| < Listopad 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: marynaty

środa, 22 sierpnia 2018

Słodko-kwaśna sałatka w słoikach. Taki pyszny dodatek do zimowego obiadu, domowych hot-dogów, zapiekanek, hamburgerów.

sałatka z ogórków w zalewie pomidorowej do słoików na zimę_domowe przetwory_sałatka na zimę

Składniki:

  • 3,5 kg ogórków
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej

Zalewa:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • kilkanaście ziaren pieprzu
  • 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 40 dag koncentratu pomidorowego

Wykonanie:

Ogórki wraz ze skórką poszatkować na plasterki, posolić i odstawić na 3 godziny (na sitku lub durszlaku).

Składniki marynaty zagotować. Wrzucić osączone z sosu ogórki. Gotować 5 minut. Zdjąć z ognia, przykryć i zostawić na 15 minut. Przekładać do przygotowanych słoików, zakręcać. Pasteryzować 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 120 °C.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sałatka z ogórków w zalewie pomidorowej na zimę_sałatka w słoikach_domowe przetwory_marynaty warzywne

Przepis na sałatkę to mix różnych przepisów internetowych, dopasowany do naszych upodobań.

Inne przetwory z ogórków i pomidorów:

sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  ogórki w zalewie curry_ogórki kanapkowe_marynaty domowe_przetwory  sałatka z ogórków z kolendrą na zimę_przetwory_marynaty_ogórki w occie_sałatka ogórkowa w słoikach  ogórki kiszone najlepsze_domowe przetwory_kiszonki  domowy keczup_przetwory z pomidorów_domowy wyrób  Sos polski (pomidorowy)_warzywne pzretwory_domowy wyrób  keczup z cukinii_domowy keczup_przetwory  przecier pomidorowy na zimę_przecier pomidorowy w słoikach_przetwory warzywne  biały sok pomidorowy_sok pomidorowy z sokownika_słone przetwory_domowe przetwory  fasolka szparagowa na zimę w pomidorach_przetwory warzywne_fasolka konserwowa  sos paprykowy jak ajwar_pasta do chleba_domowy ajwar_słone przetwory  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  całe pomidory w przecierze pomidorowym na zime_domowe przetwory  keczup z dyni_domowy keczup_domowe przetwory  

poniedziałek, 11 lipca 2016

Przetwory, przetwory, przetwory. Dziś sałatka z ogórków z kolendrą, papryką i selerem.

Ze starego zeszytu.

sałatka z ogórków z kolendrą na zimę_przetwory_marynaty_ogórki w occie_sałatka ogórkowa w słoikach

Składniki:

  • 4 kg ogórków
  • 0,5 kg cebuli
  • 4 duże papryki
  • 1 seler

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 2,5 szklanki octu 10 %
  • 3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 listek laurowy

Wykonanie:

Cebule i selera obrać, papryki pozbawić gniazd nasiennych.

Ogórki i cebule pokroić w plastry, papryki w paski, selera w słupki. Całość wymieszać, zalać 9 szklankami zimnej wody i 1 szklanką soli. Ponownie wymieszać i odstawić na 3 godziny. Od czasu do czasu zamieszać.

Po ww. czasie sałatkę odcisnąć. Włożyć do przygotowanych słoików. Składniki zalewy zagotować i gorącą walać do słoików z sałatką. Pasteryzować 7-10 minut (licząc od chwili zagotowania).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sałatka z ogórków z kolendrą na zimę_przetwory_marynaty_ogórki w occie_sałatka ogórkowa w słoikach

Inne przetwory z octem:

wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory  gruszki w ocie_marynaty owocowe_przetwory  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory

piątek, 18 września 2015

Sałatka do słoików, na zimę z buraków, cebuli i papryki.

Ze starego zeszytu.

sałatka z buraków i papryki na zimę_sałatka w słoikach_domowe marynaty_domowe przetwory

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 1 kg papryki
  • 1 kg cebuli
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • sól, pieprz (do smaku)

Wykonanie:

Buraki, wyszorować, ugotować lub upiec w mundurkach (tak na półmiękko; zmiękną podczas pasteryzacji). Wystudzone obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka (można zetrzeć). Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.

Wszystkie składniki (buraki, paprykę, cebulę, ocet, olej, cukier, sól, pieprz) wymieszać i włożyć do przygotowanych słoików, zakręcić.

Pasteryzować na sucho lub mokro 20-25 minut (licząc od momentu zagotowania).

*Pasteryzacja na sucho. Blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. Ustawić na niej słoiki (tak, by się nie stykały). Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 120-130 °C. Pasteryzować ok. 25 minut, licząc od momentu, gdy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Zostawić w uchylonym piekarniku.

**Pasteryzacja na mokro. Duży gar wyłożyć ściereczką, wstawić do niego słoiki i zalać wodą (do 3/4 wysokości słoika). Gotować ok. 20 minut, mierząc czas od zagotowania. Wyjąć i ostudzić.

***porcja na 10 słoików.

Smacznego.

Znajdź mnie na fb.

sałatka z buraków i papryki na zimę_sałatka w słoikach_domowe marynaty_domowe przetwory

Inne przetwory do mięs:

dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów  fasolka szparagowa na zimę w pomidorach_przetwory warzywne_fasolka konserwowa  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  sos paprykowy jak ajwar_pasta do chleba_domowy ajwar_słone przetwory  

wtorek, 11 sierpnia 2015

Ogórki kanapkowe, przekąskowe, obiadowe w słoikach. Przetwory dla miłośników curry, ogórków i marynat.

Ze zbiorów mamy Heleny.

ogórki curry_ogórki w marynacie_ogórki w słoikach_przetwory

Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 1 l wody
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 1/2 kg cukru
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżeczki gorczycy
  • po plasterku cebuli na słoik
  • po listku selera na słoik

Wykonanie:

Ogórki umyć, obrać, pokroić wzdłuż na 4 części. Wodę, ocet, curry, cukier, sól, gorczycę - zagotować. Ogórki ułożyć w słoikach półlitrowych, na górę położyć plaster cebuli + listek selera. Zalać gorącą zalewą i szybko zamknąć. Wstawić do garnka, w którym ogórki będą się pasteryzowały, zalać ciepłą (ale nie gorącą) wodą i gotować 5 minut, licząc od chwili wrzenia (czym dłużej gotujemy, tym ogórki stają się bardziej miękkie; gotujemy czasami 7-10 minut).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ogórki curry_ogórki w marynacie_ogórki w słoikach_przetwory

Inne warzywne przetwory:

fasolka szparagowa na zimę_fasolka konserwowana_przetwory warzywne  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  przecier pomidorowy na zimę_przecier pomidorowy w słoikach_przetwory warzywne  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  sos paprykowy jak ajwar_pasta do chleba_domowy ajwar_słone przetwory

poniedziałek, 04 sierpnia 2014

sałatka z cukinii na zimę_cukinia w occie_marynaty do mięs_przetwory do mięs

Z bardzo starego przepisu - cukinia w occie na zimę. Słodko-kwaśna sałatka, marynata do mięsa, sera, na przekąskę. A ja najlepiej lubię ją z pasztetem (tak jak sałatkę z zielonych pomidorów).

Składniki:

  • 1 kg młodej cukinii
  • przyprawy (baldachy kopru, czosnek, gorczyca, chrzan)
  • 2,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu 10 %
  • 2,5 dag cukru
  • 2 dag soli

Wykonanie:

Cukinie starannie umyć, osączyć i pokroić w plastry (ok. 3 cm). Ciasno ułożyć w słoikach przekładając przyprawami.

Zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Gorącym płynem zalać cukinię. Zakręcić słoiki i pasteryzować 30 minut. Wyjąć dokręcić.

Znajdź mnie na fb.

sałatka z cukinii na zimę_cukinia w occie_marynaty do mięs_przetwory do mięs

akcja przetwory_cukinia w occie

Inne marynaty do mięs: 

wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów  gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory

 

 
1 , 2