| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Knedle i pierogi

czwartek, 16 lipca 2015

Knedle bezglutenowe to nic nadzwyczajnego. Przecież ziemniaki + mąka ziemniaczana nie mają glutenu. Prawda? Tym razem jednak wersja zdrowsza z kaszą jaglaną. Pyszne danie na słodki obiad lub kolację. Dla wielbicieli klusek, kluseczek, pierożków, pyz.

Z blogu "Olga Smile".

knedle z kaszy jaglanej z jagodami_knedle bezglutenowe_knedle z owocami_danie na lato_obiad na słodko

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • ok. 400 g owoców (jagody, maliny, wiśnie, śliwki, inne)
  • do miękkich owoców 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżki cukru
  • ew. cynamon (szczególnie w wersji ze śliwkami)
  • masło, jogurt, śmietana - do polania

Wykonanie:

Kaszę wsypać do garnka i uprażyć. Zalać wrzątkiem i odcedzić. Ponownie przesypać kaszę do garnka, zalać 2 szklankami wrzątku i ugotować na wolnym ogniu. Przestudzić (najlepiej zostawić na noc w lodówce) i zmiksować.

Ziemniaki ugotować, wystudzić i przepuścić przez maszynkę do mielenia lub praskę.

Jagody wymieszać z mąką i cukrem. Dodatek mąki nie jest potrzebny w przypadku śliwek. Wiśnie wcześniej wydrylować.

Połączyć ziemniaki, kaszę mąki, sól i wyrobić gładkie ciasto.

Z ciasta formować niewielkie placuszki, nakładać owoce, dokładnie zalepiać i formować kulki.

Gotować w dużej ilości osolonego wrzątku.

Gotowe polać masłem lub jogurtem, lub śmietaną. Posypać cukrem i owocami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

knedle z kaszy jaglanej z jagodami_knedle bezglutenowe_knedle z owocami_danie na lato_obiad na słodko

knedle z kaszy jaglanej z jagodami_knedle bezglutenowe_knedle z owocami_danie na lato_obiad na słodko

Inne knedle, pierogi, kluski:

kluski śląskie z dynią_kluski bezglutenowe_kluski z ziemniakami  knedle serowo-ziemniaczane z morelami_knedle_dania z owocami_kuchnia CK_przepisy na lato  pampuchy z morelami lub śliwkami i sosem waniliowym_kluchy na łachu_kluski gotowane na parze_kluski drożdżowe_kluski nadziewane morelami lub śliwkami  pierogi z jagodami_pierogi gotowane_pierogi na słodko_danie na lato

sobota, 25 października 2014

Na jesienne dni, kluski śląskie w nowej odsłonie - z dynią.

kluski śląskie z dynią_dania mączne_dynia na słono

Składniki:

  • ziemniaki
  • puree z dyni
  • mąka ziemniaczana
  • sól

Wykonanie:

Przygotować puree z dyni. Pokrojoną dynię, bez pestek, ale ze skórką, upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C, przez 35-40 minut. Wystudzić. Oddzielić od skórki i zmiksować.

Przygotować ziemniaki. Ugotowane ostudzić i przecisnąć przez praskę lub zemleć.

Zimne ziemniaki i zimną dynie w proporcjach - dwie części ziemniaków, jedna część dyni - połączyć. Masę przełożyć do miski, wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 równe części i jedną odłożyć. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tak by wypełniła całą pustą przestrzeń. Wyrobić, dodając odłożoną część. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdej zrobić na środku wgłębienie (najlepiej palcem).

Gotować partami (! to ważne, inaczej będzie breja) w osolonej wodzie. Od chwili wypłynięcia, gotować kilka minut. Wyjmować łyżką cedzakową, osączać.

* ziemniaki i dynię najlepiej przygotować dzień wcześniej

Znajdź mnie na fb.

kluski śląskie z dynią_dania mączne_dynia na słono

kluski śląskie z dynią_dania mączne_dynia na słono

akcja_festiwal dyni 2014Inne dyniowe przysmaki:

keks z dyni_ciasto ucierane_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z bakaliam  drożdżówka dyniowo-pomarańczowa z glazurą dyniową_ciasto drożdżowe  mus dyniowo-jabłkowy z korzenną nutą_słodkie przetwory  placuszki dyniowo-serowe + sałatka piękności_racuchy_jesienna sałatka

środa, 09 lipca 2014

Pierogi z jagodami to smak dzieciństwa, wakacji, radości. Klasyczne danie na lato. Zwykle serwowane ze śmietaną, u mnie z jogurtem lub rozpuszczonym masłem. Świetny obiad na letnie upały.

pierogi z jagodami_danie na lato_pierogi gotowane_pierogi z owocami_słodki obiad

Składniki ciasta:

  • 35 dag mąki
  • ok. 1 szklanki gorącej wody
  • 1 jajko*
  • sól

Nadzienie:

  • 60 dag jagód
  • odrobina cukru
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

Dodatki:

  • rozpuszczone masło
  • gęsty jogurt
  • cukier

Wykonanie:

Owoce umyć, osączyć, posypać cukrem i mąką ziemniaczaną. Z podanych składników zagnieść ciasto (musi być luźniejsze niż na makaron). Podzielić na części i rozwałkować (pozostałe części ciasta przykryć miseczką lub folią, by nie obsychały). Szklanką wykrawać krążki, nakładać owoce, składać na pół i sklejać dokładnie brzegi pierogów. Wkładać do osolonego wrzątku i gotować partiami. Gotować 2-3 minut i wyjmować łyżką cedzakową.

Do pierogów podać jogurt, rozpuszczone masło, cukier.

Uwaga:

*lubię pierogi sprężyste, dlatego do ciasto dodaję jajko. Jeśli jednak lubisz miękkie ciasto, pomnij ten składnik (takie pierogi robiła moja Mama)

Znajdź mnie na fb.

pierogi z jagodami_danie na lato_pierogi gotowane_pierogi z owocami_słodki obiad

Inne słodkie obiady:

Makaron radziwiłłowski z jagodami kamczackimi_makarony_kuchnia mazowiecka  knedle serowo-ziemniaczane z morelami_knedle_dania z owocami_kuchnia CK_przepisy na lato  bliny inaczej_racuchy_placuszki_kuchnia rosyjska  Makaron domowy z sosem porzeczkowym_dania na lato_makarony

niedziela, 06 lipca 2014

pierogi z bobem_pierogi pieczone_pierogi wegetariańskie_dania na lato

Kilka dni temu zamieściłam przepis na pastę z bobu. Napisałam, że pastę wykorzystuję jako nadzienie do naleśników i pierogów. I dziś właśnie te pierogi. Wegetariańskie, z zielonym środkiem, smakują na ciepło i na zimno z barszczem, sokiem pomidorowym, białym winem.

Składniki ciasta:

  • 25 dag mąki
  • 1/4 - 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 dag drożdży
  • 10 dag masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól (u mnie ok. 1/2 łyżeczki)
  • żółtko + łyżka mleka do posmarowania pasztecików

Składniki nadzienia:

  • 500 g bobu (można mrożony)
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 40 g parmezanu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Bób ugotować, wyłuskać. Zmiksować razem z czosnkiem, oliwą, parmezanem, solą i pieprzem na gładką masę. Gdyby pasta okazała się zbyt sucha (a to zdarza się w przypadku bobu mrożonego), dodać odrobinę oliwy.

W czasie, gdy nadzienie się studzi, przygotować ciasto. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Zawinąć szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. 

Ciasto rozwałkować (nie za cienko), wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w rozgrzanym do 220 °C piekarniku na złoto (10-15 minut).

Uwaga: *nadzienie do pierogów powinno być dobrze doprawione.

Znajdź mnie na fb.

pierogi z bobem_pierogi pieczone_pierogi wegetariańskie_dania na lato

Inne pierogi pieczone:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_przepisy na piknik_pierogi pieczone  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami, twarogiem i bazylią_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik  pieczone pierogi z suszonymi śliwkami i marcepanem_pierogi na słodko_pierogi krucho-drożdżowe



środa, 28 maja 2014

Botwina inaczej, jako nadzienie do pierogów pieczonych. Wiosennie, lekko, pomysłowo i przede wszystkim przepysznie. Delikatne ciasto krucho-drożdżowe i zaskakujące nadzienie serowo-botwinowe. Jestem zachwycona połączeniem.  Danie na piknik, babski wieczór, jako przekąska do nocnego grania w gry planszowe :).

Pierogi pieczone z botwiną_pierogi drożdżowe_pierogi krucho-drożdżowe_pierogi wiosenne_danie na piknik

Składniki ciasta:

  • 50 dag mąki
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 4 dag drożdży
  • 20 dag masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól (u mnie ok. łyżeczki)
  • żółtko + łyżka mleka do posmarowania pasztecików

Składniki nadzienia:

  • pęczek botwiny
  • 125 g bryndzy
  • 125 twarogu
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • masło lub oliwa do smażenia botwiny

Wykonanie:

Botwinę umyć, drobno posiekać, przesmażyć na maśle i odparować. Lekko przestudzić, dodać pokruszony twaróg i bryndzę, koperek, doprawić solę i pieprzem. Ostudzić.

W czasie, gdy nadzienie się studzi, przygotować ciasto. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Zawinąć szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. 

Ciasto rozwałkować (nie za cienko), wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w rozgrzanym do 220 °C piekarniku na złoto (10-15 minut).

Uwaga: *nadzienie do pierogów powinno być dobrze doprawione.

**jeśli zostanie ciasta, można nadziać go dowolnymi owocami i upiec.

Znajdź mnie na fb.

Pierogi pieczone z botwiną_pierogi drożdżowe_pierogi krucho-drożdżowe_pierogi wiosenne_danie na piknik

akcja_jeść czy grać_pierogi pieczone z botwiną

Inne pierogi na piknik:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_przepisy na piknik_pierogi pieczone  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami, twarogiem i bazylią_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik  pieczone pierogi z suszonymi śliwkami i marcepanem_pierogi na słodko_pierogi krucho-drożdżowe

 
1 , 2 , 3 , 4