| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: kuchnia węgierska

wtorek, 02 września 2014

Danie kuchni węgierskiej. Delikatne kluseczki i mięso w sosie paprykowo-śmietankowym. Do nich sałatka z papryki. Pyszne wspomnienie pewnych wakacji :).

paprykarz z kurczaka z galuszkami_danie z drobiu_danie kuchni węgierskiej_gulasz z kluskami

Składniki paprykarza:

  • 1 kg podudzi z kurczaka bez kości
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • 1 pełna łyżka słodkiej papryki
  • ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • sól

Składniki galuszek:

  • 500 g mąki
  • 6-7 jajek
  • ew. woda, jeśli ciasto będzie zbyt gęste (1/2 szklanki)
  • sól

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę, posolić i obsmażyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać razem z papryką do mięsa (uważając, by nie przypalić, danie będzie gorzkie). Dodać odrobinę wody, przykryć rondel i dusić do miękkości. Na zakończenie dodać śmietanę, zestawić z ognia i ew. doprawić (dodać soli, papryki).

Z mąki, soli i jajek wyrobić ciasto (wybijając łyżką, aż będzie gładkie i pokażą się pęcherzyki). Powinno być odrobinę gęściejsze niż na kluski lane, ale rzadsze niż na kluski kładzione. Jeśli będzie zbyt geste dodać zimnej wody. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Na garnku położyć tarkę (sitko) do galuszek i partiami przecierać ciasto łyżką bezpośredni do garnka. Utworzą się piękne, drobne kluseczki. Wyjmować kluski łyżką cedzakową. Można zahartować zimną wodą.

Galuszki połączyć z paprykarzem.

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z kurczaka:

kurczak po umbryjsku_dania z drobiu_mięso z rozmarynem  kurczak z morelami_mięso z owocami_danie bezglutenowe_danie słodko-słone  pałki miodowo-rozmarynowe_dania z drobiu_dania na piknik_dania błyskawiczne_szpinak na surowo  kurczak z suszonymi pomidorami_danie błyskawiczne_paprykarz z kurczaka

 

sobota, 26 października 2013

Koniec października. Już pora na rozgrzewające i gęste zupy. Rozpoczynam sezon zupą gulaszową, zwaną zupą swatką. Nasza gulaszowa jest gęsta, pikantna, paprykowa, z powodzeniem zastępuje pierwsze i drugie danie. Najlepsza z bagietką i lampką czerwonego wina. Gotuję ją wg przepisu Macieja Kuronia.

Inne przepisy Macieja Kuronia:

Farfalle z tuńczykiem

Fasolka po bretońsku.

zupa gulaszowa_dania jednogarnkowe_dania rozgrzewające_dania na zimę_kuchnia węgierska

Składniki:

  • 60 dag mięsa wołowego (w przepisie oryginalnym było 30 dag wołowiny i 30 dag wieprzowiny)
  • 50 dag ziemniaków
  • 5 dag zacierek (woda +mąka)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 3 pomidory
  • 1-2 czuszki
  • wywar warzywny (z 2 marchewek, 1 pietruszki, kawałka selera, kawałka pora, listka laurowego, kilku ziaren pieprzu i ziela angielskiego)
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • majeranek, kminek (obu przypraw dużo)
  • pieprz, sól 
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Warzywa i przyprawy na wywar zalać 8 szklankami zimnej wody. Ugotować wywar, w połowie gotowania soląc, a pod koniec dodając czuszkę.

Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju na brązowy kolor, dodać cebulę pokrojoną w półplasterki, czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilę smażyć (trzeba uważać, by nie przypalić czosnku). Dodać kopiastą łyżkę słodkiej, mielonej  papryki przełożyć do rondla i zalać wywarem. Gotować do miękkości. W połowie gotowania dodać paprykę pokrojoną w paski i obrane, pokrojone w kostkę pomidory. Do prawie miękkiej potrawy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, kminek, majeranek. Na koniec kluseczki i jeszcze chwilę gotować. Można podać z ostrą papryką do przegryzania. A ja lubię jeszcze dodatek natki. 

Znajdź mnie na fb.

zupa gulaszowa_dania jednogarnkowe_dania rozgrzewające_dania na zimę_kuchnia węgierska

Inne sycące zupy:

 zupa kukurydziana_dania z drobiu_dania jednogarnkowe  barszcz biały na kwasie z kapusty_zupy_kuchnia mazowiecka  flaczki z kurczaka_zupa_danie jednogarnkowe_danie z drobiu  halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska 

 

czwartek, 14 lutego 2013

Naleśniki w stylu Gundel - słynne danie kuchni węgierskiej. Danie, które może być deserem lub słodkim obiadem. Bardzo pożywne. Po zjedzeniu jednego naleśnika, nie jestem w stanie zjeść niczego więcej. Cóż to jest? - Słodkie naleśniki przełożone masą orzechową z rodzynkami, skórką pomarańczową i solidną porcją rumu, polane sosem czekoladowym także z rumem. Dla nas rewelacja, jeden z lepszych deserów kuchni węgierskiej!

Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska

Składniki:

  • 8 - 10 ulubionych naleśników
  • 20 dag mielonych orzechów włoskich
  • 250 ml kremówki
  • 21 dag cukru
  • 5 - 8 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 1 kieliszek rumu (u mnie 80 %)

Sos:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki kremówki
  • 1 łyżka pudru
  • 1 kieliszek rumu

Wykonanie:

Usmażyć naleśniki. Śmietanę zagotować z cukrem, dodać orzechy, chwilę pogotować, dodać rum, skórkę, rodzynki. Każdy naleśnik posmarować nadzieniem i zwinąć w rulon. Składniki sosu rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać naleśniki sosem.

Naleśniki można, przed polaniem sosem, posmarować masłem i zapiec, a potem polać sosem.

Znajdź mnie na fb. 

Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska

Inne naleśniki i placuszki:

naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato  placuszki biszkoptowe z domowym kremem bounty_placki_krem kokosowy  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe

sobota, 22 września 2012

Te bułeczki to echo wakacji. Są przepyszne, chociaż nieco inne niż przysmak - wspomnienie. Na pewno dla wszystkich wielbicieli migdałów, cynamonu i oczywiście drożdżówek. Co zmienię, gdy będę je robiła następny raz? Po pierwsze zmielę na pył migdały, tak by masa miała charakter marcepanu i dodam ich więcej. Po drugie w inny sposób złożę bułki.  

zrolowane bułeczki migdałowo-cynamonowe_bułki drożdżowe_bułki słodkie

 Składnik:

  • 2 i 1/2 szklanek mąki (425 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ponad 0,5 szklanki mleka (155 ml)

Składniki nadzienia:

  • 20 dag mielonych migdałów
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • można dodać 2 -3 krople ekstraktu migdałowego

zrolowane bułeczki migdałowo-cynamonowe_bułki drożdżowe_bułki słodkie

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżką cukru, dodać łyżkę mąki i 3-4 łyżki letniego mleka, rozmieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Pozostałą mąkę przesiać, dodać sól, resztę cukru i letniego mleka, letnie masło, jajka, rozczyn. Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać, tak długo aż ciasto nie będzie kleiło się do ręki i do naczynia, w którym wyrabiamy. Pozostawić do wyrośnięcia (1,5 - 2 godzin).

W tym czasie przygotować nadzienie - połączyć wszystkie składniki.

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Ciasto rozwałkować, rozsmarować na nim nadzienie, całość zrolować. Roladę pokroić na 2 - 3 cm paski. Kłaść na blasze wyłożonej papierem pergaminowym zwinięciem do góry, piec ok. 15 minut.

Znajdź mnie na fb.

Bułki zapisuję do akcji "Co w śniadaniówce można znaleźć".

Inne pyszności śniadaniowe:

schab minutka_domowe wędliny  drożdżówka błyskawiczna_ciasto drożdżowe_dania błyskawiczne  śniadaniowe muffinki z tymiankiem i fetą_wytrawne muffinki  Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem_przetwory

niedziela, 12 sierpnia 2012

Chociaż kuchnia węgierska nie przypadła mi do gustu (zbyt tłusta i mięsna), jednak znalazłam kilka dań, które mnie zachwyciły, m.in. galuszki z bryndzą, naleśniki Gundel, paprykarz z kurczaka, zawijas migdałowy i największe zaskoczenie - halaszle. Stopniowo postaram się je odtwarzać wszystkie nowe, polubione smaki. Dziś pora na zupę rybną z ryb słodkowodnych - halaszle.

Zupa zaskakująca, inna od znanych mi białych zup i wywarów rybnych. Rybna, ale...gulaszowa, czerwona. Jestem ostatnią osobą, którą zachwycają takie dania, nie dość, że papryka, to jeszcze gotowana ryba, a jednak...

Przepis Macieja Kuronia, odrobinę zmieniony. Nie chcę poprawiać mistrza, dostosowałam jedynie danie do zapamiętanego smaku.

halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska

Składniki:

  • 1,5 l wywaru rybnego lub warzywnego
  • 1 kg ryb słodkowodnych (filety)
  • 1-2 cebule
  • 2 papryki
  • 3-4 ziemniaki
  • 3-4 gałązki estragonu
  • 10 g słodkiej papryki w proszku
  • 1 czuszka
  • 1-2 łyżki oliwy pikantnej
  • 2-3 łyżki ostrej pasty paprykowej
  • 2-3 łyżki pasty gulaszowej (można pominąć)

halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska

Wykonanie:

Cebule pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla, zeszklić na oleju, dodać paprykę pokrojoną w paski, chwilę podsmażyć. Wsypać paprykę w proszku, estragon i czuszkę, zalać wywarem. Zagotować i dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować 5 minut. Do zupy włożyć ryby,  pastę i gotować przez 15 minut. Gotowe. Można podawać z bagietką.

Znajdź mnie na fb.

Inne zupy:

botwina_kuchnia mazowiecka_zupy  Deserowa zupa dyniowa po stargardzku_warzywa na słodko_jesienne zupy  zupa kukurydziana_dania z drobiu_dania jednogarnkowe