| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: ryby

środa, 26 kwietnia 2017

Naszymi hitami rybnym ostatnich miesięcy są: strogonow z pstrąga, ryba z pieca z sosem pietruszkowym i właśnie ta zupa z pomidorami i groszkiem. Zupa niezwykle aromatyczna (a to za sprawą limonki i imbiru), sycąca, gęsta, ale z kategorii fit. No i jeszcze jedno, może nie należy do dań błyskawicznych, ale gdy dobrze wszystko zorganizujemy, przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Serdecznie polecam :).

Na podstawie przepisu p. Okrasy.

zupa rybna z pomidorami i groszkiem_danie jednogarnkowe_danie rybne_danie fit

Składniki:

  • 80 dag pstrąga tęczowego (bez ości i skóry)
  • 1 puszka pomidorów w zalewie pomidorowej
  • 200 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • kawałek pora (biała część)
  • 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • skórka otarta z jednej limonki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki lub kolendry
  • do wywaru: 1 mała pietruszka, 2 marchewki, kawałek pora i selera
  • 2-3 ziemniaki
  • przyprawy do wywaru: listek laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu

Wykonanie:

A to mój sposób na w miarę szybkie przygotowanie zupy.

Najpierw myję filety z pstrąga, osuszam, oddzielam skórę i ew. ości, kroję na kawałki, solę, nacieram imbirem i skórką startą z 3/4 limonki, przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku (jeśli duży, jeden)  i odstawiam do lodówki.

Gdy ryba jest już w lodówce, obieram warzywa i kroję na części, ziemniaki w kostkę, zalewam wodą (1,5-2 l), dodaję listek, ziele angielskie i ziarna pieprzu i gotuje wywar (ok. 15-20 minut).

Wywar gotuję się, a ja w tym czasie kroję pora w półplasterki i smażę na maśle klarowanym. Pod koniec dodaję pozostały czosnek, mieszam i uważam, by nie przypalił się. Dodaję pomidory z zalewą i koncentrat i jeszcze chwilę całość duszę.

Wywar ugotowany. Wyjmuję marchew, pietruszkę, por i seler (zostawiam ziemniaki), dodaję groszek i gotuję 5-7 minut. Następnie dorzucam rybę, gotuję kolejne 5-6 minut. Teraz wlewam sos pomidorowy, całość zagotowuję, doprawiam solą, pieprzem i pozostałą skórką z limonki. Zostawiam na kilka minut.

Podaję posypaną natką pietruszki i ew. z grzankami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

zupa rybna z pomidorami i groszkiem_danie jednogarnkowe_danie rybne_danie fit

Inne zupy:

zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania  halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska  wiosenna zupa z rzeżuchy_zielona zupa_zupa wegetariańska  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak  zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa

czwartek, 02 marca 2017

Z cyklu szybki obiad - strogonow z pstrąga. Aromatyczne, acz delikatne danie, rodzaj gulaszu rybnego. A przygotowanie trwa tyle, ile ugotowanie ziemniaków :).

Jeśli szukasz mięsnego strogonowa kliknij TU.

strogonow z pstrąga_szybki obiad_danie rybne_gulasz rybny

Składniki:

  • 1 kg filetów z pstrąga tęczowego
  • 1-2 dag masła
  • 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej
  • 1 cebula
  • 50 dag pieczarek
  • 1 szklanka gęstej śmietanki 22 %
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • natka do posypania

Wykonanie:

Pieczarki oczyścić, oddzielić ogonki od kapeluszy. Kapelusze pokroić w plasterki. Na ogonkach ugotować wywar. Cebulę pokroić w piórka. Rybę  oczyścić ze skóry i ew. ości, pokroić w paski (większe niż w tradycyjnym strogonowie). Oprószyć mąką i wrzucić na rozgrzane masło. Smażyć bardzo delikatnie przewracając. Na drugiej patelnię wrzucić cebulę, podsmażyć, dodać pieczarki, chwilę smażyć. Dodać wywar, odparować, dodać koncentrat pomidorowy, śmietankę, a na koniec delikatnie rybę. Całość doprawić solą oraz pieprzem i dusić jeszcze przez chwilę. Gotowe danie posypać natką.

Najlepsze z bagietką, buraczkami i białym winem lub wersja obiadowa z ziemniakami i surówką.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Inne dania rybne na szybki obiad:

łosoś na szpinaku z makaronem naleśnikowym_ryby_szpinak_dania błyskawiczne  pieczony łosoś ze szparagami_łosoś z grilla_błyskawiczny obiad_danie na piątek  zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania  farfalle z tuńczykiem_makaron z tuńczykiem_błyskawiczne dania  zapiekanka z łososiem_łosoś z ziemniakami_kuchnia szwedzka_obiad na lato

piątek, 16 grudnia 2016

Cudowne, aromatyczne śledzie z papryką i suszonymi pomidorami. Imbirowo rozgrzewające, delikatnie słodkawe za sprawą rodzynek, z lekką nutą ziołową i czosnkową, w pełni zimowe, ba świąteczne danie.

Z książki Agnieszki Maciąg "Smak życia. Kuchnia czterech pór roku" (w książce jest mnóstwo ciekawych przepisów i przepiękne zdjęcia potraw, takie na przekór trendom, a może to forpoczta nowego?).

śledzie z suszonymi pomidorami i pieczoną papryką_śledzie wigilijne_przystawka_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 500 g matiasów
  • 150 g suszonych pomidorów w oleju
  • 2 pieczone papryki*
  • cebula (obrana i posiekana)
  • 4 ząbki czosnku (obrane i posiekane)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1-2 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 cm świeżo startego imbiru
  • pieprz, cukier trzcinowy do smaku
  • olej z pestek winogron do smażenia

Wykonanie:

Matiasy wymoczyć, by nie były zbyt słone. Pokroić na kawałki.

Z papryki zdjąć skórę, wyjąć nasiona i zmiksować.

Pomidory osączyć i zmiksować.

Cebulę i czosnek zrumienić na oleju z pestek winogron. Do cebuli dodać przyprawy (pieprz, imbir, zioła prowansalskie, listki, ziarenka ziela angielskiego), pomidory, paprykę. Razem całość poddusić. Wystudzić.

Śledzie przełożyć przygotowaną masą. Odstawić na co najmniej 24 godziny do lodówki.

*Jak upiec paprykę? Paprykę położyć na tacę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 °C. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę. Gorącą włożyć do foliowego worka, zamknąć szczelnie, po 10-15 minutach wyjąc i obrać ze skóry. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

śledzie z suszonymi pomidorami i pieczoną papryką_śledzie wigilijne_przystawka_przepisy na Boże Narodzenie

Inne wigilijne dania ze śledziami: 

śledzie w śmietanie_śledzie na popielec_śledzie wigilijne_przystawka z ryb  sałatka śledziowa z czerwoną fasolą_sałatka z rybą_sałatka na Boże Narodzenie_danie postne  śledzie w kożuszku_sałatki_przystawki_śledzie pod pierzynką_dania na Wigilię  śledzie po grecku_śledzie w jarzynach_danie postne_przystawka_danie na Boże Narodzenie  śledzie  korzenne_śledzie piernikowe_śledzie wigilijne  śledzie w pieprzu_przystawki_ryby_Boże Narodzenie 

sobota, 03 grudnia 2016

Wzorem zbioru przepisów na bezglutenową Wielkanoc, przygotowałam pakiet przepisów na Boże Narodzenie bez glutenu. Zastanawiałam się jakie zastosować kryteria wyboru. Doszłam do wniosku, że położę nacisk na dania, które w diecie bezglutenowej sprawiają najwięcej problemu, czyli mączne i ciasta. Chciałam by potrawy nie były "przekombinowane", pasowały do klimatu świąt, takie, by mogła się nimi cieszyć cała rodzina, bez potrzeby organizowania alternatywnego menu. 

WIGILIA

RYBY

1. Śledzie korzenne

śledzie korzenne z rodzynkami_śledzie na słodko_śledzie piernikowe_potrawy na Wigilię



2. Śledzie w śmietanie

śledzie w śmietanie_dania na Wigilię_przystawki

3. Śledzie w pieprzu

śledzie w pieprzu_przystawki_ryby_Boże Narodzenie

4. Śledzie po grecku

Śledzie po grecku_śledzie w jarzynach_śledzie na Wigilię_przepisy na Boże Narodzenie

5. Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą

sałatka śledziowa z czerwoną fasolą_sałatka z rybą_sałatka na Boże Narodzenie_danie postne

6. Sałatka śledziowa z jabłkiem

sałatka śledziowa_sałatka na piątek_sałatka z rybą

7. Sałatka śledziowa "Grzybowa polana"

sałatka śledziowa Grzybowa polana_sałatka warstwowa_sałatka na Wigilię_przystawki_dania z ryb

8. Śledzie w kożuszkuśledzie w kożuszku_śledzie pod pierzynką_sałatka śledziowa_dania na Wigilię

9. Ryby smażone (tu w formie paluszków, ale można w ten sposób przygotować zwykłą rybę)

domowe paluszki rybne_ryba panierowana_ryba smażona_domowy wyrób

Z GRZYBAMI

1. Gołąbki z grzybami

wigilijne gołąbki z suszonymi grzybami_potrawy postne_danie wegetariańskie_przepisy na Boże Narodzenie

2. Krokiety z kapustą i grzybami

krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię

ZUPY

1. Zupa migdałowa

zupa migdałowa_zupa mleczna_Boże Narodzenie

2. Barszcz (niestety, bez uszek, ale można podać z krokietami orzechowymi; do zakwasu zamiast kromki chleba na zakwasie dodaję 2-3 łyżki soku z ogórków kiszonych lub kapusty)

 barszcz czerwony na zakwasie z buraków_barszcz czysty_barszcz tradycyjny_Boże Narodzenie i Wigilia

BOŻE NARODZENIE

MIĘSA

1. Kurczak pieczony faszerowany ryżem i rodzynkami

kurczak pieczony faszerowany ryżem_danie na niedzielny obiad_danie z drobiu_kurczak nadziewany

2. Rolada schabowa z żurawiną

rolada schabowa Ewy Wachowicz_rolada wieprzowa z żurawiną_pieczeń wielkanocna_obiad na niedzielę

3. Piersi kurczaka nadziewane żurawiną i mozzarellą

Pierś kurczaka nadziewana żurawiną i mozzarellą_kurczak faszerowany_danie niskokaloryczne_danie dietetyczne_danie z drobiu_danie na Wielkanoc

4. Polędwiczki w orzechowej skorupce

polędwiczki w orzechowej skorupce_pieczone polędwiczki_polędwiczki z indyka

5. Schab faszerowany polędwiczką i śliwkami

schab nadziewany polędwiczką i śliwkami_pieczeń ze schabu_domowa wędlina_schab faszerowany_Wielkanoc

6. Szynka pieczona z owocami

szynka pieczona z owocami_pieczeń_świąteczny obiad_Wielkanoc

7. Polędwiczki w miodzie

polędwiczki w miodzie_danie z wieprzowiny_mięso słono-słodkie

ZUPY

1. Flaczki drobiowe (trzeba pominąć mąkę)

flaczki z kurczaka_zupa_danie jednogarnkowe_danie z drobiu

2. Dyniowa (mniej oczywista na święta)

zupa dyniowa na specjalne okazje_zupa rozgrzewająca_danie wegetariańskie_danie wwegańskie

CIASTA

SERNIKI

1. Sernik pomarańczowy z bezami i granatami

sernik pomoarańczowy Eton mess z granatami_sernik kremowy_sernik zimowy_sernik na Boże Narodzenie

2. Sernik orzechowy

sernik orzechowy_sernik zimowy_sernik z masłem orzechowym

3. Sernik Śliwka w czekoladzie

sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe

4. Sernik gotowany Cassis

sernik gotowany na biszkopcie cassis_sernik bezglutenowy_sernik z bezą

TORTY

1. Tort waflowy

Pischinger_torcik waflowy_torcik austriacki_torcik na andrutach

2. Tort serowy na plackach miodowych

tort sernikowy przełożony plackami miodowymi_sernikomiodownik_miodownik_sernik miodowy_krajanka miodowa_ciasto przekładane

3. Tort orzechowy

tort orzechowy_tort tradycyjny_tort z masą maślaną_tort na biszkopcie orzechowym_tort na specjalne okazje

4. Tort czekoladowy After Eight

torcik after eight_torcik czekoadowo-miętowy_torcik czekoladowy z musem z białej czekolady_torcik bezglutenowy

5. Tort migdałowy z kremem czekoladowym

tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie

6. Tort bezowy z granatami

tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy z granatami_tort bezowy na zimę_tort bezglutenowy

7. Tort bezowy z kajmakiem i bakaliami

tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami_tort urodzinowy_odświetne ciasto

8. Pavlowa szwarcwaldzka

Pavlova szwarcwaldzka_tort bezowy z wiśniami i czekoladą_tort z kremem mascarpone_tort urodzinowy

INNE CIASTA

1. Ciasto Caprese

ciasto czekoladowe caprese_ciasto migdałowe_ciasto bezglutenowe_ciasto bez mąki

2. Ciasto makowo-kokosowe

ciasto makowo-kokosowe_ciasto pijak_ciasto z kremem_ciasto z alkoholem_przepisy na Boże Narodzenie

3. Brownie z kaszy jaglanej

brownie z kaszy jaglanej z frużeliną wiśniową_ciasto czekoladowe_ciasto bezglutenowe

4. Ciasto kokosowe jak batonik bounty

ciasto kokosowe_ciasto bezglutenowe_ciasto jak batonik bounty

5. Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym

ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową

CIASTECZKA

1. Lebkuchen - niemieckie pierniczki bezglutenowe

lebkuchen_pierniczki niemieckie_pierniczki bezglutenowe_domwe ciasteczka_przepisy na Boże Narodzenie

2. Ciastka czekoladowe

błyskawiczne ciastka czekoladowe_ciastka bez glutenu_ciastka z czekoladą

3. Trufle owsiane

trufle owsiane_domowe cukierki_słodkości na jeden kęs_przepisy na Boże Narodzenie4. Trufle jaglane

mieszanka trufli z kaszy jaglanej_domowe trufle_zdrowe pralinki_trufle raffaello_trufle czekoladowe_trufle chałwowe

TRUNKI

1. Czekoladowy ajerkoniak

prokurator_likier jajeczny_ajerkoniak z kakao_adwokat z kakao

2. Likier czekoladowy

likier czekoladowy_czekoladnica_domowy alkohol_krem czekoladowy

3. Kukułeczka

Kukułeczka_domowy likier_przepisy na babski wieczór4. Krem kawowy

Krem kawowy_domowy likier kawowy

5. Grzane wino

glogg_grzane wino_napój alkoholowy

6. Bezalkoholowy grzaniec

grzaniec bezalkoholowy_napój na chłodne dni_rozgrzewający napój

Znajdź mnie na fb.

Inne zestawienia blogowe:

 sałatka gyros_danie z drobiu_karnawał_przyjącia  Nasze ulubione dania na Boże Narodzenie i Wigilię  babeczki pisakowe bezglutenowe_babeczki na Wielkanoc_drobne wypieki  Boże Narodzenie na ostatnią chwilę_zestawienia blogowe_zestaw przepisów na Boże Narodzenie_Boże Narodzenie last minute  gulasz po burgundzku_gulasz z wołowiny_kuchnia francuska



środa, 27 lipca 2016

Czemu dzieci uwielbiają takie jedzenie jak paluszki rybne? Ktoś powie - nauczyłaś kobieto, to masz! Nic bardziej mylnego! Nauczyło przedszkole (tak, trzylatkom serwują takie "specjały"). A czytaliście skład gotowych paluszków rybnych? Nie? A to taka ciekawa lektura :). Dlatego odpowiedzią Artura na zachcianki dziecięce, są domowe paluszki rybne. Przygotowane z filetów rybnych w panierce z maki ryżowej i płatków kukurydzianych. Uwaga! Robiliśmy paluszki glutenowe i...są gorsze.

domowe paluszki rybne_ryba panierowana_ryba smażona_domowy wyrób

Składniki:

  • 500 g fileta z pstrąga
  • 2 małe jajka
  • mąka ryżowa do panierowania
  • zmielone drobno płatki kukurydziane (ok. 5 garści przed mieleniem)
  • sól, pieprz, sok z cytryny
  • masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

Z fileta wyjąć dokładnie ości, ściągnąć skórę (najlepiej podwadzając ostrym nożem). Posolić, lekko oprószyć pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Podzielić w poprzek na 2 cm kawałki. Panierować po kolei w mące ryżowej, roztrzepanym jajku i zmielonych bardzo drobno płatkach. Smażyć na maśle klarowanym z obu stron na rumiano. Osączyć z nadmiaru tłuszczu.

U nas sosem jogurtowym (surowy ogórek + czosnek + koperek + sól, sok z cytryny) i młodymi ziemniakami z koperkiem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

domowe paluszki rybne_ryba panierowana_ryba smażona_domowy wyrób

Inne dania rybne:

zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania  zapiekanka z łososiem_łosoś z ziemniakami_kuchnia szwedzka_obiad na lato  sałatka z wędzonym pstrągiem i bobem_sałatka z rybą_lekkie danie  łosoś na szpinaku z makaronem naleśnikowym_ryby_szpinak_dania błyskawiczne

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5