| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Knedle, pierogi, naleśniki, placki

poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Placuszki jogurtowe z borówkami okazały się hitem ostatnich dni, dlatego postanowiłam je zrobić także w wersji bezglutenowej. I...są lepsze niż gluteniaki. Poszłam za ciosem. Oprócz wersji waniliowej zrobiłam wersję czekoladową. Obie pyszne! Wersja waniliowa najlepsza z pudrem, a czekoladowa z rozpuszczona czekoladą i rodzynkami, ale wybór dodatków to kwestia gustu.

Na powolne śniadanie jak znalazł.

placuszki budyniowe z borówkami_placuszki bezglutenowe_placuszki na jogurcie_placuszki czekoladowe_pancakes

Składniki:

(7-8 sztuk)

  • 1 budyń waniliowy (lub czekoladowy); w wersji bezglutenowej - budynie bezglutenowe
  • 3 łyżki kleiku ryżowego
  • 125 g jogurtu
  • 1jajko
  • 15 g rozpuszczonego masła
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki borówek
  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej kokosowy)

Wykonanie:

Jogurt, masło, jajka, cukier, cukier waniliowy - wymieszać. Do rozmąconej masy dodać budyń, kleik, sodę, sól. Wymieszać, zostawić na 10-15 minut. Dodać umyte i osuszone borówki. Smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanym tłuszczu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne placki bezglutenowe:

bezglutenowe racuchy_placuszki bez glutenu_drożdżowe placki bez glutenu_śniadanie karnawałowe  placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki wegetariańskie_placki warzywne_danie dietetyczne_danie bezglutenowe_dieta bezmleczna  krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię  racuchy jaglane z płatkami akcji_rachuchy bezglutenowe_kwiaty jadalne  placki z kaszy jaglanej z koktajlem jagodowym_racuszki z kaszy jaglanej_danie bezglutenowe_danie bez mleka

wtorek, 08 sierpnia 2017

Należę do tych szczęśliwców, którym w tym roku obrodziły borówki. Wprawdzie nie owocują tak obficie jak borówki mojego Taty, ale i tak jest ich na tyle dużo, że wystarcza na podjadanie i różne wypieki (jak zwykle naszym hitem jest rolada).

Placuszki z borówkami są przepyszne - puszyste, delikatne, kwaskowe. Do nich miód, cukier puder, syrop klonowy, bita śmietana, inne dodatki. No, pycha :). 

Niezastąpione na podwieczorek, śniadanie, lekki, słodki obiad.

puszyste placuszki jogurtowe z borówkami_racuszki_placki na sodzie_słodki obiad

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej (u mnie orkiszowa) + ew. 1-2 łyżki
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • duża szczypta soli
  • 1 szklanka borówek
  • tłuszcz do smażenia 

Wykonanie:

Jogurt, masło, jajka, cukier, cukier waniliowy - wymieszać. Do rozmąconej masy dodać mąkę, sodę, sól. Wymieszać, zostawić na 10-15 minut. Dodać umyte i osuszone borówki. Smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanym tłuszczu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne obiady na słodko:

bezglutenowe racuchy_placuszki bez glutenu_drożdżowe placki bez glutenu_śniadanie karnawałowe  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  bliny inaczej_racuchy_placuszki_kuchnia rosyjska  Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie 

piątek, 31 marca 2017

Rewelacyjne placuszki bez mąki pszennej, do nich sos jogurtowy i sałatka owocowa. Świetna kolacja lub słodkie drugie danie.

Nie przepadasz za obiadami na słodko? Zrób placuszki na słono i dodaj do nich sałatkę wiosenną z rzodkiewek, rzeżuchy i jajek :). Choć przyzwyczailiśmy się do słodkich placuszków, to kto wie czy te nie są lepsze? Takie połączenie kuchni włoskiej i polskiej :).

racuszki serowe na słodko_serniczki_pieczone leniwe pierogi_słodki obiad

Składniki placuszków na słodko:

  • 300 g twarogu
  • 300 g serka kremowego Arla Apetina naturalnego
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 2-3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Składniki placuszków na słono:

  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g serka kremowego Arla Apetina pesto i rukola
  • 2 białka
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej wymieszanej z ryżową pełnoziarnistą
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1-2 łyżeczki czosnku suszonego (u mnie staropolski)
  • sól do smaku
  • ew. pieprz
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Dodatki:

  • jogurt + cukier puder + cukier waniliowy
  • sałatka owocowa
  • sos wiśniowy
  • jogurt z pieprzem i rzeżuchą
  • sałatka z rzodkiewek, rzeżuchy i jajek(lub inna sezonowa, choćby szpinak z pomidorami)
  • inne

Wykonanie:

Na słodko. Twaróg przepuścić przez praskę, połączyć z serkiem, białkami, mąką (kukurydzianą, ryżową i ziemniaczaną), sodą, cukrem i cukrem waniliowym. Całość dobrze i dokładnie wymieszać.

Piec na rozgrzanej patelni (najlepiej na maśle) niewielkie placuszki.

Podawać gorące z gęstym jogurtem i cukrem pudrem. Oczywiście konieczna jest sałatka owocowa, a tu dodatkowo zrobiłam sos wiśniowy.

Na słono.  Ziemniaki przecisnąć  przez praskę połączyć z serkiem, białkami, mąką (kukurydzianą, ryżową i ziemniaczaną), sodą, solą, czosnkiem i pieprzem. Dobrze wymieszać.

Piec na rozgrzanej patelni (najlepiej na maśle) niewielkie placuszki.

Podawać gorące z gęstym jogurtem posypanym pieprzem i rzeżuchą. Świetnie smakują również z jogurtem wymieszanym z chrzanem. Do tego sałatka.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne placuszki:

czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  bliny inaczej_racuchy_placuszki_kuchnia rosyjska  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  bezglutenowe racuchy_placuszki bez glutenu_drożdżowe placki bez glutenu_śniadanie karnawałowe  racuchy jaglane z płatkami akcji_rachuchy bezglutenowe_kwiaty jadalne

czwartek, 09 lutego 2017

Chlapaki mazowieckie danie, forma pośrednia między pączkami a racuchami. Świetnie wpisują się w czas karnawału, zwłaszcza w tłusty czwartek. Taka łatwiejsza wersja pączków, ale w odróżnieniu od racuchów, tak jak pączki, smażona w głębokim tłuszczu. A skąd nazwa chlapaki? Przygotowane ciasto wrzuca się czyli chlapie łyżką na rozgrzany tłuszcz.

Na Mazowszu chlapaki to danie wigilijne. Dla nas dzieci były wybawieniem. Między śledziami w mleczku czy oleju, esencjonalną zupą grzybową a kapustą z fasolą, były jedynym jadalnym daniem (no, może jeszcze zupa owocowa, która czasami pojawiała się na wigilijnym stole).

Dziś chlapaki karnawałowo w wersji z sosem z marakui.

chlapaki_racuchy drożdżowe_racuchy mazowieckie_pączki z łyżki

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 2 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 125 ml letniego mleka
  • 25 ml spirytusu
  • szczypta soli
  • ew. skórka otarta z cytryny lub cukier waniliowy
  • cukier puder do oprószenia racuchów
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Sos:

  • 2 marakuje
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • cukier do smaku

Wykonanie:

Chlapaki. Mąkę przesiać. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru (po chwili rozpuszczą się), dodać kilka łyżek letniego mleka i  1-2 łyżki mąki. Całość wymieszać i zostawić w cieple na 20-25 minut.

W tym czasie rozpuścić masło, jajka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym lub skórką.

Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe mleko i mąkę, jajka z cukrem, sól - wyrobić. Po chwili dodać letnie masło i całość ponownie wyrobić na gładkie i lśniące ciasto*. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić w cieple na 1-1,5 godziny.

Gdy ciasto urośnie, rozgrzać tłuszcz i smażyć racuszki kładąc łyżką na rozgrzany tłuszcz**. W czasie pieczenia przewracać i ew. sprawdzać patyczkiem czy się upiekły. Chlapaki powinny luźno pływać w garnku.

Osączać na papierowych ręcznikach. Letnie oprószyć cukrem pudrem.

Sos. Marakuje przekroić, wybrać łyżeczką miąższ, dodać cukier, jogurt i wymieszać.

*ciasto jest rzadsze niż na bułki, raczej podobne do pączkowego

**ostrożnie z tym "chlapanie", tłuszcz jest gorący; chlapaki, to nie pączki, powinny być nieregularne

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pączki, faworki i racuchy na tłusty czwartek:

pieczone faworki_faworki błyskawiczne_faworki z ciasta francuskiego_chruściki  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  Błyskawiczne pączki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe   róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu 

piątek, 27 listopada 2015

Krokiety z myślą o świętach. Zrobione, zapakowane, zamrożone. Przed Wigilią rozmrożę i usmażę w chrupiącej panierce (lub po prostu odgrzeję). Razem z barszczem będą stanowiły pyszne pierwsze danie.

Bazą krokietów są najlepsze z najlepszych naleśniki bezglutenowe z mąki z ciecierzycy. Są żółciutkie, elastyczne i smaczne. Z łatwością można je formować, nie pękają (co było regułą, gdy przygotowałam naleśniki z innych mąk bezglutenowych). Farsz tradycyjny - kapusta i suszone grzyby.

Na naszym stole wigilijnym pojawiają się co dwa lata :) (ale raczej w wersji glutenowej).

krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię

Składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej (ew. więcej)
  • 2 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • masło klarowane do smażenia

Składniki nadzienia:

  • 1 kg białej kapusty (jedna mała)
  • 5-7 dag grzybów suszonych
  • 1 duża cebula
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz
  • ew. natka

Składniki panierki:

  • 1 jako
  • drobno rozkruszone płatki kukurydziane

Wykonanie:

Grzyby namoczyć (najlepiej na noc) i ugotować w wodzie, w której się moczyły. Osączyć (zostawić wywar), drobno posiekać.

Kapustę pokroić na części i ugotować na półtwardo. Ostudzić, wyciąć głąb i bardzo drobno posiekać.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle. Do usmażonej dodać grzyby, kapustę i przesmażyć. Całość dobrze doprawić solą i pieprzem. Można dodać posiekaną natkę. Gdy masa będzie za gęsta, dodać wywaru z grzybów.

Przygotowanie naleśników rozpocząć od wymieszania jajek, oleju i mleka. Do roztrzepanej masy dodać mąkę, sól, szczyptę cukru, pieprz oraz wodę. Całość zmiksować i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ew. dodać wody. Ciasto powinno być rzadsze, niż na zwykłe naleśniki. Jeśli jest za gęste, naleśniki mogą pękać. Warto zrobić próbę, by uchwycić odpowiednią konsystencję ciasta.

Usmażyć cienkie naleśniki.

Przygotowane od razu smarować nadzieniem i zawijać (jak gołąbki - naprzeciwległe boki do środka, dalej rulon).

Panierować w rozmąconym jajku i płatkach kukurydzianych. Smażyć na złoty kolor.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię

Inne dodatki do barszczu:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki  uszka_uszka z mięsem_uszka z grzybami_kuchnia polska_dania na Boże Narodzenie

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8