| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: ser żółty

środa, 13 czerwca 2012

Muffinki Beatymarii (to jedna z moich herkulesowych prac, patrz muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką), z mąki pełnoziarnistej i płatków owsianych, z dodatkiem boczku, kapusty kiszonej oraz kminku. Idealna przekąska do piwa dla kibiców.

Zdjęcie zrobiłam tuż przed meczem z Rosją (już było ciemno, niestety). A po meczu, po muffinakch nie było nawet śladu :).

 wytrawne, pełnoziarniste muffinki_muffiny z boczkiem

Składniki:

  • 210 g mąki pełnoziarnistej
  • 40 g płatków owsianych górskich
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki soli (ilość zależna od stopnia słoności wędzonki i kapusty)
  • 1/4 l mleka
  • 50 g oleju lub oliwy
  • 2 jajka
  • 100 g wędzonki
  • 150 g kiszonej kapusty
  • 1 pełna łyżka kminku (można dodać więcej)
  • świeżo, grubo zmielony czarny pieprz (dużo)
  • ser żółty do posypania muffinek

Wykonanie:

Kapustę posiekać, połączyć z kminkiem i drobno posiekaną wędzonką. Wymieszać dokładnie składniki mokre (olej, mleko, jajka). W drugim naczyniu wymieszać składniki suche (mąkę, płatki, proszek do pieczenia, sodę, sól, pieprz). Połączyć niezbyt dokładnie wszystkie składniki. Przełożyć masę do foremek muffinkowych, posypać serem i piec 20 - 25 min w rozgrzanym do 180° C piekarniku.

Uwaga:

*Ser żółty dodałam pod koniec pieczenia.

Znajdź mnie na fb.

Inne dania dla kibiców:

faszerowane skrzydełka_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik_dania z drobiu  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  Pizza capres_kuchnia włoska  Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food

 

 

niedziela, 11 marca 2012

Kolejne wytrawne ciasto. Najlepiej smakuje z barszczykiem lub białym sokiem pomidorowym (tak, to nie pomyłka, w naszej spiżarni mamy taki sok). Może zamieszczę zdjęcia i przepis na taki sok?

Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami

Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami

Składniki ciasta:

  • 50 dag mąki
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • 4 dag drożdży
  • 20 - 25 dag masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól (u mnie ok. łyżeczki)

 Składniki nadzienia:

  • 1kg pieczarek
  • 4 łyżki oleju
  • 15 dag ostrego sera żółtego
  • natka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Cisto zawinięte szczelinie w woreczek foliowy włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. Pieczarki poszatkować, dusić na oleju, osolić, popieprzyć, lekko przestudzić, dodać utarty ser i pokrojoną natkę, wystudzić. Ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować, kształtować rolady, posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną lub wodą. Zawinąć w folię, przełożyć do dwóch foremek (40 x 11) "szwem" do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku do 200°C ok. 1 godziny.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

ciasto francuskie z polędwiczką  Pizza kurczak w pomarańczach z rodzynkami  nagus_babka ziemniaczana_kuchnia mazowiecka