| < Grudzień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: cynamon

poniedziałek, 29 września 2014

Potrawa kuchni żydowskiej. Jesienna zapiekanka pachnąca cynamonem, z jabłkami i rodzynkami. Przysmak z cyklu kuchnia bez resztek (można użyć chałki czy drożdżówki drugiej świeżości :)). Dodam, że kugiel to popularne danie szabasowe i że słowo kugel oznacza w jidisz kulę. U mnie inaczej, zapiekanka prostokątna :).

Z książeczki "Kuchnia żydowska" (dodatek chyba do "Poradnika Domowego").

kugiel z chałki_zapiekanka na słodko_zapiekanka z jabłkami_zapiekanka z pieczywa_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska

Składniki:

  • 600 g chałki (może TEJ)
  • 4 duże kwaśne jabłka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oliwy + 1 do posmarowania foremki
  • 100 g rodzynek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mleko lub woda do namoczenia chałki

Wykonanie:

Bułkę pokroić, namoczyć w mleku.Odcisnąć.

Jabłka obrać i cieniutko pokroić w plasterki (szatkuję).

Rodzynki umyć, sparzyć i osączyć.

Jajka, cukier, oliwę, cynamon, sól - lekko ubić.

Wszystkie składniki połączyć, przełożyć do posmarowanej foremki. Można posypać wierzch cukrem cynamonowym.

Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.

Można jeść na ciepło z jogurtem, lodami, śmietaną, ale smakuje także na zimno. Może być drugim śniadaniem do szkoły. Po ostygnięciu tężeje.

kugiel z chałki_zapiekanka na słodko_zapiekanka z jabłkami_zapiekanka z pieczywa_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska

Znajdź mnie na fb.

Inne dania kuchni żydowskiej:

 chałka_ciasto drożdżowe  cymes z kurczakiem_dania z drobiu_marchewka z bakaliami  ciasteczka tahini_ciasteczka sezamowe_ciasteczka chałwowe_ciasteczka kruche_kuchnia bliskowschodnia

czwartek, 25 września 2014

Już wielokrotnie pisałam, że jabłeczniki to nasze ulubione ciasta. Na blogu jest ich pokaźny zbiorek (można go zobaczyć TU). Gromadzę różne przepisy na jabłeczniki i próbujemy...i robimy rankingi. Choć muszę przyznać, że nie zawsze zgadzamy się ze sobą. Jedni uwielbiają jabłecznik sypany, inni serowy czy misiankowy. Ten plasuje się w połowie stawki. Kruche ciasto, duszone jabłka i pianka z kruszonką - tak wygląda. A jak smakuje? - nie jest za słodki, antonówki powodują, że jest zdecydowany (kwaśny), a cynamon przypomina, że już nadeszła jesień i czas na rozgrzewające dania :).

Przepis z programu "Taniec z garami".

jabłecznik mazurski_jabłecznik na kruchym cieście_jabłecznik z pianką_jabłecznik z kruszonką_szarlotka z jabłkami

Składniki:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek (antonówki, renety, boskopy)
  • cukier do jabłek (do smaku)
  • 1/2-1 łyżeczki cynamonu
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru do białek
  • szczypta soli (do białek i do ciasta)

Wykonanie:

Jabłka obrać, podzielić na cząstki i poddusić z odrobiną wody. Wystudzić. Osłodzić do smaku i dodać cynamon. Gdyby masa jabłkowa okazała się zbyt rzadka, osączyć na sicie.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Z cukru, mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Uformować kulę i chłodzić ok. 30 minut.

Blachę piekarnikową* wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 położyć na dno formy (ciasto jest cienkie). Na nie warstwę jabłek, dalej pianę i porwaną na niewielkie cząstki pozostałą część ciasta.

Piec 30-35 minut w 180-190 °C.

* piekąc ciasto na blasze piekarnikowej, nie trzeba zapiekać dołu ciasta. 

Znajdź mnie na fb.

jabłecznik mazurski_jabłecznik na kruchym cieście_jabłecznik z pianką_jabłecznik z kruszonką_szarlotka z jabłkami

Inne jabłeczniki i ciasta z jabłkami:

jabłecznik kruszonkowy_szarlotka_ciasto z owocami_ciasto kruche  Kanadyjska szarlotka Froda_jabłeczniki_ciasta z owocami  ciasto cynamonowe z jabłkami_ciasto korzenne_ciasto błyskawiczne  piernik z jabłkami_szybki piernik_babka piernikowa_ciasto z owocami 

środa, 27 sierpnia 2014

W sam raz na chłodniejsze dni kruche ciastka z jabłkami, rodzynkami, rumem i cynamonem. Takie maleńkie jabłeczniki lub minitarty jabłkowe. Jeśli zrobimy je z patyczkami, będą zabawnymi lizakami na kinderball.

Z dodatku do "Twojego Stylu" - "Ciasta i ciasteczka" (z moimi zmianami).

ciastka z jabłkami_małe jabłeczniki_minitarty z jabłkami_kruche ciasteczka

Składniki ciasta:

  • 300 g mąki
  • 75 g cukru
  • 200 g zimnego masła
  • szczypta soli

Składniki nadzienia:

  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki rumu lub soku jabłkowego
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Do posmarowania ciastek:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietanki

Wykonanie:

Z mąki, cukru, masła i soli zagnieść ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało się zagnieść, można dodać łyżkę lodowatej wody. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Rodzynki umyć, osuszyć, skropić rumem i odstawić na 30 minut. Cukier wymieszać z cynamonem. Jabłka obrać, nie krojąc wyjąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w plasterki i szybko skropić sokiem z cytryny.

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka, muszą być ciut większe niż krążki jabłek (u mnie było ich 24). W połowie wyciąć małe romby (to będą odpowietrzniki). Na każdym krążku położyć  plasterek jabłka, rodzynki i posypać cukrem (połowę zostawić na wierzch). Przykryć krążkiem z rombem. Sklejać i brzegi zaciskać widelcem.

Każde ciasteczko posmarować żółtkiem rozmieszanym ze śmietaną i posypać pozostałym cukrem. Jeśli chcemy, by ciastka były na patyku, właśnie w tym momencie trzeba wetknąć w ciastka patyczki.

Piec na złoty kolor 15-20 minut.

Studzić na kratce.

Znajdź mnie na fb.

ciastka z jabłkami_małe jabłeczniki_minitarty z jabłkami_kruche ciasteczka

Jabłkowe kółko i krzyżyk ;).

ciastka z jabłkami_małe jabłeczniki_minitarty z jabłkami_kruche ciasteczka

Inne ciasteczka z nadzieniem owocowym:

usteczka_ciastka z jabłkami_ciastka półfrancuskie_ciastka z owocami  pakieciki rabarbarowe_ciasteczka z rabarbarem_dania na piknik  kruche ciastka z orange curd_Boże Narodzenie_krem pomarańczowy_ciasteczka  wiatraczki serowe z morelami_ciasteczka z owocami_ciasto półfrancuskie

czwartek, 30 stycznia 2014

Trwają ferie zimowe. Wiele osób w tym czasie wyjeżdża na narty, do rodziny, na inne zimowe wyprawy. Na wyjazd prowiant - kanapki, ciastka, batony. Proponuję zdrowszą alternatywę kupnych specyfików - ciasteczka owsiane, pełne bakalii, z mąką orkiszową i płatkami owsianymi. Zamiast przetworzonego cukru - brązowy trzcinowy. Ciastka bez utwardzonych tłuszczów i syropu glukozowo-fruktozowego (zło, samo zło) i innych specyfików dodawanych przez przemysł spożywczy.

Oprócz walorów zdrowotnych, ciastka są po prostu smaczne i są moją pierwszą propozycją z cyklu "na drogę".

Z książki " Księga domowych ciasteczek", którą niedawno dostałam w prezencie :).

ciasteczka owsiane_zdrowe wypieki_ciasteczka z bakalimi_drobne wypieki

Składniki (na ok. 60 sztuk):

  • 2 szklanki brązowego cukru trzcinowego (uwaga na podróbki z karmelem)
  • 200 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki (orkiszowo-pszennej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanki maślanki (można zastąpić jogurtem)
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajka, za każdym razem starannie ucierając.

Mąkę, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę starannie wymieszać. Dodawać do utartej masy maślanej na przemian z maślanką. Wsypać płatki, orzechy, rodzynki i wymieszać.

Cztery blachy piekarnikowe wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką kłaść porcje ciasta (najlepiej od razu podzielić ciasto na 4 części) zachowując odstępy. Piec ok. 12 minut (do lekkiego zrumienienia) w piekarniku rozgrzanym do 175 -180 °C. Studzić na kratce.

Znajdź mnie na fb.

ciasteczka owsiane_zdrowe wypieki_ciasteczka z bakalimi_drobne wypieki

Szaliczki-ocieplaczki na szklanki wyrób Beaty.

akcja_dietetyczna ciasteczka_ciasteczka owsiane

Inne przysmaki na drogę:

Pieguski orzechowe Sowy_ciasteczka orzechowe_ciasteczka z bakaliami_ciasteczka pełnoziarniste  ciasteczka z masłem orzechowym_kruche ciastka_Boże narodzenie+dan ia na piknik  bułeczki maślane_bułki drożdżowe_dania na piknik paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik

niedziela, 24 listopada 2013

Kolejny przepis na słodycze z dodatkiem warzyw. Tym razem wersja zimowa - muffinki marchewkowe z orzechami i żurawiną według przepisu Roberta Sowy. Delikatne marchewkowe ciasto z korzenną nutą z dodatkiem słodko-cierpkiej żurawiny i chrupiących orzechów. Wierzch babeczek wieńczy przepyszna orzechowa kruszonka.

marchewkowe muffinki z żurawiną i orzechami_babeczki z bakaliami_warzywa w słodyczach_błyskawiczne wypieki

Składniki (na 12 sztuk):

  • 17 dag startej na drobnych oczkach marchewki
  • 10 dag mąki tortowej
  • 20 daga mąki razowej
  • 20 dag stopionego masła
  • 2 jajka
  • 20 dag drobnego cukru
  • 10 dag pokrojonych orzechów włoskich
  • 10 dag żurawiny
  • 3 łyżki soku z marchwi
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub 1 łyżeczka proszku i 1 łyżeczka sody)
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu

Kruszonka:

  • 5 dag cukru
  • 5 dag mąki
  • 3 dag masła
  • 6 dag pokruszonych orzechów włoskich

Wykonanie:

Łyżkę żurawin odłożyć, resztę posiekać i wymieszać z marchewką. Odstawić na 30 minut. Odłożone żurawiny zalać gorącym sokiem marchewkowym. Składniki kruszonki wymieszać. Jajka, cukier, sól krótko zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do masy jajecznej dodać marchew z żurawinami, mieszaninę mączną, masło, namoczone żurawiny, posiekane orzechy. Dobrze wymieszać. Przełożyć do foremek muffinkowych, posypać kruszonką i piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 °C.

Znajdź mnie na fb.

akcja żurawinowa_muffinki marchewkowe z żurawiną i orzechami  

Inne słodkości z warzywami:

ciasteczka marchewkowo-owsiane_drobne wypieki_zdrowa żywność_warzywa w słodyczach  sernik dyniowo-piernikowy_ciasto korzenne_sernik nowoczesny_sernik z dynią  drożdżówka dyniowo-pomarańczowa z glazurą dyniową_ciasto drożdżowe  piernik marchewkowy z polewą serową_piernik_ciasto marchewkowe_Boże Narodzenie

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8