| < Luty 2012 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
niedziela, 26 lutego 2012

Bardzo lubiany przez nas deser. Pieczemy kilka wersji gofrów (m.in. pomarańczowe). Poniżej odmiana podstawowa, znaleziona gdzieś w internecie i zmodyfikowana. Uwaga! Do upieczenia dobrych gofrów potrzebna jest gofrownica o dużej mocy i sprawdzony przepis!

Gofry

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • 1 ½ szklanki mleka lub śmietanki
  • 1/3 szklanki oleju lub masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE:

Zmiksować, dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w rozgrzanej gofrownicy. Podawać gorące z pudrem, dżemem, konfiturami,owocami i bitą śmietaną, sosem twarogowym, czekoladowym  lub innym. Naszym faworytem są gofry... po prostu z pudrem.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

Crumble  Zuccotto di panettone  Deserowa zupa dyniowa  Makaron radziwiłłowski z jagodami kamczackimi_makarony_kuchnia mazowiecka

 



sobota, 25 lutego 2012

No nie, powinniśmy nazwać swój blog "oldskulowe gotowanie". Dlaczego? Bo ten przepis, to kolejne wspomnienie z dzieciństwa.

Babka gotowana w wielkanocnym stroju.

Inne babki gotowane:

pomarańczowa babka gotowana

babka gotowana budyniowa


babka gotowana

babka gotowana


Składniki:

  • 250 g masła
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • wanilia lub inny dodatek do wyboru (starta skórka cytrynowa, czy pomarańczowa, rum, amaretto, inne)

Wykonanie:

Masło utrzeć na puch, dodać do niego żółtka utarte z cukrem. Masę połączyć z przesianymi z proszkiem mąkami. Na koniec dodać ubitą pianę (lekko mieszając). Ciasto przełożyć do, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką, formy do gotowania. Formę wstawić do naczynia z wrzącą wodą, tak by woda sięgała do połowy formy. Przykryć (to ważne) naczynie i gotować półtorej godziny. Wyjąć, ostudzić, polać polewą.

Polewa:

  • 6,5 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżeczki śmietany

Zagotować, przestudzić, polać wystudzoną babkę.

Zamiast polewy można babkę polać lukrem, kajmakiem lub czekoladą (jak na zdjęciu).

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

babka ucierana mamy Heleny  błyskawiczna babka zaparzana  Babka pomarańczowa na białkach  drożdżówka błyskawiczna

piątek, 24 lutego 2012

Żółciutki, kremowy, gęsty, mocny. Smakuje z aromatyczną kawą i z ciastem (nie oszukujmy się, sam też). Można nim nadziewać miniptysie, polać deser lodowy i dodawać do kremu budyniowego. Specjalność taty Bernarda.

ajerkoniak

Składniki:

  • 7 dużych żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka ugotowanego i ostudzonego mleka (3, 2 %)
  • 200 ml spirytusu
  • dodatki (wanilia, kakao, odrobina rumu, inne - do wyboru)


Wykonanie:

Mleko zmiksować z cukrem w blenderze, dodać żółtka - zmiksować i powoli (!), nie przerywając mieszania, wlewać spirytus. Gotowe! Na zdjęciu w towarzystwie babki ucieranej mamy Heleny.

Może spróbujesz?

Pestkówka Krem kawowy_domowy likier kawowy




niedziela, 19 lutego 2012

Muffinki koniakówkowe, czyli stary przepis w nowej odsłonie. Pierwowzór przepisu - KONIAKÓWKA pochodzi z jakiegoś poradnika dla kobiet z lat siedemdziesiątych. "Odkryła" go mama Helena i ciasto piecze do dziś w tortownicy z kominem. Moja wersja to muffinki w różnych wariacjach. Zamiast koniaku dodaję kirsch (i kandyzowane wiśnie), amaretto, rum lub krupnik. Dzisiejsze są z likierem pomarańczowym (cointreau). Połączenie czekolady i pomarańczy - uwielbiam!

Przepis na 24 muffinki.

muffinki koniakówkowe

Składniki:

  • 250 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 kopiaste łyżki kakao
  • 50 g koniaku
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • bakalie

 

muffinki koniakówkowe

Wykonanie:

Masło, cukier, wodę i kakao zagotować. Odlać 1/2 szklanki powstałego płynu. Do przestudzonej masy dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem, bakalie oprószone mąką ziemniaczaną, koniak - wymieszać. Ubić pianę z białek. Dodać do masy lekko mieszając. Napełnić ciastem foremki do muffinek wcześniej posmarowane masłem i posypane tartą bułką (u mnie papilotki). Piec, w nagrzanym piekarniku do temperatury 190 °C,  20 - 25 min. Po wystudzeniu polać odlanym płynem.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

muffinki czekoladowo-serowe_finger food_przepisy na piknik  Crumble_owoce z kruszonką_desery  Ciasto W-Z_ciasta z kremem_kuchnia mazowiecka Muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką_przepisy na piknik_dania dla dzieci

 

 

sobota, 18 lutego 2012

Kolejne błyskawiczne ciasto. Pochodzi z bardzo starego przepisu. Lubiane przez wielu członków rodzinki (wysokie miejsce w rankingu ulubionych ciast). Raczej  domowe, codzienne. Jakie było moje zdziwienie , gdy kilka lat temu zobaczyłam ten przepis w "Twoim Stylu", jako danie na uroczystą kolację. Może dlatego upiekłam je na wieczór walentynkowy? Nie..., w środku tygodnia zabrakło czasu na wykwintne wypieki.

Jabłecznik sypany_jabłecznik

Składniki:

  • 1,5 - 2 kg jabłek (najlepiej antonówki lub renety)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag masła
  • cukier waniliowy
  • ew. dodatki (cynamon i cukier do jabłek)

 

Jabłecznik sypany_jabłecznik

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (do jabłek można dodać cynamon i cukier, jeśli są bardzo kwaśne - koniecznie). Sypkie składniki wymieszać. Na dużą prostokątną formę wyłożyć połowę mieszanki mąka-cukier-kasza. Położyć jabłka, na nie pozostałą część mieszanki. Wierzch przykryć startym na tarce (duże oczka) masłem. Piec ok. godziny w 220 °C. Ten jabłecznik uwielbiamy z lodami śmietankowymi.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

faworki

 
1 , 2 , 3 , 4