| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: żółtka

czwartek, 26 października 2017

Zabawna, puszysta i niezwykle smaczna drożdżówka ze śliwkami.

Na podstawie przepisu z bloga "Matka Wariatka" .

ciasto ślimak z ciasta drożdżowego ze śliwkami_ciasto amonit ze śliwkami_drożdżówka ze śliwkami_placek ze śliwkami

ciasto ślimak z ciasta drożdżowego ze śliwkami_ciasto amonit ze śliwkami_drożdżówka ze śliwkami_placek ze śliwkami

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki (u mnie jasna orkiszowa)
  • 150 ml mleka
  • 22 g drożdży
  • 2 żółtka (nie z lodówki, w temperaturze pokojowej)
  • 40 g masła
  • 30 g cukru
  • ew. cukier waniliowy
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 50-70 dag śliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy)
  • 1 łyżeczka cynamonu lub 1 łyżka cukru waniliowego

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżką cukru (po chwili rozpuszczą się). Mąkę przesiać. Mleko podgrzać (powinno być letnie), masło rozpuścić. Do drożdży dodać łyżkę mąki i 2 łyżki mleka, rozmieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wzburzenia (ok. 20 minut). 

Do maki dodać, żółtka, letnie masło, mleko, pozostały cukier, cukier waniliowy, rozczyn, sól. Dobrze wyrobić, uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość).

Gdy cisto rośnie, przygotować śliwki - przekroić wzdłuż na pół i wypestkować.

Masło roztopić i wymieszać z cukrem i cynamonem lub cukrem waniliowym.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na dwie części i uformować wałki o długości 56 cm. Wałki ułożyć spiralnie  (zlepienia dobrze połączyć) w wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy o średnicy 23-24 cm. Pomiędzy spirale ciasta wkładać śliwki. Całość posmarować rozpuszczonym masłem z przyprawami.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 30 minut.

Ciasto najlepsze jest pierwszego dnia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto ślimak z ciasta drożdżowego ze śliwkami_ciasto amonit ze śliwkami_drożdżówka ze śliwkami_placek ze śliwkami

Inne ciasta z jesiennymi owocami:

Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane  keks na białkach ze ślwikami_ciasta z owocami_ciasto bez żółtek_jesienne przepisy  Ciasto ze śliwakmi_ciasto z owocami  Jabłecznik z całymi jabłkami_ciasto ucierane_ciasto z owocami  jabłecznik dla gości_ciasto z owocami_szarlotka  jabłecznik kostka_ciasto z owocami_kruche ciasto      

czwartek, 17 sierpnia 2017

Drożdżówki to nasze ulubione ciasta. A z placków drożdżowych najulubieńsze to: łatwe ciasto drożdżowe z Trójki, błyskawiczna drożdżówka - gliniaste drożdżówki, babka drożdżowa mamy Honoraty - drożdżówka puszek i wersja pośrednia - placek drożdżowy z Claudii

Cytrynowa drożdżówka z morelami to wersja pośrednia - nie jest puszysta, ale i nie jest gliniasta. Cytryny świetnie komponują się z morelami, a kruszonka cudnie wieńczy deser. U nas zniknęła w ciągu 2 dni (choć to duży placek).

Świetne codzienne ciasto na podwieczorek z kawą, na kolację i śniadanie z mlekiem.

cytrynowa drożdżówka z morelami i kruszonką_placek drożdżowy z owocami_cdzienny placek

Składniki:

Placek:

  • 500 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
  • 150 g mleka
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 4 żółtka
  • 30 g drożdży
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 1 kg moreli (inne owoce - śliwki, wiśnie, jabłka)

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 180 g mąki
  • szczypta soli

Wykonanie:

Placek. Mąkę przesiać. Mleko podgrzać (ma być letnie). Masło rozpuścić.

Drożdże włożyć do miseczki wymieszać z łyżką cukru (zostawić, po chwili rozpuszczą się), dodać łyżkę mąki i 2-3 łyżki mleka. Zostawić w ciepłym miejscu do wzburzenia (ok. 20 minut). 

Do mąki dodać rozczyn, cukier, mleko, letnie masło, żółtka, sól, skórkę cytrynową - wymieszać. Całość dobrze wyrobić (ok. 15-20 minut mikserem z hakiem). Ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 60 minut (aż podwoi objętość).

Gdy ciasto rośnie, wypestkować morele i przygotować blaszkę piekarnikową - wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi na wielkość foremki. Ułożyć morele (skórką na dół), posypać kruszonką. 

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C 20-25 minut.

Kruszonka. Mąkę, cukier, sól, wymieszać. Zagniatać formując kluseczki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

cytrynowa drożdżówka z morelami i kruszonką_placek drożdżowy z owocami_cdzienny placek

Na podstawie przepisu z książki "Kuchnia polska według Pawła Małeckiego". 

Inne ciasta drożdżowe z owocami:

placek drożdżowy z wiśniami_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami  placek morelowo-marcepanowy_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami_przepisy na lato  Łatwa drożdżówka z owocami i kruszonką_ciasto z owocami_ciasto drożdżowe_łatwe ciasto  placek z wiśniami Ewy Wachowicz_placek drożdżowy z wiśniami_ciasto Ewy Wachowicz_ciasto na lato  róża z twarogiem i borówkami_rolada drożdżowa_ciasto z owocami 

sobota, 19 listopada 2016

Ajerkoniak z kakao i rumem to taka wersja zimowa znanego likieru. Gęsty, aromatyczny, odpowiedni na każdą okazję. Wspaniały prezent, dodatek do kawy, kremu budyniowego, lodów.

prokurator_likier jajeczny_ajerkoniak z kakao_adwokat z kakao

Składniki:

  • 7 dużych żółtek (z białek można zrobić bezy)
  • 220 g cukru (szklanka)
  • 250 ml mleka 3,2 % (szklanka)
  • 3 dag kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 150 ml spirytusu
  • 50 ml mocnego rumu

Wykonanie:

Na mleku ugotować kakao. Wystudzić i schłodzić. Zimne kakao wymieszać w blenderze z cukrem i cukrem waniliowym, dodać zimne żółtka. Do dobrze zmiksowanego płynu powoli wlać rum, potem spirytus (to ważne - powoli!). Gotowe, teraz wystarczy schodzić.

prokurator_likier jajeczny_ajerkoniak z kakao_adwokat z kakao

prokurator_likier jajeczny_ajerkoniak z kakao_adwokat z kakao

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe likiery:

 ajerkoniak_likier jajeczny_przepisy na babski wieczór  Krem kawowy_domowy likier kawowy_przepisy na babski wieczór  Kukułeczka_domowy likier_przepisy na babski wieczór  alkoholowa kokosanka_likier kokosowy_krem kokosowy  likier groszki pomarańczowe_domowe likiery_likier na mleku

środa, 09 listopada 2016

Maleńkie, kruche rogaliki nadziewane orzechami. Pyszne ciasteczka na jeden kęs. Moja, znacznie mniejsza,  wariacja na temat przysmaku gruzińskiego :).

Aha, na zdjęciach rogaliki są w dwóch wersjach - z orzechami i z powidłami z mirabelek.

gruzińskie rogaliki z orzechami_kruche rogaliki_rogaliki z nadzieniem orzechowym

Składniki ciasta:

  • 250 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru + puder do oprószenia rogalików
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 50 ml miodu
  • 50 ml kremówki

Wykonanie:

Mąkę posiekać z masłem na proszek, dodać sól, cukier puder, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść, podzielić na dwie części, z każdej uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-60 minut.

W tym czasie składniki nadzienia wymieszać.

Rozwałkować pierwszą część ciasta. Wykrawać kwadraty o boku 5 cm. Nakładać nadzienie, zwinąć po przekątnej, formować rogale. Gotowe kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 °C (piekłam ok. 15 minut).

Przestudzone można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

gruzińskie rogaliki z orzechami_kruche rogaliki_rogaliki z nadzieniem orzechowym

gruzińskie rogaliki z orzechami_kruche rogaliki_rogaliki z nadzieniem orzechowym

Inne rogaliki:
rogaliki półfrancuskie z makiem_rogaliki na słodko  rogaliki siostry Anastazji_rogaliki krucho-drożdżowe_drobne wypieki  rogaliki migdałowe_ciastka kruche_ciastka z migdałami_kuchnia austriacka  rogale topione_rogale krucho-drożdżowe_rogale nadziewane  rogaliki francuskie ze szpinakiem_rogaliki na słono_karnawał_słone przegryzki
poniedziałek, 14 marca 2016

Z serii podstawowe przepisy - domowy majonez. Wspaniała baza do sałatek, sosów, jajek, smaczne dopełnienie wielkanocnego stołu.

domowy majonez_podstawowe przepisy_sos do jajek_przepisy na Wielkanoc

Składniki:

  • 1 duże żółtko
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 szklanka oleju
  • sól, pieprz
  • ew. łyżka wrzątku

Wykonanie:

Składniki w temperaturze pokojowej.

Żółtko utrzeć mikserem razem z musztardą. Do utartego bardzo (!) powoli wlewać olej, ciągle miksując. To ważne - powoli. Jeśli olej dodamy zbyt szybko, zamiast majonezu mamy zwarzoną paćkę. Doprawić. Na koniec, po wyczerpaniu składników, można dodać odrobinę wrzątku. Tym sposobem majonez stanie się jaśniejszy i mniej gęsty, ale ja wolę taki żółciutki i gęsty.

Majonez można zabarwić na zielono, dodając przetarte przez sitko świeże listki np. bazylii.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

A po inne przepisy na dania słone zapraszam do zakładki:

Wielkanoc na słono_zbiór przepisów Wielkanocnych_pasztet_mięso_przystawki Wielkanocne

Słodkości znajdują się w zakładce Wielkanoc na słodko

Wielkanoc na słodko_zbiór przepisów na babki_mazurki_serniki_torty

Inne przepisy na dania wielkanocne z majonezem:

faszerowane jajka przepiórcze_jajka z tuńczykiem_przystawka wielkanocna  sałatka z kurczakiem i ananasem_przekąski i przystawki_sałatka z mięsem_dania na karnawał  sałatka gyros_danie z drobiu_karnawał_przyjącia  ptysie na słono nadziewane sałatką jarzynową_ptysie na ostro_słone ptysie_słone przekąski_zwykła sałatka

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7