| < Grudzień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: cynamon

czwartek, 06 września 2012

Pani Marto, to kolejny przepis, który przypadł mi do smaku z tych, które Pani proponuje. Chciałoby się rzec: " Kocham Panią, Pani Marto".

winne gruszki_dania z winem_dodatki_rodzinkawkuchni

 

Marta Gessler poleciła " winne gruszki" wg Paula Bocuse`a i od razu postanowiłam wypróbować nowe smaki. Moje gruszki w tym roku wyjątkowo obrodziły. Były pachnące, żółciutkie i przesmaczne. Już żałuję, że się skończyły.

składniki:

  • dwie obrane gruszki ( raczej dość twarde)
  • 250 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 75 g cukru
  • sok z połowy pomarańczy
  • sok z połowy cytryny
  • pół laski wanilii
  • 1 laska cynamonu
  • 1 goździk

winne gruszki_ cynamon_wino_rodzinkawkuchni

wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w rondlu i gotować na wolnym ogniu. Gruszki obrać, przekroić
na pół, wydrążyć, włożyć do wina i gotować 10 min. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 10 min. Za pierwszym razem przekładałam owoce co chwilę, żeby równomiernie gotowały się. Za drugim razem tego nie zrobiłam, a gruszki były równie smaczne, natomiast ciekawiej zabarwiły się czerwonym winem. Co kto woli.

Po ugotowaniu pozostawić gruszki w winie przez 6 godzin, żeby przeszły smakiem. Ostudzone podawać do mięsa, serów czy deserów. Przyznam się, że zjadłam je jako danie główne, a to, co zostało, włożyłam do słoika na zimę. Ciekawe, czy gruszki przechowają smak jesieni...

Gruszki Beatymarii dodaję do akcji "Gruszkowo".

Znajdź mnie na fb.

inne smaczne jesienne drobiazgi:

caprese na patyku_przekąski_finder food_rodzinkawkuchni  usteczka z jabłkami_ciastka półfrancuskie_ciastka z owocami_rodzinkawkuchni  gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów_rodzinkawkuchni

poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Rewelacyjna, pyszna, wspaniała, fantastyczna...(tu dodaj inne przymiotniki, które określą coś bardzo smacznego). Wilgotna, miękka, cynamonowa i zabawnie wyglądająca, oto moje nowe drożdżówkowe odkrycie. Tak, przyznaję się jestem wielbicielką ciast z drożdżami, mogę być nieobiektywna, ale zachwycali się nią także sceptycy.

Aha, wygląd wskazuje na pracochłonne ciasto - nic bardziej mylnego.

Przepis jest kompilacją dwóch przepisów (+ moje drobne zmiany) z "Moich wypieków" i "Przy kuchennym stole".

drożdżówka cynamonowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem

drożdżówka cynamonowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem

Składniki:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru (55 g)
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych (10 g) lub 20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki mleka (83 ml)
  • 1/4 szklanki wody (63 ml)
  • 55 g masła
  • 2 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (5 ml)

Składniki nadzienia:

  • 3/4 szklanki cukru (165 g)
  • 1,5  łyżki cynamonu (18 g)
  • 40 g masła

Wykonanie:

Jeśli robię ciasto ze świeżych drożdży przygotowuję rozczyn (mieszam część cukru z drożdżami, gdy się rozpuszczą dodaję 1 -2 łyżki mąki i część letniego mleka) i odstawiam na 20 minut do wzburzenia. Dalej postępować podobnie jak w przypadku dodania suchych drożdży.

Jeśli drożdże są suche należy - przesianą mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą, wanilią, dodać letnie: mleko, rozpuszczone masło, wodę. Wymieszać i dodawać po jednym jajku. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. 

W tym czasie rozpuścić masło przeznaczone do nadzienia. Cukier wymieszać z cynamonem.

Foremkę keksową o wymiarach 9 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 cm x 30 cm. Posmarować ciasto rozpuszczonym i ostudzonym masłem, posypać mieszanką cukru i cynamonu. Prostokąt pokroić na 6 równych poprzecznych prostokątów. Położyć je jeden na drugim i tak powstały pasek pokroić w poprzek na 6 jednakowych części. Ułożyć wszystkie części jedna na drugiej i taką wieżę przełożyć do formy, tak by kanapki stały dość luźno na sztorc (tu jest fajna instrukcja składania). Ułożone ciasto zostawić na 20 - 30 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia.

Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 30 - 35 minut.

Znajdź mnie na fb.

 Inne drożdżowe wypieki:

drożdżówka błyskawiczna_ciasto drożdżowe_dania błyskawiczne  babka drożdżowa mamy Honoraty_ciasto drożdżowe  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  Zuccotto di panettone_ciasta z kremem_kuchnia włoska 

 

środa, 01 sierpnia 2012

Gdy zobaczyłam na Durszlaku akcję "Bez piekarnika", pomyślałam o naszym starym wysłużonym prodiżu i stwierdziłam, przecież to nic wielkiego, przez wiele lat razem z mamą, z braku piekarnika, piekłyśmy wszystko w ten sposób (nie wyłączając bułek i ptysi). A jednak z ciekawości weszłam w zakładkę akcji i zobaczyłam, że uczestnicy nie ograniczyli się tylko do prodiża, że ludzie pieką w mikrofalówkach, gofrownicach, tosterach. Pomyślałam spróbuję i upiekłam ślimaczki cynamonowe w gofrownicy wg. pomysłu autora akcji. Przepis ciut zmieniłam, dostosowując go do upodobań domowników. Efekt - rewelacyjne, chrupkie, maślano-cynamonowe bułeczki. A w domu przepiękny zapach cynamonu.

ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe

ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe

Składniki ciasta:

  • 1 czubata szklanka mąki
  • 1 jajko (temp. pokojowa)
  • 3 g suszonych drożdży (ok. pół paczki)
  • 2  łyżki rozpuszczonego masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 1/4 łyżeczki soli

Składniki nadzienia:

  • 3 dag miękkiego masła
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru
  • dodatki: borówki amerykańskie i jogurt

ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z przesianą mąką. Letnie mleko i masło , jajko, cukier dodać do mieszaniny mączno-drożdżowo-solnej, wymieszać i wyrobić, tak by nie kleiło się do rąk. Zostawić ciasto do wyrośnięcia (ze względu na to, że użyłam drożdży suszonych, czas oczekiwania jest dłuższy, niż w przypadku drożdży świeżych i wynosi 1,5 - 2 godzin). Rozwałkować, podsypując lekko mąką. Na rozwałkowany placek położyć wymieszany z cukrem i masłem cynamon. Zwinąć roladę. Kroić ją w plastry. Każdy plaster piec w rozgrzanej gofrownicy ok. 5 minut. Z porcji otrzymałam 8 ślimaczków.

Znajdź mnie na fb.

Przepis dodaję do akcji: "Zrolowani" i "Bez piekarnika".

akcja_ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe

Inne zrolowane przysmaki:

 rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  makowiec_rolada makowa_ciasto krucho-drożdżowe_przepisy na Boże Narodzenie  rolada czekoladowa z marcepanem i porzeczkami_rolada biszkoptowa_ciasta z kremem

sobota, 18 lutego 2012

Kolejne błyskawiczne ciasto. Pochodzi z bardzo starego przepisu. Lubiane przez wielu członków rodzinki (wysokie miejsce w rankingu ulubionych ciast). Raczej  domowe, codzienne. Jakie było moje zdziwienie , gdy kilka lat temu zobaczyłam ten przepis w "Twoim Stylu", jako danie na uroczystą kolację. Może dlatego upiekłam je na wieczór walentynkowy? Nie..., w środku tygodnia zabrakło czasu na wykwintne wypieki.

Jabłecznik sypany_jabłecznik

Składniki:

  • 1,5 - 2 kg jabłek (najlepiej antonówki lub renety)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag masła
  • cukier waniliowy
  • ew. dodatki (cynamon i cukier do jabłek)

 

Jabłecznik sypany_jabłecznik

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (do jabłek można dodać cynamon i cukier, jeśli są bardzo kwaśne - koniecznie). Sypkie składniki wymieszać. Na dużą prostokątną formę wyłożyć połowę mieszanki mąka-cukier-kasza. Położyć jabłka, na nie pozostałą część mieszanki. Wierzch przykryć startym na tarce (duże oczka) masłem. Piec ok. godziny w 220 °C. Ten jabłecznik uwielbiamy z lodami śmietankowymi.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

faworki

1 ... 6 , 7 , 8