| < Czerwiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi






Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: cynamon

wtorek, 30 października 2012

Uwielbiam wszelkiego rodzaju zawijasy drożdżowe. Dlatego, gdy zobaczyłam takie poskręcane ciasto na blogu "Matka Wariatka" wiedziałam, że kiedyś je zrobię. Wieniec jest cynamonowy, drożdżowy, łatwy, wbrew pozorom, do wykonania i zabawny. Zapach cynamonu cudownie otula dom. Muszę jednak przyznać, że bardziej smakowała nam drożdżówka cynamonowa do odrywania. Pewnie znaczenie ma sposób złożenia ciasta, ponieważ użyte składniki, a także ich ilości w obu ciastach są bardzo podobne. Ale generalnie nie ma co wydziwiać - ciasto jest pyszne!

Estoński kringel_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem

Składniki ciasta:

  • 300 g mąki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 120 ml mleka
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki nadzienia:

  • 60 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

Estoński kringel_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżką cukru, dodać 1 łyżkę mąki i 3 łyżki letniego mleka wymieszać, zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przesiać mąkę, rozpuścić masło. Wymieszać mąkę z solą, dodać letnie mleko z rozpuszczonym w nim cukrem, jajko, rozczyn. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość (ok. 1 godziny).

Składniki nadzienia połączyć.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować nadzieniem i zwinąć roladę. Złączenie rolady przełożyć pod spód, następnie przeciąć ją wzdłuż na dwie równe części, zostawiają 1-2 cm nierozciętego ciasta na końcu rulonu. Skręcić obie części tak by nadzienie odwrócone było do góry. Zapleść, zwinąć w wieniec, końce podkładając pod spód. Zdjęcia z instrukcją tu.

Wieniec przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, posmarować resztką masy cynamonowej. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez ok. 30 minut. 

Estoński kringel_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem 

Znajdź mnie na fb.

Ciasto dodaję do akcji "Nieznana kuchnia świata".

Inne zakręcane ciasta:

zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada_pikantne wypieki  rolada czekoladowa z marcepanem_rolada biszkoptowa_cisto z kremem  kula_cisto z kremem_ciasto z owocami_rolada biszkoptowa  rolada w waflu_ciasto z kaszą_ciasto czekoladowe_ciasto bez pieczenia

niedziela, 28 października 2012

Zimno, lodowato, pada śnieg, nad głową wisi ołowiane niebo. Koc, ciepłe ciasto i książka - to moja recepta na zimową aurę. Jako ciasto na ciepło proponuję  kolejny jabłecznik z naszej kolekcji. Maślane, kruche ciasto, do tego duszone, kwaśne jabłka i zabawny wygląd - to jabłecznik kostka. Można go pałaszować z lodami lub bitą śmietaną, ale moim faworytem jest wersja z cukrem pudrem. A książka? Obecnie "Gra o tron".

jabłecznik kostka_ciasto z owocami_kruche ciasto

jabłecznik kostka_ciasto z owocami_kruche ciasto

Składniki ciasta:

  • 40 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 12 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%

Składniki nadzienia:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • cukier do smaku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Dodatki do wyboru: lody śmietankowe, bita śmietana lub cukier puder

Wykonanie:

Mąkę posiekać z masłem na proszek, połączyć z pudrem, jajkiem i śmietaną. Szybko zagnieść, uformować kule i odłożyć do lodówki na 30 minut.

W tm czasie jabłka obrać,  pokroić. 2/3 jabłek dusić pod przykryciem z dodatkiem ok 1/2 szklanki wody przez 10 minut (do momentu aż jabłka się rozpadną). Dodać pozostałe jabłka i chwilę pogotować, dodać cukier i cynamon. Przestudzić.

Ciasto podzielić na dwie części. Jedną częścią wylepić formę i upiec w rozgrzanym do 200 °C piekarniku na słomkowy kolor. Podpieczone spód wystudzić.

Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć na kwadraty. Jabłka położyć na podpieczony i wystudzony spód, a na nie położyć kwadraty. Piec 25 - 30 minut (na jasny kolor).

Przepis z "Przyjaciółki".

Znajdź mnie na fb.

Inne wypieki z jabłkami:

usteczka_ciastka z jabłkami_ciastka półfrancuskie_ciastka z owocami  placek z antonówkami_jabłecznik_ciasto owocowe_ciasto na oleju  tarta rustykalna z jabłkami_ciasto z owocami_ciasto kruche_tarta  jabłecznik dla gości_ciasto z owocami_szarlotka

 

piątek, 26 października 2012

Kolejny mus dyniowy, tym razem z jabłkami i cynamonem (poprzedni tu).

mus dyniowo-jabłkowy z korzenną nutą_słodkie przetwory

Składniki:

  • 370 g puree dyniowego*
  • 750 g puree z jabłek (koniecznie reneta)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Połączyć mus jabłkowy i puree dyniowe. Dodać cukier, cynamon, gotować do zagęszczenia. Przełożyć do przygotowanych słoiczków.

Uwagi:

*Przygotowanie puree dyniowego:

1. Dynię obrać, pokroić na części i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 30-40 minut w zamkniętym naczyniu. Upieczoną dynię osączyć i zmiksować.

2. Dynię obrać, pokroić na części, rozgotować dodając odrobinę wody. Ugotowaną i osączoną dynię zmiksować.

**jabłka do musu muszą być kwaśne, inaczej jest mdły.

Mus dodaję do akcji "Dyniowe przysmaki".

Znajdź mnie na fb.

Inne jesienne przetwory:

sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  gruszki w ocie_marynaty owocowe_przetwory  grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory

 



wtorek, 23 października 2012

Drożdżówka dyniowa to nie ciasto puszek, jest raczej wilgotna, ciężka. W odróżnieniu od puszystych drożdżówek długo zachowuje świeżość. Lekko słodka, z nutką pomarańczową, ma ładny pomarańczowy kolor. Smaczna. I tyle...? Nie, dodatek glazury dyniowej sprawia, że jest niesamowita, rewelacyjna!

Przepis na ciasto pochodzi z "Przyjaciółki", a na glazurę z blogu "Słodka magia od kuchni"

drożdżówka dyniowo-pomarańczowa z glazurą dyniową_ciasto drożdżowe

Składnik ciasta:

  • 40 dag mąki
  • 20 dag musu dyniowo-pomarańczowego
  • 5 dag cukru
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 5 dag masła
  • 125 ml mleka
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag drożdży

Składniki glazury:

  • 2 łyżki puree dyniowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

 drożdżówka dyniowo-pomarańczowa z glazurą dyniową_ciasto drożdżowe

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżką cukru, dodać łyżkę mąki i 2-3 łyżki letniego mleka, wymieszać i zostawi na 20 minut do wzburzenia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe, letnie mleko, utarte żółtka, mus dyniowo-pomarańczowy, wyrobić, wlać rozpuszczone, letnie masło, rodzynki, dobrze wyrobić. Cisto pozostawić do wyrośnięcia (ok. 1-1,5 godziny). Zagnieść raz jeszcze, przełożyć do formy (średnica 28 cm) i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Piec 50 minut w rozgrzanym do 170 °C (moje było gotowe po 35 minutach, ale jeśli użyjemy wąskiej, głębokiej formy, czas pieczenia wydłuży się).

Składniki glazury zagotować, przestudzić i posmarować nią ostudzone ciasto.

Uwaga:

*zamiast musu dyniowo-pomarańczowego można użyć puree dyniowego, 2 łyżeczek startej skórki pomarańczowej i dodać do ciasta ciut więcej cukru.

Ciasto dodaję do akcji "Dyniowe przysmaki".

Znajdź mnie na fb.

Inne drożdżowe wypiekii:

 Kanelbullar_szwedzkie bułki cynamonowe_słodkie bułki_bułki drożdżowe  Zuccotto di panettone_ciasta z kremem_kuchnia włoska  drożdżówka cynamonowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem  rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik  

 

piątek, 19 października 2012

Dlaczego dla gości? Spójrzcie na zdjęcia, jaki równy, wygładzony, poprawny, jak z cukierni, czyli dla gości. Wcale to nie oznacza, że jest gorszy od innych naszych, jakże licznych, jabłeczników (tu pozostałe). W naszej sześciostopniowej skali jabłecznikowej przyznaliśmy mu 5 punktów. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami lub bitą śmietaną.

Przepis z "Kulinarnego Atlasu Lata".

jabłecznik dla gości_ciasto z owocami_szarlotka

Składniki ciasta:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru pudru
  • 25 dag masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżka śmietany 22 %
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki nadzienia:

  • 2 kg jabłek (u mnie renety)
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • cukier do smaku
  • ew. puder do oprószenia

jabłecznik dla gości_ciasto z owocami_szarlotka

Wykonanie:

Obrane jabłka zetrzeć na tarce (duże oczka), wymieszać z cynamonem, posłodzić do smaku i odstawić. Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Przygotować formę do pieczenia (24 x 40 cm) - posmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem pergaminowym. Piekarnik włączyć na 220 °C. Połowę ciasta rozwałkować, przełożyć do foremki, na to położyć lekko odciśnięte jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta, położyć na jabłkach. Wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 200 °C. Piec 50-60 minut, w połowie pieczenia zmniejszając temperaturę do 180 °C.

Znajdź mnie na fb.

Inne jabłkowe przysmaki:

Jabłecznik sypany_jabłecznik_ciasto z owocami  usteczka_ciastka z jabłkami_ciastka półfrancuskie_ciastka z owocami  jabłecznik kruszonkowy_szarlotka_ciasto z owocami_ciasto kruche  tarta rustykalna z jabłkami_ciasto z owocami_ciasto kruche_tarta