| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: chleb

środa, 25 października 2017

Chleb ryżowy należy do moich podstawowych chlebów bezglutenowych. Dlaczego? Jest uniwersalny, nadaje się zarówno do dań słodkich jak i słonych, dobrze znosi przechowywanie, nie kruszy się (a to główna wada chlebów bezglutenowych), nadaje się na tosty, grzanki. A wady? Połowa mąki przeznaczonej na chleb jest z ryżu białego (czyli wartości odżywcze pod znakiem zapytania), ale z drugiej strony połowa jest pełnoziarnista :), a teraz jeszcze dodałam dynię, która poprawia strukturę i wilgotność, daje witaminę A oraz... piękny kolor.

Przepis bazowy z bloga "Olga Smile".

chleb ryżowy z dynią_chleb bezglutenowy_chleb codzienny_chleb domowy

Składniki:

  • 250 g mąki ryżowej białej
  • 250 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 3 łyżeczki drożdży w proszku
  • 2 łyżeczki gumy kasantanowej (poprawia strukturę)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego 
  • 1/2 łyżeczka soli (to wersja zdrowotna, dodaję 3/4)
  • 500 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 pełne łyżki puree z dyni (u mnie dynia piżmowa lub hokkaido)*

Wykonanie:

Składniki suche - mąki, drożdże, cukier, sól, gumę wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre - wodę, olej, puree. Zawartość obu naczyń dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki posmarowanej tłuszczem, wyrównać i wierzch posmarować również tłuszczem. Zostawić w ciepłym miejscu na 40-50 minut. Piec ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C. Wystawić z piekarnika, a po 10-15 minutach wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.

*jak zrobić puree z dyni? Kroję dynię na części, wybieram pestki, wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180-200 °C na 40-60 minut (aż dynia będzie miękka). Upieczoną oddzielam od skóry (w przypadku hokkaido, to nie jest konieczne) i miksuję blenderem ręcznym na gładką masę. By nie marnować prądu, piekę od razu większą ilość dyni i przeznaczam na zupę, mleczną zupę z lanymi kluskami, deserową zupę z gałką lodów, placuszki, kluski śląskie, ciasto, drożdżówki, ciasteczka, deser, i inne smakołyki, które można przygotować z pieczonej dyni. 

**chleb można przygotować bez dyni

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

W tle zdjęcia moi pomocnicy :).

chleb ryżowy z dynią_chleb bezglutenowy_chleb codzienny_chleb domowy

Inne bezglutenowe chleby:

chleb gryczano-jaglany_chleb bezglutenowy_chleb domowy_chleb na drożdżach  chleb jaglano-owsiany_chleb bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb domowy  chleb jaglany_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach  chleb kminkowy_chleb bezglutenowy_chleb gryczany_chleb z amarantusem   chleb gryczany z pomidorami i bazylią_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach_domowe pieczywo|  chleb gryczany z kaszą_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb kukurydziny_chleb bezglutenowy_śniadania_domowe pieczywo  chleb zmieniający życie_chleb bez maki_chleb bezglutenowy_śniadanie_chleb domowy

wtorek, 02 maja 2017

Chleb inny niż wszystkie, bo z ziaren słonecznika, siemienia lnianego, płatków owsianych i migdałów, bez dodatku mąki. Spośród moich chlebów bezglutenowych, najbardziej treściwy i zwarty. Na śniadanie wystarczy jedna, cieniutka kromka. Nie kruszy się, długo zachowuje świeżość, jest niesamowicie smaczny, fantastyczny!

Przepis dostałam od mojej siostry (a Ewa znalazła go na blogu "Jadłonomia").

chleb zmieniający życie_chleb bez maki_chleb bezglutenowy_śniadanie_chleb domowy

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki soli (myślałam, że to za dużo, ale nie, jest w sam raz)
  • 1 łyżka syropu z agawy (zastąpiłam lejącym miodem)
  • 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego*
  • 1 i 1/2 szklanki letniej wody + 3 łyżki

Wykonanie:

Wszystkie składniki suche wymieszać (płatki, nasiona słonecznika, siemię lniane, migdały, zmielone siemię lniane, sól).

W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Najpierw olej z syropem z agawy, potem dodać wodę.

Mokre składniki dodać do suchych i dobrze wymieszać (kilka minut).

Odstawić na 1-2 godzin.

Keksówkę o wymiarach 11 x 20 cm posmarować olejem kokosowym i przełożyć do niej ciasto.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 185-190 °C ok. 60 minut. 

Wyją z piekarnika i zostawić w foremce na godzinę, po czym wyjąć i zostawić na kratce do całkowitego schłodzenia (najlepiej na noc). Źle wystudzony będzie się kruszył!

Kroić ostrym nożem na cieniutkie kromki (to widać na zdjęciach, grubość jak pumpernikel).

*olej kokosowy jest niezbędny, sprawia,że chleb jest zwarty i nie rozpada się

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

chleb zmieniający życie_chleb bez maki_chleb bezglutenowy_śniadanie_chleb domowy

Inne bezglutenowe chleby:

chleb gryczano-jaglany_chleb bezglutenowy_chleb domowy_chleb na drożdżach  chleb jaglano-owsiany_chleb bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb domowy  chleb jaglany_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach  chleb kminkowy_chleb bezglutenowy_chleb gryczany_chleb z amarantusem   chleb gryczany z pomidorami i bazylią_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach_domowe pieczywo|  chleb gryczany z kaszą_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb kukurydziny_chleb bezglutenowy_śniadania_domowe pieczywo

sobota, 11 lutego 2017

Po chlebie jaglanym, który piekłam na okrągło, nastał czas chleba kukurydzianego. Chleba o zdecydowanym smaku, takiego do domowego smalcu (:)), pięknym, żółtym kolorze, z siemieniem lnianym i wyrazistym dodatkami (czarnuszka lub kminek). Tak jak każdy chleb bezglutenowy, kruszy się i szybko się starzeje.

Na podstawie przepisu z broszurki "Smaczna kuchnia bez glutenu. Śniadania i kolacje" (z moimi zmianami).

chleb kukurydziany bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb z kminkiem_chleb domowy

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka gumy kasantanowe (można pominąć, ale poprawia strukturę chleba)
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka kminku lub czarnuszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 3/4 szklanki przegotowanej, letniej wody

Wykonanie:

Keksówkę posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

W misce wymieszać mąki, gumę, siemię, kminek, sól.

Drożdże wymieszać z cukrem, po chwili będą płynne.

Do mieszanki mącznej dodać wodę, rozpuszczone drożdże i wymieszać. Masa powinna być taka jak gęsty budyń, jeśli się kruszy i nie daje się połączyć, dodać ciut więcej wody.

Ciasto przełożyć do foremki i zostawić na 30-50 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (nie dłużej, potem zaczyna opadać).

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piec ok. 1 godziny.

Przestudzić i wyjąć z foremki.

Ze starego (po 2-3 dniach) chleba, bardzo dobre są grzanki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne bezglutenowe chleby:

chleb gryczano-jaglany_chleb bezglutenowy_chleb domowy_chleb na drożdżach  chleb jaglano-owsiany_chleb bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb domowy  chleb jaglany_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach  chleb kminkowy_chleb bezglutenowy_chleb gryczany_chleb z amarantusem   chleb gryczany z pomidorami i bazylią_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach_domowe pieczywo|  chleb gryczany z kaszą_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo    

środa, 09 marca 2016

Mąka owsiana to mój hit ostatnich tygodni. Świetna do naleśników, racuszków, kopytek i chleba. Poprawia strukturę i smak bezglutenowych dań mącznych. A jaki jest chleb z dodatkiem mąki owsianej? Nie kruszy się, tak jak inne chleby bezglutenowe, jest delikatny i zdrowy. Może jedynie nie jest tak żółty jak jaglany? Ale czy to jest wada? Zdecydowanie nasz faworyt ostatnich tygodni.

chleb jaglano-owsiany_chleb bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb domowy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka tapioki lub skrobi kukurydzianej
  • 1 torebka drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 3-4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka gumy kasantanowej (można pominąć)
  • 1 szklanka zsiadłego mleka (u mnie roślinne, zwykle migdałowe)*
  • ok. 1/2-1 szklanki mleka ew. więcej (u mnie roślinne migdałowe, kokosowe lub sojowe)
  • 3 łyżki masła

Wykonanie:

Suche składniki - mąkę jaglaną, owsianą, ziemniaczaną, skrobię kukurydzianą, sól, cukier, drożdże - wymieszać.

Mleka i masło lekko podgrzać.

Obie części połączyć (ew. dodać mleko) i dobrze wyrobić. Odstawić na 10-15 minut. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta, dodać jeszcze mleko. Konsystencja ciasto powinna przypominać budyń.

Przełożyć do foremki posmarowanej masłem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 - 190 °C 40-50 minut (do suchego patyczka).

*od rodzaju mleka w znacznej mierze zależy smak chleba

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne bezglutenowe chleby:

chleb jaglany_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach  chleb kminkowy_chleb bezglutenowy_chleb gryczany_chleb z amarantusem  chleb gryczany z pomidorami i bazylią_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach_domowe pieczywo|  chleb gryczany z kaszą_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb kukurydziany bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb z kminkiem_chleb domowy  chleb gryczano-jaglany_chleb bezglutenowy_chleb domowy_chleb na drożdżach

czwartek, 09 kwietnia 2015

Chleb jaglany należy ostatnio do moich ulubionych chlebów bezglutenowych. W smaku przypomina niesłodką chałkę lub bułkę maślaną. Jest bardzo delikatny, no i zdrowy :). Oczywiście, jak każdy chleb bezglutenowy, szybko wysycha, starzeje się i kruszy. Mój patent na tę przypadłość jest zawsze ten sam - grzanki.

Z blogu "Olgi Smile".

chleb jaglany_chleb bezglutenowy_chleb drożdżowy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki jaglanej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 niepełna szklanka mąki z tapioki (zastępowałam czasami łatwiej dostępną skrobią kukurydzianą)
  • ew. 1 łyżeczka gumy kasantanowej (poprawia strukturę chleba, ale można pominąć)
  • 1 szklanka kefiru wodnego (ew. zwykłego kefiru, mleka zsiadłego, czasami zastępowałam zsiadłym mlekiem migdałowym)
  • 1/2 szklanki dowolnego mleka (u mnie często sojowe)
  • 2-4 łyżeczek cukru (mleko sojowe jest zwykle słodzone, wtedy mniej)
  • 1 łyżka suszonych drożdży (ew. 20 g świeżych, lepsze są suszone)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła
  • płatki jaglane do posypania wierzchu

Wykonanie:

Wszystkie mąki i sól wymieszać. Kefir + mleko lekko podgrzać. Odlać 1/2 szklanki płynu i wymieszać z drożdżami, cukrem i niewielką ilością mąki (dodając jej tyle, by całość miała konsystencję kwaśnej śmietany). Zostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut, do wzburzenia. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gęste ciasto.

Masę przełożyć do foremki posmarowanej masłem. Posypać płatkami i zostawić w ciepłym miejscu na 40 - 50 minut.

Ostatnio przygotowuję chleb w wersji przyśpieszonej - mieszam wszystkie składniki, przekładam do foremki, posypuję płatkami i zostawiam do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 170-180 °C 30 - 40 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne chleby bezglutenowe:

chleb gryczano-jaglany_chleb bezglutenowy_chleb domowy_chleb na drożdżach  chleb jaglano-owsiany_chleb bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb domowy  chleb kminkowy_chleb bezglutenowy_chleb gryczany_chleb z amarantusem  chleb gryczany z pomidorami i bazylią_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach_domowe pieczywo|  chleb gryczany z kaszą_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb kukurydziany bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb z kminkiem_chleb domowy  

 
1 , 2 , 3 , 4