| < Luty 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: ryby

czwartek, 11 stycznia 2018

Prosta i niebywale smaczna przystawka - śledzie, awokado, cebula. Niby nic, a jednak po pierwszym kęsie zachwyca i zniewala. W niewielkich pojemnikach, jest przekąską na jeden gryz. Warto podać z grzankami z chleba pełnoziarnistego (choćby takiego jak TEN).

Przepis Ani (ze strony Winiar, zmieniony).

tatar ze śledzia z awokado_tatar z ryby_przekąska na karnawał_przekąska na imprezę

Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • 1 awokado
  • 1/2 czerwonej cebuli lub jedna mała
  • 1 łyżka soku z limonki + odrobina startej skórki z limonki 
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz
  • natka kolendry lub pietruszki

Wykonanie:

Awokado obrać i pokroić w niewielką kostkę, szybko skropić sokiem, by nie ściemniało. Cebulę i śledzie pokroić w drobną kosteczką. Natkę posiekać (kilka listków zostawić do dekoracji). Wymieszać śledzie, cebulę, awokado, natkę, majonez, startą skórkę i pieprz.

Przełożyć do niewielkich naczynek i odstawić do lodówki na godzinę-dwie. Przed podaniem udekorować natką.

Uwaga! Śledzie nie nadają się do dłuższego przechowywania (na drugi dzień giną gdzieś delikatne smaki awokado i limonki, pozostaje tylko śledź i cebula, ale to już nie to).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tatar ze śledzia z awokado_tatar z ryby_przekąska na karnawał_przekąska na imprezę

Inne przekąski karnawałowe (i nie tylko):

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki_finger food  pomodori ripieni_pomidory faszerowane_kuchnia włoska_przekąski  faszerowana cykoria_przekąski_danie na karnawał_danie na babski wieczór  śledzie po grecku_śledzie w jarzynach_danie postne_przystawka_danie na Boże Narodzenie  sałatka śledziowa z czerwoną fasolą_sałatka z rybą_sałatka na Boże Narodzenie_danie postne   

środa, 20 grudnia 2017

Lubię śledzie, choć muszę przyznać, że nie zawsze tak było. W dzieciństwie były zmorą wigilijnego stołu. Dla ścisłości dodam, że w Wigilię jadłam tylko zupę owocową i chlapaki, reszta dań była zbyt "egzotyczna" (czy ktoś jeszcze jada śledzie w mleczku?)

W naszym rankingu dań ze śledziami wygrywają tradycyjne - ze śmietaną, cebulą i jabłkiem (do nich koniecznie ziemniaki w mundurkach). A inne? Zestawienie wg kolejności poniżej.

1. Śledzie w śmietanie

śledzie w śmietanie_dania na Wigilię_przystawki

2. Śledzie po grecku

Śledzie po grecku_śledzie w jarzynach_śledzie na Wigilię_przepisy na Boże Narodzenie

3. Śledzie w pieprzu

śledzie w pieprzu_przystawki_ryby_Boże Narodzenie

4. śledzie pod pierzynką

 śledzie w kożuszku_śledzie pod pierzynką_sałatka śledziowa_dania na Wigilię

5. Sałatka śledziowa z kiszonymi ogórkami

sałatka śledziowa_sałatka na piątek_sałatka z rybą

6. Sałatka śledziowa z czerwona fasolą

sałatka śledziowa z czerwoną fasolą_sałatka z rybą_sałatka na Boże Narodzenie_danie postne

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania wigilijne:

uszka_uszka z mięsem_uszka z grzybami_kuchnia polska_dania na Boże Narodzenie  łosoś na szpinaku z makaronem naleśnikowym_ryby_szpinak_dania błyskawiczne  krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię  Makiełki_kluski z makiem i bakaliami_makaron z makiem i bakaliami_dania na Wigilię  krokiety orzechowe_dodatki do barszczu_przystawka_dania na Boże Narodzenie  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  barszcz czerwony na zakwasie z buraków_barszcz czysty_kuchnia polska_dania na Boże Narodzenie i Wigilię

środa, 29 listopada 2017

Śledzie w aromatycznym oleju orzechowym z cebulką, pikantna papryką i miodem, to moja propozycja na stół wigilijny.

śledzie w orzechach_śledzie marynowane_śledzie na wigilię

Składniki:

  • 4 filety śledziowe 
  • 2 szalotki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • garść orzechów włoskich 
  • 2 łyżki miodu
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • olej z orzechów włoskich do zalania śledzi (ok. 1/2 szklanki)
  • 2 gałązki rozmarynu

Wykonanie:

Śledzie pokroić w paski. Szalotki w drobną kostkę. Wymieszać miód, paprykę, szalotki i sok wyciśnięty z limonki. W słoiku układać warstwy śledzi przekładając mieszanką miodową. Na wierzch położyć lekko posiekane orzechy i kawałki rozmarynu. Zalać olejem z orzechów. Odstawić na kilka dni do lodówki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

śledzie w orzechach_śledzie marynowane_śledzie na wigilię

Z ulotki Makro.

Inne dania ze śledzi:

śledzie  korzenne_śledzie piernikowe_śledzie wigilijne  śledzie w śmietanie_śledzie na popielec_śledzie wigilijne_przystawka z ryb  śledzie w pieprzu_przystawki_ryby_Boże Narodzenie  śledzie po grecku_śledzie w jarzynach_danie postne_przystawka_danie na Boże Narodzenie  śledzie w kożuszku_sałatki_przystawki_śledzie pod pierzynką_dania na Wigilię  sałatka śledziowa_sałatka na piątek_sałatka z rybą  sałatka śledziowa z czerwoną fasolą_sałatka z rybą_sałatka na Boże Narodzenie_danie postne  sałatka śledziowa leśna polana_sałatka z rybą_sałatka warstwowa_zabawy kulinarne_Boże Narodzenie  śledzie z suszonymi pomidorami i pieczoną papryką_śledzie wigilijne_przystawka_przepisy na Boże Narodzenie

środa, 26 kwietnia 2017

Naszymi hitami rybnym ostatnich miesięcy są: strogonow z pstrąga, ryba z pieca z sosem pietruszkowym i właśnie ta zupa z pomidorami i groszkiem. Zupa niezwykle aromatyczna (a to za sprawą limonki i imbiru), sycąca, gęsta, ale z kategorii fit. No i jeszcze jedno, może nie należy do dań błyskawicznych, ale gdy dobrze wszystko zorganizujemy, przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Serdecznie polecam :).

Na podstawie przepisu p. Okrasy.

zupa rybna z pomidorami i groszkiem_danie jednogarnkowe_danie rybne_danie fit

Składniki:

  • 80 dag pstrąga tęczowego (bez ości i skóry)
  • 1 puszka pomidorów w zalewie pomidorowej
  • 200 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • kawałek pora (biała część)
  • 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • skórka otarta z jednej limonki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki lub kolendry
  • do wywaru: 1 mała pietruszka, 2 marchewki, kawałek pora i selera
  • 2-3 ziemniaki
  • przyprawy do wywaru: listek laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu

Wykonanie:

A to mój sposób na w miarę szybkie przygotowanie zupy.

Najpierw myję filety z pstrąga, osuszam, oddzielam skórę i ew. ości, kroję na kawałki, solę, nacieram imbirem i skórką startą z 3/4 limonki, przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku (jeśli duży, jeden)  i odstawiam do lodówki.

Gdy ryba jest już w lodówce, obieram warzywa i kroję na części, ziemniaki w kostkę, zalewam wodą (1,5-2 l), dodaję listek, ziele angielskie i ziarna pieprzu i gotuje wywar (ok. 15-20 minut).

Wywar gotuję się, a ja w tym czasie kroję pora w półplasterki i smażę na maśle klarowanym. Pod koniec dodaję pozostały czosnek, mieszam i uważam, by nie przypalił się. Dodaję pomidory z zalewą i koncentrat i jeszcze chwilę całość duszę.

Wywar ugotowany. Wyjmuję marchew, pietruszkę, por i seler (zostawiam ziemniaki), dodaję groszek i gotuję 5-7 minut. Następnie dorzucam rybę, gotuję kolejne 5-6 minut. Teraz wlewam sos pomidorowy, całość zagotowuję, doprawiam solą, pieprzem i pozostałą skórką z limonki. Zostawiam na kilka minut.

Podaję posypaną natką pietruszki i ew. z grzankami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

zupa rybna z pomidorami i groszkiem_danie jednogarnkowe_danie rybne_danie fit

Inne zupy:

zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania  halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska  wiosenna zupa z rzeżuchy_zielona zupa_zupa wegetariańska  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak  zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa

czwartek, 02 marca 2017

Z cyklu szybki obiad - strogonow z pstrąga. Aromatyczne, acz delikatne danie, rodzaj gulaszu rybnego. A przygotowanie trwa tyle, ile ugotowanie ziemniaków :).

Jeśli szukasz mięsnego strogonowa kliknij TU.

strogonow z pstrąga_szybki obiad_danie rybne_gulasz rybny

Składniki:

  • 1 kg filetów z pstrąga tęczowego
  • 1-2 dag masła
  • 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej
  • 1 cebula
  • 50 dag pieczarek
  • 1 szklanka gęstej śmietanki 22 %
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • natka do posypania

Wykonanie:

Pieczarki oczyścić, oddzielić ogonki od kapeluszy. Kapelusze pokroić w plasterki. Na ogonkach ugotować wywar. Cebulę pokroić w piórka. Rybę  oczyścić ze skóry i ew. ości, pokroić w paski (większe niż w tradycyjnym strogonowie). Oprószyć mąką i wrzucić na rozgrzane masło. Smażyć bardzo delikatnie przewracając. Na drugiej patelnię wrzucić cebulę, podsmażyć, dodać pieczarki, chwilę smażyć. Dodać wywar, odparować, dodać koncentrat pomidorowy, śmietankę, a na koniec delikatnie rybę. Całość doprawić solą oraz pieprzem i dusić jeszcze przez chwilę. Gotowe danie posypać natką.

Najlepsze z bagietką, buraczkami i białym winem lub wersja obiadowa z ziemniakami i surówką.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Inne dania rybne na szybki obiad:

łosoś na szpinaku z makaronem naleśnikowym_ryby_szpinak_dania błyskawiczne  pieczony łosoś ze szparagami_łosoś z grilla_błyskawiczny obiad_danie na piątek  zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania  farfalle z tuńczykiem_makaron z tuńczykiem_błyskawiczne dania  zapiekanka z łososiem_łosoś z ziemniakami_kuchnia szwedzka_obiad na lato

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6