| < Czerwiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi






Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: cynamon

środa, 10 grudnia 2014

Jedna z moich ulubionych zup owocowych - esencjonalna, zimowa, świąteczna. Pierwszy raz próbowałam jej hmm...na stołówce. I to była miłość od pierwszego kęsa. A ostatnio przeczytałam, że zupa jest wpisana na listę dań regionalnych Kujaw. 

zupa z suszonych śliwek_wigilijna zupa_zupa kujawska_zupa owocowa

Składniki:

  • 15 dag suszonych śliwek
  • 1,5 litra wody
  • kawałek kory cynamonowej
  • 2-3 goździki
  • sok z cytryny
  • cukier do smaku
  • łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki
  • ew. śmietana kwaśna do zabielenia zupy

Wykonanie:

Śliwki umyć, namoczyć. Ugotować w wodzie, w której moczyły się z dodatkiem kory cynamonowej, goździków, cukru waniliowego, szczypty soli. Mąkę rozrobić w zimnej wodzie i intensywnie mieszając dodać do zupy. Zagotować, doprawić cukrem i sokiem z cytryny. Można zabielić. Podawać z domowym makaronem (moje przepisy TU i TU).

Uwaga:

* zwykłą mąkę można zastąpić ziemniaczaną (trzeba użyć mniej)

** jeśli zupa będzie za gęsta, dodać wody

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne wigilijne zupy:

barszcz czerwony na zakwasie z buraków_barszcz czysty_kuchnia polska_dania na Boże Narodzenie i Wigilię  zupa migdałowa_zupa mleczna_Boże Narodzenie  zupa z suszonych grzybów_zupa grzybowa_zupa wigilijna  halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska

wtorek, 14 października 2014

Jabłecznik amerykański  - apple pie, czy też american pie - kwintesencja amerykańskości. Co to jest? Jabłka, góra jabłek,  otulone kruchym, cieniutkim ciastem. Szarlotka prosta i szybka, a przy tym niesamowicie smaczna. 

Przepis z "Kulinarnego Atlasu Świata - Stany Zjednoczone".

jabłecznik amerykański_apple pie_american pie_szarlotka na kruchym cieście

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g zimnego masła
  • 2-3 łyżki lodowatej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1,2 kg obranych i pokrojonych w ósemki jabłek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej lub mielonych migdałów

Wykonanie:

Jabłka skropić sokiem cytrynowym, wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać wodę i gotować pod przykryciem 5 minut. W czasie gotowania potrząsać co jakiś czas garnkiem. Ostudzić.

Mąkę i cukier połączyć z masłem pokrojonym na kawałki (rozetrzeć jak na kruszonkę). Dodać lodowatą wodę i szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą, odrobinę większą, rozwałkować i wylepić nią formę do tarty o średnicy 24 cm. Posypać spód bułką tartą. Położyć jabłka (z górką na środku). Przykryć rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta. Zalepić boki, na środku zrobić dziurkę (odpowietrznik).

Piec 30-40 minut w 200-220 °C.

Ostudzony jabłecznik posypać cukrem pudrem (można pominąć).

Znajdź mnie na fb.

jabłecznik amerykański_apple pie_american pie_szarlotka na kruchym cieście

Inne jabłeczniki:

jabłecznik kruszonkowy_szarlotka_ciasto z owocami_ciasto kruche  Kanadyjska szarlotka Froda_jabłeczniki_ciasta z owocami  jabłecznik szwajcarski_ciasto ucierane_ciasto z owocami_szarlotka  jabłecznik mazurski_jabłecznik na kruchym cieście_jabłecznik z bezą_jabłecznik z kruszonką 

poniedziałek, 29 września 2014

Potrawa kuchni żydowskiej. Jesienna zapiekanka pachnąca cynamonem, z jabłkami i rodzynkami. Przysmak z cyklu kuchnia bez resztek (można użyć chałki czy drożdżówki drugiej świeżości :)). Dodam, że kugiel to popularne danie szabasowe i że słowo kugel oznacza w jidisz kulę. U mnie inaczej, zapiekanka prostokątna :).

Z książeczki "Kuchnia żydowska" (dodatek chyba do "Poradnika Domowego").

kugiel z chałki_zapiekanka na słodko_zapiekanka z jabłkami_zapiekanka z pieczywa_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska

Składniki:

  • 600 g chałki (może TEJ)
  • 4 duże kwaśne jabłka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oliwy + 1 do posmarowania foremki
  • 100 g rodzynek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mleko lub woda do namoczenia chałki

Wykonanie:

Bułkę pokroić, namoczyć w mleku.Odcisnąć.

Jabłka obrać i cieniutko pokroić w plasterki (szatkuję).

Rodzynki umyć, sparzyć i osączyć.

Jajka, cukier, oliwę, cynamon, sól - lekko ubić.

Wszystkie składniki połączyć, przełożyć do posmarowanej foremki. Można posypać wierzch cukrem cynamonowym.

Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.

Można jeść na ciepło z jogurtem, lodami, śmietaną, ale smakuje także na zimno. Może być drugim śniadaniem do szkoły. Po ostygnięciu tężeje.

kugiel z chałki_zapiekanka na słodko_zapiekanka z jabłkami_zapiekanka z pieczywa_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska

Znajdź mnie na fb.

Inne dania kuchni żydowskiej:

 chałka_ciasto drożdżowe  cymes z kurczakiem_dania z drobiu_marchewka z bakaliami  ciasteczka tahini_ciasteczka sezamowe_ciasteczka chałwowe_ciasteczka kruche_kuchnia bliskowschodnia

czwartek, 25 września 2014

Już wielokrotnie pisałam, że jabłeczniki to nasze ulubione ciasta. Na blogu jest ich pokaźny zbiorek (można go zobaczyć TU). Gromadzę różne przepisy na jabłeczniki i próbujemy...i robimy rankingi. Choć muszę przyznać, że nie zawsze zgadzamy się ze sobą. Jedni uwielbiają jabłecznik sypany, inni serowy czy misiankowy. Ten plasuje się w połowie stawki. Kruche ciasto, duszone jabłka i pianka z kruszonką - tak wygląda. A jak smakuje? - nie jest za słodki, antonówki powodują, że jest zdecydowany (kwaśny), a cynamon przypomina, że już nadeszła jesień i czas na rozgrzewające dania :).

Przepis z programu "Taniec z garami".

jabłecznik mazurski_jabłecznik na kruchym cieście_jabłecznik z pianką_jabłecznik z kruszonką_szarlotka z jabłkami

Składniki:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek (antonówki, renety, boskopy)
  • cukier do jabłek (do smaku)
  • 1/2-1 łyżeczki cynamonu
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru do białek
  • szczypta soli (do białek i do ciasta)

Wykonanie:

Jabłka obrać, podzielić na cząstki i poddusić z odrobiną wody. Wystudzić. Osłodzić do smaku i dodać cynamon. Gdyby masa jabłkowa okazała się zbyt rzadka, osączyć na sicie.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Z cukru, mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Uformować kulę i chłodzić ok. 30 minut.

Blachę piekarnikową* wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 położyć na dno formy (ciasto jest cienkie). Na nie warstwę jabłek, dalej pianę i porwaną na niewielkie cząstki pozostałą część ciasta.

Piec 30-35 minut w 180-190 °C.

* piekąc ciasto na blasze piekarnikowej, nie trzeba zapiekać dołu ciasta. 

Znajdź mnie na fb.

jabłecznik mazurski_jabłecznik na kruchym cieście_jabłecznik z pianką_jabłecznik z kruszonką_szarlotka z jabłkami

Inne jabłeczniki i ciasta z jabłkami:

jabłecznik kruszonkowy_szarlotka_ciasto z owocami_ciasto kruche  Kanadyjska szarlotka Froda_jabłeczniki_ciasta z owocami  ciasto cynamonowe z jabłkami_ciasto korzenne_ciasto błyskawiczne  piernik z jabłkami_szybki piernik_babka piernikowa_ciasto z owocami 

środa, 27 sierpnia 2014

W sam raz na chłodniejsze dni kruche ciastka z jabłkami, rodzynkami, rumem i cynamonem. Takie maleńkie jabłeczniki lub minitarty jabłkowe. Jeśli zrobimy je z patyczkami, będą zabawnymi lizakami na kinderball.

Z dodatku do "Twojego Stylu" - "Ciasta i ciasteczka" (z moimi zmianami).

ciastka z jabłkami_małe jabłeczniki_minitarty z jabłkami_kruche ciasteczka

Składniki ciasta:

  • 300 g mąki
  • 75 g cukru
  • 200 g zimnego masła
  • szczypta soli

Składniki nadzienia:

  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki rumu lub soku jabłkowego
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Do posmarowania ciastek:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietanki

Wykonanie:

Z mąki, cukru, masła i soli zagnieść ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało się zagnieść, można dodać łyżkę lodowatej wody. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Rodzynki umyć, osuszyć, skropić rumem i odstawić na 30 minut. Cukier wymieszać z cynamonem. Jabłka obrać, nie krojąc wyjąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w plasterki i szybko skropić sokiem z cytryny.

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka, muszą być ciut większe niż krążki jabłek (u mnie było ich 24). W połowie wyciąć małe romby (to będą odpowietrzniki). Na każdym krążku położyć  plasterek jabłka, rodzynki i posypać cukrem (połowę zostawić na wierzch). Przykryć krążkiem z rombem. Sklejać i brzegi zaciskać widelcem.

Każde ciasteczko posmarować żółtkiem rozmieszanym ze śmietaną i posypać pozostałym cukrem. Jeśli chcemy, by ciastka były na patyku, właśnie w tym momencie trzeba wetknąć w ciastka patyczki.

Piec na złoty kolor 15-20 minut.

Studzić na kratce.

Znajdź mnie na fb.

ciastka z jabłkami_małe jabłeczniki_minitarty z jabłkami_kruche ciasteczka

Jabłkowe kółko i krzyżyk ;).

ciastka z jabłkami_małe jabłeczniki_minitarty z jabłkami_kruche ciasteczka

Inne ciasteczka z nadzieniem owocowym:

usteczka_ciastka z jabłkami_ciastka półfrancuskie_ciastka z owocami  pakieciki rabarbarowe_ciasteczka z rabarbarem_dania na piknik  kruche ciastka z orange curd_Boże Narodzenie_krem pomarańczowy_ciasteczka  wiatraczki serowe z morelami_ciasteczka z owocami_ciasto półfrancuskie

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8