| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: żółtka

sobota, 19 listopada 2016

Ajerkoniak z kakao i rumem to taka wersja zimowa znanego likieru. Gęsty, aromatyczny, odpowiedni na każdą okazję. Wspaniały prezent, dodatek do kawy, kremu budyniowego, lodów.

prokurator_likier jajeczny_ajerkoniak z kakao_adwokat z kakao

Składniki:

  • 7 dużych żółtek (z białek można zrobić bezy)
  • 220 g cukru (szklanka)
  • 250 ml mleka 3,2 % (szklanka)
  • 3 dag kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 150 ml spirytusu
  • 50 ml mocnego rumu

Wykonanie:

Na mleku ugotować kakao. Wystudzić i schłodzić. Zimne kakao wymieszać w blenderze z cukrem i cukrem waniliowym, dodać zimne żółtka. Do dobrze zmiksowanego płynu powoli wlać rum, potem spirytus (to ważne - powoli!). Gotowe, teraz wystarczy schodzić.

prokurator_likier jajeczny_ajerkoniak z kakao_adwokat z kakao

prokurator_likier jajeczny_ajerkoniak z kakao_adwokat z kakao

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe likiery:

 ajerkoniak_likier jajeczny_przepisy na babski wieczór  Krem kawowy_domowy likier kawowy_przepisy na babski wieczór  Kukułeczka_domowy likier_przepisy na babski wieczór  alkoholowa kokosanka_likier kokosowy_krem kokosowy  likier groszki pomarańczowe_domowe likiery_likier na mleku

środa, 09 listopada 2016

Maleńkie, kruche rogaliki nadziewane orzechami. Pyszne ciasteczka na jeden kęs. Moja, znacznie mniejsza,  wariacja na temat przysmaku gruzińskiego :).

Aha, na zdjęciach rogaliki są w dwóch wersjach - z orzechami i z powidłami z mirabelek.

gruzińskie rogaliki z orzechami_kruche rogaliki_rogaliki z nadzieniem orzechowym

Składniki ciasta:

  • 250 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru + puder do oprószenia rogalików
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 50 ml miodu
  • 50 ml kremówki

Wykonanie:

Mąkę posiekać z masłem na proszek, dodać sól, cukier puder, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść, podzielić na dwie części, z każdej uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-60 minut.

W tym czasie składniki nadzienia wymieszać.

Rozwałkować pierwszą część ciasta. Wykrawać kwadraty o boku 5 cm. Nakładać nadzienie, zwinąć po przekątnej, formować rogale. Gotowe kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 °C (piekłam ok. 15 minut).

Przestudzone można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

gruzińskie rogaliki z orzechami_kruche rogaliki_rogaliki z nadzieniem orzechowym

gruzińskie rogaliki z orzechami_kruche rogaliki_rogaliki z nadzieniem orzechowym

Inne rogaliki:
rogaliki półfrancuskie z makiem_rogaliki na słodko  rogaliki siostry Anastazji_rogaliki krucho-drożdżowe_drobne wypieki  rogaliki migdałowe_ciastka kruche_ciastka z migdałami_kuchnia austriacka  rogale topione_rogale krucho-drożdżowe_rogale nadziewane  rogaliki francuskie ze szpinakiem_rogaliki na słono_karnawał_słone przegryzki
poniedziałek, 14 marca 2016

Z serii podstawowe przepisy - domowy majonez. Wspaniała baza do sałatek, sosów, jajek, smaczne dopełnienie wielkanocnego stołu.

domowy majonez_podstawowe przepisy_sos do jajek_przepisy na Wielkanoc

Składniki:

  • 1 duże żółtko
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 szklanka oleju
  • sól, pieprz
  • ew. łyżka wrzątku

Wykonanie:

Składniki w temperaturze pokojowej.

Żółtko utrzeć mikserem razem z musztardą. Do utartego bardzo (!) powoli wlewać olej, ciągle miksując. To ważne - powoli. Jeśli olej dodamy zbyt szybko, zamiast majonezu mamy zwarzoną paćkę. Doprawić. Na koniec, po wyczerpaniu składników, można dodać odrobinę wrzątku. Tym sposobem majonez stanie się jaśniejszy i mniej gęsty, ale ja wolę taki żółciutki i gęsty.

Majonez można zabarwić na zielono, dodając przetarte przez sitko świeże listki np. bazylii.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

A po inne przepisy na dania słone zapraszam do zakładki:

Wielkanoc na słono_zbiór przepisów Wielkanocnych_pasztet_mięso_przystawki Wielkanocne

Słodkości znajdują się w zakładce Wielkanoc na słodko

Wielkanoc na słodko_zbiór przepisów na babki_mazurki_serniki_torty

Inne przepisy na dania wielkanocne z majonezem:

faszerowane jajka przepiórcze_jajka z tuńczykiem_przystawka wielkanocna  sałatka z kurczakiem i ananasem_przekąski i przystawki_sałatka z mięsem_dania na karnawał  sałatka gyros_danie z drobiu_karnawał_przyjącia  ptysie na słono nadziewane sałatką jarzynową_ptysie na ostro_słone ptysie_słone przekąski_zwykła sałatka

wtorek, 23 lutego 2016

Mleczne, słodkie ciasteczka o smaku popularnych cukierków. Po upieczeniu i ostudzeniu można ciastka pokroić w kostki jak krówki  lub wyciąć foremkami zajączki, króliczki, jajeczka i tym sposobem mamy przepis na wielkanocne ciasteczka.

Ciasteczka są bezglutenowe, choć do dietetycznych nie należą.

Z "Tarzynkowa".

ciasteczka krówki_domowe ciasteczka_ciasteczka bezgutenowe_przepisy na Wielkanoc

Składniki:

  • 450 g miękkiego masła
  • 400-500 g cukru pudru (dodałam 400 i dla nas ciastka są wystarczająco słodkie)
  • 4 żółtka w temperaturze pokojowej
  • 500 g mleka w proszku (nie instatnt)

Wykonanie:

Foremkę o wymiarach 26x38 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Mleko w proszku przesiać.

Masło utrzeć z cukrem na puch, ucierając dodawać po jednym żółtku. Zakończyć ucieranie w momencie, gdy masa będzie puszysta i jasna. Dodać mleko w proszku, wymieszać, przełożyć do foremki i wygładzić.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C 30-45 minut (do momentu, aż ciasto będzie złociste i karmelowe jak krówki).

Wystudzić. Zimne pokroić ostrym nożem w kostki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasteczka krówki_domowe ciasteczka_ciasteczka bezgutenowe_przepisy na Wielkanoc

ciasteczka krówki_domowe ciasteczka_ciasteczka bezgutenowe_przepisy na Wielkanoc

Inne wielkanocne drobiazgi:

babeczki pisakowe bezglutenowe_babeczki na Wielkanoc_drobne wypieki  babeczki cytrynowe_babeczki ucierane_ciasto ucierane cytrynowe_wielkanoc  kruche babeczki z mango_finger food_ciasto z owocami  wielkanocne wianuszki drożdżowe_chałka drożdżowa_Wielkanoc 

sobota, 28 listopada 2015

Lekki krem budyniowy i kruche (!) ciasto zamiast francuskiego, oto moje napoleonki ze starego zeszytu Mamy.

Kolejny przepis na bożonarodzeniowe ciasto.

napoleonki_ciasto z kremem_kruche ciasto z kremem budyniowym

Składniki ciasta:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 350 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • szczypta soli

Składniki kremu:

  • 6 jaj
  • 12 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 l mleka

Oprócz:

  • puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Ciasto:

Masło i mąkę posiekać na proszek, dodać żółtka, puder, szczyptę soli. Całość szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Foremkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na dwa placki. Placki upiec (osobno) na jasny, słomkowy kolor w piekarniku rozgrzanym do 220 °C.

Krem:

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na pianę, dodać mąki, szklankę zimnego mleka - wymieszać. Dodać powoli, mieszając, pozostałe, gorące mleko. Przelać całość do garnka, postawić na wolnym ogniu i podgrzewać, nie gotując (! - to ważne, inaczej masa się zwarzy). Ogrzewać do zgęstnienia, cały czas mieszając (!). Krem nie jest twardy i skalisty, nie jest to gęsty budyń i tak ma być.

Wykończenie:

Gorącym kremem przełożyć placki. Zostawić na kilka godzin, a najlepiej na noc, by ciasto zmiękło.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Kroić ostrym nożem z ząbkami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne przepisy na ciasta na Boże Narodzenie:

ciasto czeskie, czyli miodowa krajanka_miodownik_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  marlenka_ciasto z kremem_ciasto czeskie_ciasto z miodem  torcik after eight_torcik czekoadowo-miętowy_torcik czekoladowy z musem z białej czekolady_torcik bezglutenowy  kremowy czekoladowy sernik_sernik na zimno_ciasto czekoladowe_ciasto z owocami_ciasto bez pieczenia

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7