| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: kuchnia gruzińska

środa, 09 listopada 2016

Maleńkie, kruche rogaliki nadziewane orzechami. Pyszne ciasteczka na jeden kęs. Moja, znacznie mniejsza,  wariacja na temat przysmaku gruzińskiego :).

Aha, na zdjęciach rogaliki są w dwóch wersjach - z orzechami i z powidłami z mirabelek.

gruzińskie rogaliki z orzechami_kruche rogaliki_rogaliki z nadzieniem orzechowym

Składniki ciasta:

  • 250 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru + puder do oprószenia rogalików
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 50 ml miodu
  • 50 ml kremówki

Wykonanie:

Mąkę posiekać z masłem na proszek, dodać sól, cukier puder, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść, podzielić na dwie części, z każdej uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-60 minut.

W tym czasie składniki nadzienia wymieszać.

Rozwałkować pierwszą część ciasta. Wykrawać kwadraty o boku 5 cm. Nakładać nadzienie, zwinąć po przekątnej, formować rogale. Gotowe kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 °C (piekłam ok. 15 minut).

Przestudzone można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

gruzińskie rogaliki z orzechami_kruche rogaliki_rogaliki z nadzieniem orzechowym

gruzińskie rogaliki z orzechami_kruche rogaliki_rogaliki z nadzieniem orzechowym

Inne rogaliki:
rogaliki półfrancuskie z makiem_rogaliki na słodko  rogaliki siostry Anastazji_rogaliki krucho-drożdżowe_drobne wypieki  rogaliki migdałowe_ciastka kruche_ciastka z migdałami_kuchnia austriacka  rogale topione_rogale krucho-drożdżowe_rogale nadziewane  rogaliki francuskie ze szpinakiem_rogaliki na słono_karnawał_słone przegryzki
czwartek, 18 sierpnia 2016

Ponoć Gruzini uwielbiają mięso, chleb (puri) i wino (esencjonalne, czerwone, półsłodkie). A ja w Gruzji zakochałam się w warzywach, owocach i serach. Przesłodkie arbuzy, melony, granaty i brzoskwinie (te ostatnie smakowały wręcz jak suszone), pachnące słońcem pomidory i ogórki, cudowne bakłażany i różne sery - twarde i miękkie, słone i delikatne, dojrzałe i świeże (z czego najbardziej znany to suluguni). Do tego moc zieleniny i orzechy. Co ciekawe zauważyłam, że Gruzini nie gustują w klasycznych deserach i ciastach. U nas praktycznie wszędzie można kupić słodycze: ciastka, bułki słodkie, ciasta, tam nie, jeśli już to raczej wyciskane soki i wszechobecne czurczcheli, czyli orzechy nanizane na sznurku i oblepione gęstą mazią winogronową, no i nazuki - lekko słodki, korzenno-miodowy chlebek z okolic Chaszuri. A moja rodzina? Polubiła chaczapuri - rodzaj chleba czy raczej pizzy z serem i adżarskie chaczapuri, czyli chaczapuri z jajkiem (wygląda jak łódka chlebowa z jajkiem sadzonym), chinkali - pierożki czy też sakiewki mięsne z rosołem w środku, szaszłyki i szkmeruli - kurczaka pieczonego w ketsi (gliniana misa) w mleku i czosnku. Już udało się nam odtworzyć kilka gruzińskich dań, a na dobry początek sałatka gruzińska :).

sałatka gruzińska_sałatka z pomidorów i ogórków_sałatka do dań z grilla  

Składniki:

  • 3 dorodne pomidory
  • 5 ogórków
  • duża garść posiekanej natki (natka to nie posypka, to równorzędny składnik sałatki)
  • garść posiekanej czerwonej bazylii
  • posiekana natka kolendry (pomijam, nie lubię tego składnika, ale w Gruzji jest jednym z podstawowych dodatków do wielu dań) lub estragon
  • 3-4 łyżki mielonych orzechów włoskich (drobno zmielone)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Pomidory obrać ze skóry (na chwilę zanurzyć w wrzątku, skórka zejdzie prawie sama). Pokroić na duże kawałki. Ogórki również obrać, pokroić na ósemki. Dodać zieleninę, 2/3 orzechów, sól, pieprz i całość wymieszać. Wierzch sałatki posypać pozostałymi orzechami.

Uwaga - sałatka nie ma sosu! Próbowałam dodawać do niej sos, ale to nie to!

Warianty dania:

*do sałatki można dodać pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę (na tą porcję warzyw wystarczy pół niewielkiej) lub paprykę pokrojoną w kostkę

**zamiast soli dodać soli gruzińskiej (mieszanka przypraw)

***delikatnie posypać słonym, drobno pokrojonym serem (w stylu fety)

****pominąć orzechy 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. Na facebooku rodzinki można znaleźć inne zdjęcia gruzińskich dań.

sałatka gruzińska_sałatka z pomidorów i ogórków_sałatka do dań z grilla

akcja warzywa psiankowate_sałatka gruzińska

Inne sałatki:

sałatki grillowe II - ze szparagami, nicejska, zielona_sałatki_przystawki sałatki na grilla_sałatka grecka_sałatka ze szpinakiem_sałatka z rzodkiewkami_dodatki do dań z grilla  sałatka z cykorią i camembertem_sałatka zimowa_sałatka karnawałowa  śledzie w kożuszku_sałatki_przystawki_śledzie pod pierzynką_dania na Wigilię  http://rodzinkawkuchni.blox.pl/2014/03/Salatka-z-makaronem-i-ziarnami-slonecznika.html