoce - umyć, obrać, ściąć spody, by gruszka stała, ew. wyciąć środki (niekoniecznie).

Masło, cukier, wodę i kakao zagotować. Odlać pół szklanki powstałego płynu. Przestudzić. Dodać żółtka, przesianą, razem z proszkiem do pieczenia, mąkę, rum, czekoladę pokrojoną w kosteczkę. Ubić pianę ze szczyptą soli i dodać ją, delikatnie mieszając, do masy.  Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy z kominem.  Wstawić przygotowane gruszki. Piec ok. 55-65 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180 - 190 °C. Ciasto można polać odlanym płynem czekoladowy.

*gruszek nie gotować! (choć takie rozwiązanie zaleca wiele przepisów)

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta i babeczki na bazie murzynka:

muffinki koniakówkowe_muffinki czekoladowe_przepisy na piknik_finger food  murzynek z porzeczakmi i galaretką_ciasto na lato_ciasto z galaretką_ciasto z czekoladą_ciasto z owocami  koniakówka_ciasto czekoladowe_ciasto ucierane  Nadziewane buziaczki_nadziewane czekoladowe muffinki_dania dla dzieci  torcik raffaello na koniakówce_torcik na murzynku_torcik kokosowy_torcik czekoladowy_ciasto czekoladowe z kremem

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13