| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Przepisy kulinarne
Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: kuchnia węgierska

wtorek, 02 września 2014

Danie kuchni węgierskiej. Delikatne kluseczki i mięso w sosie paprykowo-śmietankowym. Do nich sałatka z papryki. Pyszne wspomnienie pewnych wakacji :).

paprykarz z kurczaka z galuszkami_danie z drobiu_danie kuchni węgierskiej_gulasz z kluskami

Składniki paprykarza:

  • 1 kg podudzi z kurczaka bez kości
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • 1 pełna łyżka słodkiej papryki
  • ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • sól

Składniki galuszek:

  • 500 g mąki
  • 6-7 jajek
  • ew. woda, jeśli ciasto będzie zbyt gęste (1/2 szklanki)
  • sól

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę, posolić i obsmażyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać razem z papryką do mięsa (uważając, by nie przypalić, danie będzie gorzkie). Dodać odrobinę wody, przykryć rondel i dusić do miękkości. Na zakończenie dodać śmietanę, zestawić z ognia i ew. doprawić (dodać soli, papryki).

Z mąki, soli i jajek wyrobić ciasto (wybijając łyżką, aż będzie gładkie i pokażą się pęcherzyki). Powinno być odrobinę gęściejsze niż na kluski lane, ale rzadsze niż na kluski kładzione. Jeśli będzie zbyt geste dodać zimnej wody. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Na garnku położyć tarkę (sitko) do galuszek i partiami przecierać ciasto łyżką bezpośredni do garnka. Utworzą się piękne, drobne kluseczki. Wyjmować kluski łyżką cedzakową. Można zahartować zimną wodą.

Galuszki połączyć z paprykarzem.

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z kurczaka:

kurczak po umbryjsku_dania z drobiu_mięso z rozmarynem  kurczak z morelami_mięso z owocami_danie bezglutenowe_danie słodko-słone  pałki miodowo-rozmarynowe_dania z drobiu_dania na piknik_dania błyskawiczne_szpinak na surowo  kurczak z suszonymi pomidorami_danie błyskawiczne_paprykarz z kurczaka

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5