| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: marchew

piątek, 03 listopada 2017

Hit imprez jesienno-zimowych sałatka z pieczonej marchewki, z rukolą i wędzonym twarogiem. Aromatyczna i kolorowa. Pięknie wygląda na stole razem z sałatką z buraczków i babeczkami nadziewanymi smalcem wegańskim. Dowód na to, że nie zawsze musi być mięso :).

Na podstawie "Kwestii Smaku".

sałatka z pieczonej marchewki z wędzonym twarogiem_sałatka warzywna_sałatka pikantna_sałatka z rukolą

Składniki:

  • 1 kg marchewki
  • pęczek rukoli (u mnie kolorowa)
  • 120-150 g wędzonego twarogu
  • 1 łyżka dowolnych pestek lub nasion (dynia, słonecznik, siemię lniane)

Marynata:

  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • 2 łyżki miodu 

Wykonanie:

Składniki marynaty, prócz miodu, połączyć. Marchewkę obrać pokroić na części włożyć do miski i dobrze wymieszać z marynatą. Przełożyć na tacę piekarnikową wyłożoną pergaminem. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 °C. 15 minut przed końcem pieczenia, marchewkę polać miodem.

W czasie, gdy marchewka piecze się, przygotować sałatę - umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na dużym, płaskim talerzu. Nasiona lub pestki uprażyć na suchej patelni (trzeba mieszać, by nie przypalić). Wystudzić.

Upieczoną i wystudzoną marchewkę położyć na rukoli, posypać rozkruszonym twarogiem i nasionami.

Świetna z bagietką i lekkim białym winem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne sałatki:

carpaccio z buraczków_sałatka z serem_buraczki na zimno  pikantna sałatka z arbuzem_pikantna sałatka z fetą, melonem i arbuzem_owoce na słono  sałatka gruzińska_sałatka z pomidorami i ogorkami_sałatka z orzechami  sałatka z cykorią i camembertem_sałatka zimowa_sałatka karnawałowa  sałatka z roszponką_sałatka wegetariańska_przystawki i przekąski_danie na karnawał_danie błyskawiczne  sałatka z kaszy jaglanej_sałatka z kasza i warzywami_sałatka na drugie śniadanie  sałatka warstwowa ze szparagami_sałatka na grilla_dania dietetyczne

poniedziałek, 09 listopada 2015

Ciastka bez cukru i mąki. Takie do szkolnego plecaka, na drugie śniadanie. Ważne, ciastka są miękkie, czyli nadają się także dla młodszych dzieci, również dla tych, którym ruszające się mleczaki i nie pozwalają gryźć twardych ciastek :).

Z "Dorota smakuje".

ciastka owsiane z dynią i bananami_ciastka z marchewką i bananami_ciastka bez cukru_zdrowe słodycze

Składniki:

  • 1/2 jabłka
  • 1 mała marchewka lub 80-100 g startej, surowej dyni
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 szklanki płatków (mogą być bezglutenowe)
  • 2 garście bakalii
  • miód do smaku
  • szczypta soli

Wykonanie:

Jabłko, marchew/ dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Banany rozgnieść.

Bakalie umyć, osuszyć i ew. większe pokroić.

Wszystkie składniki (płatki, bakalie, marchew, jabłko, sól, miód) połączyć. Formować małe kulki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać.

Piec w 180 °C ok. 30 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciastka owsiane z dynią i bananami_ciastka z marchewką i bananami_ciastka bez cukru_zdrowe słodycze

Inne słodkości dla ucznia:

ciasteczka pełnoziarniste_zdrowe wypieki_ciasteczka z bakaliami  ciasteczka owsiane Ewy Wachowicz_ciastka owsiane_ciastka z bakaliami    Pieguski orzechowe Sowy_ciasteczka orzechowe_ciasteczka z bakaliami_ciasteczka pełnoziarniste  ciasteczka marchewkowo-owsiane_drobne wypieki_zdrowa żywność_warzywa w słodyczach

środa, 14 stycznia 2015

Przepyszne drobiowe mięso w galarecie. Idealne na kanapki, przekąskę na przyjęcie karnawałowe czy imieninowe. Najbardziej zaskakujące jest wykonanie, dlatego spodobała mi się nazwa - wędlina MacGyvera. Pokrojone mięso wkłada się w karton po soku, zawija w rękaw do pieczenia i gotuje. Dziwne, czyż nie?

Prawdę powiedziawszy, nie zrobiłabym tego dania, gdyby nie program p. Makłowicza o Islandii.  Kucharz piekł w ten sposób chleb, tyle że zakopywał karton w ziemi obok gejzeru.

Z "Kuchni Broni".

rolada drobiowa marmurek_wędlina drobiowa_mięso w galarecie_wędlina MacGyvera

W tle domowy chleb żytni.

Składniki:

  • 80 dag mięsa drobiowego pokrojonego w kostkę (piersi i udka)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 duża marchewka pokrojona w kostkę (można zastąpić papryką, pomidorami suszonymi)
  • kilka ogórków konserwowych (maleńkie krokodylki)
  • 1 pęczek posiekanej natki
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz świeżo zmielony
  • 3-4 łyżki żelatyny (dodałam raz 4, raz 3, przy 4 galaretka była bardziej sztywna)

Wykonanie:

Mięso, wodę, żelatynę (proszek), marchewkę, ogórki, posiekaną natkę, sól, czosnek, pieprz dokładnie i dobrze wymieszać. Całość przełożyć do obciętego (tylko góra) i umytego kartonu po soku (takiego z aluminium w środku). Owinąć w rękaw do pieczenia, zacisnąć (jak cukiereczek). Wstawić do wysokiego garnka z wrzącą wodą i gotować 1-1,20 godziny (woda do 3/4 wysokości kartonu). Po ugotowaniu wyjąć z wody i zostawić do ostudzenia. W kartonie jest pełno płynu, dlatego musi stać pionowo. Zimny wstawić do lodówki (najlepiej na noc). Zdjąć karton (rozciąć) i kroić w plastry.

*Inny sposób przygotowania tej wędliny. Karton z surowym mięsem owinięty w folię do pieczenia, włożyłam do piekarnika (200 °C) i piekłam ok. 45 minut (ale tak naprawdę czas pieczenia zależy od szerokości pudełka. Jeśli jest wąskie, trzeba piec krócej, przy szerszym odwrotnie).

**wszystkie składniki trzeba dobrze wyrobić, by mięso nie rozpadało się

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

A tak wyglądała wędlina przed pieczeniem (tego nie ma na zdjęciu, ale karton trzeba umieścić na tacy piekarnikowej lub talerzu do pieczenia - powierzchnia musi być płaska).

rolada drobiowa marmurek_wędlina drobiowa_mięso w galarecie_wędlina MacGyvera

Inne domowe wędliny:

indyk faszerowany suszonymi pomidorami i bazylią_dania z drobiu_dania z pomidorami  schab minutka_domowe wędliny  schab po wiedeńsku_pieczeń_danie z wieprzowiny  pieczeń z indyka z morelami_danie z drobiu_przepisy na Boże Narodzenie

niedziela, 24 listopada 2013

Kolejny przepis na słodycze z dodatkiem warzyw. Tym razem wersja zimowa - muffinki marchewkowe z orzechami i żurawiną według przepisu Roberta Sowy. Delikatne marchewkowe ciasto z korzenną nutą z dodatkiem słodko-cierpkiej żurawiny i chrupiących orzechów. Wierzch babeczek wieńczy przepyszna orzechowa kruszonka.

marchewkowe muffinki z żurawiną i orzechami_babeczki z bakaliami_warzywa w słodyczach_błyskawiczne wypieki

Składniki (na 12 sztuk):

  • 17 dag startej na drobnych oczkach marchewki
  • 10 dag mąki tortowej
  • 20 daga mąki razowej
  • 20 dag stopionego masła
  • 2 jajka
  • 20 dag drobnego cukru
  • 10 dag pokrojonych orzechów włoskich
  • 10 dag żurawiny
  • 3 łyżki soku z marchwi
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub 1 łyżeczka proszku i 1 łyżeczka sody)
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu

Kruszonka:

  • 5 dag cukru
  • 5 dag mąki
  • 3 dag masła
  • 6 dag pokruszonych orzechów włoskich

Wykonanie:

Łyżkę żurawin odłożyć, resztę posiekać i wymieszać z marchewką. Odstawić na 30 minut. Odłożone żurawiny zalać gorącym sokiem marchewkowym. Składniki kruszonki wymieszać. Jajka, cukier, sól krótko zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do masy jajecznej dodać marchew z żurawinami, mieszaninę mączną, masło, namoczone żurawiny, posiekane orzechy. Dobrze wymieszać. Przełożyć do foremek muffinkowych, posypać kruszonką i piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 °C.

Znajdź mnie na fb.

akcja żurawinowa_muffinki marchewkowe z żurawiną i orzechami  

Inne słodkości z warzywami:

ciasteczka marchewkowo-owsiane_drobne wypieki_zdrowa żywność_warzywa w słodyczach  sernik dyniowo-piernikowy_ciasto korzenne_sernik nowoczesny_sernik z dynią  drożdżówka dyniowo-pomarańczowa z glazurą dyniową_ciasto drożdżowe  piernik marchewkowy z polewą serową_piernik_ciasto marchewkowe_Boże Narodzenie

poniedziałek, 21 października 2013

Zdrowe ciasteczka z marchewką, płatkami owsianymi, otrębami i bakaliami. Miękkie z chrupiącymi elementami, o ładnym  pomarańczowym kolorze. Na jesiennej smuteczki do kawy czy herbaty, na babskie spotkanie, na podwieczorek z kubkiem mleka lub czekolady.

Przepis Roberta Sowy.

Ciasteczkamarchewkowo-owsiane_drobne wypieki_zdrowe wypieki_słodkie przekąski

Składniki:

  • 15 dag masła
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 małe jajka
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • czubata szklanka mąki
  • czubata szklanka płatków owsianych
  • szklanka drobno startej marchewki
  • 3/4 szklanki rodzynek lub innych bakalii (żurawina, orzechy)
  • ew. płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, dodać po jednym jajka, potem mąkę, otręby, płatki, marchewkę i ew. proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać, dodać bakalie i ponownie wymieszać.

Na blasze wyłożonej papierem kłaść łyżką płaskie ciastka. Piec w 180 °C ok. 20 minut. Studzić na kratce.

Znajdź mnie na fb.

Ciasteczkamarchewkowo-owsiane_drobne wypieki_zdrowe wypieki_słodkie przekąski

Inne ciasteczka:

ciasteczka z masłem orzechowym_kruche ciastka_Boże narodzenie+dan ia na piknik  Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food  ciasteczka orzeszki_kruche ciastka_bez piekarnika_Boże Narodzenie  Pieguski orzechowe Sowy_ciasteczka orzechowe_ciasteczka z bakaliami_ciasteczka pełnoziarniste

 

 
1 , 2