| < Marzec 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: cynamon

wtorek, 11 grudnia 2012

Zwykłe danie - pierogi. Co napisać, by nie popaść w banał, przecież to nic wielkiego woda, mąka, sól i ew. jajko, a jednak w prostocie tkwi sedno. Tu nie da się nic przypudrować, doprawić. Twarde, nieelastyczne ciasto jest niedobre i tyle, choć byśmy nie wiem co włożyli w środek. Co jest sekretem dobrego ciasta, chyba wprawa (mistrzem jest Mama), może też przepis, choć on nie do końca może być precyzyjny (różne mąki, rozmiary jajek). Mimo wszystko, ze względu na smak, warto próbować.

Propozycja na Wieczerzę Wigilijną, która przypadnie do gustu zwłaszcza dzieciom.

Przepis z miesięcznika "Kuchnia".

pierogi z suszonymi śliwkami_pierogi gotowane_Boże Narodzenie

Składniki ciasta:

  • 30-35 dag mąki
  • jajko
  • ok. 1/2 - 3/4 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

Składniki nadzienia:

  • 20 dag śliwek suszonych bez pestek
  • cukier do smaku
  • cynamon do smaku

Dodatki do wyboru:

  • bułka z masłem
  • jogurt z cukrem
  • śmietana z cukrem

Wykonanie:

Śliwki namoczyć, ugotować, odcedzić i zmiksować. Do masy dodać cukier i cynamon do smaku.

Z mąki, soli, wody i jajka zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować, wykrawać kółka, na każdym kłaść nadzienie, zalepiać. Gotować partiami w osolonej wodzie.

Przepis dodaję do akcji "Wigilia 2012" oraz "Pierogowe fantazje".

Znajdź mnie na fb.

Inne potrawy wigilijne:

Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  piernik adwentowy_piernik przekładany_kuchnia mazowiecka

 

poniedziałek, 10 grudnia 2012

Zupa wigilijna z migdałami, ryżem, rodzynkami i cynamonem. Raczej rzadko spotykana, zapomniana, a szkoda, bo jest bardzo smaczna i tak...zimowa. Kiedyś gościła na stołach w zamożnych domach, dziś może być propozycją dla dzieci, które w czasie Wieczerzy Wigilijnej często nie chcą jeść esencjonalnej zupy grzybowej, czy rybnej.

Przepis Macieja Kuronia.

zupa migdałowa_zupa mleczna_Boże Narodzenie

Składniki:

  • 15 dag migdałów
  • 1 l mleka
  • cukier do smaku
  • 1/2 laski cynamonu
  • garść rodzynek
  • filiżanka ryżu
  • ew. płatki migdałowe i szczypta mielonego cynamonu

Wykonanie:

Migdały obrać i zmielić. Ugotować ryż na wodzie. Mleko zagotować z cukrem i cynamonem, dodać zmielone migdały i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Rodzynki opłukać. Do każdej porcji włożyć ryż, rodzynki, zalać zupą. Można oprószyć cynamonem i posypać płatkami migdałowymi.

Uwaga:

*Nasz sposób na szybkie obranie migdałów - zalać wrzątkiem, przestudzić, wylać wodę i ponownie zalać wrzątkiem. Po kilku minutach obierać.

**migdały mieliłam w malakserze

Przepis dodaję do akcji "Wigilia 2012".

Znajdź mnie na fb.

Inne potrawy wigilijne:

Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki  makowiec_rolada makowa_ciasto krucho-drożdżowe_przepisy na Boże Narodzenie  piernik siostry Anastazji_placek piernikowy_ciasto korzenne_przepisy na Boże Narodzenie

 

 

 

środa, 28 listopada 2012

Cymes, czyli coś pysznego. Marchewka z suszonymi śliwkami, rodzynkami, cynamonem i miodem, to musi być smaczne i jest. Danie kuchni żydowskiej. Po raz pierwszy jadłam je w "Anatewce" w Łodzi, zakochałam się i robię (zimową porą) po dziś dzień.

cymes z kurczakiem_dania z drobiu_marchewka z bakaliami

Składniki:

  • 4 udka
  • sól
  • pieprz
  • ulubione zioła (u mnie rozmaryn)
  • pikantna oliwa
  • 6 marchewek
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 8-10 dag rodzynek
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 - 1 łyżki miodu
  • 1/2 - 1 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Mięso posolić, opieprzyć, natrzeć ziołami, lekko skropić oliwą i zostawić w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę. 

Piec w 220 °C ok.1 godziny, polewając, co jakiś czas, wytworzonym sosem.

Marchewkę obrać, pokroić w plasterki, przełożyć do garnka i gotować osoloną z odrobiną (to ważne) wody i masłem. Po chwili dodać pokrojone śliwki i rodzynki. Dodać miód i cynamon. Marchewka ma być słodko-słona. Pozostawić na chwilę by smaki przeniknęły się.

Kurczaka z cymesem jemy z dodatkiem ziemniaków.

Znajdź mnie na fb.

cymes z kurczakiem_dania z drobiu_marchewka z bakaliami

Inne dania na niedzielny obiad:

karkówka w wiśniach_owoce w occie_mięso na słodko-kwaśno_marynaty  ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście  faszerowane skrzydełka_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik_dania z drobiu  Kurczak faszerowany po polsku_potrawy z drobiu_kuchnia mazowiecka

 

poniedziałek, 05 listopada 2012

Kwaśne, cynamonowo-cytrusowe jabłka, otulone kruchym ciastem - oto szarlotka misiankowa, mój ulubiony jabłecznik. I choć kawiarnię Misiankową znam tylko z gazet, lubię ją właśnie za to ciasto.

Przepis z "Atlasu Kulinarnego Lata".

misiankowa szarlotka_ciasto z owocami_jabłecznik

Składniki:

  • 500 g maki
  • 100 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 kg jabłek (renety lub inne kwaśne)
  • cukier
  • cynamon
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 białko
  • puder do oprószenia ciasta

misiankowa szarlotka_ciasto z owocami_jabłecznik

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać puder, zimne masło i posiekać na proszek. Dodać żółtka i śmietanę - zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na dwie godziny. 

Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, posypać do smaku cukrem, cynamonem, skórką cytrynową, przykryć i odstawić na dwie godziny.

Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć do tortownicy o średnicy 28 cm. Nakłuć widelcem, posmarować roztrzepanym białkiem. Tak przygotowane ciasto wstawić do rozgrzanego do 200 °C piekarnika na 10-15 minut, do momentu aż ciasto nabierze jasnego, słomkowego koloru. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Na podpieczone spód położyć jabłka wydrążeniem na dól, przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem i piec ok. godziny w 180 °C.

Przestudzoną szarlotkę oprószyć cukrem pudrem. Można jeść z lodami śmietankowymi lub bitą śmietaną, ale moim zdaniem najlepsza jest tylko z pudrem.

Znajdź mnie na fb.

Inne jesienne dania:

Odrywany chlebek ziołowo-czosnkowy_chleb drożdżowy_pieczywo_chleb domowy  jabłecznik dla gości_ciasto z owocami_szarlotka  krem imbirowo-rumowy do kawy_kogiel-mogiel  Babeczki śliwkowo-pomarańczowe_ciasto z owocami_ciasto ucierane   

wtorek, 30 października 2012

Uwielbiam wszelkiego rodzaju zawijasy drożdżowe. Dlatego, gdy zobaczyłam takie poskręcane ciasto na blogu "Matka Wariatka" wiedziałam, że kiedyś je zrobię. Wieniec jest cynamonowy, drożdżowy, łatwy, wbrew pozorom, do wykonania i zabawny. Zapach cynamonu cudownie otula dom. Muszę jednak przyznać, że bardziej smakowała nam drożdżówka cynamonowa do odrywania. Pewnie znaczenie ma sposób złożenia ciasta, ponieważ użyte składniki, a także ich ilości w obu ciastach są bardzo podobne. Ale generalnie nie ma co wydziwiać - ciasto jest pyszne!

Estoński kringel_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem

Składniki ciasta:

  • 300 g mąki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 120 ml mleka
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki nadzienia:

  • 60 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

Estoński kringel_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżką cukru, dodać 1 łyżkę mąki i 3 łyżki letniego mleka wymieszać, zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przesiać mąkę, rozpuścić masło. Wymieszać mąkę z solą, dodać letnie mleko z rozpuszczonym w nim cukrem, jajko, rozczyn. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość (ok. 1 godziny).

Składniki nadzienia połączyć.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować nadzieniem i zwinąć roladę. Złączenie rolady przełożyć pod spód, następnie przeciąć ją wzdłuż na dwie równe części, zostawiają 1-2 cm nierozciętego ciasta na końcu rulonu. Skręcić obie części tak by nadzienie odwrócone było do góry. Zapleść, zwinąć w wieniec, końce podkładając pod spód. Zdjęcia z instrukcją tu.

Wieniec przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, posmarować resztką masy cynamonowej. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez ok. 30 minut. 

Estoński kringel_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem 

Znajdź mnie na fb.

Ciasto dodaję do akcji "Nieznana kuchnia świata".

Inne zakręcane ciasta:

zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada_pikantne wypieki  rolada czekoladowa z marcepanem_rolada biszkoptowa_cisto z kremem  kula_cisto z kremem_ciasto z owocami_rolada biszkoptowa  rolada w waflu_ciasto z kaszą_ciasto czekoladowe_ciasto bez pieczenia