| < Listopad 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: komunia

niedziela, 08 lipca 2018

Delikatny biszkopt przełożony puszystym kremem kajmakowym na bazie mascarpone. W kremie zaskakujący element - chrupiące krówki. Pyszny tort na urodziny, imieniny, rocznicę.

Inny tort kajmakowy znajdziesz TU.

tort kajmakowy_tort z kremem krówkowym_tort na biszkopcie_tort z kremem mascarpone

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem:

  • 500 g mascarpone
  • 510 g kajmaku (puszka; u mnie Gostyń)
  • 30 dag krówek (odłożyć 4-5 do przybrania)

Ozdoby:

  • 3-4 kostki czekolady
  • odłożone krówki
  • odłożony kajmak
  • cieniutkie ciasteczka Oreo
  • miętowe patyczki
  • czekoladki Kinder Bueno
  • inne dowolne

Wykonanie:

Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć z lodówki 2 godziny przed pieczeniem).

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). Piekarnik włączyć na 170 °C. 

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.

Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera i po jednym dodać żółtka.

Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąki.

Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i rzucić wraz z foremką z wysokości 50 cm na podłogę (trzeba uważać, by nie rozpięła się foremka).

Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie (najlepiej upiec dzień wcześniej). Przed wyjęciem okroić nożykiem. Przekroić na 2 lub 3 części.

Ciasto piekę w foremce o średnicy 24 cm.

Krem kajmakowy. Składniki powinny być chłodzone w lodówce przez 10-12 godzin. Masarpone i kajmak ubijam na jednolity krem. Można odłożyć 2 -3 łyżki kajmaku do ozdobienia tortu. Krówki siekam (4-5 odkładam). Masę dzielę na dwie części większą i mniejszą. Do większej dodaję krówki. Mniejszą pozostawiam bez dodatków.

Składanie tortu. Na paterze położyć jeden z blatów tortu (można biszkopt przeciąć na 2 lub 3 części, tu przecięłam na 2). Na blat wyłożyć krem z krówkami, przykryć drugim blatem. Kremem bez krówek posmarować wierzch i boki tortu. Wygładzić ozdobić. Ja ozdobiłam kajmakiem (lekko go podgrzałam, by był bardziej plastyczny), pokruszonymi krówkami i czekoladą. Wstawić do lodówki i schłodzić (najlepiej na kilka godzin). 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort kajmakowy_tort na biszkopcie_tort z kremem kajmakowym i krówkami_tort z kremem mascarpone

Inne torty na biszkopcie:

tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem  tort szachownica_ciasto z kremem_ciasto czekoladowe  Tort baranek Szon_ciasta z kremem_ciasta z owocami_dania dla dzieci  tort rafffaello z truskawkami_tort na lato_tort kokosowy  tort bezowy z kremem mascaropne_tort z ajerkoniakiem_tort na Boże Narodzenie  tort pinia colada_tort ananasowo-kokosowy_tort biały_tort na komunię

niedziela, 03 czerwca 2018

Pyszne maleństwa na jeden kęs. Specjalny deser na specjalne okazje.

trufle z białej czekolady z różą_domowe trufle_domowe słodycze

Składniki:

  • 200 g białej czekolady*
  • 100 g mascarpone
  • 1 łyżka likieru kokosowego**
  • tarta róża do nadziania trufli
  • wiórki kokosowe do obtoczenia 

Wykonanie:

Rozpuścić na parze czekoladę. Do przestudzonej dodać mascarpone i alkohol, wymieszać i wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Masa powinna być na tyle gęsta, by można z niej ulepić kulki. Masę podzielić na porcje wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą porcję rozpłaszczyć, na środek położyć kulkę masy różanej, zlepiać i formować kulki. Kulki otoczyć wiórkami kokosowymi. Ułożyć na tacy i schłodzić. 

*dobrej jakości

**można pominąć

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne trufle:

 bajaderki_ziemniaczki_kartofelki_trufle_słodycze z alkoholem  kulki owsiane_domowe trufle_słodkości bez piekarnika  kartofelki_domowe trufle_bez piekarnika  Półmisek trufli_małe słodkości_domowe czekoladki  migdałowe bajaderki_kartofelki_okruszynki_świąteczne słodkości  śliwki w czekoladzie nadziewane marcepanem_domowe cukierki_domowe trufle_domowe czekoladki_finger food_danie na babski wieczór  mieszanka trufli z kaszy jaglanej_słodkości na jeden kęs  trufle z kaszy manny z amarantusem_domowe trufle_domowe cukierki_drobne słodkości  trufle owsiane_owsianki_Boże Narodzenie

poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Znany i lubiany tort w wersji deserowej. Słodki, pełen bakalii, z pysznym kajmakowym kremem. Koniecznie z filiżanką mocnej kawy :).

deser dacquoise_deser bakaliowy_deser bezowy_deser z kremem kajmakowym

Składniki:

  • 35 dag bakalii (migdały, daktyle, figi, morele, rodzynki)
  • 3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 7 dag gorzkiej czekolady
  • 4 białka
  • 25 dag cukru 
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g mscarpone
  • 100 g kremówki
  • 200 g kajmaku

Dodatki:

  • kakao do oprószenia deseru

Wykonanie:

Przygotować bakalie - umyć, obrać migdały, osuszyć, pokroić na drobne kawałki. Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Połączyć pokrojone bakalie, czekoladę i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Do ubitych dodawać po łyżce cukier. Pianę delikatnie wymieszać z bakaliami. Przełożyć do foremki i piec 2-3 godziny w temperaturze 130 °C (do wysuszenia). Wystudzić, pokroić/połamać na kawałki. Przełożyć do pucharków (5-6 porcji).

Ubić krem. Połączyć mascarpone, kremówkę, kajmak, wymieszać i ubić. Dodać do mieszanki bakaliowo-bezowej, lekko wymieszać. Wierzch oprószyć kakao.

deser dacquoise_deser bakaliowy_deser bezowy_deser z kremem kajmakowym

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne desery:

Różowo - pianka jagodowa_mleczna galaretka z owocami_desery_dania dla dzieci  Pomarańczowe tiramisu_desery na lato_kuchnia włoska  deser czarno-biały_Eton mess_brownie_deser z owocami_dania na lato  zdrowy deser_zdrowe śniadanie_kasza jaglana z owocami  deser biało-zielony_deser z bitą śmietaną_deser z kiwi 

czwartek, 23 listopada 2017

Tort Esterhazy - tort węgierski złożony z cieniutkich blatów bezowo-migdałowych przełożonych kremem maślano-budyniowy. Wierzch tortu pokrywa biały lukier z czekoladowym wzorkiem. To brzmi pysznie i jest pyszne!

Dodam, że tort zawdzięcza swoją nazwę dziewiętnastowiecznemu dyplomacie i księciu węgierskiemu Paulowi, Antonowi Esterhazy.  

tort węgierski Esterhazy_tort migdałowy_tort z kremem maślano-budyniowym_tort dla gości_Boże Narodzenie

tort węgierski Esterhazy_tort migdałowy_tort z kremem maślano-budyniowym_tort dla gości_Boże Narodzenie

Składniki blatów:

  • 10 białek z dużych jajek
  • 300 g cukru
  • 300 g mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • ew. olejek migdałowy

Składniki kremu:

  • 600 ml mleka
  • 6 żółtek
  • łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 1/2 szklanki cukru (ok. 110 g)
  • 60 g mąki ziemniaczanej (lub 30 ziemniaczanej i 30 ryżowej)
  • 250 g miękkiego masła
  • kieliszek likierowy amaretto

Wierzch:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • amaretto
  • 2 łyżeczki kakao
  • 4 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie - krem:

500 ml zagotować z cukrem waniliowym i 90 g cukru. W pozostałych 100 ml mleka rozmieszać żółtka, mąki. Masę wlać do wrzącego mleka, wymieszać energicznie, by nie powstały grudki i zagotować, ciągłe mieszając. Przygotowany budyń przykryć folią (nie powstanie kożuch) i wystudzić w temperaturze pokojowej (dzięki temu temperatura masła będzie taka jak temperatura budyniu, a to z kolei zapobiegnie zwarzeniu się masy).

Masło utrzeć z pozostałym cukrem na jasną (wręcz białą) i puszystą masę. Do utartego, łyżka po łyżce, dodawać budyń. Na koniec dodać powoli (!) kieliszek likierowy amaretto. Przygotowaną masę przykryć i wstawić na godzinę-półtorej do lodówki.

Wykonanie - blaty:

Blaszki piekarnikowe wyłożyć papierem do pieczenia i na papierze narysować 5 okręgów o średnicy 23 cm.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodać stopniowo cukier. Gdy masa będzie lśniąca i sztywna, dodać (delikatnie mieszając) mielone migdały i ew. kilka kropli ekstraktu migdałowego (opcja tylko dla wielbicieli intensywnego smaku migdałowego). Masę podzielić na pięć części i położyć na 5 narysowanych na papierze kołach.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 °C (opcja z termoobiegiem) ok. 12-15 minut. Od razu po upieczeniu wyrównać blaty tortu. Obręcz od tortownicy przyłożyć do każdego krążka ciasta, docisnąć, wyciąć nierówności. Dzięki temu zabiegowi wyrównujemy części tortu, ale nie jest to konieczne. Ciepłe blaty zdjąć z blachy, ostrożnie zdjąć papier. Ostudzić. 

Składanie:

Masę podzielić na 5 równych części. Blaty migdałowe przekładać masą. Piątą część zostawić, a tort wstawić do lodówki na godzinę-dwie. W tym czasie uprażyć na suchej patelni migdały, wystudzić i lekko posiekać. Po godzinie-dwóch tort wyjąć i posmarować boki tortu kremem i posypać migdałami. 

Cukier puder utrzeć z amaretto na gęstą, ale plastyczną masę. Odłożyć 2 łyżki i do tej części dodać kakao. Białym lukrem posmarować wierzch tortu, a ciemny włożyć do rękawa cukierniczego i narysować, zaczynając od środka, okręgi. Przeciągnąć patyczkiem po wzorku.

Tort schłodzić.

Tort można przechowywać w lodówce nawet tydzień. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Przepis na blaty z TEGO przepisu, a bazą przepisu na krem był TEN przepis.

tort węgierski Esterhazy_tort migdałowy_tort z kremem maślano-budyniowym_tort dla gości_Boże Narodzenie

Inne przepisy na torty na Boże Narodzenie:

marlenka_ciasto z kremem_ciasto czeskie_ciasto z miodem  adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem  Marcinek_ciasto z kremem_tort  tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy_tort delikatny i kruchy  tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami_daquoise  tort bezowy z truflą czekoladową_tort dla gości_tort czekoladowy  Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie

piątek, 07 lipca 2017

Moda na smak kokosowy kwitnie. Były ciasteczka, tort pina colada, tort raffaello, jagielnik kokosowy z jagodami, a dziś tort raffaello złożony z blatów bezowo-migdałowych przełożonych kremem raffaello. Dodatkowa zaleta tortu, nie zawiera mąki. Niesamowicie smaczny, ale niektórzy twierdzili, że jest ciut za słodki. Dla mnie rewelacja.

tort raffaello II_tort kokosowy_tort jak pralinki_tort na blatach migdałowych

Składniki blatów:

  • 7 białek z dużych jajek
  • 225 g cukru
  • 225 g mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • ew. ekstrakt migdałowy (warto dodać)

Składniki kremu:

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki kokosowej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 5 łyżek malibu
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 200 g białej czekolady

Ozdoby:

  • praliny raffaello
  • kwiaty
  • listki melisy

Wykonanie:

Blaty migdałowe. Blaszki piekarnikowe posmarować masłem i wysypać mielonymi migdałami. Za pomocą obręczy do tortownicy odcisnąć/narysować 6 okręgów o średnicy 23 cm.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodać stopniowo cukier. Gdy masa będzie lśniąca i sztywna, dodać (delikatnie mieszając) mielone migdały i ew. kilka kropli ekstraktu migdałowego (opcja tylko dla wielbicieli intensywnego smaku migdałowego). Masę podzielić na sześć części i położyć na 6 narysowanych na blaszkach kółek.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 °C (opcja z termoobiegiem) ok. 12-15 minut. Od razu po upieczeniu wyrównać blaty tortu. Obręcz od tortownicy przyłożyć do każdego krążka ciasta, docisnąć, wyciąć nierówności. Dzięki temu zabiegowi wyrównujemy części tortu. Ciepłe blaty zdjąć z blachy (trzeba podciąć szerokim nożem). Ostudzić. 

Krem. Śmietankę kokosową wymieszać z wiórkami i gotować, cały czas mieszając, ok. 30 minut - do całkowitego płynu (można użyć mleka kokosowego, wtedy trzeba gotować dłużej). Pod koniec gotowania dodać malibu. Zestawić z ognia, wyspać połamaną czekoladę, wymieszać i odstawić do schłodzenia. Zimny krem zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem. 

Składanie. Blaty migdałowe przekładać masą czekoladowo-kokosową. Posmarować wierzch i wstawić do lodówki do zastudzenia. Wyjąć z lodówki ozdobić pralinami, listkami, kwiatami. 

Uwaga:

*Jeśli chcesz przełamać słodki smak tortu, posmaruj jeden z blatów kwaśnym dżemem (choćby z czarnej porzeczki).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort raffaello II_tort kokosowy_tort jak pralinki_tort na blatach migdałowych

Inne bezglutenowe ciasta:

ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  torcik czekoladowo-migdałowy z wiśniami_torcik czekoladowy z kremem z kaszy jaglanej_torcik bezglutenowy  tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie  ciasto czekoladowe caprese_ciasto migdałowe_ciasto bezglutenowe_ciasto bez mąki  sernik gotowany na biszkopcie cassis_sernik bezglutenowy_sernik z bezą  tort sernikowy przełożony plackami miodowymi_sernikomiodownik_miodownik_sernik miodowy_krajanka miodowa_ciasto przekładane



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6