| < Styczeń 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: komunia

czwartek, 23 listopada 2017

Tort Esterhazy - tort węgierski złożony z cieniutkich blatów bezowo-migdałowych przełożonych kremem maślano-budyniowy. Wierzch tortu pokrywa biały lukier z czekoladowym wzorkiem. To brzmi pysznie i jest pyszne!

Dodam, że tort zawdzięcza swoją nazwę dziewiętnastowiecznemu dyplomacie i księciu węgierskiemu Paulowi, Antonowi Esterhazy.  

tort węgierski Esterhazy_tort migdałowy_tort z kremem maślano-budyniowym_tort dla gości_Boże Narodzenie

tort węgierski Esterhazy_tort migdałowy_tort z kremem maślano-budyniowym_tort dla gości_Boże Narodzenie

Składniki blatów:

  • 10 białek z dużych jajek
  • 300 g cukru
  • 300 g mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • ew. olejek migdałowy

Składniki kremu:

  • 600 ml mleka
  • 6 żółtek
  • łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 1/2 szklanki cukru (ok. 110 g)
  • 60 g mąki ziemniaczanej (lub 30 ziemniaczanej i 30 ryżowej)
  • 250 g miękkiego masła
  • kieliszek likierowy amaretto

Wierzch:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • amaretto
  • 2 łyżeczki kakao
  • 4 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie - krem:

500 ml zagotować z cukrem waniliowym i 90 g cukru. W pozostałych 100 ml mleka rozmieszać żółtka, mąki. Masę wlać do wrzącego mleka, wymieszać energicznie, by nie powstały grudki i zagotować, ciągłe mieszając. Przygotowany budyń przykryć folią (nie powstanie kożuch) i wystudzić w temperaturze pokojowej (dzięki temu temperatura masła będzie taka jak temperatura budyniu, a to z kolei zapobiegnie zwarzeniu się masy).

Masło utrzeć z pozostałym cukrem na jasną (wręcz białą) i puszystą masę. Do utartego, łyżka po łyżce, dodawać budyń. Na koniec dodać powoli (!) kieliszek likierowy amaretto. Przygotowaną masę przykryć i wstawić na godzinę-półtorej do lodówki.

Wykonanie - blaty:

Blaszki piekarnikowe wyłożyć papierem do pieczenia i na papierze narysować 5 okręgów o średnicy 23 cm.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodać stopniowo cukier. Gdy masa będzie lśniąca i sztywna, dodać (delikatnie mieszając) mielone migdały i ew. kilka kropli ekstraktu migdałowego (opcja tylko dla wielbicieli intensywnego smaku migdałowego). Masę podzielić na pięć części i położyć na 5 narysowanych na papierze kołach.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 °C (opcja z termoobiegiem) ok. 12-15 minut. Od razu po upieczeniu wyrównać blaty tortu. Obręcz od tortownicy przyłożyć do każdego krążka ciasta, docisnąć, wyciąć nierówności. Dzięki temu zabiegowi wyrównujemy części tortu, ale nie jest to konieczne. Ciepłe blaty zdjąć z blachy, ostrożnie zdjąć papier. Ostudzić. 

Składanie:

Masę podzielić na 5 równych części. Blaty migdałowe przekładać masą. Piątą część zostawić, a tort wstawić do lodówki na godzinę-dwie. W tym czasie uprażyć na suchej patelni migdały, wystudzić i lekko posiekać. Po godzinie-dwóch tort wyjąć i posmarować boki tortu kremem i posypać migdałami. 

Cukier puder utrzeć z amaretto na gęstą, ale plastyczną masę. Odłożyć 2 łyżki i do tej części dodać kakao. Białym lukrem posmarować wierzch tortu, a ciemny włożyć do rękawa cukierniczego i narysować, zaczynając od środka, okręgi. Przeciągnąć patyczkiem po wzorku.

Tort schłodzić.

Tort można przechowywać w lodówce nawet tydzień. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Przepis na blaty z TEGO przepisu, a bazą przepisu na krem był TEN przepis.

tort węgierski Esterhazy_tort migdałowy_tort z kremem maślano-budyniowym_tort dla gości_Boże Narodzenie

Inne przepisy na torty na Boże Narodzenie:

marlenka_ciasto z kremem_ciasto czeskie_ciasto z miodem  adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem  Marcinek_ciasto z kremem_tort  tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy_tort delikatny i kruchy  tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami_daquoise  tort bezowy z truflą czekoladową_tort dla gości_tort czekoladowy  Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie

piątek, 07 lipca 2017

Moda na smak kokosowy kwitnie. Były ciasteczka, tort pina colada, tort raffaello, jagielnik kokosowy z jagodami, a dziś tort raffaello złożony z blatów bezowo-migdałowych przełożonych kremem raffaello. Dodatkowa zaleta tortu, nie zawiera mąki. Niesamowicie smaczny, ale niektórzy twierdzili, że jest ciut za słodki. Dla mnie rewelacja.

tort raffaello II_tort kokosowy_tort jak pralinki_tort na blatach migdałowych

Składniki blatów:

  • 7 białek z dużych jajek
  • 225 g cukru
  • 225 g mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • ew. ekstrakt migdałowy (warto dodać)

Składniki kremu:

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki kokosowej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 5 łyżek malibu
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 200 g białej czekolady

Ozdoby:

  • praliny raffaello
  • kwiaty
  • listki melisy

Wykonanie:

Blaty migdałowe. Blaszki piekarnikowe posmarować masłem i wysypać mielonymi migdałami. Za pomocą obręczy do tortownicy odcisnąć/narysować 6 okręgów o średnicy 23 cm.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodać stopniowo cukier. Gdy masa będzie lśniąca i sztywna, dodać (delikatnie mieszając) mielone migdały i ew. kilka kropli ekstraktu migdałowego (opcja tylko dla wielbicieli intensywnego smaku migdałowego). Masę podzielić na sześć części i położyć na 6 narysowanych na blaszkach kółek.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 °C (opcja z termoobiegiem) ok. 12-15 minut. Od razu po upieczeniu wyrównać blaty tortu. Obręcz od tortownicy przyłożyć do każdego krążka ciasta, docisnąć, wyciąć nierówności. Dzięki temu zabiegowi wyrównujemy części tortu. Ciepłe blaty zdjąć z blachy (trzeba podciąć szerokim nożem). Ostudzić. 

Krem. Śmietankę kokosową wymieszać z wiórkami i gotować, cały czas mieszając, ok. 30 minut - do całkowitego płynu (można użyć mleka kokosowego, wtedy trzeba gotować dłużej). Pod koniec gotowania dodać malibu. Zestawić z ognia, wyspać połamaną czekoladę, wymieszać i odstawić do schłodzenia. Zimny krem zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem. 

Składanie. Blaty migdałowe przekładać masą czekoladowo-kokosową. Posmarować wierzch i wstawić do lodówki do zastudzenia. Wyjąć z lodówki ozdobić pralinami, listkami, kwiatami. 

Uwaga:

*Jeśli chcesz przełamać słodki smak tortu, posmaruj jeden z blatów kwaśnym dżemem (choćby z czarnej porzeczki).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort raffaello II_tort kokosowy_tort jak pralinki_tort na blatach migdałowych

Inne bezglutenowe ciasta:

ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  torcik czekoladowo-migdałowy z wiśniami_torcik czekoladowy z kremem z kaszy jaglanej_torcik bezglutenowy  tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie  ciasto czekoladowe caprese_ciasto migdałowe_ciasto bezglutenowe_ciasto bez mąki  sernik gotowany na biszkopcie cassis_sernik bezglutenowy_sernik z bezą  tort sernikowy przełożony plackami miodowymi_sernikomiodownik_miodownik_sernik miodowy_krajanka miodowa_ciasto przekładane



środa, 14 czerwca 2017

Biszkopt, krem kokosowy i mus ananasowy. Brzmi świetnie, prawda? I tak jest! Tort Pina Colada jest rewelacyjny!

tort pina colada_tort kokosowo-ananasowy_tort na specjalne okazje_tort komunijny

Składniki:

Biszkopt:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Mus ananasowy:

  • 2 ananasy
  • 3 łyżki likieru kokosowego
  • 2 pełne łyżki maki ziemniaczanej
  • ew. cukier do smaku

Krem kokosowy:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki likieru kokosowego
  • 1 szklanka cukru
  • 750 g mascarpone

Nasączenie:

  • ok. 150-200 ml likieru kokosowego

Dodatki:

  • wiórki kokosowe lub białe, drobne cukierki
  • liście ananasa lub kwiatki i inne ozdoby komunijne

Wykonanie:

Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć 2 godziny przed pieczeniem).

Dno formy i dłuższe boki wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). W przypadku użycia tortownicy, wyłożyć tylko dno. Piekarnik włączyć na 170 °C. 

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.

Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera i po jednym dodać żółtka.

Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąki.

Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i rzucić wraz z foremką z wysokości 50 cm na podłogę.

Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie. Przed wyjęciem okroić nożykiem.

Ciasto piekę w foremce 20 x 35 cm lub w tortownicy o średnicy 28 cm.

Mus ananasowy. Ananasy pozbawić skóry i twardego środka. Pokroić w drobną kostkę. Połowę wrzucić do garnka, dodać likier i dusić na wolnym ogniu do momentu aż ananas będzie miękki (30-40 minut). Masę zmiksować, dodać odłożone kostki ananasowe, zagotować i dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Całość chwilę pogotować i zostawić do ostudzenia.

Krem kokosowy. Mleko kokosowe, likier kokosowy i cukier zagotować. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut do momentu aż pozostanie 2/3 szklanki płynu. Ostudzić. Mascarpone wymieszać z powstałym, zimnym syropem.

Składanie. Biszkopt przekroić na 2 lub 3 części. Składać wg schematu biszkopt nasączony likierem, mus ananasowy, krem kokosowy, biszkopt nasączony likierem. Wierzch posmarować kremem i ozdobić. Mój biszkopt przekroiłam na dwie części, krem podzieliłam na dwie równe części.

Całość schłodzić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Z "Kwestii Smaku".

tort pina colada_tort kokosowo-ananasowy_tort na specjalne okazje_tort komunijny

Inne torty na uroczyste okazje:

tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  Marcinek_ciasto z kremem_tort  tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem  tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami_daquoise  tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem

piątek, 02 czerwca 2017

Sezon tortowy w pełni. Jako pierwszy przedstawiam tort raffaello.

Kokosowo-migdałowy tort jak popularne pralinki. Biały biszkopt przełożony kremem kokosowym. Słodki smak przełamują owoce i alkohol (tort jest mocno nasączony likierem migdałowym). Moim domownikom smakował, choć narzekali na morele, "bo to przecież sezon truskawkowy".

tort raffaello_tort kokosowo-migdałowy_tort z truskawkami_tort urodzinowy_tort komunijny

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem kokosowy:

  • 250 ml śmietany kokosowej
  • 300 ml kremówki
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 350 g mascarpone

Nasączenie:

  • ok. 1/2 -2/3 szklanki likieru migdałowego (krem jest dość luźny, dlatego wg wystarczy 1/2)

Dodatki:

  • owoce pokrojone w plasterki (truskawki lub morele)
  • 100 g płatków migdałowych
  • 30 wiórków kokosowych
  • praliny raffaello do ozdoby + ew. truskawki lub morele

Wykonanie:

Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć z lodówki 2 godziny przed pieczeniem).

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). Piekarnik włączyć na 170 °C. 

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.

Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera i po jednym dodać żółtka.

Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąki.

Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i rzucić wraz z foremką z wysokości 50 cm na podłogę (trzeba uważać, by nie rozpięła się foremka).

Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie (najlepiej upiec dzień wcześniej). Przed wyjęciem okroić nożykiem. Przekroić na 3 części.

Ciasto piekę w foremce o średnicy 24 cm.

Krem kokosowy. Śmietanę kokosową i kremówkę zagotować. Chwilę przestudzić, dodać połamaną czekoladę, wymieszać, wystudzić, przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin. Masę zmiksować razem z zimnym mascarpone. Dodać wiórki, wymieszać. Krem podzielić na 3 część, przy czym jedną część zostawić większą (na boki i wierzch tortu).

Dodatki. Owoce pokroić w plasterki.

Migdały uprażyć na suchej patelni (trzeba mieszać, inaczej przypalą się).

W wersji bezalkoholowej przygotować mocną, słodką herbatę wymieszaną z ekstraktem migdałowy.

Składanie. Na paterze położyć jeden z blatów biszkoptowych, skropić likierem, posmarować cienką warstwą kremu (tyle by przykleiły się owoce), owoce i dalszą część pierwszej części kremu. Dalej druga warstwa: biszkopt - likier - cienka warstwa kremu - owoce - krem. Na koniec trzeci blat - nasączenie i krem na wierzch i boki tortu. Boki posypać uprażonymi migdałami, wierzch wiórkami. Ozdobić pralinami i ew. owocami.

Schłodzić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort raffaello_tort kokosowo-migdałowy_tort z truskawkami_tort urodzinowy_tort komunijny

Z "Moich wypieków" z moimi zmianami.

Inne torty z truskawkami:

tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem  tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem  biały tort_tort Eton Mess_tort ucierany_tort z bezami_tort z truskawkami  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  tort jogurtowo-truskawkowy_tort na lato_tort z musem truskawkowym_tort dietetyczny   Tort baranek Szon_ciasta z kremem_ciasta z owocami_dania dla dzieci

czwartek, 25 maja 2017

Ciasto z kremem, które przypadnie do gustu wielbicielom kawy i kajmaku. Smak zaostrza ajerkoniak i likier kawowy, a bezy w środku słodkiej masy, to świetny chrupiący element ciasta.

kostka alpejska_ciasto z kremem_ciasto z masą kajmakową_ciasto przekładane_ciasto kawowe

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (u mnie drobny trzcinowy)
  • 2/3 szklanki mąki tortowej (szklanka 250 ml)
  • 1/3 szklanki kakao
  • szczypta soli

Nasączenie:

  • 125 ml likieru kawowego

Krem:

  • 300 g masła
  • 530 g kajmaku (puszka)
  • 2 łyżki mocnego espresso
  • 5 łyżek ajerkoniaku
  • 300 g małych bez

Śmietana:

  • 1 l śmietany 36 % (zimna, min. 2 godziny w lodówce)
  • 5 łyżek ajerkoniaku
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

Dodatki:

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 50 g gorzkiej czekolady lub 2 łyżki kakao (do oprószenia ciasta)

Wykonanie:

Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej.

Dno i dłuższe boki foremki o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki masłem.

Piekarnik włączyć na 170 °C.

Mąkę i kakao przesiać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać widelcem.

Białka ubić ze szczyptą soli (mikserem na najwyższych obrotach). Do ubitych dodawać stopniowo, po łyżce cukier i ubijać tak długo, aż masa będzie lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać stopniowo (!) żółtka. Wyłączyć mikser i dodać partiami mąkę wymieszaną z kakao, po każdej porcji delikatnie mieszając szpatułką. Całość dobrze, acz delikatnie (to ważne!) wymieszać i przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię i wstawić ciasto do piekarnika.

Piec 30-35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, energicznie postawić na desce (uderzając o nią). Pozostawić do całkowitego wystudzenia w foremce. Zimny okroić wokół foremki nożem, wyjąć i zdjąć papier.

Krem. Masło utrzeć na puch. Dodać, nie przerywając ucierania, kajmak (łyżka po łyżce). Dalej ajerkoniak i kawę. Wyłączyć mikser. Połamane bezy wrzucić do masy i delikatnie wymieszać szpatułką.

Śmietana. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody lub wrzątku, wymieszać i zostawić do przestudzenia (najlepiej postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ubić śmietanę. W połowie ubijania dodać cukier puder. Do żelatyny dodać stopniowo ajerkoniak, wymieszać. Dodać do śmietany.

Składanie. Biszkopt nasączyć likierem kawowym. Położyć dżem, dalej krem kajmakowy, śmietanę. Wygładzić powierzchnię. Wierzch oprószyć kakao lub startą czekoladą. Całość schłodzić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Przepis na podstawie przepisów z: "Moich wypieków", "Gdy w brzuchu burczy", "Kwestii smaku".

kostka alpejska_ciasto z kremem_ciasto z masą kajmakową_ciasto przekładane_ciasto kawowe

Inne ciasta z kremem:

tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami  tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem  marlenka_ciasto z kremem_ciasto czeskie_ciasto z miodem

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5