| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi






Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: ciasto kruche

środa, 28 marca 2018

Mazurek limonkowo-kokosowy na kruchym, bezglutenowym spodzie. Kwaśno-słodki wielkanocny przysmak.

mazurek limonkowo-kokosowy_mazurek na spodzie bezglutenowym_mazurek wielkanocny_wielkanocne przepisy

Składniki ciasta*:

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany

Masa kokosowa:

  • 80 g śmietanki kokosowej
  • 220 g białej czekolady
  • 2 łyżki likieru kokosowego

Curd limonkowy:

  • sok i skórka z 3 limonek
  • 60 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 30 g masła
  • ew. zielony barwnik spożywczy

Ozdoby:

  • biała czekolada
  • cukier limonkowy
  • zajączki lub inne ozdoby wielkanocne
  • pralinki kokosowe

Wykonanie:

Spód. Wymieszać składniki suche (mąki: kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajka, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto wałkować (dość cienko). Wykroić z ciasta jajko lub prostokąt, wkoło zrobić ranty. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C  (ok.15-25 minut, ale trzeba pilnować, by nie przypalić).

Masa kokosowa. Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z mlekiem kokosowym. Po rozpuszczeniu dodać likier. Przestudzić, zmiksować na jasną masę. Przełożyć na upieczony i wystudzony spód.

Limonkowy curd. Skórkę i sok rozmieszać z jajkami i cukrem, dodać masło, umieścić w kąpieli wodnej i ogrzewać 15-20 minut, do momentu aż masa zgęstnieje. Przygotowany krem można przetrzeć przez sito, ew. dodać barwnik. Curd położyć na masie kokosowej, wyrównać.

Roztop w kąpieli wodnej czekoladę. Gdy całość zastygnie, boki polej ozdobnie czekoladą. Ozdób cukrem limonkowym (lub posypką), innymi ozdobami wielkanocnymi.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

* zwykły spód mazurkowy można znaleźć TU

Wierzch mazurka z "Candy Company".

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne mazurki:

mazurek czekoladowy bez pieczenia_mazurek czekoladowo-serowy_mazurek wielkanocny  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek milionera_mazurek kajmakowo_czekoladowy_ciasto jak twix  błyskawiczny mazurek wiśniowo-serowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek z owocami_mazurek z masą serową_wielkanocne wypieki  mazurek jabłkowy_ciasto kruche_ciasto z jabłkami_ciasto na Wielkanoc_kuchnia polska  mazurek miodowy z kremem jaglanym_mazurek przekładany_mazurek wielkanocny

czwartek, 22 marca 2018

Mazurek orzechowy na kruchym, bezglutenowym spodzie. Jeżeli nie musisz robić spodu bezglutenowego, polecam TEN.

mazurek orzechowy II_mazurek wielkanocny_mazurek tradycyjny_mazurek kujawski_ciasto na Wielkanoc_mazurek na spodzie bezglutenowym

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany

Masa orzechowa:

  • 0,5 kg łuskanych orzechów włoskich
  • 175 g miodu
  • 175 g masła 

Ozdoby:

  • czekolada +2-3 łyżki śmietany
  • zajączki lub inne ozdoby wielkanocne

Wykonanie:

Spód. Wymieszać składniki suche: (mąki: kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajka, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto rozwałkować. Wykroić jajko lub prostokąt, wkoło zrobić ranty. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C  (ok.15-25 minut, ale trzeba pilnować, by nie przypalić).

Wierzch. Orzechy posiekać. Podgrzewać miód, masło i orzechy do uzyskania jednolitej masy. Wylać na wystudzony spód. Zanim zastygnie ozdobić. Boki mazurka - czekoladę połamać i razem ze śmietaną roztopić w kąpieli wodnej. Masę przelać do tylki i zrobić esy-floresy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

mazurek orzechowy II_mazurek wielkanocny_mazurek tradycyjny_mazurek kujawski_ciasto na Wielkanoc_mazurek na spodzie bezglutenowym

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne mazurki:

mazurek czekoladowy bez pieczenia_mazurek czekoladowo-serowy_mazurek wielkanocny  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek milionera_mazurek kajmakowo_czekoladowy_ciasto jak twix  błyskawiczny mazurek wiśniowo-serowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek z owocami_mazurek z masą serową_wielkanocne wypieki  mazurek jabłkowy_ciasto kruche_ciasto z jabłkami_ciasto na Wielkanoc_kuchnia polska  mazurek miodowy z kremem jaglanym_mazurek przekładany_mazurek wielkanocny

czwartek, 15 marca 2018

Wielkanocny mazurek krówkowy na cieście kakaowym.

mazurek kakaowo-krówkowy_mazurek krówkowy na spodzie kakoowym_mazurek bezglutenowy_mazurek kajmakowy

Składniki spodu*:

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany

Masa krówkowa:

  • 50 dag krówek
  • 50 ml kremówki
  • 10 dag krówek czekoladowych
  • 2 jajka czekoladowe (lub inne ozdoby)
  • czekolada mleczna + 2-3 łyżki kremówki

Wykonanie:

Spód. Wymieszać składniki suche (mąki: kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną, kakao), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajka, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto wałkować. Wykroić z ciasta jajko lub prostokąt, wkoło zrobić ranty. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C  (ok.15 minut, ale trzeba pilnować, by nie przypalić).

Masa. 40 dag krówek połam, dodaj śmietanę i rozpuść. Masę wylej na upieczony spód. Czekoladowe jajka (lub inne ozdoby) oraz10 dag odłożonych i 10 dag krówek kakaowych pokrojonych na część powtykaj ozdobnie w masę.

Roztop w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem śmietany. Gdy całość zastygnie, boki polej ozdobnie czekoladą.

* zwykły spód mazurkowy można znaleźć TU

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

mazurek kakaowo-krówkowy_mazurek krówkowy na spodzie kakoowym_mazurek bezglutenowy_mazurek kajmakowy

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne mazurki:

mazurek czekoladowy bez pieczenia_mazurek czekoladowo-serowy_mazurek wielkanocny  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek milionera_mazurek kajmakowo_czekoladowy_ciasto jak twix  błyskawiczny mazurek wiśniowo-serowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek z owocami_mazurek z masą serową_wielkanocne wypieki  mazurek jabłkowy_ciasto kruche_ciasto z jabłkami_ciasto na Wielkanoc_kuchnia polska  mazurek miodowy z kremem jaglanym_mazurek przekładany_mazurek wielkanocny

czwartek, 28 grudnia 2017

Ciasto na te ciastka jest kruchą bazą moich wszystkich wypieków bezglutenowych - serników, przekładańców, szarlotek, mazurków. Oczywiście ciasteczka też piekę, ot tak do kawy czy herbaty, na podwieczorek, dla niespodziewanych gości.

ciasteczka kakaowe z cukrem bez maki pszennej_ciasteczka Kakaowe_ciasteczka bezglutenowe_ciasteczka z cukrem

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej (+ do podsypania)
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru trzcinowego (najlepiej dark muscovado)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany

Dodatki:

  • 1 białko
  • cukier perłowy lub gruby do posypania ciasteczek

Wykonanie:

Wymieszać składniki suche (mąki: ryżową, ziemniaczaną, kakao, gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajka, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto wałkować (dość cienko). Wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Białko rozbić widelcem. Ciastka smarować białkiem i posypywać cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C  (ok.12 minut, ale trzeba uważać, by nie przypalić ciastek).

Studzić na kratce.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasteczka bez glutenu:

Duńskie ciastka maślane bez glutenu_ciastka kruche_ciastka z cukrem_ciastka bezglutenowe  ciastka czekoladowe bezglutenowe_ciastka błyskawiczne_ciastka na białkach  ciastka ryżowe_ciastka z marmoladą_słodkości na podwieczorek_ciastka do kawy  ciasteczka linckie_ciasteczka Linzer_ciasteczka na Boże Narodzenie  pierniczki IV bezglutenowe_pierniczki na mące ryżowej_pierniczki chrupiące_przepisy na Boże Narodzenie  ciastka orzechowe_ciastka z trzech składników_ciastka z masła orzechowego  kakaowe markizy, czyli domowe oreo_ciastka z kremem_ciastka przekładane  ciastka gryczane_ciastka kakaowe_ciastka bezglutenowe  lebkuchen_niemieckie pierniczki_pierniczki bez glutenu_Boże Narodzenie 

sobota, 23 grudnia 2017

Ciastka linckie (ciasteczka Linzer) - dwa kruche, delikatnie korzenne, cytrusowe ciasteczka połączone dżemem malinowym i oprószone cukrem pudrem. Specjalność austriacka w mojej wersji bez glutenu. 

ciasteczka linckie_ciasteczka Linzer_ciasteczka na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 300 g mąki ryżowej (+ do podsypania)*
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 230 g masła
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z cytryny
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka gumy guar

Dodatki:

  • słoiczek dżemu malinowego
  • cukier puder do oprószenia ciastek

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę-dwie. Po ww. czasie rozwałkować, podsypując mąką ryżową i wykrawać ciasteczka pełne i ze dziurką. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 12-15 minut (na słomkowy kolor). Upieczone wyjąć z piekarnika i zdejmować z blaszki po chwili (nie od razu, są niezwykle kruche i delikatne i ciepłe rozpadają się). Wystudzone przekładać dżemem. Przed położeniem górnego ciastka (z dziurką), oprószyć pudrem.

*można zastąpić mąką pszenną

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne przepisy na ciasteczka na Boże Narodzenie:

Kruche ciastka maszynkowe_ciastka kruche_Boże Narodzenie  ciasteczka orzeszki_kruche ciastka_bez piekarnika_Boże Narodzenie  ciastka francuskie Ani_drobne wypieki_ciastka z cukrem_Boże Narodzenie  kruche ciastka z orange curd_Boże Narodzenie_krem pomarańczowy_ciasteczka  Pepparkakor_pierniczki szwedzkie_pierniczki chrupiące_cieniutkie pierniczki_ciasteczka na Boże Narodzenie

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 19