| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: jabłka

wtorek, 29 sierpnia 2017

Przetwory owocowe w tym roku to porażka. Wiśni nie było, czereśni nie było, tak samo czarnych porzeczek, agrestu, jagód. Zrobiłam jedynie dżemy z czerwonych porzeczek i dżem z moreli oraz powidła mirabelkowe. Liczę na jabłka, śliwki, jeżyny i maliny. 

Na dobry początek (kolejny początek) dżem jabłkowy z owocami róży. Dżem jest pyszny, ale ostrzegam to dżem dla pracusiów. Wydłubanie nasion i włosków róży to praca dla Kopciuszka, mozolna, nudna i katorżnicza.

dżem jabłkowy z owocami dzikiej róży_dżem jabłkowy z różą_domowy dżem_tradycyjny dżem

Wykonanie:

  • 75 dag jabłek (najlepiej kwaśnych)
  • 25 dag owoców róży
  • 50 dag cukru

Wykonanie:

Jabłka umyć obrać, podzielić na części i pozbawić gniazd nasiennych. Owoce róży umyć, usunąć szypułki i resztki kielicha. Przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć nasiona oraz włoski. Opłukać.

Jabłka rozgotować z cukrem i niewielką ilością wody. Dodać przygotowane owoce róży. Razem gotować, mieszając od czasu do czasu. Dżem jest gotowy, gdy kropla przeniesiona na zimny talerzyk krzepnie. 

Gorący przekładać do wyprażonych słoików, zakręcać wyprażonymi zakrętkami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

dżem jabłkowy z owocami dzikiej róży_dżem jabłkowy z różą_domowy dżem_tradycyjny dżem

Z "Kuchni polskiej".

Inne przetwory z owoców:

pestkówka_domowe nalewki_nalewka na pestkach jabłek  przysmak jabłkowy_słodkie przetwory_mus jabłkowy  Żurawina do mięs i serów_słodkie przetwory_przetwory do mięs  gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów  Nalewka z białych malin_malinówka_domowa nalewka  tradycyjne powidła śliwkowe_słodkie przetwory

piątek, 04 listopada 2016

Z serii nietypowe i luksusowe przetwory - krem z czekolady i jabłek. Kremowy, aksamitny i pyszny. Wbrew pozorom nie za słodki. Taka odmiana czekośliwki czy czekowiśni. Na prezent, do placuszków, grzanek, przełożenia ciasta.

Z "Szczecinianka gotuje".

krem jabłkowy z czekoladą_krem z białą czekoladą_jabłkowa nutella_przetwory z jabłek

Składniki:

  • 2 kg jabłek (u mnie boskopy lub renety)
  • 40 dag cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 8 tabliczek białej czekolady (w jednej z wersji dodałam 6 i było ok)

Wykonanie:

Jabłka obrać, podzielić na części, usunąć gniazda nasienne, dodać odrobinę wody i gotować godzinę. Zmiksować na gładką masę. Do musu dodać cukier, połamaną czekoladę i cukier waniliowy. Gotować 30 minut.

Przekładać do przygotowanych słoików. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Przykryć grubą ściereczką kuchenną, zostawić do wystudzenia.

Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

krem jabłkowy z czekoladą_krem z białą czekoladą_jabłkowa nutella_przetwory z jabłek

Inne przetwory z jabłek:

przysmak jabłkowy_słodkie przetwory_mus jabłkowy  mus dyniowo-jabłkowy z korzenną nutą_słodkie przetwory  jarzębina do mięs i serów_przetwory do mięs_musztarda do mięs_dżem do mięs  pestkówka_domowe nalewki_nalewka na pestkach jabłek  domowy ocet jabłkowy_domowa apteczka_domowe przetwory

piątek, 23 września 2016

Kto lubi ryż zapiekany z jabłkami? O, widzę mnóstwo rąk w górze. Ja też lubię i często przygotowuję w różnych wariantach. Oprócz wersji podstawowej, z budyniem (jak TU) lub bezą. A dziś stara zapiekanka w nowym wydaniu. Zamiast ryżu kasza jaglana. Do tego kwaśne jabłka, cynamon i polewa śmietankowa. Czasami lubię słodkie obiady :).

kasza jaglana zapiekana z cynamonem i jabłkami_zapiekanka na słodko_kasza na słodko

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 1 kg kwaśnych jabłek (antonówki lub boskopy)
  • cukier do smaku
  • cynamon
  • 200 ml kwaśnej śmietany + cukier + cukier waniliowy do polewy
  • cynamon do oprószenia zapiekanki
  • masło do posmarowania formy

Wykonanie:

Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem. Suchą prażyć, mieszając. Do gorącej kaszy wlać wrzątek, odcedzić. Ponownie kaszę wsypać do garnka, dolać dwie szklanki wrzątku, szczyptę soli i gotować do wygotowania wody.

Jabłka obrać, pokroić na cząstki, podgotować. Posłodzić do smaku, dodać cynamon.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Włożyć połowę kaszy, uprażone jabłka, ponownie warstwę kaszy. Posmarować śmietaną wymieszaną z cukrem.

Zapiekać w 180-200 °C 30-40 minut.

Gorącą oprószyć cynamonem.

Warianty:

*do jabłek można dodać rodzynki lub inne ulubione bakalie

**zamiast polewy na wierz położyć ugotowany budyń (tak jak w zapiekance ryżowej z jabłkami i budyniem)

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne obiady na słodko:

kugiel z chałki_puding z chałki z jabłkami i rodzynakmi_słodki obiad_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska  pieczone pierogi z suszonymi śliwkami i marcepanem_pierogi na słodko_pierogi krucho-drożdżowe  pierogi leniwe dla leniwych_pierogi z twarogu_kluski z twarogu_dania błyskawiczne  Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska  ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa

sobota, 17 września 2016

Od kilku lat nie robiłam jarzębiny. Zwykle było tak, że jarzębina w mojej okolicy albo uschła, albo zjadały ją ptaki. W tym roku zmiana - jest, a ja zrobiłam przetwory - jarzębinę do mięs i jarzębinówkę. Muszę jednak ostrzec, to przetwory zdecydowanie dla osób, które gustuję w gorzkawych smakach.

jarzębina do mięs i serów_przetwory do mięs_musztarda do mięs_dżem do mięs

Składniki:

  • 1 kg obranej jarzębiny
  • 60 dag twardych gruszek
  • 60 dag kwaśnych jabłek
  • 1 kg cukru
  • 2 łyżki koniaku lub innego aromatycznego alkoholu
  • 1 opakowanie substancji żelującej (takiej 2:1)

Wykonanie:

Jarzębinę umyć, osuszyć, włożyć do zamrażarki na 2 dni. Po ww. czasie wyjąć, wymieszać z cukrem i 1/4 szklanki wody. Przełożyć do dużego garnka z grubym dnem i zagotować na wolnym ogniu (trzeba uważać, by jarzębina nie przypaliła się). Gdy cukier się rozpuści, dodać obrane i pokrojone w kostkę gruszki i jabłka. Całość gotować 5-6 minut, po tym czasie dodać proszek żelujący, wymieszać i gotować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu (u mnie - 3 minuty). Dodać koniak, zdjąć z ognia i wkładać do przygotowanych słoiczków. Zakręcać. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

 Smacznego :).

Znajdź mnie na fb

jarzębina do mięs i serów_przetwory do mięs_musztarda do mięs_dżem do mięs

Z "Wydania Specjalnego Kuchni - Dziadkowe Nalewki, Babcine Przetwory".

Inne słodkie przetwory do mięs i serów:

gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów  Żurawina do mięs i serów_słodkie przetwory_przetwory do mięs  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  dżem rubinowy z buraczków i orzechów do mięs i serów_przetwory  wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów  sałatka z zielonych pomidorów_przetwory   konfitura z czerwonej cebuli_konfitura do mięs i serów_dodatek do mięs_domowe przetwory  gruszki w ocie_marynaty owocowe_przetwory

niedziela, 11 września 2016

Ocet jabłkowy należy do przetworów, których nie doceniałam. Dostawałam butelkę, dwie i gromadziłam. No bo po co mi ocet? Przecież prawie w ogóle nie używam go w kuchni! Aż tu nagle w prasie i nie tylko zaczęły pojawiać się artykuły o zdrowotnych właściwościach octu jabłkowego. Że zawiera minerały, pierwiastki śladowe, witaminy (w tym potas i witaminę E), pektyny, że oczyszcza organizm z toksyn, odkwasza, odchudza, wspomaga trawienie, wzmacnia system immunologiczny. Odkurzyłam butelki i... zaczęłam pić 2-3 łyżki dziennie, i nastawiam słój z jabłkami.

Ze spiżarni mamy Heleny.

domowy ocet jabłkowy_domowa apteczka_domowe przetwory

Składniki:

  • Jabłka najlepiej ekologiczne (można tylko ze skórek, ale wtedy fermentacja jest bardziej intensywna)
  • przegotowana i wystudzona woda
  • 1 łyżka cukru lub miodu na każdą szklankę wody

Wykonanie:

Przygotować olbrzymi słój - wymyć, wyparzyć. Jabłka umyć, osuszyć, pozbawić ogryzek i ogonków, podzielić na cząstki, włożyć do słoja. Zalać osłodzoną wodą. Słój przykryć szczelnie ściereczką i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na 3-4 tygodnie. Od czasu do czasu zamieszać. Gdy piana przestanie się pojawiać, to znak że fermentacja zakończyła się i można ocet przelać przez gazę do butelek. Zamknąć odstawić w chłodne miejsce.

Uwaga!

Tylko naturalnie fermentowany ocet ma właściwości zdrowotne.

Ocet nie jest wskazany dla osób z chorobą wrzodową.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb

domowy ocet jabłkowy_domowa apteczka_domowe przetwory

Inne zdrowotne przetwory:

smocza krew_nalewka malinowa_malinówka_nalewka z malin syrop z młodych pędów sosny_syrop na kaszel_domowa apteczka_domowe przetwory_słodkie przetwory  aronia, maliny i inne owoce w soku własnym_słodkie przetwory_domowe przetwory  nalewka sosnowa na kaszel_nalewka na pędach sosny_domowa apteczka  wiśniówka na miodzie_nalewka wiśniowa_domowe alkohole  syrop z kwiatów czarnego bzu_jadalne kwiaty_syrop z hyćki_przetwory 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8