| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: cynamon

sobota, 10 grudnia 2016

Z czym Wam się kojarzy kutia? Mak, bakalie i pszenica - prawda? A kutia kujawska jest zupełnie inna, to ryż, suszone śliwki i miód. Czyżby moda na dania bezglutenowe? Otóż nie, to stary przepis. Na Wigilię kujawską przygotowywano nie tylko dania z pól, lasów i wód, ale także z produktów specjalnych, świątecznych, kolonialnych, czyli ryżu, rodzynek, migdałów. A czy wiecie, że ryż dawniej był rarytasem i kojarzył się ze świętami (mój dziadek mawiał "gotuje się ryż, będzie wesele")? A co ja sądzę o tym daniu? Lubię takie dania z historią. A smak? Słodki, cynamonowy, taki jak kutia.

kutia kujawska_deser wigilijny_deser ryżowy_kutia bezglutenowa_kutia ryżowa

Składniki:

  • 25 dag ryżu
  • 10 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 250 ml miodu (dodałam połowę, danie i tak jest słodkie)
  • 8 dag rodzynek
  • 5 dag płatków migdałowych
  • cynamon
  • 3 łyżki masła
  • cukier do posypania dania
  • odrobina soli do gotowania ryżu

Wykonanie:

Śliwki umyć, namoczyć w wodzie na 1-2 godziny. Ugotować w wodzie, w której się moczyły. Do ugotowanych dodać miód, cynamon i zmiksować na gładką masę.

Ryż opłukać i ugotować w dużej ilości wody (posolić). Ugotowany odcedzić i połączyć z masą śliwkową. Dodać umyte i osączone rodzynki. Wymieszać i zostawić w lodówce do schłodzenia.

Przełożyć do salaterek, polać rozpuszczonym masłem, posypać cukrem i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Gdy jadłam ten deser, od razu w głowie powstawały wariacje dania. I tak kutię można urozmaicić dodając więcej chrupiących bakalii lub skórkę cytrynową, lub do ugotowanych śliwek dodać łyżkę aromatycznego alkoholu (choćby rum), lub podać z kleksem śmietany.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Przepis ze starego "Poradnika domowego".

kutia kujawska_deser wigilijny_deser ryżowy_kutia bezglutenowa_kutia ryżowa

 

Inne wigilijne desery:

Makiełki_kluski z makiem i bakaliami_makaron z makiem i bakaliami_dania na Wigilię  łamańce z makiem_ciastka z masą makową_deser wigilijny  śliwki w czekoladzie nadziewane marcepanem_domowe cukierki_domowe trufle_domowe czekoladki_finger food_danie na babski wieczór  bombardino_grzaniec_ajerkoniak na ciepło_kuchnia włoska  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  kisiel żurawinowy_domowy kisiel_deser wigilijny_przepisy na Boże Narodzenie 

piątek, 23 września 2016

Kto lubi ryż zapiekany z jabłkami? O, widzę mnóstwo rąk w górze. Ja też lubię i często przygotowuję w różnych wariantach. Oprócz wersji podstawowej, z budyniem (jak TU) lub bezą. A dziś stara zapiekanka w nowym wydaniu. Zamiast ryżu kasza jaglana. Do tego kwaśne jabłka, cynamon i polewa śmietankowa. Czasami lubię słodkie obiady :).

kasza jaglana zapiekana z cynamonem i jabłkami_zapiekanka na słodko_kasza na słodko

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 1 kg kwaśnych jabłek (antonówki lub boskopy)
  • cukier do smaku
  • cynamon
  • 200 ml kwaśnej śmietany + cukier + cukier waniliowy do polewy
  • cynamon do oprószenia zapiekanki
  • masło do posmarowania formy

Wykonanie:

Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem. Suchą prażyć, mieszając. Do gorącej kaszy wlać wrzątek, odcedzić. Ponownie kaszę wsypać do garnka, dolać dwie szklanki wrzątku, szczyptę soli i gotować do wygotowania wody.

Jabłka obrać, pokroić na cząstki, podgotować. Posłodzić do smaku, dodać cynamon.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Włożyć połowę kaszy, uprażone jabłka, ponownie warstwę kaszy. Posmarować śmietaną wymieszaną z cukrem.

Zapiekać w 180-200 °C 30-40 minut.

Gorącą oprószyć cynamonem.

Warianty:

*do jabłek można dodać rodzynki lub inne ulubione bakalie

**zamiast polewy na wierz położyć ugotowany budyń (tak jak w zapiekance ryżowej z jabłkami i budyniem)

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne obiady na słodko:

kugiel z chałki_puding z chałki z jabłkami i rodzynakmi_słodki obiad_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska  pieczone pierogi z suszonymi śliwkami i marcepanem_pierogi na słodko_pierogi krucho-drożdżowe  pierogi leniwe dla leniwych_pierogi z twarogu_kluski z twarogu_dania błyskawiczne  Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska  ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa

środa, 18 listopada 2015

Już pora na przygotowanie piernika dojrzewającego (przepis TU). U mnie czeka na święta :). Ale, ale, gdy dom osnują korzenne, zniewalające zapachy, domownicy zapragną piernika na teraz. I oto jest.

Najlepszy z błyskawicznych pierników (dojrzewające są poza konkurencją). Pulchny, korzenny, z delikatną nutą kawową. Wierzch wieńczy polewa czekoladowa. Można i warto przełożyć go powidłami śliwkowymi lub nutellą śliwkową. Taki piernik to też propozycja na Boże Narodzenie "last minute".

Z "Kwestii Smaku".

piernik błyskawiczny_piernik najlepszy_piernik z czekoladą_piernik z powidłami

Składniki:

  • 125 g masła
  • szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki sody
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki

Polewa:

  • 100 g czekolady (u mnie mleczna)
  • 100 ml kremówki
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Dodatki:

  • ozdoby do dekoracji
  • powidła lub czekośliwka do przełożenia piernika

Wykonanie:

Podłużną formę 9x35 cm posmarować masłem i wyspać tartą bułką lub mąką. Piekarnik włączyć na 175-180 °C.

W dużym garnku o grubym dnie rozpuścić masło z cukrem. Dodać miód, powidła, przyprawę piernikową, cynamon, kawę, kakao. Chwilę zostawić na ogniu. Zdjąć ze źródła ciepła i po minucie wsypać sodę (masa, tak jak w przypadku "Marlenki", wzburzy się), dalej mleko, roztrzepane jajka, przesianą mąkę. Całość dobrze wymieszać i przełożyć do przygotowanej foremki.

Piec 50-60 minut (do suchego patyczka).

Wystudzić na kratce. Zimny można przełożyć powidłami.

Przygotować polewę:

Połamaną czekoladę i śmietankę z dodatkiem kawy mieszając, rozpuścić w kąpieli wodnej.

Polać i ozdobić ciasto.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

piernik błyskawiczny_piernik najlepszy_piernik z czekoladą_piernik z powidłami

Inne błyskawiczne pierniki:

miękki piernik_piernik jak Sacher_piernik przekładany_piernik błyskawiczny  piernik marchewkowy z polewą serową_piernik_ciasto marchewkowe_Boże Narodzenie  piernik z jabłkami_szybki piernik_babka piernikowa_ciasto z owocami   piernik siostry Anastazji_placek piernikowy_ciasto korzenne_przepisy na Boże Narodzenie

niedziela, 18 października 2015

Zwykły placek do kawy czy herbaty, tyle że w wersji jesiennej z dynią i duchami.

Z TEGO przepisu.

ciasto dyniowe z duchami_krajanka dyniowa_ciasto na oleju_warzywa w cieście_jesienne przepisy

Składniki:

  • 2 szklanki startej na dużych oczkach dyni
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 szklanki ulubionych bakalii (u mnie rodzynki, ale mogą być orzechy, żurawina, posiekana czekolada)
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Formę 24 x 36 cm posmarować masłem i wysypać tartą bułką.

Włączyć piekarnik na 180 °C.

Mąkę, cynamon i sodę przesiać.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym i solą na jasną,  puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodać mąkę i olej.

Wyłączyć mikser, dodać dynię, przygotowane bakalie (umyte, osuszone i oprószone mąką ziemniaczaną) i lekko wymieszać.

Przełożyć do foremki i piec 40-50 minut (do suchego patyczka).

Wystudzić.

Z papieru wyciąć duchy, położyć na cieście i oprószyć pudrem. Zdjąć wycinankę.

Uwaga:

*duchy można "narysować" lukrem lub rozpuszczoną czekoladą

**moja foremka była większa, dlatego placek jest niski.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dyniowe wypieki:

keks z dyni_ciasto ucierane_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z bakaliam  krajanka dyniowa z rodzynkami_ciasta korzenne_ciasta na oleju_ciasta z warzywami  ciastka owsiane z dynią_zdrowe przekąski_ciastka z bakaliami  sernik dyniowo-piernikowy_ciasto korzenne_sernik nowoczesny_sernik z dynią

piątek, 19 czerwca 2015

Małpi chleb to nic innego jak delikatne miniaturowe bułeczki sklejone posypką cynamonową i masłem. Najlepszy na ciepło, ale zimny też jest fantastyczny. Jego największą zaletą (oprócz zniewalającego smaku ;)) jest to, że zamiast kroić odrywa się zgrabne bułeczki. Właśnie dlatego małpi chleb jest wprost wymarzony na piknik!

Z "Cukierni Pianki".

małpi chleb_bułeczki cynamonowe_bułeczki na piknik_bułeczki drożdżowe

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Cynamonowa otoczka:

  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cynamonu

Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Letnie mleko wymieszać z masłem. Wszystkie składniki połączyć i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie dobrze lśniące i gładkie. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. godziny).

Masło na otoczkę rozpuścić. Cynamon wymieszać z cukrem.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę moczyć w maśle i otaczać cukrze wymieszanym z cynamonem. Kulki układać w foremce. Tak przygotowane ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia na 25 minut.

Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175-180 °C. Piec ok. 35 minut (lub dłużej do suchego patyczka).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

małpi chleb_bułeczki cynamonowe_bułeczki na piknik_bułeczki drożdżowe

Inne wypieki na piknik:

rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik   drożdżówka cytrusowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cytrusami  placek bułeczkowy z truskawkami_ciasto z owocami_ciasto drożdżowe_słodkie bułki  drożdżówka cynamonowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7