| < Październik 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: cynamon

poniedziałek, 24 września 2018

Smak dzieciństwa - ryż z jabłkami na słodki obiad.

ryż z jabłkami pod koglem moglem_zpiekanka ryżowa z jabłakmi_ryż z jabłkami_słodki obiad

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 3 szklanki musu jabłkowego (najlepiej z kwaśnych jabłek)
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła (ew. oleju kokosowego nierafinowanego)
  • szczypta soli
  • dodatki: cynamon, cukier waniliowy, rodzynki, skórka pomarańczowa

Wykonanie:

Do garnka wsypać ryż, dodać odrobinę masła, podsmażyć, wlać 2 szklanki wrzątku i ugotować z dodatkiem szczypty soli. Najlepiej, jeśli ryż jest ugotowany wcześniej i jest zimny.

Piekarni rozgrzać do 200-220 °C.

Przygotować naczynie do zapiekania - posmarować masłem.

Ryż wymieszać z jabłkami i ew. dodatkami (u mnie zazwyczaj cynamon, rodzynki i cukier wanilinowy. Przełożyć do foremki, polać pozostałym masłem.

Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Koglem  moglem zalać ryż z jabłkami.

Całość zapiekać ok. 20 minut.

Podawać z surówką owocową.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne słodkie zapiekanki:

ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa  kugiel z chałki_puding z chałki z jabłkami i rodzynakmi_słodki obiad_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska   ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa  sernik z ryżem_sernik pieczony_serowa zapiekanka  zapiekanka serowo-jaglana_słodki obiad_podwieczorek z kaszą  kasza jaglan zapiekana z jabłkami_zapiekanka na słodko_dania z jabłkami

niedziela, 16 września 2018

Niezwykle aromatyczna konfitura ze śliwek. Dodatek rumu, imbiru i cynamonu podkreśla i zaostrza smak śliwek. Polecam jako dodatek do placuszków, naleśników, gofrów, twarogu, przekładania ciast lub ot, tak zwyczajnie, do bułki na śniadanie.

konfitura ześliwek z rumem i korzeniami_domowa konfitura_domowe przetwory

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 1 kg cukru (w tym roku śliwki są bardzo słodkie, dlatego dodałam 80 dag)
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki imbiru
  • ew. 2-3 rozgniecione goździki
  • sok z dwóch cytryn
  • 1 kieliszek rumu 

Wykonanie:

Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, wypestkować. Wsypać do szerokiego rondla, dodać cukier, cynamon, imbir, sok z cytryn i ew. utłuczone goździki. Gotować, potrząsając garnkiem, 2-4 godziny*. Pod koniec gotowania wlać rum. Przekładać do przygotowanych słoików, zakręcać i pasteryzować. Pasteryzowałam na sucho w 120 °C ok. 30 minut (licząc czas od rozgrzania piekarnika).

*jak sprawdzić, że konfitura jest gotowa? Owoce są szkliste, a masa wylana na zimny talerzyk lekko płynie, ale też zastyga

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

 konfitura ze śliwek z rumem i korzeniami_konfitura ze śliwek_domowe przetwory

Na podstawie "przepisów.pl".

Inne przetwory ze śliwek:

nutella śliwkowa_czekośliwka_powidła z czekoladą_śliwka z czekoladą_słodkie przetwory  tradycyjne powidła śliwkowe_słodkie przetwory  korzeenny dżem śliwkowy_słodkie pzretwory_domowy wyrób  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  nalewka ze śliwek_nalewka na śliwkach_domowy alkohol

wtorek, 14 sierpnia 2018

Delikatny, kruchy i niezwykle smaczny jabłecznik bez mąki pszennej, ba nawet bez innej glutenowej. 

Bezglutenowy jabłecznik_szaroltka_jabłecznik na kruchym cieście

Składniki:

  • 500 g mąki bezglutenowej (u mnie mix 100 g mąki kukurydzianej, 100 g mąki ryżowej, 100 g ziemniaczanej, 100 g owsianej, 100 g mielonych orzechów lub wiórków kokosowych)*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1,5 -2 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • 6 łyżek cukru

Ponadto: 

  • cukier puder do oprószenia ciasta lub lody waniliowe

Wykonanie:

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Posypać cukrem, cynamonem, skórką cytrynową, skropić sokiem z cytryny i odstawić.

Z mąki, jajek, masła, cukru, cukru waniliowego, soli, zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 2 godziny.

Przygotować formę o wymiarach 20x30 cm.

Ciasto podzielić na dwie części. Jedna wyłożyć dno (dosłownie, rwąc ciasto na kawałki). Na cieście gęsto ułożyć jabłka (stawiając plasterki na sztorc) w 3-4 rzędach wzdłuż. Na wierzch położyć ciasto (również rwąc/ścierając na kawałki).

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C ok. 45 minut (do zrumienienia ciastka). Wystudzić (gorące kruszy się). Podawać oprószone cukrem pudrem lub z lodami.

* jeśli chcesz by ciasto miało jasną, złocistą barwę, zmień mąkę owsianą na kukurydzianą

**w wersji bezglutenowej użyj mąk z przekreślonym kłosem i proszku do pieczenia bez glutenu

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Z "Kwestii Smaku" (zmieniony).

Inne jabłeczniki:

prosta szarlotka_jabłecznik na kruchym cieście_prosty jabłecznik_proste ciasto  jabłecznik amerykański_tarta z jabłkami_jabłecznik na kruchym cieście  jabłecznik szwajcarski_ciasto ucierane_ciasto z owocami_szarlotka  ciasto cynamonowe z jabłkami_ciasto korzenne_ciasto błyskawiczne  placek z antonówkami_jabłecznik_ciasto owocowe_ciasto na oleju  Kanadyjska szarlotka Froda_jabłeczniki_ciasta z owocami  jabłecznik kruszonkowy_szarlotka_ciasto z owocami_ciasto kruche  jabłecznik z kaszy jaglanej_zdrowe wypieki_ciasto bezglutenowe

piątek, 19 stycznia 2018

Tort z historią miłosną w tle. Agnes Bernauer to bohaterka piętnastowiecznego skandalu obyczajowego. Wbrew obowiązującym normom społecznym poślubiła księcia Bawarii-Monachium Albrechta. Legendarną historię miłosną opiewają liczne powieści, przedstawienia teatralne, opery, pieśni, filmy. Agnes doczekała się także tortu, który cukiernie Bawarii pieką ponoć do dziś.

A tort jest niezwykle elegancki, pyszny, taki na specjalne okazje. Składa się z cieniutkich blatów bezowo-migdałowo-kakaowych, przełożonych kremem kawowym. Boki zdobią płatki migdałowe, a wierzch oprószony jest cukrem pudrem.

Z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki".

tort bawarski Agnes Bernauer_tort migdałowy z kremem kawowym_tort bezowy z kremem kawowym_tort makaronikowy

Składniki blatów:

  • 320 g białek (u mnie z 9 jajek)
  • 350 g drobnego cukru
  • 250 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g płatków migdałowych
  • szczypta soli

Składniki kremu:

  • 600 ml mleka
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 6 dużych żółtek
  • 140 g cukru (w dwóch częściach 110 g i 30 g)
  • 30 g mąki pszennej (u mnie zamiast pszennej ryżowa)
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki likieru kawowego (ew. brandy, whisky, wódka)

Dodatki:

  • cukier puder do oprószenia tortu
  • płatki migdałowe do posypania boków tortu*

Wykonanie: 

Blaty bezowo-migdałowe. Na papierze do pieczenia narysować 5 okręgów o średnicy 23 cm.

Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną i puszystą pianę. Do ubitych dodawać stopniowo, powoli po łyżce cukru (do wyczerpania składników). Przerwać ubijanie, gdy masa będzie lśniąca, gęsta i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Wyłączyć mikser i dodać mąkę ziemniaczaną, kakao, cynamon i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać zmielone migdały i ponownie delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na pięć narysowanych okręgów, każdy posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 170-180 °C z termoobiegiem (można wszystkie blaty jednocześnie, u mnie nie zmieściły się; piekłam 2 i 3 na raz) ok. 30 minut. Blaty powinny być chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zimne, podcinając delikatnie nożem, zdejmować z papieru.

Kawowy krem budyniowy. Zagotować 500 ml mleka ze 110 g cukru i kawą. Pozostałe mleko, żółtka, mąki - zmiksować. Do zmiksowanej masy dodać bardzo powoli wrzące mleko, ciągle mieszając.  Masę ponownie wlać do garnka i ciągle mieszając ugotować budyń** (trzeba uważać, by nie zwarzyły się żółtka). Ugotowany przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia (studzić w temperaturze pokojowej, by masło i budyń miały tą samą temperaturę, dzięki temu zmniejszamy ryzyko zwarzenia kremu). 

Masło zmiksować z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dodawać powoli po łyżce wystudzonego budyniu. Gdy krem będzie utarty, dodać stopniowo alkohol. Krem podzielić na 5 części. 5 część może być większa (to ta przeznaczona na wierz i boki tortu).

Składanie tortu. Uprażyć na suchej patelni płatki migdałowe.

Blaty tortu układać na paterze przekładając porcjami kremu. Pierwszy blat można "przykleić" do patery kremem (kładąc odrobinę pod pierwszy blat), dzięki temu tort nie będzie się przesuwał. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie boki i wierzch też posmarować kremem. Boki posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Kroić ostrym nożem (najlepiej z ząbkami).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

*płatki do posypania blatów i te przeznaczone na boki to 200 g

**budyń nie jest zbyt gęsty

tort bawarski Agnes Bernauer_tort migdałowy z kremem kawowym_tort bezowy z kremem kawowym_tort makaronikowy

Inne torty na specjalne okazje:

 adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem  Marcinek_ciasto z kremem_tort  tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy_tort delikatny i kruchy  tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami_daquoise  tort bezowy z truflą czekoladową_tort dla gości_tort czekoladowy  tort węgierski Esterhazy_tort migdałowo-bezowy_tort warstwowy_tort migdałowy  tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie

czwartek, 30 listopada 2017

Drożdżowe, maślane bułeczki z cynamonem i kardamonem Norwegowie pieką na dzień św. Łucji (czyli na 13.12.). Bułki są przesmaczne i dodatkowo otulają dom cudownym zapachem.

Norweskie bułki cynamonowe_bułki drożdżowe_drożdżówki_ślimaczki z cynamonem

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 7,5 dag masła
  • 0,25 l mleka (szklanka)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2,5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka kardamonu (najlepiej świeżo utłuczonego)
  • szczypta soli

Do posmarowania bułek:

  • 5 dag masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko wymieszane z łyżką mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka grubego cukru

Wykonanie:

Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżeczką cukru (po chwili rozpuszczą się), dodać łyżkę letniego mleka i odstawić do wyrośnięcia.

Masło rozpuścić, dodać pozostałe mleko i całość ochłodzić do temperatury pokojowej. Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, kardamon, sól, mleko z masłem i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrobić (aż będzie gładkie i elastyczne). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, posmarować rozpuszczonym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zawinąć w rulon i pokroić w 3 cm kawałki. Bułki ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem, posypać grubym cukrem i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte piec w piekarniku rozgrzanym do 250 °C ok. 10 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Ze starego miesięcznika "Kuchnia" (jeszcze z lat 90).

akcja kulinarna_kuchnia skandynawska_Mops w kuchni

Inne pachnące drożdżówki:

zrolowane bułeczki migdałowo-cynamonowe_bułki drożdżowe_bułki słodkie  Kanelbullar_szwedzkie bułki cynamonowe_słodkie bułki_bułki drożdżowe  małpi chleb_bułeczki cynamonowe_bułeczki na piknik_bułeczki drożdżowe  rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik  drożdżówka cynamonowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem  Estoński kringel_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8