| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: ciasto kruche

sobota, 23 września 2017

Jabłka otulone kruchym ciastem - oto prosta, domowa, rewelacyjna szarlotka. 

Z "Domowych wypieków"  (z drobnymi zmianami).

prosta szarlotka_jabłecznik na kruchym cieście_prosty jabłecznik_proste ciasto

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa jasna, ale można zwykłą pszenną)
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • 5 łyżek czubatych cukru (3 do ciasta + 2 do jabłek)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych) + 1 łyżka masła
  • ew. cynamon
  •  puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Z mąki, proszku do pieczenia, masła, jajka, cukru, cukru waniliowego, soli - zagnieść ciasto. Uformować kulę owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Wrzucić na patelnię, dodać masło i cukier i poddusić (odparować nadmiar wody). Wystudzić i ew. dodać cynamon.

Połowę ciasta rozłożyć równomiernie na spodzie foremki (ciasto można rozwałkować, zetrzeć lub po kawałku rozłożyć). Na to położyć wystudzone jabłka i pozostałe ciasto (rozwałkowane lub wyłożone w rozpłaszczonych kawałkach).

Wstawić do nagrzanego do 180-200 °C piekarnika i piec 50-60 minut. Zimne pokroić na kawałki i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

prosta szarlotka_jabłecznik na kruchym cieście_prosty jabłecznik_proste ciasto

Inne jabłeczniki:

jabłecznik kruszonkowy_szarlotka_ciasto z owocami_ciasto kruche  misiankowa szarlotka_ciasto z owocami_jabłecznik  Kanadyjska szarlotka Froda_jabłeczniki_ciasta z owocami  jabłecznik dla gości_ciasto z owocami_szarlotka  jabłecznik amerykański_tarta z jabłkami_jabłecznik na kruchym cieście  jabłecznik serowy_szarlotka_jabłecznik w kruchym cieście_jabłecznik z całymi jabłkami

czwartek, 31 sierpnia 2017

Czarno-białe, kruche ciasto z borówkami i lekką budyniową pianką. Delikatne, słodko-kwaśne, smaczne i reprezentacyjne - na imieniny, urodziny, spotkanie towarzyskie.

Placek Beatymarii z "Cukierni Lidla" Pawła Małeckiego. Dodam, że ciasto piekliśmy wielokrotnie (tyle, że w wersji białej - kruchy placek z wiśniami i budyniową pianką) z różnymi owocami. Wnioski? - każdej osobie wychodzi inne ciasto, mniej lub bardziej suche, kruche. W znacznej mierze to kwestia piekarnika, dlatego czas pieczenia i temperatura, to w każdym przepisie wartość orientacyjna i trzeba ją dostosować do własnego piekarnika. W moim zwyczaj odrobinę podnoszę temperaturę i wydłużam czas. Oprócz tego trzeba brać pod uwagę wielkość foremek i materiał z jakiego zostały wykonane, ale to już oddzielna kwestia.

kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką_kruche ciasto z owocami_ciasto domowe_ciasto z owocami

Ciasto:

  • 300 g mąki  pszennej tortowej
  • 250 g masła
  • 6 żółtek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • szczypta soli
  • 500 g borówek

Lekka budyniowa pianka:

  • 6 białek
  • 180 g cukru
  • 100 g rozpuszczonego, letniego masła
  • 120 g budyniu waniliowego w proszku
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • sok z 1/2 limonki

Dodatki:

  • cukier puder

Wykonanie:

Ciasto. Przygotować blaszkę o wymiarach 30-24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło. Zagnieść, stopniowo dodając żółtka, potem sól.

Ciasto podzielić na dwie części 3/4 i 1/4. Do większej dodać kakao i zagnieść. Z ciasta ciemnego uformować wałek, owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na 1,5-2 godzin. Tak samo postąpić z ciastem białym. 

Po ww. czasie wyjąć ciasto kakaowe i zetrzeć do blaszki na tarce o dużych oczkach. Wygładzić powierzchnię i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 °C na ok. 18-20 minut. Po upieczeniu wystudzić.

Pianka. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodać połowę cukru. Ubijać do momentu aż cukier się rozpuści. Pod koniec ubijania dodać sok z limonki. Dalej zmniejszyć obroty miksera i wsypać stopniowo drugą połowę cukru wymieszanego z cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym. Wyłączyć mikser i powoli dodać letnie, roztopione masło. Całość wymieszać rózgą.

Pianę wyłożyć na podpieczony i wystudzony spód, posypać umytymi i osuszonymi borówkami. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach białe ciasto.

Wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut.

Upieczony i wystudzony placek, można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką_kruche ciasto z owocami_ciasto domowe_ciasto z owocami

Inne ciasta z borówkami:

róża z twarogiem i borówkami_rolada drożdżowa_ciasto z owocami   Jagodowiec, czyli ciasto z jagodami_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto z jagodową pianką_dania na lato  rolada z borówkami_rolada biszkoptowa_przepisy na lato_ciasto z owocami  ciasto z kaszy z jagodami kamczackimi_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_dania na lato  Ciasto niemieckie_biszkopt z galaretką_ciasto z kremem_ciasto z owocami  Kula_rolada biszkoptowa_ciasto z kremem_ciasto z owocami

piątek, 25 sierpnia 2017

Ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami. Taka pizza na słodko :).

Z "Kuchni polskiej".

placek krucho-drożdżowy ze śliwkami_ciasto ze śliwkami_ciasto kruche_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami

Składniki:

  • 500 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
  • 1/8 l śmietany
  • 6 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 75 dag śliwek
  • lukier lub cukier puder na wierzch ciasta

Wykonanie:

Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować tak, by nie przeciąć śliwki (rozciąć i wyjąć pestkę).

Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Dodać puder, żółtka, rozmieszane ze śmietaną drożdże, szczyptę soli, skórkę cytrynową - zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować i położyć na blachę posmarowaną masłem i posypaną mąką (piekarnikową). Na cieście położyć śliwki i zostawić ciasto do wyrośnięcia.

Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta ze śliwkami:

Ciasto ze śliwakmi_ciasto z owocami  keks na białkach ze ślwikami_ciasta z owocami_ciasto bez żółtek_jesienne przepisy  Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane  Babeczki śliwkowo-pomarańczowe_ciasto z owocami_ciasto ucierane

poniedziałek, 29 maja 2017

Kruche, maślane babeczki nadziane pieczonym rabarbarem, zwieńczone bezową czapą. 

kruche babeczki z rabarbarem i bezą_tartaletki z pieczonym rabarbarem_bebeczki z bezą

Składniki ciasta:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Rabarbar:

  • 6 łodyg rabarbaru
  • 2-3 łyżki cukru
  • ew. skórka otarta z pomarańczy lub limonki

Beza:

  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 50 ml białego wytrawnego wina

Wykonanie:

Ciasto. Przesiać mąkę, posiekać z masłem, dodać sól, puder, żółtka i szybko zagnieść. Jeśli ciasta nie można połączyć, można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Cisto przykryć i zostawić w lodówce na 30 min. Foremki do babeczek położyć obok siebie. Ciasto rozwałkować, przenieść na wałku na foremki. Ręką wtłoczyć ciasto do foremek. Piec w 220° C na złoty kolor. Ostudzić.

Rabarbar. Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, zasypać cukrem. Przełożyć na blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C ok. 20 minut. Po upieczeniu ewentualnie dodać skórkę (uwaga! zmienia smak). Zimny wkładać do babeczek.

Beza. Cukier wsypać do garnka, dodać wino i, od chwili zagotowania, gotować 3 minuty. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i cały czas ubijając wlewać strumieniem wrzący syrop. Ubijać do momentu, gdy masa będzie lśniąca i gęsta. Przełożyć ubite białka do rękawa cukierniczego, wyciskać na babeczki z rabarbarem rozety. Bezę opalić palnikiem kuchennym lub zapiec pod grillem (do lekkiego zbrązowienia). Robiłam też wersję z pieczoną bezą. Rozgrzałam piekarnik do 150 °C i piekłam 20 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 120 °C i piekłam jeszcze 15 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kruche babeczki z rabarbarem i bezą_tartaletki z pieczonym rabarbarem_bebeczki z bezą

Przepis na korpusy babeczek z "Kuchni polskiej".

Inne babeczki:

 kruche babeczki z mango_finger food_ciasta z owocami  Muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką_przepisy na piknik_dania dla dzieci  Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato  babeczki z kremem cytrynowym i malinami_tartaletki z kremem i owocami_kruche babeczki z kremem i malinami  babeczki w paski_zabawy kulinarne_babeczki czekoladowe_kuchnia amerykańska

sobota, 08 kwietnia 2017

Mazurek na spodzie migdałowo-jaglano-owsianym. A wierzch? Przesłodki, to masa na biały blok + "koszulka" wielkanocna :).

Mazurek mleczny na spodzie bezglutenowym_mazurek wielkanocny_mazurek jak blok_mazurek na kruchym cieście

Ciasto:

  • 20 dag mąki bezglutenowej (u mnie w równych częściach: jaglana, owsiana bezglutenowa i ziemniaczana)
  • 15 dag mielonych migdałów
  • 10 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta proszku (u mnie bezglutenowy)
  • szczypta soli

Mąkę połączyć z pudrem, proszkiem, solą i posiekać z masłem na proszek. Dodać jajko, śmietanę i szybko (!) zagnieść, zawinąć w folię. Odłożyć ciasto do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować, przełożyć do foremki mazurkowej (bez jednego boku), wokół placka zrobić ozdobny rant. Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200-220 °C. 

Masa mleczna:

  • pół szklanki mleka
  • 20 dag masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy (lepiej ziarenka wanilii)
  • 2 szklanki zwykłego mleka w proszku (u mnie Łaciate)
  • ulubione bakalie (u mnie rodzynki, wiśnie i morele)
  • dowolne ozdoby (u mnie rozpuszczona czekolada i czekoladowe jajka)

Wykonanie:

Przygotować bakalie. Mleko, cukier, masło, cukier waniliowy zagotować mieszając. Masę lekko przestudzić, dodać mleko w proszku, bakalie. Rozsmarować na wystudzonym spodzie mazurka. Gdy masa zastygnie, ozdobić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne mazurki:

mazurek czekoladowy bez pieczenia_mazurek czekoladowo-serowy_mazurek wielkanocny  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek milionera_mazurek kajmakowo_czekoladowy_ciasto jak twix  błyskawiczny mazurek wiśniowo-serowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek z owocami_mazurek z masą serową_wielkanocne wypieki  mazurek jabłkowy_ciasto kruche_ciasto z jabłkami_ciasto na Wielkanoc_kuchnia polska  mazurek miodowy z kremem jaglanym_mazurek przekładany_mazurek wielkanocny

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18