| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: dania jednogarnkowe

poniedziałek, 04 kwietnia 2016

Jasna, biała zupa rybna z dodatkiem kluseczek i kukurydzy. Nasz rybny hit ostatnich lat.

Pyszne wspomnienie wyprawy kajakowej :).

zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania

Składniki:

  • 2 pstrągi
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora i selera
  • 3-4 ziemniaki
  • 3/4 puszki kukurydzy
  • galuszki z dwóch jajek (przepis TU)
  • natka
  • słodka śmietanka do zabielenie
  • sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy
  • natka pietruszki do posypania zupy
  • ew. kleks kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • ok. 1,5 - 2 l wody

Wykonanie:

Włoszczyznę obrać (marchewki nie kroić), zalać zimną wodą. Dodać listek, pieprz i ziele, zagotować. Dodać ziemniaki, chwilę pogotować. Do garnka włożyć kukurydzę ryby i gotować 10-15 minut. Włoszczyznę i rybę wyjąć. Marchewkę pokroić w plasterki, rybę obrać z ości i podzielić na kawałki. Marchewkę, rybę włożyć do wywaru, dodać galuszki*, zabielić zupę śmietanką.

Zupę posypać natką, można podać do niej grzanki.

*uwaga galuszki można ugotować osobno lub w zupie (gotuję osobno, by zupa nie była zbyt mączysta)

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zupy:

barszcz biały na kwasie z kapusty_zupy_kuchnia mazowiecka  zupa kukurydziana_dania z drobiu_dania jednogarnkowe  halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska  flaczki z kurczaka_zupa_danie jednogarnkowe_danie z drobiu

środa, 10 września 2014

Kulinarne wspomnienie wakacji - ciorba z pulpetami. Ciorba, czyli rumuńska zupa. Zazwyczaj lekka, rosołowa z dodatkiem pulpetów, gotowanej wołowiny pokrojonej w kostkę, flaków. Osobno podawane są do niej marynaty (gównie ostra papryka), śmietana/jogurt, chleb.

Ta odmiana ciorby to lekka pomidorówka z dodatkiem pulpetów.

ciorba z pulpetami_pomidorowa z pulpetami_zupa z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska

Składniki:

  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego (lub dwie łyżki koncentratu pomidorowego + woda)
  • 1/2 kg mielonego mieszanego mięsa
  • 1 mała bułka
  • jajko
  • sól, pieprz
  • ew. mała cebulka

Wykonanie:

Bułkę namoczyć w wodzie (lub mleku z wodą), odcisnąć, zmielić i dodać do mięsa. Jeśli dodajemy cebulę, pokroić podsmażyć na oleju i zmielić z bułką. Dodać jajko, sól, pieprz i całość dobrze wyrobić. Z mięsa formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i gotować w wywarze warzywnym. Po ugotowaniu pulpetów do wywaru dodać przecier i ponownie całośc zagotować. Doprawić.

Uwaga:

*jeśli masa na pulpety jest za rzadka, dodać bułkę tartą

**pulpety przed włożeniem do wywaru można obtoczyć w mące

Inne zupy:

 zupa kukurydziana_dania z drobiu_dania jednogarnkowe  flaczki z kurczaka_zupa_danie jednogarnkowe_danie z drobiu  zupa gulaszowa_dania jednogarnkowe_dania z wołowiny_kuchnia węgierska  Zupa krem z cukinii_dania wegetariańskie_zupy na lato

 

 

wtorek, 29 kwietnia 2014

Wiosenna sałatka z moimi ulubionymi  zielonymi szparagami. W jej skład wchodzą także malutkie drobiowe klopsiki, ziemniaki, jajka i rzodkiewki, dlatego z powodzeniem może zastąpić obiad, drugie śniadanie w pracy, ale można zabrać ją także na piknik. Składniki łączy i uzupełnia słodko-słony sos.

Świetna, godna polecenia sałatka.

sałatka ze szparagami_wiosenna sałatka_danie jednogarnkowe_danie na piknik

Składniki:

  • 8-10 malutkich klopsików drobiowych (wielkości orzecha włoskiego)
  • pęczek zielonych szparagów
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3 ziemniaki
  • pęczek rzodkiewek
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 pełna łyżeczka musztardy
  • 1 pełna łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Szparagi umyć, odciąć twardą część, ugotować na półtwardo. Każdego podzielić na dwie części i do sałatki użyć tylko część z główką.

Rzodkiewki i obrane jajka podzielić na ćwiartki.

Ziemniaki pokroić w plasterki (lub półplasterki, jeśli ziemniaki są duże).

Oliwę, miód, musztardę, sól i pieprz połączyć ubijając widelcem.

Do dużej miski włożyć (układając) klopsiki, ziemniaki, rzodkiewki, szparagi, jajka i polać sosem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne wiosenne dania:

sałatka truskawkowa passe_truskawki wytrawnie  tarta ze szparagami_tarta wytrawna_danie wegetariańskie  Pizza ze szparagami i rukolą_kuchnia włoska  Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik

sobota, 26 października 2013

Koniec października. Już pora na rozgrzewające i gęste zupy. Rozpoczynam sezon zupą gulaszową, zwaną zupą swatką. Nasza gulaszowa jest gęsta, pikantna, paprykowa, z powodzeniem zastępuje pierwsze i drugie danie. Najlepsza z bagietką i lampką czerwonego wina. Gotuję ją wg przepisu Macieja Kuronia.

Inne przepisy Macieja Kuronia:

Farfalle z tuńczykiem

Fasolka po bretońsku.

zupa gulaszowa_dania jednogarnkowe_dania rozgrzewające_dania na zimę_kuchnia węgierska

Składniki:

  • 60 dag mięsa wołowego (w przepisie oryginalnym było 30 dag wołowiny i 30 dag wieprzowiny)
  • 50 dag ziemniaków
  • 5 dag zacierek (woda +mąka)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 3 pomidory
  • 1-2 czuszki
  • wywar warzywny (z 2 marchewek, 1 pietruszki, kawałka selera, kawałka pora, listka laurowego, kilku ziaren pieprzu i ziela angielskiego)
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • majeranek, kminek (obu przypraw dużo)
  • pieprz, sól 
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Warzywa i przyprawy na wywar zalać 8 szklankami zimnej wody. Ugotować wywar, w połowie gotowania soląc, a pod koniec dodając czuszkę.

Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju na brązowy kolor, dodać cebulę pokrojoną w półplasterki, czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilę smażyć (trzeba uważać, by nie przypalić czosnku). Dodać kopiastą łyżkę słodkiej, mielonej  papryki przełożyć do rondla i zalać wywarem. Gotować do miękkości. W połowie gotowania dodać paprykę pokrojoną w paski i obrane, pokrojone w kostkę pomidory. Do prawie miękkiej potrawy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, kminek, majeranek. Na koniec kluseczki i jeszcze chwilę gotować. Można podać z ostrą papryką do przegryzania. A ja lubię jeszcze dodatek natki. 

Znajdź mnie na fb.

zupa gulaszowa_dania jednogarnkowe_dania rozgrzewające_dania na zimę_kuchnia węgierska

Inne sycące zupy:

 zupa kukurydziana_dania z drobiu_dania jednogarnkowe  barszcz biały na kwasie z kapusty_zupy_kuchnia mazowiecka  flaczki z kurczaka_zupa_danie jednogarnkowe_danie z drobiu  halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska 

 

sobota, 17 listopada 2012

Tradycyjne flaki w moim rodzinnym domu były robione na specjalne okazje. Jadłam je i smakowały mi. Teraz jakoś nie mogę, ale mam zastępstwo - flaczki z kurczaka. Godna polecenia jesienno-zimowa zupa - aromatyczna, rozgrzewająca, sycąca.

flaczki z kurczaka_zupa_danie jednogarnkowe_danie z drobiu

Składniki:

  • kurczak (lub udka)
  • 3-4 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • listek laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • majeranek
  • suszony imbir
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Kurczaka obrać ze skóry, wyciąć tłuszcz, włożyć do garnka, dodać warzywa, listek, pieprz, ziele angielskie i powoli ugotować. Ugotowanego kurczaka, marchew, pietruszkę i selera pokroić na cieniutkie paseczki. Włożyć z powrotem do rosołu. 

Zimne masło wymieszać w miseczce z mąką i powoli rozmieszać z gorącym wywarem. Dodać roztarty majeranek, zmielony pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową, imbir (ok. 1 łyżeczki), ew. dosolić.

Najlepsze bardzo gorące ze świeżą bułką.

Uwaga:

* gałkę należy dodawać ostrożnie

**gdyby niespodziewanie i nieoczekiwanie pojawiły się grudki po rozmieszaniu masła i mąki z wywarem, trzeba mieszaninę przetrzeć przez sito

***flaczki powinny być gęste, dlatego nie trzeba przesadzać z dodawaniem wody

Znajdź mnie na fb.

Inne sycące dania:

 fasolka bo bretońsku_dania jednogarnkowe_dania jesienne  karkówka w wiśniach_owoce w occie_mięso na słodko-kwaśno_marynaty  tagliatelle z klopsikami w sosie pomidorowym_mkarony_dania z drobiu_kuchnia włoska  kurczak w pomarańczach z rodzynkami_dania z kurczaka

 

 

 
1 , 2