| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: jabłka

środa, 08 listopada 2017

Szybkie ciasto? Proszę - szarlotka sypana. A wybór jabłeczników sypanych mamy w repertuarze ogromny (i wciąż się poszerza). Na pierwszym miejscu jest "zwykły" glutenowy (z mąka pszenną i kaszą manną), są też wersje bezglutenowe - jaglano-owsiany, kukurydziany, owsiano-orzechowy - przepisy na powyższe zamieszczam w tym wpisie. Oprócz tego mamy szarlotki: kakaowe, gryczano-ryżowe, owsiane (a te, może kiedyś...). Miom faworytem wśród bezglutenowych jest owsiano-orzechowa i kakaowa, a najbardziej nie smakuje mi kukurydziana.

jabłecznik sypany jaglano-owsiany_szarlotka sypana_ciasto z jabłkami_ciasto bezglutenowe

Jabłecznik sypany jaglano-owsiany

Składniki na jabłecznik owsiano-orzechowego:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki orzechowej lub migdałowej (albo tarte orzechy)
  • 1 szklanka cukru (można trzcinowy)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 130 g masła
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek 

Składniki na jabłecznik kukurydziany:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej (takiej na polentę)
  • 1 szklanka cukru może być trzcinowy
  • 1 łyżka cukru wanilii (najlepiej domowego)
  • 130 g masła
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek 
  • ew. cynamon do jabłek

Składniki na jabłecznik jaglano-owsiany:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 130 g masła
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek 
  • ew. cynamon do jabłek

jabłecznik sypany kukurydziany_szarlotka sypana_ciasto z jabłkami_ciasto bezglutenowe

Jabłecznik sypany kukurydziany

Wykonanie:

Przygotowujemy tortownicę o średnicy 23-24 cm.

Wybieramy szarlotkę, którą chcemy upiec. Mieszamy składniki suche (mąka, kasza/płatki/orzechy,  cukier, cukier waniliowy). Składniki sypkie dzielimy na trzy części. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dzielimy na dwie części. Gdy są zbyt mokre, trzeba lekko odcisnąć.

Na dno przygotowanej tortownicy wsypujemy pierwszą część suchy składników. Wyrównujemy. Na to kładziemy w dalszej kolejności: jabłka, suche składniki, jabłka i ponownie suche składniki. Każdą warstwę wyrównujemy. Na wierzch ścieramy masło i również wyrównujemy.

Pieczemy 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200-210 °C.

Upieczoną wyjąc i wystudzić (wystudzona nie rozpada się).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

jabłecznik sypany owsiano-orzechowy_szarlotka sypana_cisto z jabłkami_ciasto bezglutenowe

Jabłecznik sypany owsiano-orzechowy

Inne Jabłeczniki:

Kanadyjska szarlotka Froda_jabłeczniki_ciasta z owocami  jabłecznik kruszonkowy_szarlotka_ciasto z owocami_ciasto kruche  ciasto cynamonowe z jabłkami_ciasto korzenne_ciasto błyskawiczne  jabłecznik amerykański_tarta z jabłkami_jabłecznik na kruchym cieście  jabłecznik z kaszy jaglanej_zdrowe wypieki_ciasto bezglutenowe  prosta szarlotka_jabłecznik na kruchym cieście_prosty jabłecznik_proste ciasto  jabłecznik szwajcarski_ciasto ucierane_ciasto z owocami_szarlotka  Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane   

piątek, 29 września 2017

Prosta, jesienna zapiekanka z twarogiem, kaszą jaglana i jabłkami. Puszysta i delikatna, taka na podwieczorek, kolację lub słodkie drugie danie.

Na podstawie przepisu z "Moich wypieków".

zapiekanka serowo-jaglana z jabłkami_zpiekanka z kaszą jaglaną_zapiekanka serowa_słodki obiad

 Składniki:

  • 300 g zmielonego twarogu
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1/3 szklanki suchej kaszy)
  • 100 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego (w wersji bezglutenowej, bezglutenowy)
  • szczypta soli
  • 2 jabłka

Wykonanie:

Ugotować kaszę jaglaną (TU - jak ugotować kaszę jaglaną). Foremkę do tarty o średnicy 25 cm posmarować masłem. Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Twaróg, śmietanę, kaszę (zimną), cukier, żółtka - wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać delikatnie do masy serowej. Przełożyć do przygotowanej foremki, na wierzchu położyć cząstki jabłek. Piec w 190 °C ok. 30 minut.

Upieczoną zapiekankę oprószyć cukrem pudrem lub cynamonem.

Zapiekanka jest pyszna i na zimno, i na gorąco.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne słodkie obiady:

placuszki dyniowo-serowe + sałatka piękności_racuchy_jesienna sałatka  pierogi leniwe dla leniwych_pierogi z twarogu_kluski z twarogu_dania błyskawiczne  kugiel z chałki_puding z chałki z jabłkami i rodzynakmi_słodki obiad_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska  ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa  kopytka z kaszy jaganej z sosem śliwkowym_kopytka bezglutenowe z karmelizowanymi śliwkami_obiad na słodko_obiad bez mięsa 

sobota, 23 września 2017

Jabłka otulone kruchym ciastem - oto prosty, domowy, rewelacyjny jabłecznik. 

Z "Domowych wypieków"  (z drobnymi zmianami).

prosta szarlotka_jabłecznik na kruchym cieście_prosty jabłecznik_proste ciasto

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa jasna, ale można zwykłą pszenną)
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • 5 łyżek czubatych cukru (3 do ciasta + 2 do jabłek)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych) + 1 łyżka masła
  • ew. cynamon
  •  puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Z mąki, proszku do pieczenia, masła, jajka, cukru, cukru waniliowego, soli - zagnieść ciasto. Uformować kulę owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Wrzucić na patelnię, dodać masło i cukier i poddusić (odparować nadmiar wody). Wystudzić i ew. dodać cynamon.

Połowę ciasta rozłożyć równomiernie na spodzie foremki (ciasto można rozwałkować, zetrzeć lub po kawałku rozłożyć). Na to położyć wystudzone jabłka i pozostałe ciasto (rozwałkowane lub wyłożone w rozpłaszczonych kawałkach).

Wstawić do nagrzanego do 180-200 °C piekarnika i piec 50-60 minut. Zimne pokroić na kawałki i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

prosta szarlotka_jabłecznik na kruchym cieście_prosty jabłecznik_proste ciasto

Inne jabłeczniki:

jabłecznik kruszonkowy_szarlotka_ciasto z owocami_ciasto kruche  misiankowa szarlotka_ciasto z owocami_jabłecznik  Kanadyjska szarlotka Froda_jabłeczniki_ciasta z owocami  jabłecznik dla gości_ciasto z owocami_szarlotka  jabłecznik amerykański_tarta z jabłkami_jabłecznik na kruchym cieście  jabłecznik serowy_szarlotka_jabłecznik w kruchym cieście_jabłecznik z całymi jabłkami

wtorek, 29 sierpnia 2017

Przetwory owocowe w tym roku to porażka. Wiśni nie było, czereśni nie było, tak samo czarnych porzeczek, agrestu, jagód. Zrobiłam jedynie dżemy z czerwonych porzeczek i dżem z moreli oraz powidła mirabelkowe. Liczę na jabłka, śliwki, jeżyny i maliny. 

Na dobry początek (kolejny początek) dżem jabłkowy z owocami róży. Dżem jest pyszny, ale ostrzegam to dżem dla pracusiów. Wydłubanie nasion i włosków róży to praca dla Kopciuszka, mozolna, nudna i katorżnicza.

dżem jabłkowy z owocami dzikiej róży_dżem jabłkowy z różą_domowy dżem_tradycyjny dżem

Wykonanie:

  • 75 dag jabłek (najlepiej kwaśnych)
  • 25 dag owoców róży
  • 50 dag cukru

Wykonanie:

Jabłka umyć obrać, podzielić na części i pozbawić gniazd nasiennych. Owoce róży umyć, usunąć szypułki i resztki kielicha. Przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć nasiona oraz włoski. Opłukać.

Jabłka rozgotować z cukrem i niewielką ilością wody. Dodać przygotowane owoce róży. Razem gotować, mieszając od czasu do czasu. Dżem jest gotowy, gdy kropla przeniesiona na zimny talerzyk krzepnie. 

Gorący przekładać do wyprażonych słoików, zakręcać wyprażonymi zakrętkami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

dżem jabłkowy z owocami dzikiej róży_dżem jabłkowy z różą_domowy dżem_tradycyjny dżem

Z "Kuchni polskiej".

Inne przetwory z owoców:

pestkówka_domowe nalewki_nalewka na pestkach jabłek  przysmak jabłkowy_słodkie przetwory_mus jabłkowy  Żurawina do mięs i serów_słodkie przetwory_przetwory do mięs  gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów  Nalewka z białych malin_malinówka_domowa nalewka  tradycyjne powidła śliwkowe_słodkie przetwory

piątek, 04 listopada 2016

Z serii nietypowe i luksusowe przetwory - krem z czekolady i jabłek. Kremowy, aksamitny i pyszny. Wbrew pozorom nie za słodki. Taka odmiana czekośliwki czy czekowiśni. Na prezent, do placuszków, grzanek, przełożenia ciasta.

Z "Szczecinianka gotuje".

krem jabłkowy z czekoladą_krem z białą czekoladą_jabłkowa nutella_przetwory z jabłek

Składniki:

  • 2 kg jabłek (u mnie boskopy lub renety)
  • 40 dag cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 8 tabliczek białej czekolady (w jednej z wersji dodałam 6 i było ok)

Wykonanie:

Jabłka obrać, podzielić na części, usunąć gniazda nasienne, dodać odrobinę wody i gotować godzinę. Zmiksować na gładką masę. Do musu dodać cukier, połamaną czekoladę i cukier waniliowy. Gotować 30 minut.

Przekładać do przygotowanych słoików. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Przykryć grubą ściereczką kuchenną, zostawić do wystudzenia.

Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

krem jabłkowy z czekoladą_krem z białą czekoladą_jabłkowa nutella_przetwory z jabłek

Inne przetwory z jabłek:

przysmak jabłkowy_słodkie przetwory_mus jabłkowy  mus dyniowo-jabłkowy z korzenną nutą_słodkie przetwory  jarzębina do mięs i serów_przetwory do mięs_musztarda do mięs_dżem do mięs  pestkówka_domowe nalewki_nalewka na pestkach jabłek  domowy ocet jabłkowy_domowa apteczka_domowe przetwory

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9