| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Napoje

sobota, 29 sierpnia 2015

Mokka to kawa z mlekiem i czekoladą. Latem najlepsza w wersji schłodzonej i kostkami kawowymi. Gasi pragnienie, dodaje energii i zaskakuje smakiem kostek :).

Dodam, że nazwa mokka pochodzi od portu Mokha w Jemenie, skąd sprowadza się kawę o czekoladowym smaku i zapachu.

Z TEJ strony.

mrożona mokka z kostkami kawy_zimna kawa_kawa z mlekiem_napoje na lato

Składniki (jedna porcja):

  • 100 ml mocnej kawy
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżeczki czekolady w proszku lub słodkiego kakao
  • kostki kawowe

Wykonanie:

Mocną i schłodzoną kawę, przeznaczoną na kostki, przelać do naczynia na lód i wstawić do zamrażarki.

Kawę i mleko mocno schłodzić.

Do wysokiej szklanki wysypać kakao, dodać mleko, wymieszać.  Dodać kostki kawowe i kawę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne napoje na upały:

bowl ananasowy_napój alkoholowy  szpryc - drink na upały_napoje z alkoholem_drink z winem musującym_drink z apaerolem  koktajl jagodowo_migdałowy_koktajl z kwaśnego mleka_koktajl na lato_nabiał roślinny  lemoniada_napój dla dzieci_naój na lato_napój na piknik

wtorek, 16 czerwca 2015

Przepyszny jagodowo-migdałowy koktajl. Lekko kwaśny, gorzkawy i słodki - wspaniały i niezwykły. Dla wegan, tych, którzy nie mogą mleka i dla wszystkich, którzy lubią nowe zaskakujące smaki.

koktajl jagodowo_migdałowy_koktajl z kwaśnego mleka_koktajl na lato_nabiał roślinny

Składniki:

  • 1 szklanka jagód kamczackich (llub zwykłych, ale wtedy koktajl nie będzie gorzkawy)
  • 1,5 szklanki zsiadłego mleka migdałowego
  • cukier do smaku
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego najlepiej domowego

Wykonanie:

Mleko migdałowe przygotowane wg TEGO przepisu, zostawić w lodówce na 2-3 dni. W tym czasie mleko skwaśnieje. Mleko, jagody, cukier waniliowy włożyć do blendera i zmiksować. Doprawić cukrem i od razu wypijać :).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

koktajl jagodowo_migdałowy_koktajl z kwaśnego mleka_koktajl na lato_nabiał roślinny

Inne napoje:

mleko migdałowe_mleko roślinne_nabiał roślinny_domowy wyrób  lemoniada_napój dla dzieci_naój na lato_napój na piknik  mleko czekoladowe z batatów_mleko roślinne_mleko deserowe_nabiał roślinny_domowy wyrób  placki z kaszy jaglanej z koktajlem jagodowym_racuszki z kaszy jaglanej_danie bezglutenowe_danie bez mleka

środa, 22 kwietnia 2015

Druga część cyklu nabiał roślinny - czekoladowe mleko z batatów (pierwsza część - TU). Gęste, aromatyczne, kremowe, intensywnie czekoladowe, przepyszne. Zastąpi tradycyjne śniadaniowe kakao, będzie rewelacyjnym dodatkiem do ciasta, ale także deserem. Wspaniale smakuje zarówno na zimno jak i ciepło.

Z blogu "Olga Smile".

mleko czekoladowe z batatów_mleko roślinne_mleko deserowe_nabiał roślinny_domowy wyrób

Składniki:

  • 500 g batatów
  • 2 l wody (lubię gęstą czekoladę, dlatego lepiej smakowała mi wersja z mniejszą ilością wody - 7 szklanek)
  • 3 łyżki miodu czy innego słodzidła (można więcej, do smaku)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki kakao
  • szczypta soli

Wykonanie:

Bataty obrać, pokroić w kostkę i gotować w 2 l wody 10 minut. Zmiksować, dodać pozostałe składniki. Raczej nie przecedzać.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe wyroby:

mleko migdałowe_mleko roślinne_nabiał roślinny_domowy wyrób  krem rafaello z kaszy jaglanej_domowe smarowidło_zdrowy krem  brownie z kaszy jaglanej z frużeliną wiśniową_ciasto czekoladowe_ciasto bezglutenowe_ciasto z kaszy jaglanej_zdrowe wypieki_sos wiśniowy  domowy zakwas na żurek_domowy wyrób_dania na Wielkanoc

sobota, 18 kwietnia 2015

Mleka roślinne, a raczej napoje zastępujące mleko krowie, stają się coraz bardziej popularne. Czy to jest moda? Czy z roku na rok liczba osób nietolerujących laktozę wzrasta? Trudno ocenić, choć wiele wskazuje na to, że wraz z rozwojem cywilizacji, wzrasta ilość nietolerancji i alergii. A że i w mojej rodzinie pojawił się "problem mleczny", dlatego szukałam i szukam różnych zamienników nabiału zwierzęcego.

Dziś pierwsza część cyklu "nabiał roślinny" - mleko migdałowe, owsiane i kokosowe. Każde z nich można kupić w sklepie, ale to domowe jest po pierwsze o niebo lepsze, a po drugie tańsze.

Jakie są? Moje (nasze) ulubione to mleko migdałowe, delikatne, aksamitne, przepyszne. Jest dobrym źródłem wapnia (migdały zawierają 2 razy więcej wapnia niż zwykłe mleko), ma piękny biały kolor, kwaśniejąc jest świetnym dodatkiem do chleba jaglanego. Świetnie nadaje się do zup mlecznych, kakao, a do kawy jest po prostu rarytasem.

Owsiane ma kolor kremowy, jest zawiesiste i podgrzane ma konsystencję kisielu. Nie zawiera wapnia.

Kokosowe jest równie delikatne i aksamitne jak migdałowe, ale jak dla mnie jest zbyt mdłe. Nie jestem obiektywna, nie lubię kokosów.

Mleko migdałowe z blogu "Olga Smile".

mleko migdałowe_mleko roślinne_nabiał roślinny_domowy wyrób

Składniki - mleko migdałowe:

  • 1 szklanka obranych migdałów
  • 4 szklanki przegotowanej i wystudzonej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)

Składniki - mleko owsiane:

  • 1 szklanka płatów owsianych (u mnie bezglutenowe)
  • 3-4 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Składniki - mleko kokosowe:

  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 3-4 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
  • szczypta soli

Wykonanie:

Migdały (płatki/wiórki) namoczy na 8-12 godzin w szklance wody. Zawartość włożyć do malaksera i miksować do rozdrobnienia migdałów (płatków/wiórków), w razie konieczności dodać więcej wody. Dolać pozostałą wodę i wsypać dodatki. Zmiksować. Całość przecedzić przez sito wyłożone gazą. Odcisnąć. Przechowywać w lodówce do 2 dni.

Z pozostałej masy migdałowej przygotowuję miniserniczki, twarożki.

MLEKO OWSIANE

mleko owsiane_mleko roślinne_nabiał roślinny

MLEKO KOKOSOWE

mleko kokosowe_mleko roślinne_nabiał roślinny_domowy wyrób

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe wyroby:

 domowe masło orzechowe_domowy wyrób_przetwory  granola orkiszowa_płatki śniadaniowe_danie na śniadanie  krem czekoladowy z kaszy jaglanej_domowa nutella_krem z kaszy_domowy wyrób  aromatyzowane oliwy_oliwa z cynamonem_oliwa z rozmarynem_oliwa z papryką_domowy wyrób

 

piątek, 16 stycznia 2015

Aromatyczny i rozgrzewający napój bez dodatku alkoholu. Bazą grzańca jest sok jabłkowy. Dodatki to przyprawy korzenne, kawałki jabłek i rodzynki. W zimowe i chłodne dni poprawia humor i otula ciepełkiem.

grzaniec bezalkoholowy_napój na chłodne dni_rozgrzewający napój

Składniki (na jedną porcję):

  • 250 ml soku jabłkowego
  • 1 laska cynamonu
  • 2-3 goździki
  • 1 anyż gwiaździsty
  • 1-2 łyżki drobnych rodzynek
  • 2-3 cząstki jabłka ze skórką
  • 1 ziarenko kardamonu
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 mały kieliszek syropu cynamonowego
  • ew. szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu 

Wykonanie:

Sok podgrzać razem z przyprawami i odstawić na 30-60 minut.

Ponownie podgrzać. Wlać do szklanki (przyprawy przecedzić), dodać rodzynki, laskę cynamonu i kawałki jabłek.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

grzaniec bezalkoholowy_napój na chłodne dni_rozgrzewający napój

Inne rozgrzewające napoje:

bombardino_grzaniec_ajerkoniak na ciepło_kuchnia włoska  glogg_grzane wino_kuchnia szwecka  krem imbirowo-rumowy do kawy_kogiel-mogiel  grzaniec z białego wina_napoje rozgrzewające_napoje na zimę

 
1 , 2 , 3