| < Marzec 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: cynamon

niedziela, 18 października 2015

Zwykły placek do kawy czy herbaty, tyle że w wersji jesiennej z dynią i duchami.

Z TEGO przepisu.

ciasto dyniowe z duchami_krajanka dyniowa_ciasto na oleju_warzywa w cieście_jesienne przepisy

Składniki:

  • 2 szklanki startej na dużych oczkach dyni
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 szklanki ulubionych bakalii (u mnie rodzynki, ale mogą być orzechy, żurawina, posiekana czekolada)
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Formę 24 x 36 cm posmarować masłem i wysypać tartą bułką.

Włączyć piekarnik na 180 °C.

Mąkę, cynamon i sodę przesiać.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym i solą na jasną,  puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodać mąkę i olej.

Wyłączyć mikser, dodać dynię, przygotowane bakalie (umyte, osuszone i oprószone mąką ziemniaczaną) i lekko wymieszać.

Przełożyć do foremki i piec 40-50 minut (do suchego patyczka).

Wystudzić.

Z papieru wyciąć duchy, położyć na cieście i oprószyć pudrem. Zdjąć wycinankę.

Uwaga:

*duchy można "narysować" lukrem lub rozpuszczoną czekoladą

**moja foremka była większa, dlatego placek jest niski.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dyniowe wypieki:

keks z dyni_ciasto ucierane_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z bakaliam  krajanka dyniowa z rodzynkami_ciasta korzenne_ciasta na oleju_ciasta z warzywami  ciastka owsiane z dynią_zdrowe przekąski_ciastka z bakaliami  sernik dyniowo-piernikowy_ciasto korzenne_sernik nowoczesny_sernik z dynią

piątek, 19 czerwca 2015

Małpi chleb to nic innego jak delikatne miniaturowe bułeczki sklejone posypką cynamonową i masłem. Najlepszy na ciepło, ale zimny też jest fantastyczny. Jego największą zaletą (oprócz zniewalającego smaku ;)) jest to, że zamiast kroić odrywa się zgrabne bułeczki. Właśnie dlatego małpi chleb jest wprost wymarzony na piknik!

Z "Cukierni Pianki".

małpi chleb_bułeczki cynamonowe_bułeczki na piknik_bułeczki drożdżowe

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Cynamonowa otoczka:

  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cynamonu

Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Letnie mleko wymieszać z masłem. Wszystkie składniki połączyć i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie dobrze lśniące i gładkie. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. godziny).

Masło na otoczkę rozpuścić. Cynamon wymieszać z cukrem.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę moczyć w maśle i otaczać cukrze wymieszanym z cynamonem. Kulki układać w foremce. Tak przygotowane ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia na 25 minut.

Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175-180 °C. Piec ok. 35 minut (lub dłużej do suchego patyczka).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

małpi chleb_bułeczki cynamonowe_bułeczki na piknik_bułeczki drożdżowe

Inne wypieki na piknik:

rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik   drożdżówka cytrusowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cytrusami  placek bułeczkowy z truskawkami_ciasto z owocami_ciasto drożdżowe_słodkie bułki  drożdżówka cynamonowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem

piątek, 16 stycznia 2015

Aromatyczny i rozgrzewający napój bez dodatku alkoholu. Bazą grzańca jest sok jabłkowy. Dodatki to przyprawy korzenne, kawałki jabłek i rodzynki. W zimowe i chłodne dni poprawia humor i otula ciepełkiem.

grzaniec bezalkoholowy_napój na chłodne dni_rozgrzewający napój

Składniki (na jedną porcję):

  • 250 ml soku jabłkowego
  • 1 laska cynamonu
  • 2-3 goździki
  • 1 anyż gwiaździsty
  • 1-2 łyżki drobnych rodzynek
  • 2-3 cząstki jabłka ze skórką
  • 1 ziarenko kardamonu
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 mały kieliszek syropu cynamonowego
  • ew. szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu 

Wykonanie:

Sok podgrzać razem z przyprawami i odstawić na 30-60 minut.

Ponownie podgrzać. Wlać do szklanki (przyprawy przecedzić), dodać rodzynki, laskę cynamonu i kawałki jabłek.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

grzaniec bezalkoholowy_napój na chłodne dni_rozgrzewający napój

Inne rozgrzewające napoje:

bombardino_grzaniec_ajerkoniak na ciepło_kuchnia włoska  glogg_grzane wino_kuchnia szwecka  krem imbirowo-rumowy do kawy_kogiel-mogiel  grzaniec z białego wina_napoje rozgrzewające_napoje na zimę

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Korzenny jabłecznik z kaszy jaglanej - zdrowa, słodka alternatywa dla tradycyjnych ciast. Banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Może jedynie nie powinnam nazywać tej słodkości jabłecznikiem ani ciastem, a raczej zapiekanką?

Z "Trochę innej cukierni".

jabłecznik z kaszy jaglanej_zdrowe ciasto_ciasto bezglutenowe_zapiekanka z kaszy

Składniki:

  • 300 g kaszy jaglanej (surowa)
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 1 łyżka cukru waniliowego (domowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki miodu
  • garść rodzynek
  • szczypta soli

Wykonanie:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rodzynki umyć, sparzyć i osączyć. Jabłka, rodzynki, cynamon, cukier waniliowy, miód, sól i kaszę (niegotowaną) - wymieszać. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli forma jest ceramiczna, teflonowa lub silikonowa, to  nie jest konieczne).

Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piec aż 90 minut. Jeśli ciasto będzie się nadmiernie rumienić, przykryć papierem do pieczenia.

Zostawić w foremce do całkowitego wystudzenia. Kroić zimne (!), inaczej rozpadnie się.

*Ciasto ma na wierzchu świetne, chrupiące ziarenka.

**Mój miód był gryczany, dlatego ciasto było bardzo intensywne.

***Jabłecznik jedliśmy z jogurtem, bitą śmietaną, ale też z lodami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

jabłecznik z kaszy jaglanej_zdrowe ciasto_ciasto bezglutenowe_zapiekanka z kaszy

Inne zdrowe wypieki:

murzynki z kaszą jaglaną_babeczki czekoladowe_drobne wypieki_drugie śniadanie dla ucznia  keks z dyni_ciasto ucierane_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z bakaliam  lembas_chleb elfów_keks_ciasto z bakaliami  ciastka owsiane z dynią_zdrowe przekąski_ciastka z bakaliami

środa, 10 grudnia 2014

Jedna z moich ulubionych zup owocowych - esencjonalna, zimowa, świąteczna. Pierwszy raz próbowałam jej hmm...na stołówce. I to była miłość od pierwszego kęsa. A ostatnio przeczytałam, że zupa jest wpisana na listę dań regionalnych Kujaw. 

zupa z suszonych śliwek_wigilijna zupa_zupa kujawska_zupa owocowa

Składniki:

  • 15 dag suszonych śliwek
  • 1,5 litra wody
  • kawałek kory cynamonowej
  • 2-3 goździki
  • sok z cytryny
  • cukier do smaku
  • łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki
  • ew. śmietana kwaśna do zabielenia zupy

Wykonanie:

Śliwki umyć, namoczyć. Ugotować w wodzie, w której moczyły się z dodatkiem kory cynamonowej, goździków, cukru waniliowego, szczypty soli. Mąkę rozrobić w zimnej wodzie i intensywnie mieszając dodać do zupy. Zagotować, doprawić cukrem i sokiem z cytryny. Można zabielić. Podawać z domowym makaronem (moje przepisy TU i TU).

Uwaga:

* zwykłą mąkę można zastąpić ziemniaczaną (trzeba użyć mniej)

** jeśli zupa będzie za gęsta, dodać wody

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne wigilijne zupy:

barszcz czerwony na zakwasie z buraków_barszcz czysty_kuchnia polska_dania na Boże Narodzenie i Wigilię  zupa migdałowa_zupa mleczna_Boże Narodzenie  zupa z suszonych grzybów_zupa grzybowa_zupa wigilijna  halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8