| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Ryby

czwartek, 02 marca 2017

Z cyklu szybki obiad - strogonow z pstrąga. Aromatyczne, acz delikatne danie, rodzaj gulaszu rybnego. A przygotowanie trwa tyle, ile ugotowanie ziemniaków :).

Jeśli szukasz mięsnego strogonowa kliknij TU.

strogonow z pstrąga_szybki obiad_danie rybne_gulasz rybny

Składniki:

  • 1 kg filetów z pstrąga tęczowego
  • 1-2 dag masła
  • 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej
  • 1 cebula
  • 50 dag pieczarek
  • 1 szklanka gęstej śmietanki 22 %
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • natka do posypania

Wykonanie:

Pieczarki oczyścić, oddzielić ogonki od kapeluszy. Kapelusze pokroić w plasterki. Na ogonkach ugotować wywar. Cebulę pokroić w piórka. Rybę  oczyścić ze skóry i ew. ości, pokroić w paski (większe niż w tradycyjnym strogonowie). Oprószyć mąką i wrzucić na rozgrzane masło. Smażyć bardzo delikatnie przewracając. Na drugiej patelnię wrzucić cebulę, podsmażyć, dodać pieczarki, chwilę smażyć. Dodać wywar, odparować, dodać koncentrat pomidorowy, śmietankę, a na koniec delikatnie rybę. Całość doprawić solą oraz pieprzem i dusić jeszcze przez chwilę. Gotowe danie posypać natką.

Najlepsze z bagietką, buraczkami i białym winem lub wersja obiadowa z ziemniakami i surówką.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Inne dania rybne na szybki obiad:

łosoś na szpinaku z makaronem naleśnikowym_ryby_szpinak_dania błyskawiczne  pieczony łosoś ze szparagami_łosoś z grilla_błyskawiczny obiad_danie na piątek  zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania  farfalle z tuńczykiem_makaron z tuńczykiem_błyskawiczne dania  zapiekanka z łososiem_łosoś z ziemniakami_kuchnia szwedzka_obiad na lato

piątek, 16 grudnia 2016

Cudowne, aromatyczne śledzie z papryką i suszonymi pomidorami. Imbirowo rozgrzewające, delikatnie słodkawe za sprawą rodzynek, z lekką nutą ziołową i czosnkową, w pełni zimowe, ba świąteczne danie.

Z książki Agnieszki Maciąg "Smak życia. Kuchnia czterech pór roku" (w książce jest mnóstwo ciekawych przepisów i przepiękne zdjęcia potraw, takie na przekór trendom, a może to forpoczta nowego?).

śledzie z suszonymi pomidorami i pieczoną papryką_śledzie wigilijne_przystawka_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 500 g matiasów
  • 150 g suszonych pomidorów w oleju
  • 2 pieczone papryki*
  • cebula (obrana i posiekana)
  • 4 ząbki czosnku (obrane i posiekane)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1-2 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 cm świeżo startego imbiru
  • pieprz, cukier trzcinowy do smaku
  • olej z pestek winogron do smażenia

Wykonanie:

Matiasy wymoczyć, by nie były zbyt słone. Pokroić na kawałki.

Z papryki zdjąć skórę, wyjąć nasiona i zmiksować.

Pomidory osączyć i zmiksować.

Cebulę i czosnek zrumienić na oleju z pestek winogron. Do cebuli dodać przyprawy (pieprz, imbir, zioła prowansalskie, listki, ziarenka ziela angielskiego), pomidory, paprykę. Razem całość poddusić. Wystudzić.

Śledzie przełożyć przygotowaną masą. Odstawić na co najmniej 24 godziny do lodówki.

*Jak upiec paprykę? Paprykę położyć na tacę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 °C. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę. Gorącą włożyć do foliowego worka, zamknąć szczelnie, po 10-15 minutach wyjąc i obrać ze skóry. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

śledzie z suszonymi pomidorami i pieczoną papryką_śledzie wigilijne_przystawka_przepisy na Boże Narodzenie

Inne wigilijne dania ze śledziami: 

śledzie w śmietanie_śledzie na popielec_śledzie wigilijne_przystawka z ryb  sałatka śledziowa z czerwoną fasolą_sałatka z rybą_sałatka na Boże Narodzenie_danie postne  śledzie w kożuszku_sałatki_przystawki_śledzie pod pierzynką_dania na Wigilię  śledzie po grecku_śledzie w jarzynach_danie postne_przystawka_danie na Boże Narodzenie  śledzie  korzenne_śledzie piernikowe_śledzie wigilijne  śledzie w pieprzu_przystawki_ryby_Boże Narodzenie 

środa, 27 lipca 2016

Czemu dzieci uwielbiają takie jedzenie jak paluszki rybne? Ktoś powie - nauczyłaś kobieto, to masz! Nic bardziej mylnego! Nauczyło przedszkole (tak, trzylatkom serwują takie "specjały"). A czytaliście skład gotowych paluszków rybnych? Nie? A to taka ciekawa lektura :). Dlatego odpowiedzią Artura na zachcianki dziecięce, są domowe paluszki rybne. Przygotowane z filetów rybnych w panierce z maki ryżowej i płatków kukurydzianych. Uwaga! Robiliśmy paluszki glutenowe i...są gorsze.

domowe paluszki rybne_ryba panierowana_ryba smażona_domowy wyrób

Składniki:

  • 500 g fileta z pstrąga
  • 2 małe jajka
  • mąka ryżowa do panierowania
  • zmielone drobno płatki kukurydziane (ok. 5 garści przed mieleniem)
  • sól, pieprz, sok z cytryny
  • masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

Z fileta wyjąć dokładnie ości, ściągnąć skórę (najlepiej podwadzając ostrym nożem). Posolić, lekko oprószyć pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Podzielić w poprzek na 2 cm kawałki. Panierować po kolei w mące ryżowej, roztrzepanym jajku i zmielonych bardzo drobno płatkach. Smażyć na maśle klarowanym z obu stron na rumiano. Osączyć z nadmiaru tłuszczu.

U nas sosem jogurtowym (surowy ogórek + czosnek + koperek + sól, sok z cytryny) i młodymi ziemniakami z koperkiem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

domowe paluszki rybne_ryba panierowana_ryba smażona_domowy wyrób

Inne dania rybne:

zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania  zapiekanka z łososiem_łosoś z ziemniakami_kuchnia szwedzka_obiad na lato  sałatka z wędzonym pstrągiem i bobem_sałatka z rybą_lekkie danie  łosoś na szpinaku z makaronem naleśnikowym_ryby_szpinak_dania błyskawiczne

niedziela, 13 grudnia 2015

Cudowne piernikowe śledzie z rodzynkami. Przypominają śledzie po sułtańsku, ale przyprawa korzenna nadaje świątecznego sznytu.

śledzie korzenne z rodzynkami_śledzie na słodko_śledzie piernikowe_potrawy na Wigilię

Z "Mojego Gotowania".

Składniki:

  • 4 filety śledziowe (tacka)
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 10 dag rodzynek
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 pomarańcza
  • przyprawa korzenna (dodałam 1,5 łyżeczki)

Wykonanie:

Z pomarańczy wycisnąć sok i namoczyć w nim rodzynki. Cebulę pokroić w plasterki i usmażyć na oleju, dodać koncentrat, rodzynki razem z sokiem, oprószyć przyprawą piernikową i jeszcze chwilę smażyć. Wystudzić.

Śledzie pokroić w paski. Włożyć do słoika, zalać sosem. Zamknąć i wstawić do lodówki. Najlepsze po 2-3 dniach.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

akcja_festiwal pierniczków 2015_śledzie korzenne z rodzynkami

Inne przepisy na wigilijne śledzie:

śledzie w śmietanie_śledzie na popielec_śledzie wigilijne_przystawka z ryb  śledzie w pieprzu_przystawki_ryby_Boże Narodzenie  śledzie w kożuszku_sałatki_przystawki_śledzie pod pierzynką_dania na Wigilię  śledzie po grecku_śledzie w jarzynach_danie postne_przystawka_danie na Boże Narodzenie

środa, 29 lipca 2015

Pyszna zapiekanka z ziemniaków, łososia i koperku. Tak koperku. Koperek jest niezbędny, najlepiej z grządki, intensywnie pachnący.

Zapiekanka świetnie nadaje się na obiad, wczesną kolację. Można ją jeść na ciepło i zimno. A dodatki? Ogórki, sałatka z kapusty (taka najprostsza z koperkiem) i białe, lekkie wino. Hmmm...rewelacja! Tak, dla tej zapiekanki jestem w stanie pokochać Szwecję :). 

A jeszcze jedna uwaga. Zapiekankę zalewa się płynem jajeczno-mlecznym, co nadaje jej lekko omletowy charakter i to nie wszystkim odpowiada.

Na podstawie "Kulinarnego Atlasu Świata".

zapiekanka z łososiem_łosoś z ziemniakami_kuchnia szwedzka_obiad na lato

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 dag filetów z łososia (bez skóry)
  • 4 jajka
  • 300 ml mleka
  • 50-80 g masła
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować prawie do miękkości. Pokroić w grube plastry.

Łososia pokroić w paski.

Jajka rozmącić z mlekiem i posolić.

Prostokątną formę do zapiekania posmarować masłem.

Układać warstwami: ziemniaki - łosoś - ostatnia warstwa ziemniaki. Każdą warstwę lekko osolić i oprószyć pieprzem. Całość zalać masą jajeczną.

Zapiekać w 200-210 °C ok. 40 minut.

Masło rozpuścić. Dodać do niego posiekany koperek. I taką masą polać zapiekankę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

akcja_skandynawskie lato 2015_zapiekanka z łososia|

Inne dania z ryb:

łosoś na szpinaku z makaronem naleśnikowym_ryby_szpinak_dania błyskawiczne  sałatka z wędzonym pstrągiem i bobem_sałatka z rybą_lekkie danie  śledzie po grecku_śledzie w jarzynach_danie postne_przystawka_danie na Boże Narodzenie  pieczony łosoś ze szparagami_łosoś z grilla_błyskawiczny obiad_danie na piątek

 
1 , 2