| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: marynaty

poniedziałek, 11 lipca 2016

Przetwory, przetwory, przetwory. Dziś sałatka z ogórków z kolendrą, papryką i selerem.

Ze starego zeszytu.

sałatka z ogórków z kolendrą na zimę_przetwory_marynaty_ogórki w occie_sałatka ogórkowa w słoikach

Składniki:

  • 4 kg ogórków
  • 0,5 kg cebuli
  • 4 duże papryki
  • 1 seler

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 2,5 szklanki octu 10 %
  • 3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 listek laurowy

Wykonanie:

Cebule i selera obrać, papryki pozbawić gniazd nasiennych.

Ogórki i cebule pokroić w plastry, papryki w paski, selera w słupki. Całość wymieszać, zalać 9 szklankami zimnej wody i 1 szklanką soli. Ponownie wymieszać i odstawić na 3 godziny. Od czasu do czasu zamieszać.

Po ww. czasie sałatkę odcisnąć. Włożyć do przygotowanych słoików. Składniki zalewy zagotować i gorącą walać do słoików z sałatką. Pasteryzować 7-10 minut (licząc od chwili zagotowania).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sałatka z ogórków z kolendrą na zimę_przetwory_marynaty_ogórki w occie_sałatka ogórkowa w słoikach

Inne przetwory z octem:

wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory  gruszki w ocie_marynaty owocowe_przetwory  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory

piątek, 18 września 2015

Sałatka do słoików, na zimę z buraków, cebuli i papryki.

Ze starego zeszytu.

sałatka z buraków i papryki na zimę_sałatka w słoikach_domowe marynaty_domowe przetwory

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 1 kg papryki
  • 1 kg cebuli
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • sól, pieprz (do smaku)

Wykonanie:

Buraki, wyszorować, ugotować lub upiec w mundurkach (tak na półmiękko; zmiękną podczas pasteryzacji). Wystudzone obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka (można zetrzeć). Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.

Wszystkie składniki (buraki, paprykę, cebulę, ocet, olej, cukier, sól, pieprz) wymieszać i włożyć do przygotowanych słoików, zakręcić.

Pasteryzować na sucho lub mokro 20-25 minut (licząc od momentu zagotowania).

*Pasteryzacja na sucho. Blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. Ustawić na niej słoiki (tak, by się nie stykały). Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 120-130 °C. Pasteryzować ok. 25 minut, licząc od momentu, gdy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Zostawić w uchylonym piekarniku.

**Pasteryzacja na mokro. Duży gar wyłożyć ściereczką, wstawić do niego słoiki i zalać wodą (do 3/4 wysokości słoika). Gotować ok. 20 minut, mierząc czas od zagotowania. Wyjąć i ostudzić.

***porcja na 10 słoików.

Smacznego.

Znajdź mnie na fb.

sałatka z buraków i papryki na zimę_sałatka w słoikach_domowe marynaty_domowe przetwory

Inne przetwory do mięs:

dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów  fasolka szparagowa na zimę w pomidorach_przetwory warzywne_fasolka konserwowa  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  sos paprykowy jak ajwar_pasta do chleba_domowy ajwar_słone przetwory  

wtorek, 11 sierpnia 2015

Ogórki kanapkowe, przekąskowe, obiadowe w słoikach. Przetwory dla miłośników curry, ogórków i marynat.

Ze zbiorów mamy Heleny.

ogórki curry_ogórki w marynacie_ogórki w słoikach_przetwory

Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 1 l wody
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 1/2 kg cukru
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżeczki gorczycy
  • po plasterku cebuli na słoik
  • po listku selera na słoik

Wykonanie:

Ogórki umyć, obrać, pokroić wzdłuż na 4 części. Wodę, ocet, curry, cukier, sól, gorczycę - zagotować. Ogórki ułożyć w słoikach półlitrowych, na górę położyć plaster cebuli + listek selera. Zalać gorącą zalewą i szybko zamknąć. Wstawić do garnka, w którym ogórki będą się pasteryzowały, zalać ciepłą (ale nie gorącą) wodą i gotować 5 minut, licząc od chwili wrzenia (czym dłużej gotujemy, tym ogórki stają się bardziej miękkie; gotujemy czasami 7-10 minut).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ogórki curry_ogórki w marynacie_ogórki w słoikach_przetwory

Inne warzywne przetwory:

fasolka szparagowa na zimę_fasolka konserwowana_przetwory warzywne  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  przecier pomidorowy na zimę_przecier pomidorowy w słoikach_przetwory warzywne  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  sos paprykowy jak ajwar_pasta do chleba_domowy ajwar_słone przetwory

poniedziałek, 04 sierpnia 2014

sałatka z cukinii na zimę_cukinia w occie_marynaty do mięs_przetwory do mięs

Z bardzo starego przepisu - cukinia w occie na zimę. Słodko-kwaśna sałatka, marynata do mięsa, sera, na przekąskę. A ja najlepiej lubię ją z pasztetem (tak jak sałatkę z zielonych pomidorów).

Składniki:

  • 1 kg młodej cukinii
  • przyprawy (baldachy kopru, czosnek, gorczyca, chrzan)
  • 2,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu 10 %
  • 2,5 dag cukru
  • 2 dag soli

Wykonanie:

Cukinie starannie umyć, osączyć i pokroić w plastry (ok. 3 cm). Ciasno ułożyć w słoikach przekładając przyprawami.

Zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Gorącym płynem zalać cukinię. Zakręcić słoiki i pasteryzować 30 minut. Wyjąć dokręcić.

Znajdź mnie na fb.

sałatka z cukinii na zimę_cukinia w occie_marynaty do mięs_przetwory do mięs

akcja przetwory_cukinia w occie

Inne marynaty do mięs: 

wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów  gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory

 

sobota, 12 października 2013

Dynia marynowana Mamy jest słodko-kwaśna, korzenna. Pasuje do pieczeni, wędlin, serów. Ma wielu wielbicieli, do których ja się nie zaliczam. Dlaczego wobec tego zrobiłam? Dla mojego rodzeństwa.

dynia w occie_marynaty_domowe przetwory

Składniki (na 6 półlitrowych słoików):

  • 1,5 kg obranej ze skóry, pozbawionej pestek i pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 kg cukru
  • 0,5 l octu 10 %
  • 1 l wody
  • laska cynamonu
  • kilkanaście goździków

Wykonanie:

Wodę, ocet, przyprawy i cukier zagotować w szerokim garnku. W roztworze gotować dynię partiami, do momentu aż stanie się szklista (zmienia kolor na ciemniejszy). Ugotowaną dynie przekładać do przygotowanych słoików. Po ugotowaniu całej dyni, miksturę wlać do słoików. Zakręcać. Nie wkładać do słoików przypraw.

Znajdź mnie na fb.

dynia w occie_marynaty_domowe przetwory

akcja dynia_krajanka dyniowa z rodzynkami

 

 

 

 

Inne przetwory, inne marynaty:

sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  gruszki w ocie_marynaty owocowe_przetwory  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory

 
1 , 2