| < Wrzesień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi






Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: cynamon

piątek, 19 czerwca 2015

Małpi chleb to nic innego jak delikatne miniaturowe bułeczki sklejone posypką cynamonową i masłem. Najlepszy na ciepło, ale zimny też jest fantastyczny. Jego największą zaletą (oprócz zniewalającego smaku ;)) jest to, że zamiast kroić odrywa się zgrabne bułeczki. Właśnie dlatego małpi chleb jest wprost wymarzony na piknik!

Z "Cukierni Pianki".

małpi chleb_bułeczki cynamonowe_bułeczki na piknik_bułeczki drożdżowe

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Cynamonowa otoczka:

  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cynamonu

Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Letnie mleko wymieszać z masłem. Wszystkie składniki połączyć i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie dobrze lśniące i gładkie. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. godziny).

Masło na otoczkę rozpuścić. Cynamon wymieszać z cukrem.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę moczyć w maśle i otaczać cukrze wymieszanym z cynamonem. Kulki układać w foremce. Tak przygotowane ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia na 25 minut.

Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175-180 °C. Piec ok. 35 minut (lub dłużej do suchego patyczka).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

małpi chleb_bułeczki cynamonowe_bułeczki na piknik_bułeczki drożdżowe

Inne wypieki na piknik:

rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik   drożdżówka cytrusowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cytrusami  placek bułeczkowy z truskawkami_ciasto z owocami_ciasto drożdżowe_słodkie bułki  drożdżówka cynamonowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem

piątek, 16 stycznia 2015

Aromatyczny i rozgrzewający napój bez dodatku alkoholu. Bazą grzańca jest sok jabłkowy. Dodatki to przyprawy korzenne, kawałki jabłek i rodzynki. W zimowe i chłodne dni poprawia humor i otula ciepełkiem.

grzaniec bezalkoholowy_napój na chłodne dni_rozgrzewający napój

Składniki (na jedną porcję):

  • 250 ml soku jabłkowego
  • 1 laska cynamonu
  • 2-3 goździki
  • 1 anyż gwiaździsty
  • 1-2 łyżki drobnych rodzynek
  • 2-3 cząstki jabłka ze skórką
  • 1 ziarenko kardamonu
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 mały kieliszek syropu cynamonowego
  • ew. szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu 

Wykonanie:

Sok podgrzać razem z przyprawami i odstawić na 30-60 minut.

Ponownie podgrzać. Wlać do szklanki (przyprawy przecedzić), dodać rodzynki, laskę cynamonu i kawałki jabłek.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

grzaniec bezalkoholowy_napój na chłodne dni_rozgrzewający napój

Inne rozgrzewające napoje:

bombardino_grzaniec_ajerkoniak na ciepło_kuchnia włoska  glogg_grzane wino_kuchnia szwecka  krem imbirowo-rumowy do kawy_kogiel-mogiel  grzaniec z białego wina_napoje rozgrzewające_napoje na zimę

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Korzenny jabłecznik z kaszy jaglanej - zdrowa, słodka alternatywa dla tradycyjnych ciast. Banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Może jedynie nie powinnam nazywać tej słodkości jabłecznikiem ani ciastem, a raczej zapiekanką?

Z "Trochę innej cukierni".

jabłecznik z kaszy jaglanej_zdrowe ciasto_ciasto bezglutenowe_zapiekanka z kaszy

Składniki:

  • 300 g kaszy jaglanej (surowa)
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 1 łyżka cukru waniliowego (domowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki miodu
  • garść rodzynek
  • szczypta soli

Wykonanie:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rodzynki umyć, sparzyć i osączyć. Jabłka, rodzynki, cynamon, cukier waniliowy, miód, sól i kaszę (niegotowaną) - wymieszać. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli forma jest ceramiczna, teflonowa lub silikonowa, to  nie jest konieczne).

Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piec aż 90 minut. Jeśli ciasto będzie się nadmiernie rumienić, przykryć papierem do pieczenia.

Zostawić w foremce do całkowitego wystudzenia. Kroić zimne (!), inaczej rozpadnie się.

*Ciasto ma na wierzchu świetne, chrupiące ziarenka.

**Mój miód był gryczany, dlatego ciasto było bardzo intensywne.

***Jabłecznik jedliśmy z jogurtem, bitą śmietaną, ale też z lodami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

jabłecznik z kaszy jaglanej_zdrowe ciasto_ciasto bezglutenowe_zapiekanka z kaszy

Inne zdrowe wypieki:

murzynki z kaszą jaglaną_babeczki czekoladowe_drobne wypieki_drugie śniadanie dla ucznia  keks z dyni_ciasto ucierane_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z bakaliam  lembas_chleb elfów_keks_ciasto z bakaliami  ciastka owsiane z dynią_zdrowe przekąski_ciastka z bakaliami

środa, 10 grudnia 2014

Jedna z moich ulubionych zup owocowych - esencjonalna, zimowa, świąteczna. Pierwszy raz próbowałam jej hmm...na stołówce. I to była miłość od pierwszego kęsa. A ostatnio przeczytałam, że zupa jest wpisana na listę dań regionalnych Kujaw. 

zupa z suszonych śliwek_wigilijna zupa_zupa kujawska_zupa owocowa

Składniki:

  • 15 dag suszonych śliwek
  • 1,5 litra wody
  • kawałek kory cynamonowej
  • 2-3 goździki
  • sok z cytryny
  • cukier do smaku
  • łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki
  • ew. śmietana kwaśna do zabielenia zupy

Wykonanie:

Śliwki umyć, namoczyć. Ugotować w wodzie, w której moczyły się z dodatkiem kory cynamonowej, goździków, cukru waniliowego, szczypty soli. Mąkę rozrobić w zimnej wodzie i intensywnie mieszając dodać do zupy. Zagotować, doprawić cukrem i sokiem z cytryny. Można zabielić. Podawać z domowym makaronem (moje przepisy TU i TU).

Uwaga:

* zwykłą mąkę można zastąpić ziemniaczaną (trzeba użyć mniej)

** jeśli zupa będzie za gęsta, dodać wody

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne wigilijne zupy:

barszcz czerwony na zakwasie z buraków_barszcz czysty_kuchnia polska_dania na Boże Narodzenie i Wigilię  zupa migdałowa_zupa mleczna_Boże Narodzenie  zupa z suszonych grzybów_zupa grzybowa_zupa wigilijna  halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska

wtorek, 14 października 2014

Jabłecznik amerykański  - apple pie, czy też american pie - kwintesencja amerykańskości. Co to jest? Jabłka, góra jabłek,  otulone kruchym, cieniutkim ciastem. Szarlotka prosta i szybka, a przy tym niesamowicie smaczna. 

Przepis z "Kulinarnego Atlasu Świata - Stany Zjednoczone".

jabłecznik amerykański_apple pie_american pie_szarlotka na kruchym cieście

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g zimnego masła
  • 2-3 łyżki lodowatej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1,2 kg obranych i pokrojonych w ósemki jabłek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej lub mielonych migdałów

Wykonanie:

Jabłka skropić sokiem cytrynowym, wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać wodę i gotować pod przykryciem 5 minut. W czasie gotowania potrząsać co jakiś czas garnkiem. Ostudzić.

Mąkę i cukier połączyć z masłem pokrojonym na kawałki (rozetrzeć jak na kruszonkę). Dodać lodowatą wodę i szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą, odrobinę większą, rozwałkować i wylepić nią formę do tarty o średnicy 24 cm. Posypać spód bułką tartą. Położyć jabłka (z górką na środku). Przykryć rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta. Zalepić boki, na środku zrobić dziurkę (odpowietrznik).

Piec 30-40 minut w 200-220 °C.

Ostudzony jabłecznik posypać cukrem pudrem (można pominąć).

Znajdź mnie na fb.

jabłecznik amerykański_apple pie_american pie_szarlotka na kruchym cieście

Inne jabłeczniki:

jabłecznik kruszonkowy_szarlotka_ciasto z owocami_ciasto kruche  Kanadyjska szarlotka Froda_jabłeczniki_ciasta z owocami  jabłecznik szwajcarski_ciasto ucierane_ciasto z owocami_szarlotka  jabłecznik mazurski_jabłecznik na kruchym cieście_jabłecznik z bezą_jabłecznik z kruszonką 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8