| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi






Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: kuchnia francuska

środa, 24 stycznia 2018

Maleńkie deserki czekoladowe. Pyszne, puszyste i delikatne. Wspaniały deser walentynkowy.

Z "Moich wypieków" (zmieniony).

kubeczki czekoladowe_deser czekoladowy_deser francuski_deser na walentynki

Składniki:

  • 280 g czekolady mlecznej
  • 90 g czekolady gorzkiej
  • 1 szklanka mleka (szklanka 250 ml)
  • 1 szklanka śmietany 36 %
  • 60 g cukru
  • 5 żółtek
  • ew. 1-2 łyżki whisky

Wykonanie:

Czekoladę połamać na kawałki.

Mleko i śmietanę zagotować. Gdy gotuje się mleko, utrzeć żółtka z cukrem na kogel-mogel. Do utartych żółtek wlać powoli, mieszając gorącą mieszankę mleczno-śmietanową. Całość przelać ponownie do garnka i intensywnie mieszając zagęścić (masa nie jest tak gęsta jak budyń). Mieszaniną zalać czekoladę, odstawić na 2 minuty i po tym czasie zmiksować. Na koniec można dodać alkohol (dzięki temu deser nabiera truflowego smaku).

Przelać do niewielkich szklanych naczynek i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Można podawać z bitą śmietaną i owocami w syropie (u mnie z aronią w rumie).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kubeczki czekoladowe_deser czekoladowy_deser francuski_deser na walentynki

Inne desery walentynkowe:

winne gruszki_owoce z alkoholem_deser  deser czarno-biały_Eton mess_brownie_deser z owocami_dania na lato  creme brulee_krem z karmelem_deser francuski_krem spalony  Walentynkowy torcik tiramisu_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem  ciastko czekoladowa lawa_deser bez glutenu_deser na walentynki_ciastko z płynnym wnętrzem  ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  gruszki w cieście czekoladowym_deser czekoladowy_babeczka czekoladowa z całą gruszką_deser bezglutenowy

środa, 22 października 2014

Gulasz po burgundzku, czyli boeuf bourguignon, to klasyczne danie kuchni francuskiej. Niezwykle aromatyczna potrawa z wołowiny, z dodatkiem wędzonego boczku, pieczarek i małych cebulek. Gotowana w dużej ilości czerwonego wina. Można, ba nawet trzeba, przyrządzić ją z wyprzedzeniem. Zyskuje wtedy na smaku, tworząc harmonijną całość. Obok stroganowa, gulaszu po węgiersku, jeden z bardziej znanych gulaszy. Zrobiłam go na podstawie przepisu Julii Child, choć "natchnieniem" był felieton p. Capponi-Borawskiej. W odróżnieniu od autorki artykułu, nie dodałam marchewki, w miarę ściśle trzymając się przepisu książkowego ("Francuski szef kuchni").

Danie podałam z kluskami śląskimi z dyni i ziemniaków i czerwonym winem. Całość tworzyła na stole piękną, jesienną kompozycję. Choć równie dobrym rozwiązanie byłaby bagietka czy chleb żytni na zakwasie.

Serdecznie polecam przepis.

gulasz po burgundzku_kuchnia francuska_mięso w sosie_gulasz wołowy

Składniki:

  • 1,4 kg wołowiny gulaszowej (kostki 5-8 cm)
  • 17 dag wędzonego boczku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2-3 gałązki tymianku (lub 1/2-1 łyżeczki suszonego)
  • liść laurowy
  • 750 ml czerwonego wina (wytrawne)
  • 500 ml wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki masła (pominęłam)
  • 20-25 malutkich cebulek (zastąpiłam szalotkami)
  • 1/2 kg pieczarek
  • oliwa i masło do smażenia
  • sól

Wykonanie:

Boczek pokroić w kostkę, dodać oliwę, przyrumienić i wytopić tłuszcz. Skwarki odłożyć, a na patelni małymi partiami smażyć mięso. To ważne! Jeśli włożymy zbyt dużą ilość mięsa na patelnię, to mięso będzie się dusić, a nie smażyć (otrzymamy szaro-burą breję, zamiast obsmażonych na brązowo kawałków mięsa). Przesmażoną wołowinę przełożyć do naczynia żaroodpornego lub garnka, dodać odłożone skwarki, tymianek, liść laurowy, przecier, czosnek. Z patelni zlać tłuszcz, wlać wino i "zebrawszy" smak z patelni, przelać je do garnka z mięsem. Dodać bulion, tyle by przykryć mięso i gotować na wolnym ogniu przez 2,5 - 3 godzin (można piec w piekarniku rozgrzanym do 160 °C).

W czasie gotowania wołowiny, przygotować dodatki. Pieczarki pokroić na ćwiartki i usmażyć na rozgrzanym maśle połączonym z oliwą. Upieczone posolić. Cebulki obrać, naciąć od strony korzonków na krzyż (ponoć, dzięki temu zabiegowi,  nie rozpadnie się podczas gotowania), wrzucić do garnka z odrobiną wody i masła i ugotować.

Gdy mięso będzie ugotowane, doprawić solą i pieprzem, zdjąć tłuszcz i zagęścić mąką wymieszaną z masłem (do masy mączno-maślanej dodać po odrobinie płynu od gotowania mięsa, intensywnie mieszając, by nie powstały grudki i dopiero rozmieszaną dodać do gulaszu). Na koniec wrzucić pieczarki i cebulki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

gulasz po burgundzku_kuchnia francuska_mięso w sosie_gulasz wołowy

Inne gulasze:

zupa gulaszowa_dania jednogarnkowe_dania z wołowiny_kuchnia węgierska  stroganow z indyka_dania z drobiu_mięso w sosie  paprykarz z kurczaka z galuszkami_dania z drobiu_gulasz węgierski_kuchnia węgierska   gulasz z polentą Łakomych Włochów_gulasz z pomidorami_polenta_mamałyga_danie kuchni włoskiej 

 

niedziela, 05 października 2014

Zestaw do creme brulee, czyli kremu spalonego, dostałam jakiś czas temu, ale jakoś tak nie mogłam się przekonać do zrobienia tego słynnego francuskiego deseru. Wydawał mi się skomplikowany, zwykły, taki budyniowy. Aż w końcu zrobiłam i teraz przygotowuję nagminnie. Okazał się genialnie prosty i niesamowicie smaczny.  A rodzinka zakochała się w tej pysznej, waniliowej piance (?), kremie (?), galaretce (?) z gorącym, chrupiącym, karmelowym wierzchem, od pierwszego kęsa.

Dziś krem brulee w wersji jesiennej z karmelizowanymi śliwkami.

Z portalu "Kuchnia".

creme brulee_krem brulee_krem z karmelem_deser francuski

Składniki kremu:

  • 4 żółtka
  • 80 g cukru
  • 80 g mleka
  • 250 ml śmietanki 36 %
  • laska wanilii
  • brązowy cukier do posypania deseru

Dodatki:

  • 5 dużych słodkich śliwek
  • 200 ml słodkiego, likierowego wina
  • 2 łyżki brązowego cukru

creme brulee_krem brulee_krem z karmelem_deser francuski

Wykonanie:

Śliwki wypestkować, podzielić na ćwiartki, zamarynować w winie.

Żółtka utrzeć z cukrem. Wanilię przepołowić i wyskrobać nasiona. Śmietanę z mlekiem połączyć i zagotować razem z wanilią (nasiona i strąk). Wyjąć wanilię i na chwilę odstawić. Dodać do żółtek, intensywnie mieszając (by nie ścięły się żółtka). Z wierzchu płynu zdjąć pianę i przelać do foremek do zapiekania. 

Foremki postawić na tacy z piekarnika, wlać wody, tyle by sięgała do 1/3 wysokości foremek.

Piec w 150 °C ok. 30 minut.

Wyjąć, ostudzić, schłodzić w lodówce.

2 łyżki cukru zrumienić na patelni, dodać trochę marynaty, wymieszać. Wlać pozostałe wino i dodać śliwki. Sos zredukować do gęstości miodu.

Zimny krem posypać cukrem i przypalić palnikiem (lub zapiec pod grillem kuchennym).

Znajdź mnie na fb.

creme brulee_krem brulee_krem z karmelem_deser francuski

Inne desery na ciepło:

Crumble_owoce z kruszonką_desery_przepisy na lato  fondant kajmakowy, czyli babeczki z płynnym kajmakiem_lava cake_babeczk  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  Deserowa zupa dyniowa po stargardzku_warzywa na słodko_jesienne zupy

 

czwartek, 08 maja 2014

Babka Savarin to klasyka kuchni francuskiej. Niektórzy uważają, że deser ma polskie korzenie, a autorem tego eleganckiego wypieku był nie Francuz, ale Polak...sam Stanisław Leszczyński - zapalony kucharz i eksperymentator kulinarny (oczywiście, nie tylko).

Cóż to jest? Drożdżowe ciasto nasączone syropem rumowym, otulone glazurą z moreli i wypełnione bitą śmietaną z truskawkami i kiwi. Mimo tak dużej dawki alkoholu zawartego w babce, ciasto nie ocieka, nie kapie nim, wręcz byłam zaskoczona "suchością" deseru. A współbiesiadnicy, nie chcieli wierzyć, że ma w sobie tak dużo rumu! Niesamowicie smaczna, delikatna, pulchna, po prostu fantastyczna!

Z miesięcznika "Kuchnia" (nr 6/95).

babka Savarin_babka drożdżowa_babka ponczowa_babka z alkoholem_kuchnia francuska_babka z truskawkami

Składniki ciasta:

  • 2 szklanki mąki
  • 5 dag masła
  • 3/4 szklanki letniego mleka (w oryginale była letnia woda)
  • 1,5-1,7 dag drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 jajka (nie z lodówki)
  • szczypta soli

Poncz:

  • 1 szklanka rumu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru

Glazura:

  • 3/4 szklanki dżemu morelowego (lub konfitury)
  • 1/2 szklanki rumu

Wypełnienie:

  • 1 szklanka śmietany 36 %
  • puder do smaku
  • 1 szklanka drobnych owoców (u mnie truskawki i kiwi)

Wykonanie:

Masło utrzeć z dwoma łyżeczkami cukru. Połączyć drożdże z 1 łyżeczką cukru i letnim mlekiem (1/4 szklanki), zostawić do wzburzenia. Mąkę przesiać do ogrzanej miski, dodać do niej wyrośnięte drożdże, utarte masło z cukrem, lekko roztrzepane jajka, szczyptę soli i 1/2 szklanki letniego mleka. Wyrabiać taka długo, aż ciasto będzie lśniące i gładkie (czyli długo). Ciasto przykryć folią spożywczą oraz ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 1 godziny, do podwojenia objętości). Wyrośnięte ciasto zbić i jeszcze raz wyrobić. Formę babkową z dużym otworem o średnicy 24 cm posmarować masłem. Włożyć ciasto, przykryć i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Piec w dobrze rozgrzanym do 250 °C piekarniku 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180-200 °C i piec jeszcze 15 minut (albo tak długo, aż babka zrumieni się i zacznie odstawać od brzegów).

Podczas pieczenia babki przygotować syrop. Wodę z cukrem podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia cukru (mieszając). Zagotować i gotować przez 3 minuty. Następnie zdjąć z ognia, dodać rum i odstawić do upieczenia babki (na kilka minut).

W czasie pieczenia przygotować również glazurę. Dżem wymieszać z rumem, podgrzać i przetrzeć (masa musi być gładka).

Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika (jest sucha i twarda). Nakłuć gęsto ze wszystkich stron, także spód i gorącą nasączyć syropem rumowym. W tym czasie babka pęcznieje, a pod koniec nasączania odmawia wchłaniania płynu. Nasączoną posmarować za pomocą pędzelka gorącą glazurą. Wystudzić.

Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać puder do smaku. Środek babki napełnić śmietaną i owocami. Najlepiej zjeść od razu.

babka Savarin_babka drożdżowa_babka ponczowa_babka z alkoholem_kuchnia francuska_babka z truskawkami

babka Savarin_babka drożdżowa_babka ponczowa_babka z alkoholem_kuchnia francuska_babka z truskawkami

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta z truskawkami:

 Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  jogurtowiec z truskawkami_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto na zimno_ciasto dietetyczne  Truskawkowiec_biszkopt z truskawkami_ciasto z owocami_przepisy na lato  blaszka_ciasto z galaretką_ciasto z owocami_przepisy na lato

poniedziałek, 30 grudnia 2013

Tytuł mówi wszystko. Nic dodać, nic ująć. Ta bagietka, to królowa wszystkich bagietek.

Przepis znaleziony na blogu "Co-Ja-Tam-Wjem".

bagietka - królowa wszystkich bagietek_domowe pieczywo_domowa bułka

bagietka - królowa wszystkich bagietek_domowe pieczywo_domowa bułka 

Składniki:

  • 4 szklanki mąki (użyłam pszennej typu 650)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • torebka suszonych drożdży
  • mąka pełnoziarnista lub razowa do podsypania

Wykonanie:

Mleko zagotować z masłem i cukrem, ostudzić. Do letniego dodać letnią wodę, drożdże, sól, szklankę mąki, wymieszać. Następnie dodać drugą szklankę mąki, wymieszać. Dalej wsypać kolejną szklankę mąki i ponownie wymieszać. Ciasto staje się gęste. Po dodaniu ostatniej szklanki mąki, rozpocząć wyrabianie ciasta. Wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Przenieść do natłuszczonej miski i pozostawić w cieple na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

Podzielić ciasto na pięć części. Z każdej formować prostokąt (podsypując mąką, ciasto się klei) i zwinąć go w rulon. Każdy z pięciu rulonów rozciągnąć do wymiarów blaszki. Przełożyć do foremki wyłożonej pergaminem i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.

Rozgrzać piekarnik do 250 °C wstawić bagietki, pod spód podłożyć foremkę z wodą i piec 10 minut. Po ww. czasie zmniejszyć temperaturę do 200 °C i piec jeszcze 10 minut.

Studzić przykryte ściereczką.

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe pieczywo:

brioszka z musem czekoladowym z awokado_domowe pieczywo_pieczywo na drożdżach_bułka maślana_pasta do chleba  bułki z grzybami_jesienne dania_domowe pieczywo_dania wegetariańskie  chałka_ciasto drożdżowe  chleb kukurydziany_chleb drożdżowy_domowe pieczywo 

 

 
1 , 2 , 3