| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Przepisy podstawowe

wtorek, 11 października 2016

Z cyklu podstawowe przepisy - biszkopt kakaowy z mąki ryżowej. Delikatny, puszysty, intensywnie kakaowy, wysoki, a przede wszystkim pyszny. Dobra baza do tortów, przekładańców z kremem, galaretką, serników, bajaderek.

Inne przepisy na biszkopty:

biszkopt doskonały

biszkopt bezglutenowy

biszkopt orzechowy

biszkopt kakaowy bezglutenowy_biszkopt ciemny_przepisy podstawowe

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (u mnie drobny trzcinowy)
  • 2/3 szklanki mąki ryżowej (szklanka 250 ml)
  • 1/3 szklanki kakao
  • szczypta soli

Wykonanie:

Składniki w temperaturze pokojowej.

Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki masłem.

Piekarnik włączyć na 170 °C.

Mąkę i kakao przesiać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać widelcem.

Białka ubić ze szczyptą soli (mikserem na najwyższych obrotach). Do ubitych dodawać stopniowo, po łyżce cukier i ubijać tak długo, aż masa będzie lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać stopniowo (!) żółtka. Wyłączyć mikser i dodać partiami mąkę wymieszaną z kakao, po każdej porcji delikatnie mieszając szpatułką. Całość dobrze, acz delikatnie (to ważne!) wymieszać i przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię i wstawić ciasto do piekarnika.

Piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, energicznie postawić na desce (uderzając o nią, trzeba uważać, by nie rozpięła się tortownica). Pozostawić do całkowitego wystudzenia w foremce. Zimny okroić wokół foremki nożem i wyjąć.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

biszkopt kakaowy bezglutenowy_biszkopt ciemny_przepisy podstawowe

Ciasta na biszkoptach kakaowych:

Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie  rolada czekoladowa z marcepanem i porzeczkami_rolada biszkoptowa_ciasta z kremem  Walentynkowy torcik tiramisu_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem    tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem  tort jogurtowo-truskawkowy_tort na lato_tort z musem truskawkowym_tort dietetyczny

środa, 01 czerwca 2016

Z cyklu: "Podstawowe przepisy" - uniwersalny przepis na muffinki. Na podstawie tej receptury można upiec muffinki na słono, muffinki z owocami, muffinki z czekoladą, z bakaliami..., dowolne. Dodać do nich krem, bitą śmietanę, sos owocowy, czekoladowy, jajeczny, toffi, pomidorowy, sałatkę owocową czy warzywną. Dowolnie ozdobić. Wszystko zależy od pomysłu i apetytu na...

muffinki przepis podstawowy_błyskawiczne ciasto_babeczki na piknik

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie jasna orkiszowa)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy (lub inny zapachowy dodatek: skórka pomarańczowa, cytrynowa, ekstrakt migdałowy, cynamon, imbir, inny)
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka jogurtu (można zamiennie mleko, kefir, maślanka)
  • 2 jajka

Dodatki słodkie do wyboru:

  • 1/2 szklanki rodzynków (pokrojonych moreli, suszonych śliwek)
  • 1 szklanka posiekanych orzechów (migdałów)
  • 1 tabliczka posiekanej czekolady
  • 1 szklanka drobno pokrojonych owoców

Dodatki słone do wyboru:

  • 100 g pokrojonej szynki (lub innej wędliny)
  • 100 g pokrojonego w kostkę sera (żółty, feta, pleśniowy, kozi)
  • 3-5 łyżek posiekanych ulubionych ziół
  • 100 g posiekanych oliwek
  • 1 papryka pokrojona w kostkę

Wykonanie:

Przygotowuję wybrane dodatki.

Nastawiam piekarnik na 200 °C i przygotowuję foremki do muffinek (smaruję masłem i posypuję bułką tartą lub wykładam papilotkami).

W jednej misce mieszam dokładnie składniki sypkie - mąkę, sól, cukier (w wersji na słono pomijam, a dodaję więcej soli), proszek do pieczenia, dodatki zapachowe.

W drugiej misce mieszam starannie składniki mokre - rozpuszczone masło, jajka, mleko.

Łączę zawartość obu misek, bez specjalnego wyrabiania, tylko do połączenia składników. Wybrane dodatki łączę z ciastem.

Przekładam do przygotowanych foremek.

Piekę 25-30 minut (do suchego patyczka).

Studzę na kratce.

Z "Ugotuj to".

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

muffinki przepis podstawowy_błyskawiczne ciasto_babeczki na piknik

Inne muffinki (też na przyjęcia dziecięce):

Muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką_przepisy na piknik_dania dla dzieci  muffinki nadziweane raffaello_muffinki_kokosowe_błyskawiczne dania  Babeczki motylki_ciasto ucierane_cupcakes_babeczki z kremem_dania dla dzieci_kinderbal  pełnoziarniste muffiny jak pizza_muffiny wytrawne_muffiny z ziołami_muffiny na słono

piątek, 08 kwietnia 2016

Biszkopt na mące ryżowej, niezwykle delikatny i puszysty. Dobra podstawa tortów, ciast z kremem, z owocami, galaretką.

Kolejny przepis z cyklu "Podstawowe przepisy".

biszkopt bezglutenowy_biszkopt ryżowy_biszkopt delikatny

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Wykonanie:

Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki masłem.

Piekarnik włączyć na 170 °C.

Składniki w temperaturze pokojowej.

Mąki przesiać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać widelcem.

Białka ubić ze szczyptą soli (mikserem na najwyższych obrotach). Do ubitych dodawać stopniowo, po łyżce cukier i ubijać tak długo, aż masa będzie lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać stopniowo (!) żółtka. Wyłączyć mikser i dodać partiami mąkę, po każdej porcji delikatnie mieszając szpatułką. Całość dobrze, acz delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię i wstawić ciasto do piekarnika.

Piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, energicznie postawić na desce (uderzając o nią, trzeba uważać, by nie rozpięła się tortownica). Pozostawić do całkowitego wystudzenia w foremce. Zimny okroić wokół foremki nożem i wyjąć.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Ciasta na biszkoptach:

Ciasto niemieckie_biszkopt z galaretką_ciasto z kremem_ciasto z owocami  tort jogurtowo-truskawkowy_tort na lato_tort z musem truskawkowym_tort dietetyczny  rolada z borówkami_rolada biszkoptowa_przepisy na lato_ciasto z owocami  Makowiec biszkoptowy_makowiec zawijany_makowiec błyskawiczny_słodkości na Boże Narodzenie

piątek, 01 kwietnia 2016

Biszkopt idealny, niezawodny, doskonały. Biszkopt, który zawsze się udaje. Puszysty (ale nie suchy), delikatny, idealnie płaski, po prostu wspaniała baza do ciast z kremem, tortów, placków z galaretką i owocami. Krótko mówiąc biszkopt jest rewelacyjny i to bez proszku do pieczenia!

Ten przepis to początek cyklu przepisy bazowe (podstawowe).

Z TEJ strony.

biszkopt niezawodny_biszkopt doskonały_biszkopt bez proszku do pieczenia_przepisy podstawowe

Składniki biszkoptu:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Wykonanie biszkoptu:

Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć 2 godziny przed pieczeniem).

Dno formy i dłuższe boki wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). W przypadku użycia tortownicy, wyłożyć tylko dno. Piekarnik włączyć na 170 °C. 

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.

Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera i po jednym dodać żółtka.

Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąki.

Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i rzucić wraz z foremką z wysokości 50 cm na podłogę.

Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie. Przed wyjęciem okroić nożykiem.

Ciasto piekę w foremce o średnicy 28 cm lub 20 x 35 cm. Z tortownicą może być problem, trzeba uważać, by podczas rzucania nie rozpięła się.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Ciasta na biszkopcie:

ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami  Jagodowiec, czyli ciasto z jagodami_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto z jagodową pianką_dania na lato  blaszka_ciasto z galaretką_ciasto z owocami_przepisy na lato  Truskawkowiec_biszkopt z truskawkami_ciasto z owocami_przepisy na lato

poniedziałek, 14 marca 2016

Z serii podstawowe przepisy - domowy majonez. Wspaniała baza do sałatek, sosów, jajek, smaczne dopełnienie wielkanocnego stołu.

domowy majonez_podstawowe przepisy_sos do jajek_przepisy na Wielkanoc

Składniki:

  • 1 duże żółtko
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 szklanka oleju
  • sól, pieprz
  • ew. łyżka wrzątku

Wykonanie:

Składniki w temperaturze pokojowej.

Żółtko utrzeć mikserem razem z musztardą. Do utartego bardzo (!) powoli wlewać olej, ciągle miksując. To ważne - powoli. Jeśli olej dodamy zbyt szybko, zamiast majonezu mamy zwarzoną paćkę. Doprawić. Na koniec, po wyczerpaniu składników, można dodać odrobinę wrzątku. Tym sposobem majonez stanie się jaśniejszy i mniej gęsty, ale ja wolę taki żółciutki i gęsty.

Majonez można zabarwić na zielono, dodając przetarte przez sitko świeże listki np. bazylii.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

A po inne przepisy na dania słone zapraszam do zakładki:

Wielkanoc na słono_zbiór przepisów Wielkanocnych_pasztet_mięso_przystawki Wielkanocne

Słodkości znajdują się w zakładce Wielkanoc na słodko

Wielkanoc na słodko_zbiór przepisów na babki_mazurki_serniki_torty

Inne przepisy na dania wielkanocne z majonezem:

faszerowane jajka przepiórcze_jajka z tuńczykiem_przystawka wielkanocna  sałatka z kurczakiem i ananasem_przekąski i przystawki_sałatka z mięsem_dania na karnawał  sałatka gyros_danie z drobiu_karnawał_przyjącia  ptysie na słono nadziewane sałatką jarzynową_ptysie na ostro_słone ptysie_słone przekąski_zwykła sałatka

 
1 , 2