| < Luty 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: bezy

czwartek, 23 listopada 2017

Tort Esterhazy - tort węgierski złożony z cieniutkich blatów bezowo-migdałowych przełożonych kremem maślano-budyniowy. Wierzch tortu pokrywa biały lukier z czekoladowym wzorkiem. To brzmi pysznie i jest pyszne!

Dodam, że tort zawdzięcza swoją nazwę dziewiętnastowiecznemu dyplomacie i księciu węgierskiemu Paulowi, Antonowi Esterhazy.  

tort węgierski Esterhazy_tort migdałowy_tort z kremem maślano-budyniowym_tort dla gości_Boże Narodzenie

tort węgierski Esterhazy_tort migdałowy_tort z kremem maślano-budyniowym_tort dla gości_Boże Narodzenie

Składniki blatów:

  • 10 białek z dużych jajek
  • 300 g cukru
  • 300 g mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • ew. olejek migdałowy

Składniki kremu:

  • 600 ml mleka
  • 6 żółtek
  • łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 1/2 szklanki cukru (ok. 110 g)
  • 60 g mąki ziemniaczanej (lub 30 ziemniaczanej i 30 ryżowej)
  • 250 g miękkiego masła
  • kieliszek likierowy amaretto

Wierzch:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • amaretto
  • 2 łyżeczki kakao
  • 4 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie - krem:

500 ml zagotować z cukrem waniliowym i 90 g cukru. W pozostałych 100 ml mleka rozmieszać żółtka, mąki. Masę wlać do wrzącego mleka, wymieszać energicznie, by nie powstały grudki i zagotować, ciągłe mieszając. Przygotowany budyń przykryć folią (nie powstanie kożuch) i wystudzić w temperaturze pokojowej (dzięki temu temperatura masła będzie taka jak temperatura budyniu, a to z kolei zapobiegnie zwarzeniu się masy).

Masło utrzeć z pozostałym cukrem na jasną (wręcz białą) i puszystą masę. Do utartego, łyżka po łyżce, dodawać budyń. Na koniec dodać powoli (!) kieliszek likierowy amaretto. Przygotowaną masę przykryć i wstawić na godzinę-półtorej do lodówki.

Wykonanie - blaty:

Blaszki piekarnikowe wyłożyć papierem do pieczenia i na papierze narysować 5 okręgów o średnicy 23 cm.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodać stopniowo cukier. Gdy masa będzie lśniąca i sztywna, dodać (delikatnie mieszając) mielone migdały i ew. kilka kropli ekstraktu migdałowego (opcja tylko dla wielbicieli intensywnego smaku migdałowego). Masę podzielić na pięć części i położyć na 5 narysowanych na papierze kołach.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 °C (opcja z termoobiegiem) ok. 12-15 minut. Od razu po upieczeniu wyrównać blaty tortu. Obręcz od tortownicy przyłożyć do każdego krążka ciasta, docisnąć, wyciąć nierówności. Dzięki temu zabiegowi wyrównujemy części tortu, ale nie jest to konieczne. Ciepłe blaty zdjąć z blachy, ostrożnie zdjąć papier. Ostudzić. 

Składanie:

Masę podzielić na 5 równych części. Blaty migdałowe przekładać masą. Piątą część zostawić, a tort wstawić do lodówki na godzinę-dwie. W tym czasie uprażyć na suchej patelni migdały, wystudzić i lekko posiekać. Po godzinie-dwóch tort wyjąć i posmarować boki tortu kremem i posypać migdałami. 

Cukier puder utrzeć z amaretto na gęstą, ale plastyczną masę. Odłożyć 2 łyżki i do tej części dodać kakao. Białym lukrem posmarować wierzch tortu, a ciemny włożyć do rękawa cukierniczego i narysować, zaczynając od środka, okręgi. Przeciągnąć patyczkiem po wzorku.

Tort schłodzić.

Tort można przechowywać w lodówce nawet tydzień. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Przepis na blaty z TEGO przepisu, a bazą przepisu na krem był TEN przepis.

tort węgierski Esterhazy_tort migdałowy_tort z kremem maślano-budyniowym_tort dla gości_Boże Narodzenie

Inne przepisy na torty na Boże Narodzenie:

marlenka_ciasto z kremem_ciasto czeskie_ciasto z miodem  adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem  Marcinek_ciasto z kremem_tort  tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy_tort delikatny i kruchy  tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami_daquoise  tort bezowy z truflą czekoladową_tort dla gości_tort czekoladowy  Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie

poniedziałek, 30 października 2017

Idealny tort bezowy dla gości. Ładnie wygląda, długo zachowuje świeżość, inaczej niż inne torty bezowe nie nasiąka kremem, dzięki temu nie rozpada się po kilku godzinach (jak inne torty bezowe z kremami na bazie bitej śmietany czy mascarpone), czyli można przygotować go wcześniej. I najważniejsze - jest smaczny :).

tort bezowy z truflą czekoladową_tort dla gości_tort czekoladowy

Składniki blatów bezowych (średnica 24 cm)*:

  • 2/3 szklanki białek (szklanka 250 ml)
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Krem:

  • 400 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 400 ml śmietany 36 %
  • 125-150 ml likieru baileys
  • 1-2 łyżki cukru pudru (lub do smaku, raczej nie za dużo, blaty tortu są słodki)

Ponadto:

  • kakao do oprószenia tortu
  • 3-4 łyżki kwaśnego dżemu (najlepiej z czarnych porzeczek)

Wykonanie:

Blaty bezowe. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 24 cm i 20 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na dwa przygotowane okręgi, łyżką układając na powierzchni esy-floresy. Suszyć w 100 °C (suszę dwa blaty naraz i nastawiam termoobieg) przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam (nawet kolejne 2 godziny).

Trufla czekoladowa. Kremówkę podgrzać (prawie do zagotowania), dodać połamaną czekoladę, wymieszać do połączenia składników. Zostawić do wystudzenia. Zimną masę wstawić do lodówki na godzinę. Po ww. czasie dodać alkohol i cukier puder, wymieszać. Całość ubić (masa po ubiciu będzie puszysta i bardziej jasna). Wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

Masa po stężeniu jest dość twarda i ładnie się kroi, ale najlepiej użyć gorącego noża, wtedy nie przylepia się do jego powierzchni.

Składanie. Na paterze położyć blat bezowy**, posmarować dżemem, dalej 3/4 kremu i drugi blat bezowy. Wstawić do lodówki. Z pozostałej masy uformować kulki, otoczyć w kakao i położyć na wierzch tortu. Całość lekko oprószyć kakao. Tort wymaga schłodzenia (ok. 2-3 godzin).

*tort można przygotować z gotowych blatów bezowych.

**przed położeniem blatu można położyć kleks kremu, dzięki temu tort będzie stabilny,  nie będzie przesuwał się na paterze

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort bezowy z truflą czekoladową_tort dla gości_tort czekoladowy

Inne ciasta dla gości:

sernik kajmakowy_sernik kajmakowy na spodzie kakaowym,_sernik krówkowy_sernik kremowy_sernik pieczony  jabłecznik serowy_szarlotka_jabłecznik w kruchym cieście_jabłecznik z całymi jabłkami  sernik gotowany na biszkopcie cassis_sernik bezglutenowy_sernik z bezą  babka ucierana mamy Heleny_ciasto piaskowe  marlenka_ciasto z kremem_ciasto czeskie_ciasto z miodem  torcik after eight_torcik czekoadowo-miętowy_torcik czekoladowy z musem z białej czekolady_torcik bezglutenowy  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami  błyskawiczny makowiec_Boże Narodzenie_ciasto z makiem  rolada biszkoptowa z pieczonymi jabłkami_rolada z owocami_ciasto z owocami  tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem

czwartek, 13 lipca 2017

Jakiś czas temu zamieściłam na blogu przepis na tartą różę. I tak zastanawiam się, kto z niego skorzysta? Dużo zachodu, a do czego tego użyć? Wprawdzie pisałam, że do kremu, lemoniady, bułeczek, trufli, ale to takie niekonkretne...A oto coś namacalnego - torcik bezowy z różanym kremem mascarpone i malinami. Zachwyca zapachem i smakiem no i tak słodko wygląda :).

torcik bezowy z kremem różanym i malinami_tort z kremem z płatków róży_tort z kremem mascarpone

Składniki blatu bezowego:

  • 1/2 szklanki białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Składniki kremu różanego:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g kwaśnej kremówki
  • 3 łyżki musu z płatków róży (przepis TU)

Dodatki:

Wykonanie:

Blaty bezowe. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 24 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na narysowany okrąg. Suszyć w 100 °C przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż beza będzie krucha i chrupiąca). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam. I zwykle suszę trzy blaty na raz, a potem wykorzystuje do różnych ciast, deserów, tortów.

Krem. Zmiksować mascarpone, kremówkę i mus różany na gęsty krem.

Składanie. Owoce umyć, osuszyć.

Na tortownicy położyć kleks kremu (dzięki temu tort nie będzie się przesuwał), blat bezowy, krem i owoce. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Tuż przed podaniem ozdobić melisą i ew. oprószyć cukrem różanym.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

torcik bezowy z kremem różanym i malinami_tort z kremem z płatków róży_tort z kremem mascarponeInne torty bezowe na lato:

tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem  torcik bezowy z kremem limonkowy i owocami leśnymi_tort bezowy_tort z kremem mascarpone_tort na lato  tort bezowy stracciatella z jagodami_ciasto z kremem_ciiasto z owocami  tort bezowy lodowy z malinami_tort na lato_tort cytrynowy  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  biały tort_tort Eton Mess_tort ucierany_tort z bezami_tort z truskawkami   

piątek, 07 lipca 2017

Moda na smak kokosowy kwitnie. Były ciasteczka, tort pina colada, tort raffaello, jagielnik kokosowy z jagodami, a dziś tort raffaello złożony z blatów bezowo-migdałowych przełożonych kremem raffaello. Dodatkowa zaleta tortu, nie zawiera mąki. Niesamowicie smaczny, ale niektórzy twierdzili, że jest ciut za słodki. Dla mnie rewelacja.

tort raffaello II_tort kokosowy_tort jak pralinki_tort na blatach migdałowych

Składniki blatów:

  • 7 białek z dużych jajek
  • 225 g cukru
  • 225 g mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • ew. ekstrakt migdałowy (warto dodać)

Składniki kremu:

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki kokosowej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 5 łyżek malibu
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 200 g białej czekolady

Ozdoby:

  • praliny raffaello
  • kwiaty
  • listki melisy

Wykonanie:

Blaty migdałowe. Blaszki piekarnikowe posmarować masłem i wysypać mielonymi migdałami. Za pomocą obręczy do tortownicy odcisnąć/narysować 6 okręgów o średnicy 23 cm.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodać stopniowo cukier. Gdy masa będzie lśniąca i sztywna, dodać (delikatnie mieszając) mielone migdały i ew. kilka kropli ekstraktu migdałowego (opcja tylko dla wielbicieli intensywnego smaku migdałowego). Masę podzielić na sześć części i położyć na 6 narysowanych na blaszkach kółek.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 °C (opcja z termoobiegiem) ok. 12-15 minut. Od razu po upieczeniu wyrównać blaty tortu. Obręcz od tortownicy przyłożyć do każdego krążka ciasta, docisnąć, wyciąć nierówności. Dzięki temu zabiegowi wyrównujemy części tortu. Ciepłe blaty zdjąć z blachy (trzeba podciąć szerokim nożem). Ostudzić. 

Krem. Śmietankę kokosową wymieszać z wiórkami i gotować, cały czas mieszając, ok. 30 minut - do całkowitego płynu (można użyć mleka kokosowego, wtedy trzeba gotować dłużej). Pod koniec gotowania dodać malibu. Zestawić z ognia, wyspać połamaną czekoladę, wymieszać i odstawić do schłodzenia. Zimny krem zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem. 

Składanie. Blaty migdałowe przekładać masą czekoladowo-kokosową. Posmarować wierzch i wstawić do lodówki do zastudzenia. Wyjąć z lodówki ozdobić pralinami, listkami, kwiatami. 

Uwaga:

*Jeśli chcesz przełamać słodki smak tortu, posmaruj jeden z blatów kwaśnym dżemem (choćby z czarnej porzeczki).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort raffaello II_tort kokosowy_tort jak pralinki_tort na blatach migdałowych

Inne bezglutenowe ciasta:

ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  torcik czekoladowo-migdałowy z wiśniami_torcik czekoladowy z kremem z kaszy jaglanej_torcik bezglutenowy  tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie  ciasto czekoladowe caprese_ciasto migdałowe_ciasto bezglutenowe_ciasto bez mąki  sernik gotowany na biszkopcie cassis_sernik bezglutenowy_sernik z bezą  tort sernikowy przełożony plackami miodowymi_sernikomiodownik_miodownik_sernik miodowy_krajanka miodowa_ciasto przekładane



piątek, 30 czerwca 2017

Torcik na lato. Bezy, orzeźwiający krem limonkowy i owoce leśne (poziomki, jagody). Pyszny letni deser :).

torcik bezowy z kremem limonkowy i owocami leśnymi_tort bezowy_tort z kremem mascarpone_tort na lato

Blat bezowy:

  • 1/2 szklanki białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g serka mscarpone
  • 2/3 szklanki kremówki
  • 2-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • porcja kremu limonkowego wg TEGO przepisu - 3 jajka, 80 g masła, 80 g cukru, 125 ml soku z limonek (u mnie 4), skórka otarta z dwóch limonek (tylko zielona część, inaczej krem będzie gorzki)

Dodatki:

  • szklanka owoców leśnych (poziomki, jagody kamczackie lub inne)
  • listki melisy lub mięty 

Wykonanie:

Blaty bezowe. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 24 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na narysowany okrąg. Suszyć w 100 °C przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż beza będzie krucha i chrupiąca). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam. I zwykle suszę trzy blaty na raz, a potem wykorzystuje do różnych ciast, deserów, tortów.

Krem. Dzień wcześniej trzeba przygotować curd limonkowy. Masło roztopić dodać pozostałe składniki (uwaga! masło nie może być zbyt gorące, inaczej zwarzą się jajka). Wymieszać trzepaczką. Podgrzewać (!) na wolnym ogniu, cały czas intensywnie mieszając, do momentu, gdy masa uzyska konsystencję budyniu (ok. 20 minut). Schłodzić. Można odłożyć łyżkę kremu, do ozdobienia wierzchu tortu.

Zimny krem limonkowy zmiksować z mascarpone, kremówką i cukrem pudrem na gęsty krem.

Składanie. Owoce umyć, osuszyć.

Na tortownicy położyć kleks kremu (dzięki temu tort nie będzie się przesuwał), blat bezowy, krem i owoce. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Tuż przed podaniem ozdobić melisą lub miętą.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

torcik bezowy z kremem limonkowy i owocami leśnymi_tort bezowy_tort z kremem mascarpone_tort na lato

Inne torty bezowe na lato:

 tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem  tort bezowy stracciatella z jagodami_ciasto z kremem_ciiasto z owocami  tort bezowy lodowy z malinami_tort na lato_tort cytrynowy  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  biały tort_tort Eton Mess_tort ucierany_tort z bezami_tort z truskawkami

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8